Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Umiłowanie plazm na moim KURO PIONEER 5090H zakończyło się wraz z trwałym wypaleniem logo 24TVN.

Ponownie zakończyło się w 2015 !

Trwałe wypalenia na PANASONIC 60ZT STUDIO MASTER MONITOR ???

Egzemplarz sklepowy. Pisałem o tym już parę razy.

A to przecież EKRAN STULECIA !!!

Takie naturalne barwy ...

" ... przytoczyłem opinię znajomych Amerykanów z Nowego Jorku. Otóż powiedzieli, że u nich zestaw projektor-ekran jest postrzegany jako szpan dołów społecznych z dzielnicy Bronx. "

Potwierdzam !

BRONKS jest dobrze pokazany na filmie kiedy to vice-król Eddie Murfie jedzie poznać NY. Było wczoraj na Polsacie.

" ... przytoczyłem opinię znajomych Amerykanów z Nowego Jorku. Otóż powiedzieli, że u nich zestaw projektor-ekran jest postrzegany jako szpan dołów społecznych z dzielnicy Bronx. "

Ale bzdura.

Prawdziwy kinomaniak zawsze wybierze salę kinową. Nie ma co zaklinać rzeczywistości ... obraz na większym ekranie bardziej wciąga. Oczywiście to kosztuje, wymaga wyrzeczeń itd. Ale prawdziwa pasja nie zna granic.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale bzdura.

Prawdziwy kinomaniak zawsze wybierze salę kinową. Nie ma co zaklinać rzeczywistości ... obraz na większym ekranie bardziej wciąga. Oczywiście to kosztuje, wymaga wyrzeczeń itd. Ale prawdziwa pasja nie zna granic.

No nie wiem. Bo co znaczy duży ekran? Siedząc 4m od 100 calowego TV, to mniej więcej to samo co siedzieć w kinie w 20-tym rzędzie. Ale intymność i możliwość skupienia się na filmie w domu są większe niż w kinie z przyczyn które wcześniej wymieniłem.

do ludzi też czeba czasami wyjść

To się można z nimi spotkać na grillu lub w restauracji, umówić na piwo lub wódeczkę, pójść razem na wycieczkę itd itp. Dla kontemplacji muzyki lub filmu lepsze jest jednak zacisze własnego domu. Wyjście do kina, teatru lub na koncert jest bardziej wydarzeniem towarzyskim niż przeżywaniem sztuki.

Napisałem, że odczuwalna wielkość ekranu to KĄT WIDZENIA !!!

Czy siedzisz w 4 rzędzie w IMAX czy w domu 2,5 m przed 65" to kąt widzenia będzie taki sam !!!

No i w kinie trzeba wychodzić, żeby zapalić, wypić i mieć sex.

We własnym domu : RÓBTA CO CHCETA = FREEDOM !!!

Grill to mam duże TAK ale w puszczy u Czestera ...

Tak naprawdę to kręci mnie jego naturalne otoczenie.

Taki wypad na Białoruskie żniwa czy jajka od naturalnej kury.

Białoruskiej.

Mam dzięki WAM mam teraz fajny wieczór.

Wielkie dzięki.

Czy siedzisz w 4 rzędzie w IMAX czy w domu 2,5 m przed 65" to kąt widzenia będzie taki sam !!!

Totalna bzdura.

Ekran kinowy masz na całą ścianę. Nic nie rozprasza. Ekran TV jest zawsze ograniczony. Widać, że to tylko wycinek rzeczywistości.

Bo co znaczy duży ekran? Siedząc 4m od 100 calowego TV, to mniej więcej to samo co siedzieć w kinie w 20-tym rzędzie.

A ile osób w Polsce ma TV 100 cali ? Ale masz rację 100 cali to już jest kino ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Masz rację ale rozpatrujemy czy dziś lepiej mieć topowy system oparty o ekran i projektor czy o wielki TV? Bo cenowo jest to już zbliżone. Ktoś może woleć projektor, ja wolałbym wielki TV.

Sly jesteś w błędzie myśląc że tylko topowe projektory ( czyt. b.drogie ) mogą rzucić dobrej jakości obraz...

Bobcat nic nie da wysokiej klasy proj w nieprzygotowanym salonie lub źle dobranym ekranie. ..bo będzie tak jak wszyscy piszecie czyli czarny szary , mydło itd....

"Szpan dołów społecznych z Bronxu" dobre....dobre..... Bobcat i tak Cię lubię :)

...czyli Ty robisz wszystko aby Cię tak znajomi nie postrzegali i dlatego poszedłeś w 42 cale... ;)

LG pokazuje na IFA dwustronny 111-inch 4K OLED TV.

Idealny do pubów.

Będzie wersja 55" dla małych pubów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i rewelacja tygodnia !!!

Prezentacja OLED Panasonic na IFA:

Warto to obejrzeć.

Ukryta Zawartość

Sly jesteś w błędzie myśląc że tylko topowe projektory ( czyt. b.drogie ) mogą rzucić dobrej jakości obraz...

Sly ma rację. Jedynie ekstremalnie drogie projektory mogą dać jaki-taki obraz.

