Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Na wczorajszej konferencji w Warszawie LG podało info o wprowadzeniu 65" 9600 za 30k zł przed świętami.

Brak zapowiedzi o wersji 55".

Ani słowa o flat - nie dla psa kiełbasa.

To duże rozczarowanie.

Brak oferty 920 / 940 / 950.

Od 29.10.2015 do TV OLED dodawany będzie zestaw filmów Star Wars.

9 płyt – 6 z filmami plus 3 z dodatkami.

Żródło:

ObywatelHD

W poniedziałek zrecenzuje na swoim blogu model 65" 960v.

Bardziej czekam na pełny test Maćka Koper. Także wkrótce.

przecież wszyscy wiedzą że LCD potrzebuje natywnego sygnału. Inaczej jest mydło.

To nie jest przypadłość tylko technologii LCD. Dotyczy wszystkich technologii w których ekran podzielony jest na piksele. Plazmy i OLED też mają ekrany podzielone na piksele.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale CRT miało jednak kilka innych wad :P Nie ma co wracać do przeszłości. Z dobrym natywnym sygnałem jest od dłuższego czasu problem, bo nawet fullHD w wielu sytuacjach jest jakieś takie oszukańcze. Np. na TVP HD byli ostatnio "Sami Swoi" w rzekomo 1080p. Magia kina działa :D Im lepsza technologia tym taki upscalling będzie bardziej wkurzający. Nie ma sensu kupować OLEDa, jak będziemy mu podawać sygnał SD. Żeby poczuć jakość matrycy musi być sygnał natywny.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Telewizji 4K nie ma. Nie ma takich materiałów i długo nie będzie. Emisji TV w tym formacie również nie będzie. Kilka filmów na BD w 4K czy jakiś w zastępstwie stworzony nędzny streaming tego braku nie zapełni. 4 K to gadżet tak samo jak 3D.

Polska telewizja robi już niby testy 4k. A większość programów ze studia to nadal zwykły upscaling. Może chcą od razu przejść na nowszy standard :-P

Ze skalowaniem do 1080 to były problemy 7 - 8 lat temu.

Teraz TV czy tunery DVB-T/SAT nie mają z tym najmniejszych problemów. Nawet do 4K (TV).

Szkoda prądu na takie dywagacje.

Inny temat to skalowanie VHS. Nigdy nie spotkałem dobrego upscalingu. I chyba porzucono temat.

Telewizji 4K nie ma. Nie ma takich materiałów i długo nie będzie. Emisji TV w tym formacie również nie będzie. Kilka filmów na BD w 4K czy jakiś w zastępstwie stworzony nędzny streaming tego braku nie zapełni. 4 K to gadżet tak samo jak 3D.

Jeśli potrzeby konsumentów oraz poziom zainteresowania siecią będą szły w tym kierunku co do tej pory to 4k będzie. Będzie w każdym nowym materiale filmowym początkowo później nie tylko. Będzie też streaming 4k. Gry 4k w streamingu. Coraz szybzze łączą coraz mniej zwyklej telewizji. Trochę zmieniły się potrzeby konsumentów. Teraz im nawet w telefonie 4k potrzebne więc w tv tym bardziej będzie.

chwilowy brak działalności w audio.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Jeśli potrzeby konsumentów oraz poziom zainteresowania siecią będą szły w tym kierunku co do tej pory to 4k będzie

Potrzeby widzów od dawna mijają się z ofertą.

Polska telewizja robi już niby testy 4k. A większość programów ze studia to nadal zwykły upscaling. Może chcą od razu przejść na nowszy standard :-P

Śmieszne. Tylko kretyn kupuje za miliony sprzęt by go zaraz potem zezłomować i wydać następne miliony na 4K. Zwrócę uwagę, że obecnie nawet nie ma pełnej oferty HD. Proponuję zacząć myśleć.

No tak. Masz rację. Stacje TV nie szybko przesiądą się na nowy sprzęt. Z drugiej strony sprzęt jest coraz tańszy, konkurencja wymusza zmiany, a kasa z reklam jest potężna.

