Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Bo plazmowcy nie zdzierżą czegoś lepszego... :-) zawsze będą sobie wmawiać, że ich plazmy są lepsze, aż całkiem padną.

Amen :)

Nasz Wielki Czekający się doczekał - wreście może rozbić świnke i udać się na zakupy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nasz Wielki Czekający się doczekał

Zachowam się teraz jak moja teściowa z jej ulubionym stwierdzeniem:

A nie mówiłem?

Jak pisałem o 8K to się spotykałem z prześmiewczymi pytaniami: gdzie to można kupić?

Na razie cena super-nowości. Ale to szybko tanieje.

Bezzasadność i bezsens pakowania się w 4K stają się coraz bardziej oczywiste.

Problem jest tylko z wyświetlaniem materiałów 8K ... na tym 8K TV ;-)

To nie jest TV dla normalnych ludzi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zachowam się teraz jak moja teściowa z jej ulubionym stwierdzeniem:

A nie mówiłem?

Jak pisałem o 8K to się spotykałem z prześmiewczymi pytaniami: gdzie to można kupić?

Na razie cena super-nowości. Ale to szybko tanieje.

Bezzasadność i bezsens pakowania się w 4K stają się coraz bardziej oczywiste.

Nie wiem czy mówimy o tym samym? Czytałem dziś artykuł o monitorze Sharpa 8K, który musi być zasilany sygnałem z kilku HDMI jednocześnie, który to nie jest telewizorem i który jest tylko pewnym sygnałem na przyszłość bo świat stawia na 4K. Wymieniono ile to filmów i stacji będzie nadawać w 4K, a jedynie stacja NHK z Japonii czyni próby na 8K, które doczekają się realizacji w...2018r!! Oznacza to, że w Polsce do 2030 można zapomnieć o 8K.

Możesz uzmysłowić mi zasadnośc zakupu TV 8K ?

Trudno w naszym kraju o sygnał tv w full HD o 4K nie wspomnę, a co dopiero 8K.

Oznacza to, że w Polsce do 2030 można zapomnieć o 8K.

O sygnale 4K w stacjach tv również mozna zapomnieć.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Kiedyś o telewizorach kolorowych też tak mówiono. Konserwa myślowa zawsze była, jest i będzie.

Poczytaj lepiej o tym TV zanim zaczniesz rzucać takie hasła.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

mały fragment...."Jeszcze przez długie lata standard 8K nie trafi do naszych domów, gdyż producenci sprzętu i filmów, będą wykorzystywać format 4K..."

Dla mnie ten artykuł mówi o tym o czym pisałem tu już dawno, że 8K będzie OK ale za wiele, wiele lat.

Ukryta Zawartość

Czytałem dziś artykuł o monitorze Sharpa 8K, który musi być zasilany sygnałem z kilku HDMI jednocześnie, który to nie jest telewizorem

Początki zawsze są trudne. Jak wyglądał pierwszy komputer? Ile miejsca zajmował? Dziś procesor sterujący pralką ma większą moc obliczeniową.

świat stawia na 4K.

Japonia to też jest świat, a ogłosiła że rezygnuje z etapu 4K i przechodzi z FHD wprost na 8K.

doczekają się realizacji w...2018r

Nieprawda. Jakiś czas temu podałem link do rozmowy z gościem z zarządu NHK. Będzie znacznie wcześniej.

Japonia to też jest świat, a ogłosiła że rezygnuje z etapu 4K i przechodzi z FHD wprost na 8K.

Gdzie zrezygnowała? Bo w produkcji telewizorów na pewno nie. Tak więc gdzie?

Gdzie zrezygnowała? Bo w produkcji telewizorów na pewno nie. Tak więc gdzie?

Uprawiasz polemikę dla polemiki. Ty mówisz co Japonia produkuje na eksport (nasz klient nasz pan, życzy sobie 4K - to ma). Ja mówię o rynku wewnętrznym.

