Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyna wada LCD LED jaką widzę, to gdy jest czarne tło i na tym mały świecący obiekt np litera czy jakiś mały oświetlony punkt. Wtedy w około tego punku jest lekka poświata. Innych wad nie widzę. Za to wad plazm widzę sporo.

Zapewne tak samo jak na Samsungu z serii JS. Czar pryska.

Samsung na NC+ gra niewiarygodne ! Po prostu zapiera dech w piersiach. Normalnie chce się oglądać i oglądać. Czegoś takiego na plaźmie ani projektorach nie doświadczyłem. Obraz po prostu hipnotyzuje ;-) Dlatego jestem ciekaw o ile taki OLED może być jeszcze lepszy ;-)

Zanim coś powiesz sitek to lepiej to sprawdź. Kompletnie nie znasz się na współczesnych TV. Jak nie masz daleko na Śląsk to zapraszam na pokaz możliwości Samsunga 65JS8500 w warunkach domowych. Mógłbyś się przekonać jak grają topowe LCD rocznik 2015 ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jedyna wada LCD LED jaką widzę, to gdy jest czarne tło i na tym mały świecący obiekt np litera czy jakiś mały oświetlony punkt. Wtedy w około tego punku jest lekka poświata. Innych wad nie widzę. Za to wad plazm sporo

Ja oglądajac bluray wieczorem z lekko kameralnym światłem włączając opcje 24 klatki(płynnośc Niesamowita) nie Dostrzegam żadnej wady vt60...żadnej!!! W dzień wiadomo... Ale o jakich wadach masz na myśli??? Czerń kapitalna.. Kontrast.. Kolory, ostrość... Naprawdę to jest dla mnie referent... 4k wiadomo doda dużej ostrości i glebi ale nawet na full ledach są drobne problemy po zgłaszeniu światła i tego nie da się ukryć...udowodniłem to linkiem kilka stron temu...Jak lecą petardy a podswietlenie wali po oczach na kilka centymetrów przed rzeczywistym światłem petard i to jest właśnie niewyleczalne w nawet w full ledach...pzdr

Samsung na NC+ gra niewiarygodne ! Po prostu zapiera dech w piersiach. Normalnie chce się oglądać i oglądać..

Naprawdę mówisz o sygnale SD, bo o tym pisałem?

Za to wad plazm widzę sporo.

Z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa twierdzę sly30, że pier**lisz głupoty.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie, po prostu nie wymyślam durnych i niestworzonych rzeczy.

Obraz na LCD jest niezły jeśli mamy świetnej jakości reklamówkę nakręconą kamerą 4K.

Bardzo podoba mi się 4K, jest na nim świetna ostrość i kolory są bardzo wyraziste.

Jak dla mnie obraz ten jest jednak zbyt wyrazisty, zbyt jasny i przekolorowany. Przez to jest nienaturalny.

Nie wyobrażam sobie takiego obrazu w warunkach domowych, bardzo by mnie on raził.

U znajomych oglądałem nie raz filmy na LED i zawsze prosiłem o ściemnienie. Oni do jarzeniowego obrazu już się przyzwyczaili.

Gdy obraz ściemniano już nie był tak efektowny.

O głębi scen na LCD NIE MA MOWY.

Jednakże nie wymyślam głupot takich jak ty.

Jeszcze żaden posiadacz plazmy na tym forum nie potwierdził twoich sensacji.

Dlatego uważam że pierdzielisz głupoty.

Nie masz racji sittek. LCD rocznik 2015 to inna bajka niz poprzednie generacje. A ty odnosisz sie do starych LCD.

A kto oglada jeszcze SD?

Jak trzeba to sie ogladnie ale niesmak jest olbrzymi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cała ta przepychanka pomiędzy zwolennikami PDP a LCD jako żywo przypomina tą pomiędzy miłośnikami samochodów z silnikami benzynowymi a wysokoprężnymi. Ci od Diesela powiadają, że może on być tak samo zrywny, elastyczny i mieć czyste spaliny jak benzyniak.

Tak. Może. Tylko za cenę jakiego skomplikowania technicznego, a co za tym idzie ceny? Te wszystkie turbodoładowania, common raile, filtry cząstek stałych itd itp. Benzynowy jest zrywny, elastyczny i ma czyste spaliny sam z siebie, z definicji, bez tej całej super techniki.

Czy LCD może dać znakomity obraz? Owszem, może. Niemal tak samo dobry, jak plazma kosztująca 1/3 jego ceny.

Nie masz racji sittek. LCD rocznik 2015 to inna bajka niz poprzednie generacje. A ty odnosisz sie do starych LCD.

