Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiesz czy tylko udajesz? Ten zwiększony strumień informacji to są właśnie te ultra-drobne szczególiczki, które na 8K są, a na 4K ich nie ma.

Biorąc pod uwagę subpiksele:

- na 4K masz 3840 x 2160 x 3 niezależnie sterowanych obszarów ekranu;

- na 8K masz 7680 x 4320 x 3 niezależnie sterowanych obszarów ekranu.

To, że na 1 cm2 przy 42" jest tyle samo pikseli w 4K 42" i w 8K 84" nie ma znaczenia. Na 8K owa ta sama ilość pikseli przedstawia sobą czterokrotnie lepsze sterowanie.

Bąk jest cięższy.

Ale jeden i drugi teoretycznie nie mają prawa latać.

będzie taka sama

Nieprawda, bo na 8K masz czterokrotnie większą ilość informacji do przetworzenia i pokazania na ekranie niż na 4K.

Tak.

Niezależnie sterowany jest każdy subpiksel.

Dzięki za odpowiedź. Tylko że... Skoro pikseli taki liść 10x10cm będzie miał tyle samo, to subpikseli również, prawda? Czyli będzie się składał dokładnie z tej samej liczby informacji na obu matrycach?

Nieprawda, bo na 8K masz czterokrotnie większą ilość informacji do przetworzenia i pokazania na ekranie niż na 4K.

obraz 4K o rozmiarze 42 cali będzie tak samo odbierany z 2 metrów jak ten 8K 84 cali z 4 metrów.

zrób taki test jak masz możliwość. Włącz film 4k z odtwarzacza np samsunga k8500 na tv 4k i tą samą płytę 4k z odtwarzacza na tv fullhd (ten samsung downscaluje) i wtedy opisz jakie są różnice.. Ja robiłem tak ale czekam na twoje zdanie pozdr

chetnie bym zrobil taki test tylko po 1wsze dopiero jestem na kupnie playera 4k i chyba bedzie to xbox one s, a po drugie nie mam tv fhd, wszystkie w domu 4k hehe

Najprawdopodobniej masz antenę z jednym konwerterem i odbierasz tylko satelity Hotbird. Kanał 912 jest na Astra. Aby móc to odbierać konieczna jest antena "z zezem" i dwoma konwerterami.

Tak właśnie jest .

obraz 4K o rozmiarze 42 cali będzie tak samo odbierany z 2 metrów jak ten 8K 84 cali z 4 metrów.

To sobie kup 21" SD, oglądaj z 1 metra i ciesz się, że masz 8K.

Ja nie mam zwyczaju mówić papu na g..no.

Tak właśnie jest .

Nie bardzo rozumiem. Co jest? Masz antenę z jednym konwerterem czy z dwoma?

Nie bardzo rozumiem. Co jest? Masz antenę z jednym konwerterem czy z dwoma?

Mam antenę eliptyczną z dwoma konwerterami , z tym że do jednego podłączony jest dekoder Polsatu , a do drugiego konwertera NC+

Pierwszy raz słyszę że ktoś tak łączy konwertery?

Masz zapewne jeden konwerter na Hotbird z dwoma (lub więcej) wyjściami (Polsat, NC+)

Nie rozumiesz czy tylko udajesz? Ten zwiększony strumień informacji to są właśnie te ultra-drobne szczególiczki, które na 8K są, a na 4K ich nie ma.

Odnoszę wrażenie że to ty nie rozumiesz o czym Twoi oponenci mówią.

Mówią o tej samej wielkości liściu oglądanym na dwóch telewizorach 4k 42 cale i 8k 84 cale z tej samej odległości.

Dlatego;

Skoro pikseli taki liść 10x10cm będzie miał tyle samo, to subpikseli również, prawda? Czyli będzie się składał dokładnie z tej samej liczby informacji na obu matrycach?

Myślę że w jednym Bobcat ma rację.

Dopracowany system 8k musi dawać zdecydowanie lepsze wrażenie ostrości przedmiotów w ruchu, stąd ta jego entuzjastyczna opinia.