Analogiczna sytuacja jest z samochodami. Europa chce Toyoty, Hondy i co tam jeszcze z silnikami Diesela - to je ma. Na drogach Japonii nie istnieje coś takiego jak samochód osobowy z silnikiem wysokoprężnym. Diesle są używane tam, gdzie są stworzone i przeznaczone: w ciężarówkach, autobusach, na statkach.

Nie wiem gdzie widziałeś. Ja nie widziałem. Nawet u potentatów w rodzaju Yodobashi Camera. Natomiast 8K miałem okazję (i przyjemność) oglądać.

Poczytaj sobie zresztą wspomniany wywiad z gościem z NHK. Otwartym tekstem mówi, że nie będą się bawić w 4K.

Właście w Yodobashi Camera na Umeda Osaka, na którymś z górnych pięter. Poza tym też w Den Den Town w Osace i na ekspozycji na stacji kolejowej w Kyoto.

Poczytaj sobie zresztą wspomniany wywiad z gościem z NHK. Otwartym tekstem mówi, że nie będą się bawić w 4K.

Zapytam nieśmiało ... czy NHK nadaje w Europie czy USA ?

Ja mam w domu NHK z satelity, jeden z programów FTA na platformie NC+. Co prawda tylko SD jak na razie.

Właście w Yodobashi Camera na Umeda Osaka, na którymś z górnych pięter. Poza tym też w Den Den Town w Osace i na ekspozycji na stacji kolejowej w Kyoto.

W Tokio Akihabara nie zauważyłem. Nie było to przypadkiem piętro Tax Free z modelami eksportowymi, na wywóz z kraju?

Nie wiem jakie były ale było ich dużo różnych, w tym takie których nie ma w UE i wielkie napisy 4K plus ich japońskie napisy. Nie sądzę, że nie była to oferta adresowana do Japończyków. Nie dorabiaj fałszywej rzeczywistości, która nie pasuje do twoich wyobrażeń i z góry założonych tez.

Modele eksportowe sprzedawane na rynku japońskim to zazwyczaj nie są modele dostępne na świecie.

Jakie z góry założone tezy? Telewizja publiczna NHK, która gra tam zdecydowanie pierwsze skrzypce i wyznacza kierunki rozwoju technologii w 4K się bawić nie zamierza i nie będzie. Jest na to potwierdzenie w postaci wypowiedzi przedstawicieli ich zarządu. Nie mówię o prywatnych stacjach komercyjnych, które to 4K nadają wyłącznie z satelity.

Odnoszę dokładnie takie samo wrażenie, że to Ty dorabiasz fałszywą rzeczywistość, która nie pasuje do Twoich wyobrażeń i z góry założonej tezy, że oto 4K podbija świat.

Skoro wiesz lepiej to cóż. Jakoś nie widzę tego, że turyści zwiedzają Japonię,a w wolnej chwili kupują sobie telewizor 65 albo 85 cali, każą dostarczyć do hotelu a potem zamiast dalej zwiedzać to tracą 2 dni na załatwianie spedycji tego wielkiego kartonu do USA albo Europy. Tylko, że w UE jest 230V, a w Japonii 100V z tego co pamiętam. I jeszcze w UE doliczą cło i vat do wartości TV wraz z transportem. I jeszcze brak gwarancji na rynku UE. Ci turyści zwiedzający Japonię jacyś dziwni są, no ale skoro tak twierdzisz to co mam zrobić? Pewnie masz rację... :-)

Nie każą dostarczyć do hotelu. W Yodobashi Camera zostawiają adres gdzie to wysłać w świecie. Reszta ich nie obchodzi. Sklep wszystko załatwi.

Modele eksportowe są multinapięciowe. Ceny na nie są atrakcyjne, dodatkowo nie płacisz japońskiego VAT-u. Tak więc nawet doliczywszy koszt transportu, cło i VAT europejski jest to oferta warta zastanowienia. Szczególnie dla fanów nowinek, gdyż nowatorstwo techniczne tych modeli wyprzedza ofertę europejską.