Bobcat nic nie da wysokiej klasy proj w nieprzygotowanym salonie lub źle dobranym ekranie. ..bo będzie tak jak wszyscy piszecie czyli czarny szary , mydło itd....

Do tego wysokiej jakości ekran (również bardzo drogi) oraz adaptacja pokoju.

W sumie mamy zabawę dla tych, którzy śpią na forsie i dla których sto tysięcy dolarów to kieszonkowe na drobne wydatki.

Bobcat i tak Cię lubię :)

I wzajemnie :)

...czyli Ty robisz wszystko aby Cię tak znajomi nie postrzegali i dlatego poszedłeś w 42 cale... ;)

Po prostu uważam, że nic więcej nie jest mi do szczęścia potrzebne.

Porównanie czerni na OLED, PDP i LCD na IFA 2015

Ukryta Zawartość

No, chłopaki od jarzeniówek LCD, łyso wam z tą niesamowitą czernią w obecnych modelach LCD?

Bladziutko, oj bladziutko.

:-)

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No, chłopaki od jarzeniówek LCD, łyso wam z tą niesamowitą czernią w obecnych modelach LCD?

A jak wypadło porównanie bieli ?

Wiem to pewnie nie było by zgodne z marketingiem dotyczącym pewnych technologii. Podano jakie modele porównywano ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

To co jest zamieszczone na tym zdjęciu to kompletna bzdura!! Przecież tam jest czerń jaką miały zwykłe LCD wiele lat temu, przed epoką LED LCD!! To u mnie na telewizorze z 2013r czarny jest po prostu czarny, a nie szary. A co dopiero w najnowszych LED LCD, które w tym i nie tylko w tym względzie są po prostu jeszcze lepsze.

Zauważyłem już wiele razy, że w takich reklamach i promocjach jakiejś technologii zestawia się różne modele i specjalnie tak pokazuje owe porównanie, żeby uzyskać z góry założony efekt. Taki sam szwindel marketingowy stosuje Samsung w filmiku reklamowym puszczanym na dużym 88 calowym JS 9500. Ekran jest podzielony na pół i na jednej połówce pokazywany jest super obraz jaki oferuje JS9500, a na drugiej połówce dużo gorszy obraz jaki niby oferują inne LCD-ki. Tyle, że to jest kłamstwo marketingowe, bo ta gorsza połówka pokazuje specjalnie popsuty obraz jaki oferowały LCD-ki ale 10 lat temu. Mój 2 letni może nie oferuje tak dobrego obrazu jak JS9500, ale bez porównania lepszy niż obraz na tej gorszej połówce. To znana technika marketingowa żeby osiągnąć swój cel. I dziwne, że łyka ten kit jak gajor wodę, nie kto inny tylko Janusz Sittek, tak przeciwny marketingowi!!!

Gdy marketing pokazuje słabość plazmy to on krzyczy, że to tylko marketing i fałsz. Ale gdy ten sam fałsz pokazuje inne aspekty obrazu to Sittek jest szczęśliwy, zadowolony jak dziecko z czekoladowym jajem... :-))

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że Koledzy którzy z lubością szermują rzekomym problemem z bielą w plazmach są miłośnikami oglądania programu polegającego na wyświetlaniu całego białego ekranu, nic poza tym. Siedzą przed takim ekranem godzinami, kontemplują go i delektują się nim.

Albowiem tylko w takich warunkach biel na plazmie przygasa, a i to (jak pisałem) natężenie tego zjawiska różni się w zależności od modelu. Jeśli to jest prostokąt np 1/16 ekranu - biel na PDP jest nie do odróżnienia od bieli na LCD.

To co jest zamieszczone na tym zdjęciu to kompletna bzdura!!

Co ty nie powiesz :-)

A jak wypadło porównanie bieli ?

Wiem to pewnie nie było by zgodne z marketingiem dotyczącym pewnych technologii. Podano jakie modele porównywano ?

Dla oka biel nie ma takiego znaczenia.

A jakie modele?

To jest ogólna charakterystyka trzech technologii.

Nie ma znaczenia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ukryta Zawartość

Ale porównanie, plansza wyprodukowana przez dział marketingu. :D

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Co ty nie powiesz :-)

Dla oka biel nie ma takiego znaczenia.

A jakie modele?

To jest ogólna charakterystyka trzech technologii.

Nie ma znaczenia.

Znaczenie ma zasadnicze, bo tam jest obraz ogólnie technologii LCD bez LED, której już chyba nikt nie stosuje i faktycznie zwykłe LCDki miały taką czerń co było fatalne i nie do zaakceptowania również dla mnie. I wtedy plazma była lepsza. Po wprowadzeniu i dopracowaniu LED LCD sytuacja uległa zasadniczej zmianie.

