Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie ST50, nie 60.

Nawiasem mówiąc:

"Pobór energii (65 cali)Tryb obrazu Standardowy 254 W

Tryb obrazu Ustawienia własne (po kalibracji) 157 W"

Vs 50 cali st50:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Pobór energii przy jasnych obrazach na ekranie. Tryb dynamiczny - 392 W

Tryb Normalny - 193 W (też przy jasnym obrazie)"

Większy ekran, ale naprawdę jest co podnosić wątek energożerności? Różnica raptem jakieś 30%.... Dla takiego samego formatu pewnie by wyszło max 2x. Jak na moje oglądanie tv 1-2 filmy w tygodniu...

Chyba że materiał wyjściowy (nagranie) jest spieprzony.

Specjalnie na potrzeby lcdka spieprzyli? A na plaźmie obok pokazują dobry? Zakładam że pokazują oba tv po kalibracji.

Ukryta Zawartość

W technologi Kodak/LG nie ma diod OLED RGB. Są same białe. trzy subpiksele świecą przez pasywne filtry RGB a czwarty biały (W) bezpośrednio bez filtra.

Tak było na początku. Potem to się kilkukrotnie zmieniało. Z tego co czytałem na angielskojęzycznych branżówkach teraz jest to rozwiązane w ten sposób, że wszystkie cztery subpiksele są za filtrem, a światło niebieskie jest używane poprzez mieszanie białego z innymi kolorami. Bez względu jak to działa - jest to po prostu bardzo sprytne obejście problemu z niebieską diodą, którego nie rozwiązało sony i samsung.

A na plaźmie obok pokazują dobry

Plazmy mają kłopot z wyświetleniem dużych jasności. To może być czynnik innego innego odbioru takich fragmentów obrazu. U mnie zjawisko przepalenia występuje niezmiernie rzadko i widać że to jest wina rejestracji. W dobrych materiałach to nie występuje.

Tak było na początku.

Zgadza się na początku LG też stosowało metodę subpikseli OLED RGB. Potem kupili (przejęli) technologię Kodaka w której supiksele OLED RGB nie występują. Są tylko białe świecące przez pasywne filtry RGB. To technologia gwarantująca większą stabilność obrazu w czasie i podobną żywotność wszystkich subpikseli.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Na moich LCD tego nie ma. Ciekawe dlaczego ? Chyba że materiał wyjściowy (nagranie) jest spieprzony.

...pomyliłes się w cytacie, cytowałeś @micwoja nie mnie....post #4619

Może tego po prostu nie widzisz

Albo mam dobre LCD-ki a może po prostu umiem je ustawić tak żeby było dobrze. Z tego może wynikać że mam dobry wzrok ;-) a na pewno dobry gust związany z ustawieniem obrazu - ale jestem samolubny ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ja nie rozumiem. Może się nie znam, oświećcie mnie. Popatrzyłem na zdjęcia ST60 VS JS9500 i owszem, czerń jest, światło jest ale jest i to co widzę we wszystkich lcdkach, czyli gubienie detali i w światłach (NB, w cieniach jest bardzo podobnie, co jest dla mnie novum jeśli chodzi o lcd). Tam gdzie na plaźmie jeszcze widać odcienie skóry na jasno oświetlonej twarzy, na lcdku jest już biała wypalona plama...

Chłopski przykład.. Narysuj obrazek na kartce papieru..np twarz z różnymi odcieniami..zobacz jak wygląda.. Później weź latarkę i podświetl do od tyłu i zobacz jak gubi odcienie.. Nie trzeba być filozofem... dlatego te twarze są bardziej zombi na lcd led.. Dlatego dobrze regulować podświetleniem i ja czasem zjeżdżalem do 2(skala do 10) i było zdecydowanie lepiej,ale nie tak dobrze jak na plazmie..

Plazmy mają kłopot z wyświetleniem dużych jasności. To może być czynnik innego innego odbioru takich fragmentów obrazu.

Jasne, że na jasnych obrazkach plazmy nie wyrabiają z zasilaniem i potrafią przygasić obraz (cały ekran biały) Ale tutaj sprawdziłem w zdjęciu, to nie kwestia jasności. Biel w najjaśniejszym miejscu RGB 255 255 255 dla obu tv.

Większy ekran, ale naprawdę jest co podnosić wątek energożerności? Różnica raptem jakieś 30%.... Dla takiego samego formatu pewnie by wyszło max 2x. Jak na moje oglądanie tv 1-2 filmy w tygodniu...

Plazmy były sporo tańsze od tych lepszych LCD, np. model ST60, więc generalnie ekonomia była po stronie pdp. Były tańsze biorąc pod uwagę eksploatację i cenę zakupu. Argument nie do pobicia.

W OLED zastosowano n-milionów "lamp".

Ja pisałem o LCD, a nie o OLED.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

w oledzie od lg nie ma podświetlania.