No jak która? Każda stacja walczy o reklamodawców. A to są setki milionów euro. Cena nowego sprzętu to przy tym grosze. Ta która będzie mieć np lepszy standard bo 4K, to ta zgarnia najlepszych reklamodawców. Cały nowy sprzęt zwróci się bardzo szybko, a stary opchną gdzieś taniej, do Afryki czy Ameryki Pd.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Stacje nie są producentami kamer.

Jeśli chodzi o rynek sprzętu broadcast to rynek niszowy i producenci dyktują ceny. Ale jak jesteś w stanie znacząco zmienić ceny to chciałbym to zobaczyć.

Ale różne technologie inaczej skaluja. Crt na przykład radziło sobie z tym najlepiej.

Możesz to jakoś uzasadnić ? Poza Crt oczywiście.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Potrzeby widzów od dawna mijają się z ofertą.

Śmieszne. Tylko kretyn kupuje za miliony sprzęt by go zaraz potem zezłomować i wydać następne miliony na 4K. Zwrócę uwagę, że obecnie nawet nie ma pełnej oferty HD. Proponuję zacząć myśleć.

Tak Ale tylko jeśli chodzi o ogladanie programów telewizyjnych. Postęp będzie nastepowal w reszcie. Zresztą ja i tak głównie filmy oglądam ostatnio głównie bluray fhd..

Ciekawe rzeczy opowiadasz bo nowych filmów w wersji BD już nie widać !

Puściłem dziś znajomym kilka kultowych filmów w mocnych plikach ISO.

Także mkv.

Młodzież pyta w 2015;

Po co był nośnik BluRay 50 GB skoro mkv z Audio dtsMA z pena USB 2.o się świetnie odtwarza.

Dla mnie to ciężkie pytanie.

Na hdtv centrum nowość: wywiad Gmeru z LG Poland.

Wiemy wszystko co wie polski oddział LG. A nie wie NIC.

Jakiś żart !!!

....a to ciekawe.... to na jakich nośnikach teraz wychodzą nowe filmy?

A co do streamingu filmów 4k.... spójrzcie jakiej szybkości łącza mamy...w dużych miastach jakoś to jest ale już kilka kilometròw od nich gdzie nie ma światłowodu jest masakra....a firmom nie opłaca się kłaść kabla ( światłowodu ) bo twierdzą że za mało abonentów w stosunku do poniesionych kosztów. .. tak że z tym streamingiem to nie jest wesoło..

Wiem z autopsji... bo wyprowadziłem się kilka kilometrów poza miasto....i niestety jestem skazany na wolny internet..... ale jest wiele innych plusów mieszkania poza :))))

Jakoś nikt nie wspomina, że OLED wygrywa na wysokiej jakości materiale video ... BR i 4K.

A podłączymy oba TV do kablówki czy satelity ... ciekawe jaki będzie wynik starcia ...

A dlaczego twierdzisz, że miałby być na niekorzyść OLEDa? Wyjaśnij proszę ten fenomen :D Że niby matryca LCD lepiej poradzi sobie z sygnałem SD niż OLED TV? Poproszę o logiczne wytłumaczenie takiego zjawiska i jakąś podstawę teoretyczną, bo jakoś nie sądzę żeby tak było...

A więc brat zamówił suhd js9500.. po wielu namyslach.. Itd.. Zanim dojdzie tu do nas to trochę potrwa.....szczerze to za tą kasę nie chce widzieć żadnych wad a nawet jak zobaczę to nie będę się odzywal.. 65 cali też pewnie zrobi wrazenie.Ja leda bym nie kupił ale jak zobaczę w domu, wtedy się przekonam... Wiadomo że nie będę od razu gasil świateł i szukał wad w czerni bo nie o to chodzi,trzeba na spokojnie wszystko obadac,lecz nie ukrywam że jestem ciekaw jak działa full led w ciemnościach względem plazmy.

Pzdr

szczerze to za tą kasę nie chce widzieć żadnych wad a nawet jak zobaczę to nie będę się odzywal

Wystarczy zamknąć oczy przy oglądaniu ;-).

• Moderatorzy

A co do kamer, to chyba podlegają takim samym zasadom księgowym jak reszta sprzętu, czyli vat do odpisu a potem amortyzacja lub leasing.

Potem można brać nowe.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Puściłem dziś znajomym kilka kultowych filmów w mocnych plikach ISO.

Także mkv.

