Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Tam jest inny świat. Inne gusta, inne normy i oczekiwania oraz inne uwarunkowania kulturowe.

Oraz technologia, która wyprzedza naszą o lata świetlne. A my sapiąc i ocierając pot z czoła próbujemy jakoś człapać się za nimi, choć kiepsko nam to wychodzi.

wskazuję jedynie że pod względem ROZDZIELCZOŚCI jest to technologia na wyrost, przydać się może w kinach (pierwsze rzędy) i dla osób lubiących siedzieć bardzo blisko TV lub mających dużo większe niż 100 cali ekrany.

Nieprawda. Znowu teoretyzujesz.

Jak zwykle Twoje porównania mają się nijak do rzeczywistości, bo tendencyjnie dobierasz to co porównujesz.

Dlaczego? Nie chwytasz analogii?

Bo w kwestii rozdzielczości nie trzeba więcej.

Tu się z Tobą zgadzam.

Bobcat co będziemy oglądać w tej TV?

Retransmisje z Japońskiej telewizji i olimpiadę w kółko?

Przecież aktualne realizacje (rozdzielczość) często nie spełniają wymagań 4k....

Przewrotne rozumowanie. Dziś nie ma, ale będzie. Myślisz na zasadzie:

- po co rozwijać technikę 8K skoro nie ma nic do oglądania w tej rozdzielczości?

- po co nagrywać materiały w 8K skoro nie ma jak tego nadawać ani na czym oglądać?

Typowe "błędne koło". Ktoś to musi przerwać i zrobić pierwszy krok. Najlepiej równocześnie. Inaczej technologia będzie stała w miejscu.

Jak na razie brakuje na mnożące się programy miejsca na tych pasmach.....jak myślisz ile miejsca (dla ilu kanałów) 8k zabierze by należycie (tak jak na projekcjach) wyglądało i brzmiało.....jeden mux wystarczy?

DVB-T było na paśmie UHF, ale niedawno (MUX-8) weszło również na VHF III. Poza tym zdziwię Cię. Super-Hi Vision (taka jest oficjalna japońska nazwa 8K) ma zupełnie nowe algorytmy kompresji i wcale nie zajmuje aż tak dramatycznie więcej miejsca. Trochę więcej - tak, ale jest to niepomiernie mniej niż wynikałoby to z prostego matematycznego porównania ilości pikseli na ekranie.

Bobcat włącz sobie ulubiony TVN w wersji HD i znajdź to samo w SD. Zaklej logo (ślepy test)

Potem oddalaj się od telewizora (jak możesz) to zobaczysz że w pewnej odległości nie rozróżnisz zakładając że sygnał różni się tylko rozdzielczością i tylko na nią zwrócisz uwagę.....to są fakty i praktyka, tak funkcjonuje nasz wzrok praktycznie.

Zrobiłem taki eksperyment. Cały czas różnicę widziałem. Dalej była ściana i więcej cofać się nie mogłem.

W markecie na przeciwległym końcu różnica też jest zauważalna od wejścia.

Bobcat to inaczej.....zbliżając się do do tej samej wielkości ekranów SD, HD czy 4k nie zauważasz że widzisz na nich więcej szczegółów?

Na tym 8k który podziwiałeś zbliżając się na metr nie zauważyłeś że widzisz więcej szczegółów niż stojąc w normalnej odległości do oglądania takiego ekranu?

Maju dnia 14.08.2016 - 10:53 napisał

"wskazuję jedynie że pod względem ROZDZIELCZOŚCI jest to technologia na wyrost, przydać się może w kinach (pierwsze rzędy) i dla osób lubiących siedzieć bardzo blisko TV lub mających dużo większe niż 100 cali ekrany."

Nieprawda. Znowu teoretyzujesz.

Nie, piszę o faktach.

Może przykład ci pomoże.

8k ma taką rozdzielczość że można zapisać tekst tak małą czcionką jak na ekranie laptopa.

Co mi z tego skoro jak nie podejdę do ekranu na odpowiednią odległość to tego tekstu nie przeczytam.

"Bobcat co będziemy oglądać w tej TV?

Retransmisje z Japońskiej telewizji i olimpiadę w kółko?

