Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Niejednokrotnie wracając z kina, mimo mniejszych rozmiarów tv zawsze cieszyłem się z jakości obrazu w domu, głównie kontrast, płynność i ostrość .. Myślę że 50 cali wcale nie jest taki mały i można spokojnie do pokoju kinowego go zaliczyć, nie popadajmy w paranoje.

Można wjechać na tor VW Golfem i twierdzić, że śmiga się bolidem F1. 75 cali u mnie nie daje mi śmiałości twierdzić, że mam kino. Dlatego oceniam to tylko w kategoriach TV w pokoju dziennym,

Mam znajomego który ogląda filmy tylko na laptopie od kilku lat, zawsze twierdzi że tv nie potrzebuje to mu starcza(zwyczajnie się upiera przy tym).. Wyobraź sobie gdyby teraz wskoczył z laptopa na tv 50 cali,, super kontrast (bo wiadomo jaki ma laptop max 1000 do 1) to dla niego to by było kino!!! Gdy był u mnie rok temu wtedy miałem 55cali to mówił że ten tv jest naprawdę za duży.. mówił że on jakby szukał tv to max 42cale i wiesz co, dużo jest takich ludzi co bardziej mogą patrzeć na detal, kolory nie koniecznie rozmiar.. Ja do nich nie należę, lecz po przesiadce z 55 na 65 ok i nadal mógłby być większy. Znowu kiedyś byłem u kolegi który ma projektor i na ścianie ekran 100cali.. Jakaś optoma za ok 1000euro.. Obraz dramat.. Kontrastu zero.. kolory zabielone, płynność zła o czerni nawet nie wspomnę, to ja bym wolał nawet 40cali względem tamtej jakości.

Zgoda, też wolę TV nie marny projektor. Dlatego nie mam rzutnika, tylko względnie duży TV, ale nadal nie uważam tego za kino. Patrzę po prostu realnie na tą kwestię.

Ja oglądając wiele projekcji u różnych ludzi w ich fatalnie dobranej konfiguracji rozumiem wypowiedzi i ogólny pogląd że projektor to nieciekawa jakość...ale wystarczy dobrze skonfigurowac system czyli odpowiedni ekran do danych warunków pomieszczenia i nienajtanszy projek i naprawdę można zmienić złe zdanie o jakości obrazu z projektora...

Niestety większość systemów projekcyjnych to tylko duży calarz a reszta to wielka pomyłka konfiguracyjna do panujących warunkòw pokoju co skutkuje fatalnym obrazem o którym pisze @darulok...

To prawda. Tych którzy mają pokoje kinowe olano bo jest ich mało.

Do tego celu obecnie używa sie dobrego proja + ekran 100" w góre co zabija topowe plazmy, oledy lcd i co tam jeszcze. Ty mówisz o pokoju dziennym uniwersalnym a tu jak pisał slay są różne warunki i niejednokrotnie lcd bije na głowę plazmy ...i odwrotnie:).

Ja to nie mogę zrozumieć jednej rzeczy - technologia plazmowa umarła jakieś dwa lata temu a boje na forach idą w najlepsze.

Dlatego ja projektora nie skreślam, póki nie zobaczę jakiegoś topowego w bardzo dobrze zaadaptowanym pomieszczeniau,może być nawet jaskinia, bo w takich warunkach lubię oglądać.. Nie wiecie może czy w okolicach Trójmiasta można iść na jakieś demo, właśnie projekcji? W Piątek wkoncu na urlop do Polski:)

Ja mieszkając w bloku nie wyobrażam sobie projka bo to bez sens mam pdp ustawione akurat obok gdzie mam duże dwa okna(obok gdzie nie ma okien stoi TV nie na wprost okien na jednej scianie) i jak jest dzień słoneczny musze zasłaniać rolety do ogladania a co mówić jak bym miał projka nie widze tego.Rolety nie dały by rady nawet jak bym wrzucił na sąsiedną ścianę ten pokój mam tak nasłoneczniony że lipa

Dlatego ja projektora nie skreślam, póki nie zobaczę jakiegoś topowego w bardzo dobrze zaadaptowanym pomieszczeniau,może być nawet jaskinia, bo w takich warunkach lubię oglądać.. Nie wiecie może czy w okolicach Trójmiasta można iść na jakieś demo, właśnie projekcji? W Piątek wkoncu na urlop do Polski:)

Nie musi byç topowy proj i zaadaptowane pomieszczenie... musi być odpowiednia konfiguracja...

A jak się ma HDR na projektorze ?

Jaką jasność wydaje system, bo ktoś napisał, że 120 nit to górna granica.

Panie Janunio widziałes już ten hdr??? Jest dobrze ale dla mnie doopy nie urywa.. Ciągle bardziej toleruje kinowa maniere obrazu a wydaje mi się że Oled, idzie w zupełnie innym kierunku..

Gość A&T

(Konto usunięte)

A jak się ma HDR na projektorze ?

Jaką jasność wydaje system, bo ktoś napisał, że 120 nit to górna granica.