Na tej planszy są obrazy 3 technologii, z których 2 są już wycofane z rynku, czyli plazma i stare LCD. W naszych sporach nie mówimy o starym LCD. Tego już nie ma na rynku.

sly ale w tym długim poście zapominasz o jednej rzeczy, mianowicie ten film w pełni oddaje realia wyswietlania obrazu w/g poszczególnych technologii bez użycia "sztuczek", bo dla inżyniera nie jest problem wyłaczyć podświetlanie aby czarny był czarny , gorzej zrobic aby czrny był czarny gdy wszystko normalnie działa, LCD nigdy sama od siebie nie da dobrego czarnego chyba że zwiększy się grubośc warstwy ciekłego kryształu ale to pociaga za sobą zużycie energii oraz to że wtedy biel nie byłaby taka biała a przecież wiadomo że wielu leszczy daje się nabierać na nią i na wiele innych sztuczek więc sie produkuje takie wyswietlacze aby mozna byłoby to sprzedać, aby zysk był jak najwiekszy - to jest tylko biznes jakich wiele.

No tak i dlatego nie stosuje się juź tej technologii. Nie ma już zwykłych LCD. Nikt by tego nie kupił. Nie moźna teź twierdzić, że taki czy inny rodzaj ulepszenia to sztuczki jako coś złego. Po to inżynierowie wymyślają i patentują różne technologiczne bajery żeby poprawiać poszczególne technologie. Przecież tak samo wymyślono do plazm system minimalnego przesuwania obrazu wzgledem pixeli żeby poprawić trwałość i uniknąć szybko pojawiających się wypaleń np znaków poszczególnych kanałów TV. Jeśli patrzymy na te zagadnienia twoim sposobem to masz rację, że technologia zwykłego LCD nie ma czerni i to jest kicha. Ale nie możesz pomijać że taką samą kichą jest zwykła technologia plazm, bo po prostu wypalają się szybko i nie powinny być dopuszczone do sprzedaży. W jednym przypadku systemy poprawy jakości nazywasz sztuczkami, ale w drugim przypadku już tobie nie przeszkadzają. To jest uczciwe podejście w sporze?

Nie ma już zwykłych LCD.

nie zrozumiałeś widzę, ależ i na dodatek wszystkie, tylko wystepują razem z tą "sztuczką".

Zatem, gdyby w tem Twoim TV włączyć normalne podświetlanie byłaby kiszka.

Przecież tak samo wymyślono do plazm system minimalnego przesuwania obrazu wzgledem pixeli żeby poprawić trwałość i uniknąć szybko pojawiających się wypaleń np znaków poszczególnych kanałów TV.

w praktyce to nie działa

Ale nie możesz pomijać że taką samą kichą jest zwykła technologia plazm, bo po prostu wypalają się szybko i nie powinny być dopuszczone do sprzedaży.

jakoś chyba nie mam kichy jeśli nic mi się nie wypaliło

A ja nie mam takiego obrazu jaki pokazany jest w tej demówce. Co więcej, jestem na tyle zadowolony, że rozważam zakup kolejnego LED LCD, którego obraz uważam za jeszcze lepszy od tego, który teraz mam. Ewentualnie OLED, choć to temat jeszcze nie na teraz.

Obrazu jaki jest w tym demo nie zdzierżyłbym. Ale takiego nie widziałem już dawno.

W jednym przypadku systemy poprawy jakości nazywasz sztuczkami, ale w drugim przypadku już tobie nie przeszkadzają. To jest uczciwe podejście w sporze?

jesli LCD potrzebuje sztuczek aby uzyskać dobry rezultat to chyba sam przyznasz rację że nie jest to dobry wyswietlacz, jesli plazma się nie wypala przy normalnym oglądaniu to jaką niby sztuczkę chciałbys zastosować

Ewentualnie OLED

nie kupuj oleda a przynajmniej nie koreańskiego jeśli jesteś prawdziwym fanem dobrego obrazu, leśli panasonic lub inny producent zastosuje w swoim wyrobie matryce koreańskie możesz kupić ale na własną odpowiedzialność.

I tak się nie zrozumiemy. Szkoda bicia piany. Starych LCD nie ma już na rynku. Plazmy też. Zdechła. Nadszedł czas nowszych technologii jak LED LCD i OLED. Obie będą się dalej rozwijać i oferują świetny obraz. Każda ma swoje małe wady, ale z każdym rokiem ich udział w ogólnym obrazie jest coraz bardziej pomijalny. Co będzie za lat 10 to jeszcze nie wiadomo. Może tylko OLED, a może LED LCD też będzie równolegle z bardzo dużą ilością punktów backlight. Czas pokaże. Spór o plazmy nie ma sensu. Rynek zdecydował o jej losie.

Nieładnie tak innych nazywać leszczami, tylko dlatego, że mają inne zdanie. Tym bardziej, że jak się okazuje nie tylko tani rynek masowy pogrzebał plazmę, ale również bogatszy rynek high endowy, gdzie niska cena nie była koniecznością, natomiast jakość obrazu jak najbardziej. Kto tu jest leszczem to można by dyskutować. Ale szkoda bicia piany.

Starych LCD nie ma już na rynku.

LCD to LCD różnią się tylko i wyłacznie sposobem podświetlania, więc cóż to za rewolucja się dokonała w działaniu tychże jeśli sięga się do prymitywnych sztuczek wyłączania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.