Przecież aktualne realizacje (rozdzielczość) często nie spełniają wymagań 4k...."

Przewrotne rozumowanie. Dziś nie ma, ale będzie. Myślisz na zasadzie:

- po co rozwijać technikę 8K skoro nie ma nic do oglądania w tej rozdzielczości?

- po co nagrywać materiały w 8K skoro nie ma jak tego nadawać ani na czym oglądać?

Typowe "błędne koło". Ktoś to musi przerwać i zrobić pierwszy krok. Najlepiej równocześnie. Inaczej technologia będzie stała w miejscu.

Nic podobnego, źle mnie zrozumiałeś

Piszę o chwili obecnej, o faktach.

Najpierw musi być materiał a dopiero potem to na czym będziemy oglądać.....nie widać na razie dążenia do tego pierwszego, nawet filmów się niewiele tak kręci chociaż wysoka rozdzielczość najpierw tam powinna zagościć.

DVB-T było na paśmie UHF, ale niedawno (MUX-8) weszło również na VHF III. Poza tym zdziwię Cię. Super-Hi Vision (taka jest oficjalna japońska nazwa 8K) ma zupełnie nowe algorytmy kompresji i wcale nie zajmuje aż tak dramatycznie więcej miejsca. Trochę więcej - tak, ale jest to niepomiernie mniej niż wynikałoby to z prostego matematycznego porównania ilości pikseli na ekranie.

Cieszy mnie to, ale zapominasz że to nie tylko od ilości pikseli jakość obrazu zależy a wszelkie kompresje są półśrodkiem który latami się dopracowuje. Czas i praktyka pokażą czy te kompresje są tak jak się nazywają czyli bezstratne, bo ilość informacji jaką 8k ma zapewnić jest ogromna (rozdzielczość, kolory, częstotliwość obrazów, dźwięk i inne).

;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bobcat to inaczej.....zbliżając się do do tej samej wielkości ekranów SD, HD czy 4k nie zauważasz że widzisz na nich więcej szczegółów?

W pewnym momencie zaczynam widzieć nie obraz, lecz jego strukturę. Na 8K cały czas widziałem obraz. Nawet "z nosem w ekranie".

Na tym 8k który podziwiałeś zbliżając się na metr nie zauważyłeś że widzisz więcej szczegółów niż stojąc w normalnej odległości do oglądania takiego ekranu?

Nawet z kilku metrów szczegółowość obrazu była znacznie większa niż tej samej ilości metrów na mniejszych rozdzielczościach.

Co mi z tego skoro jak nie podejdę do ekranu na odpowiednią odległość to tego tekstu nie przeczytam.

Z kilku metrów na 8K już widać na listku najdrobniejsze szczegóły i szczególiki, te wszystkie żyłeczki. Na mniejszych rozdzielczościach jest to nieosiągalne.

Najpierw musi być materiał a dopiero potem to na czym będziemy oglądać.

Tu są dwie szkoły myślenia. Producenci odtwarzaczy 4K wstrzymali produkcję, motywując brakiem materiału do oglądania.

Cieszy mnie to, ale zapominasz że to nie tylko od ilości pikseli jakość obrazu zależy a wszelkie kompresje są półśrodkiem który latami się dopracowuje. Czas i praktyka pokażą czy te kompresje są tak jak się nazywają czyli bezstratne, bo ilość informacji jaką 8k ma zapewnić jest ogromna (rozdzielczość, kolory, częstotliwość obrazów, dźwięk i inne).

Wiem, to był taki skrót myślowy. Chodzi o wszystko co wymieniasz.

Sugerujesz że z kilku metrów bez utraty rozdzieczości na 85 calach oglądałeś 8k, a wcześniej piszesz jak z nosem w ekranie nadal widziałeś obraz. Naprawdę nie widziałeś wiecej detali gdy byłeś bliżej?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Powiem tak: nawet z odległości paru metrów szczegółowość obrazu powala. Czegoś takiego nie oglądałem nigdy przedtem na mniejszych rozdzielczościach. I samo to wystarcza aby chcieć to mieć.