A co jest ? Może jakiś rysunek pokazujący konstrukcję tej matrycy ? Taki rysunek może wyjaśnić czy mamy do czynienia z podświetleniem czy jakąś inną zasadą świecenia. Jeżeli źródłem światła są białe diody OLED to żeby uzyskać na wyjściu z matrycy kolory RGB przed tymi diodami muszą się znajdować filtry pasywne RGB. Skoro filtry są przed diodami OLED to te filtry są podświetlane.

Ja pisałem o LCD, a nie o OLED.

Oczywiście wiem, ale fabryka LG zamierza na nowej linii produkcyjnej produkować zarówno matryce OLED i LCD (wspólna linia - info z internetu). Z tego może wynikać, że te dwie technologie mają ze sobą wspólne cechy technologiczne.

W Germanii ruszyła sprzedaż flatów:

Ukryta Zawartość

Cena 6k ojro za 65". Nie jest źle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bobcat ...chyba posikasz się z radości ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bobcat ...chyba posikasz się z radości ...

Ukryta Zawartość

Przewiduję, że OLED to będzie najbliższa przyszłość i Samsung i SONY wcześniej czy później dołączą. Nie mają wyjścia. SUHD i inne wynalazki to zabiegi marketingowe i żaden przełom w jakości obrazu.

Nic dodać, nic ująć.. Ale niektórzy twierdzą inaczej...

Ukryta Zawartość

SUHD i inne wynalazki to może nie jest przełom ale krok ku lepszej jakości obrazu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W sumie to smutne, że liderem innowacyjności są teraz Chińczycy ...

No musisz wyjść z domu i pójść do EURO czy MM/Saturn.

W 3City niestety nie ma, same SUHD. Niedługo jadę do UK i Austrii to mam nadzieję, że tam coś zobaczę

SUHD i inne wynalazki to może nie jest przełom ale krok ku lepszej jakości obrazu.

pdp raczej nie dościgną :-)

W sumie to smutne, że liderem innowacyjności są teraz Chińczycy ...

To było do przewidzenia. Chiny to gigantyczny potencjał. My będziemy budować ciemnogród. Sorry nie mogłem się powstrzymać ;-).

pdp raczej nie dościgną

Jasne że nie :-))))).

Poczytaj dokładnie relację pmcompa ...

Waszmości 8K.... :)

Waszmości nie przeczytał do końca...

Fakt. Dzięki.

Czyli 8K toruje sobie drogę.

Jeśli pmcomp skwitował to stwierdzeniem, że "jakość nie powala" to znaczy, że jest postacią którą trudno traktować poważnie.

pmcomp ma swoje poglądy ;-)

nie zawsze jest obiektywny

Choć same TV może nie były najwyższych lotów ... to prototypy.

W 3City niestety nie ma, same SUHD. Niedługo jadę do UK i Austrii to mam nadzieję, że tam coś zobaczę

pdp raczej nie dościgną :-)

weź przestań truć ...... z tym pdp - masz najlepszy tv na świecie i przestań już pisać na ten temat. Żygam już tą wojenką lcd/pdp. To jest wątek o technologii OLED która razem z 4K jest najbliższą przyszłością świata AV więc zostawmy zdechłe PDP i zdychające LCD za sobą przynajmniej w tym wątku!

weź przestań truć ...... z tym pdp - masz najlepszy tv na świecie i przestań już pisać na ten temat. Żygam już tą wojenką lcd/pdp. To jest wątek o technologii OLED która razem z 4K jest najbliższą przyszłością świata AV więc zostawmy zdechłe PDP i zdychające LCD za sobą przynajmniej w tym wątku!

Jeżeli już to rzygam.

Po drugie jeżeli nie można byłoby pisać o lcd czy pdp to lepiej ten wątek zamknąć i poczekać co najmniej rok. Bo co można jeszcze napisać? Że OLED jest ale jakby go nie było?

I najlepszego TV nie mam, mam tylko ST.

I najlepszego TV nie mam, mam tylko ST.

Ale dzięki pracy inżynierów w różnych ośrodkach badawczych (nie polskich) masz szans mieć najlepszy TV. Nie dziś to jutro, czego serdecznie życzę. Oczywiście jak taki najlepszy TV na świecie jest Ci niezbędny do szczęścia.

W USA także są pierwsi właściciele 9500.

LG 55EF9500 and 65EF9500 OLED Owners Thread

Ukryta Zawartość

Są fotki.

Z fabryki w MEXICO.

Ukryta Zawartość

Ale dzięki pracy inżynierów w różnych ośrodkach badawczych (nie polskich) masz szans mieć najlepszy TV. Nie dziś to jutro, czego serdecznie życzę. Oczywiście jak taki najlepszy TV na świecie jest Ci niezbędny do szczęścia.

Bez przesady, po prostu chcę mieć ładny obraz na swoim TV, nie wydając na to majątek. A że cenie sobie naturalność wybrałem plazmę. Mam nadzieję, że za kilka lat OLED da mi to samo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.