Obecne 4k może odbiegać wyraźnie w tym względzie na niekorzyść.

Tyle tylko że tu w grę wchodzi ilość wyświetlanych obrazów na sekundę.....to ten parametr (większa ich ilość) spowoduje znaczącą poprawę odwzorowania ostrego obrazu w ruchu a nie sama rozdzielczość. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bąk jest cięższy.

Chrabąszcz ma "opancerzenie", które może nie ułatwiać mu latania. Wprawdzie "kompozytowe", ale zawsze coś zmieniające w aerodynamice, choć fakt że dokładne utrzymanie profilu nośnego ("kompozyt") w konstrukcji pokrycia powierzchni nośnych poprawia właściwości aerodynamiczne.

Co do ciężaru to pewnie są różnice pomiędzy bąkami tak samo jak są różnice pomiędzy chrabąszczami, ale oczywiście sprawy nie analizowałem więc nie wiem jak to się przedstawia w przypadku tych dwóch "statków powietrznych" i porównania skrajnych pod względem ciężaru osobników z obu gatunków.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chyba się nie rozumiemy. Weźmy ten przykładowy liść. Z 1 cm2 powierzchni tegoż liścia (powtarzam: mówimy o powierzchni liścia, nie ekranu) i idzie "w eter" w 8K czterokrotnie więcej informacji niż w 4K.

Mówicie, że w miarę oddalania się od ekranu różnice się zacierają. Czy po to ktoś kupuje większy telewizor o wyższej rozdzielczości aby móc siedzieć dalej? I nie dostrzegać różnic? Nie, siedzi się w tym samym miejscu co poprzednio. Ciesząc się nieporównanie większą szczegółowością obrazu.

I dlatego te wszystkie akademickie dywagacje, które tu piszecie, są nie warte nawet psu na budę.

bobcat ale nie wyobrazam sobie siedziec 2-2,5 metra od 80 cali, juz przy 65 wiekszosc gosci ma problem z przyzwyczajeniem sie do mojego tv, chociaz sam twierdze ze 75 by siadlo, ale pewnie po miesiacu by mi sie szyja rozrosla od krecenia glowa :D

ale masz racje 8k niesie w sobie 4ro krotnie wiecej info niz 4k, tylko nasowa sie pytanie czy te info bedzie dla nas zauwazalne z tych 3-3,5 metra bo jak wspomnialem wczesniej nie widze siedzenia z bliska przy 80 paru calach, a juz przy filmach z napisami to pozostaje nam wybor czytanie albo ogladanie :D

Obejrzyj 85" 8K z 2.5 metra, a potem powiedz czy jest to męczące. Zapewniam, że nie. Wprost przeciwnie. A detaliczność, szczegółowość obrazu zwala z nóg. Pisałem już: na niższych rozdzielczościach i przy mniejszej odległości w pewnym momencie zaczynasz widzieć nie obraz, lecz jego strukturę. Na 8K nic takiego nie ma miejsca, nawet "z nosem w ekranie".

• Moderatorzy

Wszyscy jadą w oftopie 4K/8K to ja dodam coś na temat rzekomego bąka.

Bąki to raczej się puszcza....,

poza tym bąk to jeden z gatunków czapli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie owad z rodziny bąkowatych :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale do jego możliwości lotnych nikt nie ma zastrzeżeń.

Sen z powiek podobno spędza fizykom trzmiel , którego gatunek trzmiel ziemny potrafi osiągać imponujące rozmiary i wydawać dźwięk niczym B29 :

Ukryta Zawartość

Co do OLED to dzisiejsze wersje raczej się różnią od starszych , ale firma heinrichs weikamp od dawna używa je w swoich produktach(komputery do nurkowania) i niestety większość pada po 5-6 latach używania właśnie z powodu awarii wyświetlacza. Mianowicie na części ekranu pojawia się cień uniemożliwiający korzystanie z urządzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wszyscy jadą w oftopie 4K/8K to ja dodam coś na temat rzekomego bąka.