To jednak 8K pokaże listek z żyłkami i to jest zaleta tej rozdzielczości . Nie trzeba kupować wielkiego TV na całą ścianę żeby wykorzystać tę technologię , pod warunkiem że będzie puszczone natywne 8K .

Powiem tak: nawet z odległości paru metrów szczegółowość obrazu powala. Czegoś takiego nie oglądałem nigdy przedtem na mniejszych rozdzielczościach. I samo to wystarcza aby chcieć to mieć.

Tak się nigdy nie porozumiemy.....zadaję ci konkretne pytania by zrozumieć jak to się dzieje że nie rozumiesz o co mi chodzi.

Już wiem że z odległości kilku metrów widzisz na 84 calach różnicę (rozdzielczość) między 8k a HD.

Interesuje mnie czy zauważyłeś że zbliżając się do tego TV widziałeś więcej szczegółów....to że wszystkie dostrzegłeś dopiero z odległości około 1 metra?

To że obraz powalał może być w dużej mierze zasługą innych zalet tak technologii jak i odbiornika jaki widziałeś.....ale to już chyba ustaliliśmy że nie tylko rozdzielczość jest atutem 8k.

Ponieważ potrafię przyznać się do błędu - dlatego niniejszym pragnę poinformować Szanownych Dyskutantów, że nie miałem racji i to, co pisałem na temat 8K w Japonii było oparte na fragmentarycznych, nie do końca sprawdzonych newsach z mediów.

Aby ustalić jak jest naprawdę skontaktowałem się z zaprzyjaźnionym Japończykiem, mieszkańcem Tokio i poprosiłem aby sprawdził na miejscu. Sam nie jest hobbystą elektroniki, ale specjalnie udał się do wielkiego domu towarowego specjalizującego się głównie w tym właśnie segmencie rynku. Oto jego odpowiedź o sytuacji z dnia dzisiejszego:

I have just come back from Yodobashi Camera.

According to them, Super Hi-Vision is in the stage of test broadcast and currently it is available at only NHK.

It means we have to go to NHK to see it.

The domestic model will be introduced in the market in 3-4 years.

According to NHK website regarding Super Hi-Vision:

“TV that can receive the test broadcast is not yet commercially available. Please enjoy your local NHK broadcasting station“.

A więc nawet tam nie jest tak pięknie jak mi się wydawało. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Powyższe w najmniejszym stopniu nie zmienia mojego podejścia do zagadnienia. Nadal uważam 4K za przejściówkę, a pójście weń - za bezsens. W mojej opinii najlepszym rozwiązaniem jest używanie posiadanego Full HD tak długo, jak się da i potem przeskoczenie od razu na 8K.

Jak się zachowam gdy posiadane Full HD nie dotrwa do tego czasu i podziękuje mi za współpracę wcześniej? Nie wiem, na chwilę obecną nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Będę się zastanawiał jeśli taka sytuacja wystąpi.

Sam widzisz, że pisałem jak jest, bez snu o potędze i pobożnych życzeniach. Realnie 65 cali, dopracowany TV 8K w cenie ok 3tys.€ należy oczekiwać nie wcześniej niż za 10 lat. Wcześniej pojawią się jednostkowe modele za duże pieniądze i nie jest pewne na ile dopracowane, czy też wolne od chorób wieku dziecięcego.

I kupno dobrego TV 4K jak najbardziej ma sens. Pytanie który model jest godny uwagi. Wbrew temu co tu niektórzy piszą np wśród bardzo wielu moich znajomych tylko jeszcze 2 osoby zostały z plazmą. Reszta przesiadła się na LCD-ki i to coraz większe rozmiary. Plazmy wydali rodzinie, bo przecież sprzedaż kilkuletniego TV praktycznie nie jest możliwa. Zauważyłem, że mniej więcej co 5-6 lat ludzie przesiadają się na nowsze i trochę większe TV. Ci którzy mieli 42 cale, kupili 55. Ci którzy mieli 50-55, kupili 65. Są też większe np 75. Ci którzy mają względnie świeże TV z dobrym obrazem Full HD nie mają potrzeby by kupować coś nowego. Pewnie przymierzą się do tego za 3-4 lata. Ale ci którzy mają swoje TV już 5-6 lat myślą o zmianie na coś lepszego i trochę większego i dla nich dobry 4K jest idealną ofertą na kolejne 5-7 lat, może dłużej.