Nie wiem jak w Polsce, dają gwarancję europejską ważną w większości krajów UE.

Zresztą podstawową klientelę stanowią nie Europejczycy, lecz obecnie Chińczycy, potem długo nic i Amerykanie. Mieszkałem tam i pracowałem przez 6 lat, to trochę na ten temat wiem.

Ukryta Zawartość

Co na to panowie-piewcy 4K?

8K rozmiar 55". Co na to forumowi teoretycy-gawędziarze, że 8K ma rację bytu wyłącznie przy rozmiarach >120"?

Jak na razie wychodzi na moje. Dostrzegacie to?

Ukryta Zawartość

8K rozmiar 55". Co na to forumowi teoretycy-gawędziarze, że 8K ma rację bytu wyłącznie przy rozmiarach >120"?

Ja sądzę że 8k pewnie też zostanie adoptowane do tabletów (4k już jest w telefonach komórkowych), co nie zmienia faktu że to 8k ma rację praktyczną dopiero od np. tych w/w 120', choć osobiście podniósł bym jeszcze tą granicę wielkości.

Kiedy przechodzisz na 8k ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8k ma rację praktyczną dopiero od np. tych w/w 120', choć osobiście podniósł bym jeszcze tą granicę wielkości.

Cóż za fatalne niedopatrzenie. Specjaliści z LG, przygotowujący ofertę rynkową nie skonsultowali jej tu na Forum.

Kiedy przechodzisz na 8k ? ;-)

As soon as possible.

A ja podtrzymuję swoje zdanie. Full HD do 75 cali nie widać żadnego pixela nawet z 2m. 4K spokojnie do 100 cali albo i więcej. 8K ma sens na mega wielkie przekątne.

Ale marketingowe wciskanie kitu będzie jak zawsze i wcale nie zdziwię się jak wypuszczą z czasem 8K nawet w wielkości 55 cali, a to delikatnie mówiąc bez sensu. To tak jakby dać silnik V8-400KM do...kosiarki... :-)

Ukryta Zawartość

Co na to panowie-piewcy 4K?

"Trudno powiedzieć, kiedy korporacja wprowadzi rozwiązanie na rynek konsumencki. W najbliższej przyszłości po prostu nie ma to większego sensu. Ceny byłyby kosmiczne, zainteresowanie pewnie niewielkie. Nie zarobiono jeszcze na 4K, więc nie ma sensu gnać na złamanie karku. Korporacja prawdopodobnie zdaje sobie z tego sprawę, ale chce pokazać, nad czym pracuje i jakie są efekty ich działań. Słusznie, bo od tego są targi."

Ukryta Zawartość

Nie ryzykował bym stwierdzeń w rodzaju "bez sensu". Na 55" będziesz miał z bliska obraz jakości pocztówki albo kolorowego czasopisma wysokiej jakości (na kredowym papierze).

Cóż za fatalne niedopatrzenie. Specjaliści z LG, przygotowujący ofertę rynkową nie skonsultowali jej tu na Forum.

Specjaliści z LG oraz również z Panasonic-a (zakończenie produkcji plazm) nie potrzebują konsultować swoich decyzji tu na forum. Ci co proponują technologię 4k w TV też nie muszą tego konsultować ani tu na forum, ani nie muszą tego konsultować z Japończykami. Japonia też jest niezależna i zrobi to co uważa za stosowne w tej kwestii (8k).

"Trudno powiedzieć, kiedy korporacja wprowadzi rozwiązanie na rynek konsumencki. W najbliższej przyszłości po prostu nie ma to większego sensu. Ceny byłyby kosmiczne, zainteresowanie pewnie niewielkie. Nie zarobiono jeszcze na 4K, więc nie ma sensu gnać na złamanie karku. Korporacja prawdopodobnie zdaje sobie z tego sprawę, ale chce pokazać, nad czym pracuje i jakie są efekty ich działań. Słusznie, bo od tego są targi."

Japońskie korporacje często pracowały nad technologiami które się nie przyjęły na rynku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.