To tak dla rozluźnienia napiętej atmosfery jaką wywołuje 4K i 8K ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No więc wracając do tematu.

Gdy wchodziły na rynek inne, zaakceptowane przez klientów technologie - można było zauważyć pewną prawidłowość. Mianowicie nowinka pojawiała się, z początku nieśmiało i z wysoką ceną, ale po niedługim czasie ceny zaczynały gwałtownie pikować w dół i ruszała lawina, jeśli chodzi o sprzedaż. W przypadku OLED nic takiego nie obserwujemy. Cały czas wegetują skromnie jako nieistotna nisza gdzieś na odległych rubieżach rynku, oferta się nie zwiększa, producentów nie przybywa, cena ciągle nieprzyzwoicie wysoka. Sprzedaż jeśli nawet rośnie to od znikomo niskiej podstawy łatwo osiągnąć imponujące przyrosty procentowe. W liczbach bezwzględnych są to niezmiennie ilości nieistotne. Można zwątpić: czy to aby na pewno jest ten następca i przyszłość telewizji? A nie nowa wersja LaserVue? Też miał genialny, perfekcyjny obraz. Co mu nie pomogło zaliczyć klapę i pogrążyć się w nicości.

Taka tendencja cały czas w górę z rozmiarem ekranu się utrzyma.. aż do osiągnięcia ograniczenia jakie nam stwarza nasza ściana.. :)

Natomiast jeśli chodzi o tv 4k około 50" patrząc z 2m miałem wrażenie świetnej jakości obrazu takiego 3d wgłąb .. na FHD tego nie było widać.. więc wyobrażam sobie takie 8k z tej samej odległości.. to będzie dopiero bajka.. :)

Warunek jest jeden.. sygnał doprowadzony musi być odpowiedniej jakości do możliwości sprzętu..!

Odnośnie dźwięku DD 5.1 to jest on tak dopracowany i realny że już chyba lepiej nie można i jest w pełni satysfakcjonujący..

..ale funkcja 3D w telewizorach to moim zdaniem porażka jakościowa i pewnie dlatego wycofywana..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Chyba się nie rozumiemy. Weźmy ten przykładowy liść. Z 1 cm2 powierzchni tegoż liścia (powtarzam: mówimy o powierzchni liścia, nie ekranu) i idzie "w eter" w 8K czterokrotnie więcej informacji niż w 4K.

Mówicie, że w miarę oddalania się od ekranu różnice się zacierają. Czy po to ktoś kupuje większy telewizor o wyższej rozdzielczości aby móc siedzieć dalej? I nie dostrzegać różnic? Nie, siedzi się w tym samym miejscu co poprzednio. Ciesząc się nieporównanie większą szczegółowością obrazu.

I dlatego te wszystkie akademickie dywagacje, które tu piszecie, są nie warte nawet psu na budę.

Wcale się nie rozumiemy.

Wprawdzie jako pierwszy pisałeś o liściu jednak to co usiłował ci wytłumaczyć miś1185 opisałem w poprzednim poście, a tam była porównywana powierzchnia ekranu (10x10) by uzmysłowić ci że na 4k 42 cale i 8k 84 cale ilość szczegółów będzie identyczna.

Nie rozumiesz też że nikt nie sugerował że kupując tv o większej rozdzielczości mamy dalej od niego siedzieć....wprost przeciwnie należałoby znacznie bliżej siedzieć by można było dostrzec pełną rozdzielczość.

Bo dalej nie rozumiesz że ludzki wzrok jest ułomny i istnieją granice gdzie zacierają się korzyści jakimi nas wysokie rozdzielczości obdarowują. ;)

Obejrzyj 85" 8K z 2.5 metra, a potem powiedz czy jest to męczące. Zapewniam, że nie. Wprost przeciwnie. A detaliczność, szczegółowość obrazu zwala z nóg. Pisałem już: na niższych rozdzielczościach i przy mniejszej odległości w pewnym momencie zaczynasz widzieć nie obraz, lecz jego strukturę. Na 8K nic takiego nie ma miejsca, nawet "z nosem w ekranie".