Też tak uważam że dłużej....

Ponieważ potrafię przyznać się do błędu....

Do jednego błędu i owszem.....do innych tak jak i do odpowiedzi na proste pytania Ciebie nikt nie zmusi....prawda Bobcat? ;)

Może tak się zdarzyć że do czasu wprowadzenia 8k jako standardu może powstać jakaś alternatywny przestrzenny (przypominający 3D) system nadawania i możemy tego testowanego w obecnej postaci nie zobaczyć....wybiegam nieco w przyszłość, ale jest to możliwe że przejdziemy z 4k do czegoś co będzie rozdzielczością przypominać 8k wzbogacone jednak o trzeci wymiar.

Bo tylko przestrzenności tak naprawdę wyraźnie brak by odwzorowanie obrazu nazwać w pełni naturalnym.....

Fajna idea ale nie sądzę, że będą coś takiego próbować. Już wiele razy w historii przekazów próbowano ruszyć temat przestrzenności i w zasadzie za każdym razem z czasem z tego rezygnowano. Za dużo kłopotów, za dużo kombinacji, za wysokie koszty i z czasem brak zainteresowania kupujących. W audio był w latach 70-tych temat kwadrofonii i nawet pojawiło się trochę płyt i był już do tego sprzęt, choć drogi to jednak działał. I co? I dość szybko temat upadł. Rynek nie był tym zainteresowany. Po latach wrócono do tematu wraz z nowymi możliwościami technicznymi. Wprowadzono kino domowe 5.1, a równocześnie audio multichannel 5.1. Szybko przeskoczono na 6.1, zaraz potem na 7.1 i wielki bum na kino domowe stanął, a nawet mocno osłabł. Ludzie nasycili się nowinkami i przestali się interesować temat jak wcześniej. Choć możliwości techniczne dawały opcje 9.1, potem 11.2, a nawet 22.2 to rynek już nie był tym mocno zainteresowany. Poprzestano na produkcji filmów w podstawowym wariancie 5.1, a audio multichannel całkiem padło i nawet twórca Systemu SACD 5.1 wycofał się ze wspierania tegoż. Obecnie próbuje się wprowadzić nowinki typu Atmos ale to już są niszowe tematy, bardziej do małych kin niż dla masowego rynku. Nie inaczej było z 3D w TV. Tak jak szybko i z hukiem weszło na rynek, to tak też szybko firmy się z tego wycofują. Za 2 lata już chyba nikt nie będzie tego oferował. Temat upadł.

W audio był w latach 70-tych temat kwadrofonii i nawet pojawiło się trochę płyt i był już do tego sprzęt, choć drogi to jednak działał. I co? I dość szybko temat upadł. Rynek nie był tym zainteresowany.

Rynek był zainteresowany, lecz czekał aż dogadają się na temat standardu. Albowiem walczyły ze sobą (używając również chwytów "poniżej pasa):

- Opracowany przez JVC dyskretny system 4-4-4, popierany przez całą japońską czołówkę (za wyjątkiem Sony);

- Matrycowy system SQ 4-2-4 popierany przez CBS Columbia i Sony;

- Matrycowy system QS 4-2-4 Sansui.

Rynek zniechęcił się, gdy połowie lat 70-tych "wojna" trwała i nie było nawet cienia szansy na zbliżenie stanowisk.

Po latach wrócono do tematu wraz z nowymi możliwościami technicznymi. Wprowadzono kino domowe 5.1, a równocześnie audio multichannel 5.1.

Dolby Surround to klasyczna kwadrofonia matrycowa 4-2-4. Nazwa zmieniona, aby nie wzbudzać reminescencji eksperymentu z kwadrofonią, zakończonego chwilową klapą.

Poprzestano na produkcji filmów w podstawowym wariancie 5.1

Proszę uprzejmie. Oto statystyka (ilość tytułów - udział w rynku):

7.1 Channels 673 6.45 %

6.1 Channels 56 0.54 %

5.1 Channels 7568 72.50 %

5.0 Channels 107 1.03 %

4.0 Channels 12 0.11 %

3.0 Channels 15 0.14 %

2.0 Channels 1270 12.17 %

1.0 Channels 588 5.63 %

(źródło: www.blu-raystats.com)

audio multichannel całkiem padło i nawet twórca Systemu SACD 5.1 wycofał się ze wspierania tegoż.