A kto oglada jeszcze SD?

Jak trzeba to sie ogladnie ale niesmak jest olbrzymi.

Dziwne, wy cały czas odnosicie się do plazm sprzed 10 lat :-) I nie odnoszę się do starych modeli, do tych obecnych . Na 4K obraz jest świetny, na SD czy nawet HD nikt nie chce w marketach pokazać na nich obrazu. Trzeba kombinować, prosić i zastraszać.

A kto ogląda SD? Kolego zejdź z Olimpu na ziemię, do ludu.Większość Polaków lata na tym standardzie. Kablówki i satelity to tylko kilka milionów, reszta to DVB-T. Ja na UPC w Polsce na 146 programów mam 40 w HD. Z tego tak naprawdę w natywnej rozdzielczości nadaje nie więcej niż połowa, czyli z 20 programów. Czy to tak dużo?

Największe głupoty pier**lisz ty jako fanatyk plazm, który nigdy nie widział dobrego LCD, a nawet gdyby widział to nigdy się do tego nie przyzna.

chłopczyk z zabawkami bez ucha i oka

Jasne, widziałem, wiem jak jest. Mogłem kupić dowolną plazmę, w tym 85 cali Panasa. Nawet prowadziłem już rozmowy. Ale zobaczyłem...Veni, Vidi, odpuściłem.

Jasne, widziałem, wiem jak jest. Mogłem kupić dowolną plazmę, w tym 85 cali Panasa. Nawet prowadziłem już rozmowy. Ale zobaczyłem...Veni, Vidi, odpuściłem.

Nic nie zobaczyłeś, a teraz wypisujesz tylko pierdoły.

I mają nadal, nie ma w nich nic ze sztuczności, przejaskrawionych kolorów i oczojebności.

U mnie na LCD też nie ma tych w/w cech. Dziwne.

Czy kiedykolwiek ktoś widział głębię obrazu w LCD?

Tak, na obu moich.

Po raz kolejny z tego samsunga usiłuje stworzyć się lidera wykorzystując materiał o wyższej rozdzielczości. tak jak pisałem, czar pryska gdy puści się na tym TV materiał SD. Głębia? A co to takiego? Samo zakrzywienie matrycy tego nie stworzy.

Wczoraj ponownie w warunkach domowych oglądałem JS9000. To nie jest hi-end TV, aczkolwiek jest dobry.

Jak dla mnie obraz ten jest jednak zbyt wyrazisty, zbyt jasny i przekolorowany.

Musisz kupić TV który umożliwia uzyskanie/ustawienie obrazu o naturalnej jasności i nie przekolorowanego.

Myślisz że mało wyrazisty obraz na PDP to zaleta tego systemu ?

O głębi scen na LCD NIE MA MOWY.

Zależy na jakim LCD. U Twoich znajomych może nie ma mowy.

Jeszcze żaden posiadacz plazmy na tym forum nie potwierdził twoich sensacji.

Sądzisz że posiadacze plazm są obiektywni w pisaniu opinii o swoich TV ?

Tu na forum znam tylko jednego piszącego obiektywnie. To 'don111', ale on też miał LCD-ka tylko z dolnych rejonów hi-endu.

A kto ogląda SD?

Ja często oglądam SD i nie widzę jakich specyficznych wad wynikających z technologii TV. Oczywiście obraz jest gorszej rozdzielczości co widać, ale na dobrym materiale SD (materiał SD też jest różnej jakości) te różnice nie są duże. Oczywiście tekst dotyczy tylko moich TV.

Z tego tak naprawdę w natywnej rozdzielczości nadaje nie więcej niż połowa, czyli z 20 programów.

Zainstaluj sobie NC+ zobaczysz różnicę w jakości w stosunku do kablówki. Kanały HD nie ustępują jakością BD. Oczywiście mówię o dobrym materiale wyjściowym bo ten też bywa różny. Nie istnieją TV zdolne poprawić słabą jakość sygnału wejściowego. Chyba że obraz będzie nieostry tak jak na plazmach to może wtedy różnice jakościowe się zacierają.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak, na obu moich.

Potwierdzam. Jest. Ale na PDP znacząco lepsza.

Myślisz że mało wyrazisty obraz na PDP to zaleta tego systemu ?

Pytanie źle postawione, gdyż teza którą próbujesz przemycić (mało wyrazisty obraz) jest fałszywa.

Sądzisz że posiadacze plazm są obiektywni w pisaniu opinii o swoich TV ?

Nie mnie oceniać samego siebie, ale staram się pisać obiektywnie. Zarówno o swoim LCD, jak i swoim PDP.