Sam pisałeś że zbliżając się do tego tv dostrzegałeś jeszcze więcej szczegółów......dałeś jednoznaczny sygnał że siedząc jeszcze bliżej widzimy więcej. Ale już nie odpowiedziałeś sobie na pytanie dlaczego tak jest....odpowiem ci - optymalna odległość do oglądania tego telewizora byś mógł wszystkie szczegóły dostrzec to nie 2.5 m a około metra. Wtedy oglądanie 84 cali może już nie być komfortowe.....stąd moja sugestia że 85 cali to za mało do 8k.

Dlaczego tak jest że z nosem przy tv nie widziałeś struktury też sam sobie odpowiedziałeś....nie ma mowy byś ją dostrzegł z tej odległości przy takiej rozdzielczości i tak zagęszczonych pikselach.

wracając do tematu.

Masz dużo racji jednak zauważ że oled nie był aż tak rewolucyjną technologią w porównaniu do dopracowanych LCD, choć zdaje się łączyć zalety LCD i PDP.

Cena LCD spada, bo jest ich zatrzęsienie na rynku(zwłaszcza najtańszych), oled może na razie konkurować na wyższych półkach.

Tak naprawdę nie wiemy nad czym pracują inżynierowie we wiodących firmach, może na horyzoncie pojawia się jakaś tańsza od oled i ciekawsza alternatywa, albo masowa produkcja oled ruszy jak będzie dopracowna do perfekcji.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

na 4k 42 cale i 8k 84 cale ilość szczegółów będzie identyczna.

Kardynalny błąd w rozumowaniu. Wielkość nie ma żadnego znaczenia. Na 8K jest czterokrotnie więcej subpikseli niezależnie sterowanych czterokrotnie większym strumieniem danych wejściowych. A więc szczegółowość obrazu 8K jest czterokrotnie większa.

istnieją granice gdzie zacierają się korzyści jakimi nas wysokie rozdzielczości obdarowują.

Czy kiedyś mówiłem, że nie istnieją? Wszelako w warunkach domowych i z odległości, z jakich się w domu ogląda (powiedzmy: 2.5 metra) korzyści 8K w porównaniu z 4K są ewidentne i natychmiast zauważalne.

Sam pisałeś że zbliżając się do tego tv dostrzegałeś jeszcze więcej szczegółów......dałeś jednoznaczny sygnał że siedząc jeszcze bliżej widzimy więcej.

Owszem, ale mimo to siedząc w odległości 2.5 metra przed 8K widzimy obraz nieporównanie bardziej szczegółowy niż na 4K z tej samej odległości.

Tak, przy mniejszej odległości zaczynasz widzieć jeszcze więcej jakichś mikro-szczególiczków, których z 2.5 metra już nie widzisz. Nasuwa się porównanie w dźwiękiem. Przeciętne ucho słyszy wysokie tony do 16 kHz. Wyższych nie słyszymy. Ale jeśli są obecne w nagraniu, oraz mamy sprzęt i kolumny głośnikowe zdolne je przekazać - w znakomity sposób wzbogacają one wrażenie odsłuchowe. Choć same bezpośrednio nie są słyszalne.

Na obrazie mamy tak samo. Owe mikro-szczególiczki możliwe do obejrzenia tylko "z nosem w ekranie" nie są wprawdzie z 2.5 metra bezpośrednio widzialne, ale ich obecność w obrazie w znakomitym stopniu wzmacnia, wzbogaca i udoskonala wrażenia oglądania.

oled nie był aż tak rewolucyjną technologią w porównaniu do dopracowanych LCD

Nie mogę zgodzić się z tą opinią. Moim zdaniem był. Opiera się przecież na zupełnie innej filozofii działania. Tutaj każdy subpiksel świeci własnym światłem. W LCD jest tylko filtrem przepuszczającym (bądź nie) światło ze źródła zewnętrznego.

może na horyzoncie pojawia się jakaś tańsza od oled i ciekawsza alternatywa, albo masowa produkcja oled ruszy jak będzie dopracowna do perfekcji.