Skąd ta informacja, ze się wycofał? Nie całkiem padło, bo jest jakieś 8500 tytułów i stale ukazują się nowości w śladowych ilościach.

Poza tym próbuje się lansować BD Pure Audio. Nagrane w 5.1 z topową jakością, bezstratne LPCM lub DTS-HD MA 24/192 (często obydwa). Oferta jest imponująca: 32 (słownie: trzydzieści dwa) tytuły w skali świata.

Obecnie próbuje się wprowadzić nowinki typu Atmos

Do kina. Nie do audio.

Nie inaczej było z 3D w TV. Tak jak szybko i z hukiem weszło na rynek, to tak też szybko firmy się z tego wycofują. Za 2 lata już chyba nikt nie będzie tego oferował. Temat upadł.

Pełna zgoda.

Powiem tyle.

Chciałem kupić tv 80" full HD i żadnej fajnej oferty nie było.

Kupiłem 4k i cieszę się, bo na Netflix i Amazon video, całkiem sporo materiału w 4k i różnica do 1080p jest i to spora.

8k to może za 100lat będzie ☺

Ale to, że Sony wycofało się ze wspierania nie oznacza, że nowe SACD nie ukazują się na rynku. Według posiadanej przeze informacji: w absolutnie śladowej ilości, ale jednak ukazują się. Wielokanałowe również. Jaka jest Twoja wiedza w tym temacie?

Wiedza jest taka, że prawie nic nie ma bo te kilkanaście porcji rocznie i to głównie w zakresie muzyki poważnej to oferta zerowa. Wznowień dawnych wydań też praktycznie nie ma.

Nie jest przypadkiem tak, że SACD pozostało (i pewnie pozostanie) jako nisza dla koneserów i będzie sobie wegetowało gdzieś na odległych rubieżach rynku? Podobnie jak winyl? Zauważ, że duża część najnowszych modeli odtwarzaczy cały czas ma możliwość czytania formatu SACD. Przypadek? Bo dodanie jeszcze jednego scalaka to groszowa sprawa? A może świadoma decyzja producentów?

Udało Ci się ustalić czy ta mikroskopijna ilość nowych tytułów rocznie to jest 5.1 czy stereo?

Co do repertuaru - oprócz muzyki poważnej dodałbym jeszcze jazz.

Czasem myślę, że żyjesz w jakiejś alternatywnej rzeczywistości, bo widzisz rzeczy odwrotnie niż są one realnie. Wpierw 8K które już lada chwila, już za chwileczkę, już za momencik...wchodzi na rynek, a teraz odtwarzacze SACD? Nie wiesz, że właśnie ubyło odtwarzaczy SACD? Esoteric który od zawsze dostarczał napędy SACD dla innych firm już 2 lata temu zakończył taką możliwość i dlatego najnowszy dCS Rossini nie czyta już SACD. MBL wycofało się z SACD już dawno. Metronome, Jadis, Audio Research, Ayon i wiele innych w ogóle nie czyta SACD. Ale coś jeszcze zostało bo nadal czyta SACD Accuphase, Esoteric, Ayre i może jeszcze kilka firm.

Chodzisz po High-Endzie. A niższa półka? Pioneer? Cambridge Audio? Yamaha? Denon? Onkyo? Cały czas czytają.

W sprawie 8K przyznałem się otwartym tekstem, że nie miałem racji.

Ok, ale sądzisz że droższe płyty SACD będą kupować użytkownicy tańszych odtwarzaczy? Zalety SACD, jeśli jakieś są, bo to też dyskusyjny temat, mają wykorzystać na tanich systemach? Czy to ma sens?

Choć faktem jest też pewne oszustwo producentów tańszych odtwarzaczy SACD. Tak je robią, że płyty CD grają na nich gorzej niż SACD. Ale oszustwo polega na tym, że w istocie nie SACD grają lepiej, tylko CD grają gorzej z powodu wyraźnie gorszej sekcji CD. Te same CD i SACD na topowych odtwarzaczach idą łeb w łeb z minimalnymi, subiektywnymi różnicami nie pozwalającymi rozsądzić, co jest lepsze. Ot taki wałek.