Młodzież pyta w 2015;

Po co był nośnik BluRay 50 GB skoro mkv z Audio dtsMA z pena USB 2.o się świetnie odtwarza.

Dla mnie to ciężkie pytanie.

Na hdtv centrum nowość: wywiad Gmeru z LG Poland.

Wiemy wszystko co wie polski oddział LG. A nie wie NIC.

Jakiś żart !!!

Ja jakoś wszystkie nowe filmy widzę na bluray. I wiem ze jak zaczna wychodzić w 4k to będą jiz wszystkie wychodzily w tej rozdzielczości. I dopiero wtedy warto rozważyć zakup duzego ekranu w 4k i cieszyć się najlepsza obecnie jakością i najlepszym komfortem oglądania. Duza przekatna i 4k i oglądać. A do tego czasu kto ma fhd min 50 cali to oglądać i czekać bo szkoda kasy na razie na cos więcej.

....a to ciekawe.... to na jakich nośnikach teraz wychodzą nowe filmy?

A co do streamingu filmów 4k.... spójrzcie jakiej szybkości łącza mamy...w dużych miastach jakoś to jest ale już kilka kilometròw od nich gdzie nie ma światłowodu jest masakra....a firmom nie opłaca się kłaść kabla ( światłowodu ) bo twierdzą że za mało abonentów w stosunku do poniesionych kosztów. .. tak że z tym streamingiem to nie jest wesoło..

Wiem z autopsji... bo wyprowadziłem się kilka kilometrów poza miasto....i niestety jestem skazany na wolny internet..... ale jest wiele innych plusów mieszkania poza :))))

Właśnie dlatego podstawą wciąż jest nośnik. Do czasu Jak nie będzie nosnika nie będzie 4k.

Na razie nie ma filmów na BD Uhd i dlatego ten standard jest dla mnie martwy.

40 calowy telewizor 4k sprawdza się za to doskonale jak monitor do peceta

Maciej Koper publikuje test OLED 65" 9600.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest wydarzenie ! Światowy poziom i topowe podejście do kalibracji !

- wiele znakomitych akapitów z wiedzą o technologii video, np. odwzorowanie ruchu czy HDR,

- są bardzo cenne odniesienia do modelu 930, cenne bo obrazują jak duży jest postęp w OLED 2015.

STATUS: REFERENCE !

Zwracam uwagę na taki zapis:

Niewątpliwą przewagą telewizora OLED, nad wyświetlaczami LCD, jest zdolność do wyświetlenia mocno nasyconych ciemnych barw. Wszystko to dzięki idealnej czerni, która nie "zanieczyszcza" najciemniejszych tonów.

To jest potwierdzenie mojej obserwacji, że zerowa czerń OLED TV ma wpływ na całą paletę.

Miłej lektury.

Na koniec cytuję wartościowy komentarz pmcompa:

"Wydaje się, że firma LG musi jeszcze zrozumieć, że nawet wyjątkowa technologia i chwilowa przewaga konkurencyjna na rynku nie spowoduje, że wszyscy konsumenci jak jeden mąż padną na kolana ... Na bycie marką topową, na bycie na szczycie trzeba jeszcze zasłużyć i się tego nauczyć. Muszą przejść drogę Samsunga, tu nie ma skrótów.

Popatrzmy chwilę na Samsunga. To właśnie ta marka powinna wyciągnąć wnioski z wpadki VW. Za błędną decyzję zaprzestania rozwijania technologii OLED właśnie płaca wysoką cenę, a koszty te będą jeszcze rosły. Konsumentom nie da się długo wmawiać, że SUHD LED jest lepszy od OLEDa. Bo Konsumenci mają oczy a LG też wie jak płacić sprzedawcom aby zachwalali ich produkty.

Na koniec moim zdaniem największą zaletą tego TV, pominiętą w tym teście, jest jego zdolnośc wspaniałego wyświetlania pasywnego 3D w rozdzielczości fullHD. Biorąc pod uwagę totalny brak materiałów w 4K jest to jego dzisiaj największą zaletą."

ObywatelHD zauważa podobnie:

"Wreszcie pasywne 3D ma rozdzielczość Full HD dzięki odpowiedniemu wykorzystaniu matrycy 4K "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.