Obyś miał rację.

Na obrazie mamy tak samo. Owe mikro-szczególiczki możliwe do obejrzenia tylko "z nosem w ekranie" nie są wprawdzie z 2.5 metra bezpośrednio widzialne, ale ich obecność w obrazie w znakomitym stopniu wzmacnia, wzbogaca i udoskonala wrażenia oglądania

Tak jest coś w tym.. takie mamy wrażenie widząc np.. drzewo z jabłkami można podejść i je zerwać.. i im bliżej podchodząc nie tracimy tego wrażenia jak przy niższej rozdzielczości..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Tak jest coś w tym.. takie mamy wrażenie widząc np.. drzewo z jabłkami można podejść i je zerwać.. i im bliżej podchodząc nie tracimy tego wrażenia jak przy niższej rozdzielczości..

Bardzo trafne porównanie.

Jasne.....możemy tak jak w naturze podejść by zobaczyć więcej.

Ale czy to jest już nam potrzebne?

Może najpierw cieszmy się z tego co widzimy z tych 2 i pół metra?

Maju dnia 18.08.2016 - 15:35 napisał

"na 4k 42 cale i 8k 84 cale ilość szczegółów będzie identyczna."

Kardynalny błąd w rozumowaniu. Wielkość nie ma żadnego znaczenia. Na 8K jest czterokrotnie więcej subpikseli niezależnie sterowanych czterokrotnie większym strumieniem danych wejściowych. A więc szczegółowość obrazu 8K jest czterokrotnie większa.

Piszesz o technologii i tylko tu masz rację.....my piszemy o liściu 10x10 cm oglądanym na takich dwóch tv z tej samej odległości.

"istnieją granice gdzie zacierają się korzyści jakimi nas wysokie rozdzielczości obdarowują.'

Czy kiedyś mówiłem, że nie istnieją? Wszelako w warunkach domowych i z odległości, z jakich się w domu ogląda (powiedzmy: 2.5 metra) korzyści 8K w porównaniu z 4K są ewidentne i natychmiast zauważalne.

Pamiętam jak pisałeś że HD rozpoznajesz w drzwiach marketu... :))

Nie przeczę że tak jest jak piszesz ale przy bardzo dużych ekranach.....przy mniejszych różnice się zacierają.

"Sam pisałeś że zbliżając się do tego tv dostrzegałeś jeszcze więcej szczegółów......dałeś jednoznaczny sygnał że siedząc jeszcze bliżej widzimy więcej."

Owszem, ale mimo to siedząc w odległości 2.5 metra przed 8K widzimy obraz nieporównanie bardziej szczegółowy niż na 4K z tej samej odległości. Tak, przy mniejszej odległości zaczynasz widzieć jeszcze więcej jakichś mikro-szczególiczków, których z 2.5 metra już nie widzisz. Nasuwa się porównanie w dźwiękiem. Przeciętne ucho słyszy wysokie tony do 16 kHz. Wyższych nie słyszymy. Ale jeśli są obecne w nagraniu, oraz mamy sprzęt i kolumny głośnikowe zdolne je przekazać - w znakomity sposób wzbogacają one wrażenie odsłuchowe. Choć same bezpośrednio nie są słyszalne.

Na obrazie mamy tak samo. Owe mikro-szczególiczki możliwe do obejrzenia tylko "z nosem w ekranie" nie są wprawdzie z 2.5 metra bezpośrednio widzialne, ale ich obecność w obrazie w znakomitym stopniu wzmacnia, wzbogaca i udoskonala wrażenia oglądania.

Porównanie rozdzielczości której nie jesteśmy w stanie rozróżnić do tego czym są w muzyce wysokie częstotliwości jest nietrafione.

Harmoniczne dźwięku które wzbogacają jego barwę wymagają tych częstotliwości i zapewniam Ciebie że są tacy (zazwyczaj ludzie młodzi) co więcej niż 16kHz słyszą.