Zainstaluj sobie NC+ zobaczysz różnicę w jakości w stosunku do kablówki. Kanały HD nie ustępują jakością BD. Oczywiście mówię o dobrym materiale wyjściowym bo ten też bywa różny.

Mam NC+ i potwierdzam.

obraz będzie nieostry tak jak na plazmach

Bzdura totalna.

A ja mam podobną opinię w kwestii plazm jak Lech36. Dla mnie obraz z plazmy jest nie ostry i mało wyrazisty. Do tego w pokoju o normalnej, przeciętnej jasności obraz jest ciemny i jakby przygaszony. Co do LCD to u mnie nie ma żadnych przejaskrawień. Mam łagodne ustawienia i obraz jest płynny z łagodnymi kolorami. Oczywiście można ustawić inaczej tylko po co?

Dla mnie obraz z plazmy jest nie ostry i mało wyrazisty. Do tego w pokoju o normalnej, przeciętnej jasności obraz jest ciemny i jakby przygaszony.

Też tak kiedyś myślałem obserwując plazmy w marketach. Zmieniłem o 180 stopni zdanie, gdy dostałem w łapę pilota i pozwolono mi ustawić po swojemu.

Bzdura totalna.

To 'sittek' napisał że na LCD obraz jest za ostry (wyrazisty). Z tego wynika że na plazmach jest mniej ostry czyli nieostry. Ja to też widziałem i inni też, pewną nieostrość konturów w stosunku do LCD.

Potwierdzam. Jest. Ale na PDP znacząco lepsza.

W przypadku Twoich TV to oczywiście może być prawda, ale nie jest to prawda bezwzględna (ogólna).

Pytanie źle postawione, gdyż teza którą próbujesz przemycić (mało wyrazisty obraz) jest fałszywa.

Skoro jest system mający obraz natywny wyraźniejszy ("zbyt wyrazisty" - LCD) to ten drugi (plazma) musi mieć mniej wyrazisty czyli mniej prawidłowy.

Nie mnie oceniać samego siebie, ale staram się pisać obiektywnie. Zarówno o swoim LCD, jak i swoim PDP.

Nie krytykuję Ciebie tylko tych którzy nie potrafią być być obiektywni w ocenach.

Co do LCD to u mnie nie ma żadnych przejaskrawień. Mam łagodne ustawienia i obraz jest płynny z łagodnymi kolorami. Oczywiście można ustawić inaczej tylko po co?

Dokładnie mam tak samo, ale widziałem LCD-ki których nie dało się bez kalibracji ustawić łagodnie z prawidłowymi i naturalnymi kolorami tak jak lubię.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Też tak kiedyś myślałem obserwując plazmy w marketach. Zmieniłem o 180 stopni zdanie, gdy dostałem w łapę pilota i pozwolono mi ustawić po swojemu.

Ale ja miałem kilkanaście plazm w swoich firmach i jedną na rok 2009 najlepszą na rynku 65 calową w domu. I nie byłem zadowolony, więc zaraz do chaty wjechał 65 calowy LED LCD, który wcale też nie był idealny ale w mojej ocenie i tak lepszy od plazmy, która w bezpośrednim porównaniu w tych samych warunkach oświetlenia przegrała i szybko z domu wyjechała. Pisałem o tym. Co ciekawe pojechała do dostawcy jako jego prywatny TV. To niegdyś fan plazm. Po niedługim czasie wyjechały od niego wszystkie plazmy i przeszedł na LED LCD.

Dopóki były normalne, stare LCD-ki to strony były podzielone, jedni woleli PDP, inni LCD. Ale gdy zadomowiła się lepsza wersja LED LCD to ludzie przesiedli się z PDP na te nowe LCD. To właśnie wtedy zapadły decyzje, że PDP idzie do kasacji.Trwało to jeszcze kilka lat ale finał był do przewidzenia.

Wczoraj ponownie w warunkach domowych oglądałem JS9000. To nie jest hi-end TV, aczkolwiek jest dobry.

A jakie TV uważasz za High-Endowe ? Wg Twojego kryterium jest tylko jeden TV LCD High-Endowy - JS9500 ... każdy inny ma jakieś wady ...

Nie zaprzestano produkcji plazm, bo taka była wola rynku. Miały one zawsze grono swoich zwolenników i nawet jeśli byli oni w mniejszości - mogłyby sobie być dalej spokojnie produkowane i istnieć gdzieś na obrzeżach głównego nurtu. Przecież cały czas czas ukazują się nowe winyle i SACD, mimo że ich udział w światowym rynku muzycznym jest znacząco (o kilka rzędów wielkości) mniejszy od tego, jakim cieszyły się plazmy.