Wiem i to miło, ale przez 3 lata chciałeś zakatrupić każdego kto miał odmienne zdanie... :-) Dałbyś się pociąć za swoją prawdę.

Ponieważ potrafię przyznać się do błędu - dlatego niniejszym pragnę poinformować Szanownych Dyskutantów, że nie miałem racji i to, co pisałem na temat 8K w Japonii było oparte na fragmentarycznych, nie do końca sprawdzonych newsach z mediów.

Aby ustalić jak jest naprawdę skontaktowałem się z zaprzyjaźnionym Japończykiem, mieszkańcem Tokio i poprosiłem aby sprawdził na miejscu. Sam nie jest hobbystą elektroniki, ale specjalnie udał się do wielkiego domu towarowego specjalizującego się głównie w tym właśnie segmencie rynku. Oto jego odpowiedź o sytuacji z dnia dzisiejszego:

According to them, Super Hi-Vision is in the stage of test broadcast and currently it is available at only NHK.

“TV that can receive the test broadcast is not yet commercially available. Please enjoy your local NHK broadcasting station“.

A więc nawet tam nie jest tak pięknie jak mi się wydawało. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Powyższe w najmniejszym stopniu nie zmienia mojego podejścia do zagadnienia. Nadal uważam 4K za przejściówkę, a pójście weń - za bezsens. W mojej opinii najlepszym rozwiązaniem jest używanie posiadanego Full HD tak długo, jak się da i potem przeskoczenie od razu na 8K.

Jak się zachowam gdy posiadane Full HD nie dotrwa do tego czasu i podziękuje mi za współpracę wcześniej? Nie wiem, na chwilę obecną nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Będę się zastanawiał jeśli taka sytuacja wystąpi.

Yodobashi to największa sieć z elektronika w Japonii. Media Markt w Europie moze się schować.

Mała ciekawostka, nie mają w ofercie TV Samsunga, a LG istnieje tylko w OLEDzie.

Mają jeden wypasiony player BD UHD Panasonica ale ... ZERO tytułów filmowych w UHD. stan na czerwiec 2016.

Aha, żadnego demo displaya 8K nie ma.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ok, ale sądzisz że droższe płyty SACD będą kupować użytkownicy tańszych odtwarzaczy? Zalety SACD, jeśli jakieś są, bo to też dyskusyjny temat, mają wykorzystać na tanich systemach? Czy to ma sens?

Wszystko zależy od tego po co kupujemy SACD. Jeśli należymy do grona osób, które uznają wyższość dźwięku z tego formatu nad CD (wiem, sprawa dyskusyjna, wszelako są tacy) to aby w pełni wykorzystać potencjał tegoż formatu potrzebny jest zarówno odtwarzacz, jak i cała reszta toru odsłuchowego z wysokiej (jeśli nie najwyższej) półki. Inaczej nie ma to sensu.

Ale jeśli jesteśmy z tych, którzy kupują SACD dla muzyki wielokanałowej wówczas dobry (nie topowy) odtwarzacz multiformatowy spośród wymienionych przeze mnie poprzednio jest rozwiązaniem optymalnym.

Choć faktem jest też pewne oszustwo producentów tańszych odtwarzaczy SACD. Tak je robią, że płyty CD grają na nich gorzej niż SACD. Ale oszustwo polega na tym, że w istocie nie SACD grają lepiej, tylko CD grają gorzej z powodu wyraźnie gorszej sekcji CD. Te same CD i SACD na topowych odtwarzaczach idą łeb w łeb z minimalnymi, subiektywnymi różnicami nie pozwalającymi rozsądzić, co jest lepsze. Ot taki wałek.

Tak niestety jest, znana sprawa.

Wiem i to miło, ale przez 3 lata chciałeś zakatrupić każdego kto miał odmienne zdanie... :-) Dałbyś się pociąć za swoją prawdę.