Owszem dla telewizora 85 cali 2.5 m może być odległością gdzie jeszcze wprawne oko rozróżni 4k od 8k....ale to odpowiednia odległość do oglądania 4k przy takim rozmiarze. Widzimy tam wszystkie szczegóły nie widząc jeszcze struktury ekranu.....przy 8k nie widzimy wszystkich szczegółów jakie ta technologia niesie, a widzimy (być może i nie wszyscy) tylko nieco więcej niż przy 4k.

Oglądam teraz z 5-6m mój 50 calowy i powiem tak nie ma różnicy czy HD czy SD.....przy zagęszczonych pikselach (4k, 8k) podobnie jest odbierany obraz gdy siedzimy znacznie bliżej.

Ale czy to jest już nam potrzebne?

Zapewniam, że gdy 8K pojawi się na rynku - nikt nie będzie próbował doprowadzić Cię siłą do marketu, zmuszając do kupna.

my piszemy o liściu 10x10 cm oglądanym na takich dwóch tv z tej samej odległości.

Nieprawda. Oglądany na 8K będzie miał więcej szczegółów.

są tacy (zazwyczaj ludzie młodzi) co co te 16kHz słyszą.

Mnie chodziło o przedział 20 - 30kHz. Tego nikt nie słyszy, jednakowoż obecność takich częstotliwości wzbogaca pasmo słyszalne.

przy 8k nie widzimy wszystkich szczegółów jakie ta technologia niesie, nieco więcej niż 4k.

Przy 8K nie widzimy wszystkich szczegółów jakie ta technologia niesie, ale mimo wszystko widzimy znacznie więcej niż przy 4K.

Zgoda, ja piszę o szczególnym przypadku, gdy siedzisz zbyt daleko by widzieć znacznie więcej tak jest przy 84 calach i 2.5 m. AMEN!

Maju dnia 18.08.2016 - 17:07 napisał

"Ale czy to jest już nam potrzebne?"

Zapewniam, że gdy 8K pojawi się na rynku - nikt nie będzie próbował doprowadzić Cię siłą do marketu, zmuszając do kupna.

Zapewne (jeżeli dożyję tej chwili i wzrok mi się nie popsuje) sam się wybiorę i kupię.....pewny jestem że głównie do filmów i będzie to ekran sporo większy niż 100 cali.

"my piszemy o liściu 10x10 cm oglądanym na takich dwóch tv z tej samej odległości."

Nieprawda. Oglądany na 8K będzie miał więcej szczegółów.

Kolejny raz cytujesz część mojego wpisu, kolejny raz nie rozumiesz co ci przekazywałem.....ręce opadają.

Ostatni raz.

Taki sam wycinek obrazu (przykładowo 10x10cm) na tv 42cale 4k i 84 cale 8k oglądany z tej samej odległości będą mieć tyle samo szczegółów.

"są tacy (zazwyczaj ludzie młodzi) co co te 16kHz słyszą."

Mnie chodziło o przedział 20 - 30kHz. Tego nikt nie słyszy, jednakowoż obecność takich częstotliwości wzbogaca pasmo słyszalne.

Zgoda, niektórzy twierdzą że nawet do 50kHz i więcej....myślisz że można analogie snuć?

Musiałbym to sprawdzić namacalnie.....nic na to nie wskazuje.

Bobcat jak masz ochotę ciągnąć ten temat wypadałoby przenieść ten OT do stosownego tematu.

Jakby takowego nie było wypadałoby taki założyć, tu już za długo piszemy obok tematu. ;)

Taki sam wycinek obrazu (przykładowo 10x10cm) na tv 42cale 4k i 84 cale 8k oglądany z tej samej odległości będą mieć tyle samo szczegółów.

Nieprawda. Na takim kadraciku ekranu przy 4K może się zmieścić cały listek. Przy 8K będzie to jego fragment, na którym jednak pojawią się szczególiczki przy 4K niewidoczne, na skutek braku stosownej informacji w wejściowym strumieniu danych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.