Gdybyś w sąsiednim wątku przeczytał test nowego Sony to byś wiedział, że do HDR już instaluje się wyłącznik, a to nie wymaga komentarza.

Przykładowo, Benq W1070 dla przekątnej 82 cale daje 182 nity. Dla 120 cali jest to 80 nit.

Podczas gdy dla warunków kinowych zalecane jest ok. 55 nitów.

Powyższe dla ekranu o gain=1.0

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Przykładowo, Benq W1070 dla przekątnej 82 cale daje 182 nity. Dla 120 cali jest to 80 nit.

Podczas gdy dla warunków kinowych zalecane jest ok. 55 nitów.

Powyższe dla ekranu o gain=1.0

Kolrga nie rozumie przesłania Janunio,który zwyczajnie się nabija z jasności projektora względem hdr-u..

Rozumie rozumie, tylko uważ iż projektor jest do kina a nie do spawalni. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Dzięki za info.

W sprawie nabijania się:

Wniosek taki, że pisanie o projektorach z HDR to nabijanie się z nieświadomych amatorów.

Nieświadomych amatorów? Uważasz że ludzie którzy tu czytają o projektorach, gain ekranów itp. to małe naiwne dzieci z których można w ten sposób się nabijać lub w prowadzać w błąd? Pitolisz bzdury :). A co do HDR to jest nabijanie się z naiwnych klientów tworząc otoczkę że jest to panaceum na wszystko. Tak do niedawna było z 3D. A naprawdę są to rzeczy pewnie i dobre ale nie trzeba się tym tak ekscytować.

Powiem tak - jeśli mam wybór czy oglądać wartościowy film podczas wieczornego seansu na 55-65" super, hiper tv z hdr, podswietleniem takim lub innym, OLED, LED czy Plazmie (na taki było by mnie obecnie stać) a na 120" ekranie z przyzwoitego projektora to w ogóle nie ma o czym gadać - doznania są nieporównywalne i tv nie ma startu do proja!!! Każdy kto ma w domu projektor z dyżym ekranem dobrowolnie nie wróci do Kina na TV (to Kino to celowo dużą literą). Do codziennego oglądanie na tv seriali, jakichś słabszych filmów lub takich co już widziałem, publicystki czy wiadomości wystarczy mi zwykły 55" bez hdr i innych bajerów. A pitolenie userów że lampy się wypalają, jasny pokój, trudności z tym a tamtym to poprostu pitolenie ludzi którzy nie mają i szukają usprawiedliwienia. Ale to nic złego - każdy ogląda na czym mu pasuje.

Po Loewe kolejny producent wchodzi w OLED:

Metz, a German TV manufacturer today owned by Chinese Skyworth, confirmed at the IFA Innovations Media Briefing, a briefing ahead of the official IFA convention in September, that it will launch its first OLED TV very soon.

Read more at

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LG Dysplay pozostanie jedynym producentem matryc OLED WRGB.

Pewnie zwiększyli istotnie moce produkcyjne skoro jest już kilku producentów OLED TV na ich matrycach. Zwiększyli podaż o polski rynek. Ostatnio.

Ukryta Zawartość

Czyżby sony wkoncu się budzi..

Sony ZD9

,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Smiechlem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Janunio, poczekaj ten rok czy dwa. Konkurencja też planuje swoje OLEDy i co do tego nie ma wątpliwości. Ale planuje je ostrożnie - nie wierzy w tę technologię tak jak LG. Ja cały czas uważam, że jest szum wokół tej matrycy, ale już wiele osób wie, że nie da się z tego zrobić konsumenckiego produktu na lata. Philips też ma mieć coś z OLED, ale to tylko jeden telewizor, matryca pewnie od LG. Na razie mocno stawiają na LED, a najwyższych modelach na te z podświetleniem strefowym. :)

Ukryta Zawartość

Dlaczego oled?

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Przez wiele lat, gdy mówiło się już o technologii OLED, ale jeszcze nie była ona dostępna na rynku - kładziono wszystkim do głów, że OLED są znacznie tańsze w produkcji od LCD, więc i cena telewizora będzie niższa.

Co widzimy obecnie? Modele OLED kilkakrotnie droższe. Jako powód do radości autor tego artykułu podaje, że zeszły w półki "astronomiczna cena z kosmosu" na półkę "horrendalna cena". Ogromny sukces.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Artykuł jest wybitnie stronniczy.

Autor zresztą w nim niestety wprowadza w błąd swoich czytelników. Podaje nieprawdziwą informację, że niby nie musimy się martwić wypaleniami bo serwis nam gwarantuje jej niezawodność. Pisze, że w razie wypaleń jesteśmy ,, kryci''. To kłamstwo. Jak wiemy niczego w tym wypadku LG nie gwarantuje. Jest wręcz przeciwnie. Jasno i wyraźnie LG w instrukcji i gwarancji przestrzega użytkowników przed wypaleniami których gwarancja nie obejmuje!

Dodatkowo moje wpisy z tą informacją już dwa razy zostały usunięte !!!

To stronniczy i zakłamany materiał, gdzie podanie prawdziwych informacji jest usuwane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.