Bez przesady z tym ukatrupianiem please :)

O ile jeszcze 2-ch SACD jako dodatek do CD może mieć sens bo jednak jakiś tam wybór tych płyt jeszcze jest osiągalny, głównie w klasyce, to SACD w wersji wielokanałowej to wg.mnie temat zamknięty. Sprawdź sobie ile może kupić pozycji w takim formacie. Szybko zrozumiesz, że ten temat już umarł.

W tym zakresie jaki uznałeś za stosowne..... ;)

Napisano wczoraj, 17:05

Zauważyłem fakt że obraz by nazwać go naturalnym nie ma trzeciego wymiaru i chyba normalnym jest że będzie się do tego dążyć.

W warunkach domowych już nawet 4k wydaje się być na razie wystarczające jeżeli chodzi o rozdzielczość, stąd dalszy postęp tam i w poprawie oddania ruchu (kolorów, max jasności, kontrastu) widziałbym.

Obecne 3D upadło, bo nie każdy może i lubi oglądać TV w okularach....być może (wyraziłem taką nadzieję) przyszłość i postęp techniczny przyniesie jakieś rozwiązanie byśmy mogli cieszyć się z tej przestrzenności bez nich.

W tym zakresie jaki uznałeś za stosowne.

W odróżnieniu do Ciebie, gdyż nigdy nie przyznałeś się do braku racji.

W warunkach domowych już nawet 4k wydaje się być na razie wystarczające jeżeli chodzi o rozdzielczość

Teoretykowi-gawędziarzowi, który nigdy nie oglądał 8K na żywo może się tak wydawać. Zmieni zdanie gdy zobaczy.

stąd dalszy postęp tam i w poprawie oddania ruchu (kolorów, max jasności, kontrastu) widziałbym.

Jedno nie wyklucza drugiego. Co więcej: Super-Hi Vision spełnia wszystkie te wymogi.

Aha, żadnego demo displaya 8K nie ma.

Jak wynika z przytoczonego przeze mnie e-maila z Tokio: 8K jest cały czas do obejrzenia wyłącznie w salonach wystawowych publicznej telewizji NHK.

Oglądałeś to 8k w Japonii?

Maju dnia 16.08.2016 - 08:55 napisał

"W tym zakresie jaki uznałeś za stosowne."

W odróżnieniu do Ciebie, gdyż nigdy nie przyznałeś się do braku racji.

Wskaż i udowodnij proszę w czym jej nie mam, zapewniam Ciebie że ci ją przyznam. ;)

Ps. W kwestii niepodważalnej doskonałej jakości 8k przecież ci rację już przyznałem, nie pamiętasz?

W warunkach domowych już nawet 4k wydaje się być na razie wystarczające jeżeli chodzi o rozdzielczość

Teoretykowi-gawędziarzowi, który nigdy nie oglądał 8K na żywo może się tak wydawać. Zmieni zdanie gdy zobaczy.

Zadałem ci praktyczne pytanie czy widziałeś zbliżając się do tego 8k na metr więcej szczegółów.....nie doczekałem się odpowiedzi, mało tego unikasz jej jak ognia.

Wnioskuję że powodem tego jest strach przed przyznaniem mi racji że całą rozdzielczość (8k) na 85 calach podziwiałeś z metra....w warunkach domowych nikt normalny nie ogląda z metra telewizji a ilość szczegółów z 2-3 metrów nie będzie się różniła na takim tv w konfrontacji 4k-8k dla ludzi z normalnym wzrokiem.

To jest praktyka.

....stąd dalszy postęp tam i w poprawie oddania ruchu (kolorów, max jasności, kontrastu) widziałbym."

Jedno nie wyklucza drugiego. Co więcej: Super-Hi Vision spełnia wszystkie te wymogi.

Nie zacytowałeś całego zdania, tam pisałem że brakuje tej technologii jednego zasadniczego parametru - trzeciego wymiaru jaki w naturze występuje a nie ma wyżej wymienione.

Na pewno nie w ciagu najbliższych 20 lat, a co będzie za 50, 100 lat, to nie wie nikt.

Czas leci bardzo szybko, postęp techniczny też przyspiesza.....ale zgoda to pewnie potrwa, ja być może tego nie doczekam. ;(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.