O losie plazm przesądził rachunek ekonomiczny czyli księgowi. Po prostu nie opłacało się ich produkować, gdyż zarobek na jednym egzemplarzu odbiornika był kilkakrotnie niższy niż na jednym LCD.

Wy naprawdę (naiwniacy) myślicie, że preferencje klientów miały tu cokolwiek do powiedzenia? Że ktoś się nimi kierował? Radzę zejść z obłoków na ziemię.

Wg Twojego kryterium jest tylko jeden TV LCD High-Endowy - JS9500 ... każdy inny ma jakieś wady ..

Na dzień dzisiejszy się zgadza. To jest TV hi-endowy. Zgadzam się też z tym że każdy TV i każdy system wyświetlania obrazu ma jakieś wady. Plazma też.

A jakie TV uważasz za High-Endowe ?

Nie jestem testerem TV więc nie znam wszystkich TV które mogłyby zasługiwać na to miano, ale może jeszcze coś u Sonego by się znalazło choć na dziś nie jestem pewny bo wycofali się z tylnego strefowego podświetlenia.

O losie plazm przesądził rachunek ekonomiczny czyli księgowi. Po prostu nie opłacało się ich produkować, gdyż zarobek na jednym egzemplarzu odbiornika był kilkakrotnie niższy niż na jednym LCD.

Nie mogę się zgodzić z taką logiką. Dla mnie to bzdura. Prawa rynkowe są proste. Skoro plazmy były takie dobre i miały grono fanów to produkcja byłaby opłacalna i klienci by je kupowali, nawet gdyby były droższe niż LCD. A skoro zaprzestano produkcji to znaczy iż producenci mieli pewność, że klienci przestaną kupować plazmowe TV.

Wy naprawdę (naiwniacy) myślicie, że preferencje klientów miały tu cokolwiek do powiedzenia? Że ktoś się nimi kierował? Radzę zejść z obłoków na ziemię.

Naiwniakami są ci, którzy myślą, że mają super TV, najlepsze jakie były i tylko źli księgowi w spiskowym działaniu niesłusznie doprowadzili do zaprzestania produkcji tych paneli.

Prawda w biznesie jest prosta i wręcz prozaiczna. Plazmy wycofano w produkcji bo inna technologia okazała się lepsza, tańsza i mniej energochłonna. Wiedziano, że klient w przyszłości nie będzie kupował plazm i wybierze nowsze technologie.

To jest jak z telefonami. Sam do rozmów telefonicznych ciągle wolę starą Nokię. To taki sentyment i przyzwyczajenie. Ale mam świadomość, że smartfony są po prostu lepsze i nie tylko w kwestii szerszych możliwości dostępu do sieci, ale też w kwestii lepszej jakości głosu, ekranu, wyrazistości obrazu itd.

Nie mogę się zgodzić z taką logiką. Dla mnie to bzdura. Prawa rynkowe są proste. Skoro plazmy były takie dobre i miały grono fanów to produkcja byłaby opłacalna i klienci by je kupowali, nawet gdyby były droższe niż LCD. A skoro zaprzestano produkcji to znaczy iż producenci mieli pewność, że klienci przestaną kupować plazmowe TV.

Naiwniakami są ci, którzy myślą, że mają super TV, najlepsze jakie były i tylko źli księgowi w spiskowym działaniu niesłusznie doprowadzili do zaprzestania produkcji tych paneli.

Nie doceniasz potęgi marketingu i jego umiejętności wpływania na decyzje klientów (czytaj: robienia klientom wody z mózgu).

Owszem, mamy super telewizory. Których się już nie produkuje mocą decyzji księgowych. Zresztą masz przykład z obszaru Twojego ulubionego LCD: jeszcze kilka lat temu nawet średnia półka miała pełne tylne podświetlenie z lokalnym wygaszaniem. Obecnie są to absolutnie topowe modele, można je na palcach policzyć (jedna ręka wystarczy), najwyższa półka ma krawędziowe z 16-strefowym wygaszaniem, którego średnia półka nie ma wcale. Tak postanowili księgowi.

Bo nie jest prawdą co piszesz, że jeśli klienci są zainteresowani - to są gotowi zapłacić KAŻDĄ cenę. Pojedyncze osoby pewnie tak, ale mówimy o rynku masowym.

Nie jestem fanem LCD, ani innej technologii TV. Jest mi obojętne jaka to będzie technologia byle obraz był jak najlepszy, a telewizor trwały. Co do backlight to co z tego, że z założenia jest lepszy niż krawędziowy skoro modele na ten rok z krawędziowym podświetleniem dają duźo lepszy obraz niż te z backlight kilka lat temu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.