Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Z zapowiedzi i przygotowań firm jak Sharp Philips czy Panasonic wynika że wejdą pełną parą w ekrany OLED od LG.. a wtedy Samsung twierdzący głównie o nieopłacalności produkcji tychże dużych paneli spadnie na niższą pozycję w sprzedaży telewizorów..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Jeśli faktycznie przygotowuje technologiczną niespodziankę która przebije konkurencję to i owszem.. ale według mnie przyszły rok pokaże kto będzie na górze w TV..

..na razie plusy idą do LG..

Philips to w ogóle rozkręca produkcję własnych matryc, niemniej te OLEDowe będą zapewne od LG. Natomiast spodziewam się, że faktycznie skoro Samsung dał krok w tył z tymi panelami to pracuje nad czymś innym. Od 10 czy nawet więcej lat nie da się w OLEDzie osiągnąć wymaganej przez konsumentów trwałości - w moim przekonaniu technologia spisana na straty przez Koreańczyków na S.

Samsung uważa, że OLED by LG nie nadaje się do TV. Pracują nad czymś innym lub też jakąś wariacją nt.Oled. Ale co to będzie i kiedy tego nie wiadomo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dzięki LG producenci sie obudzili i zaczynają pracować nad nowymi technologiami.

Jak by mi ktoś powiedział 15 lat temu, że w przyszłości będę czekał na przystępne dla mnie ceny tv Goldstara, to bym poważnie martwił się o jego stan zdrowia psychicznego.

Ewentualnie zastanawiał bym się dlaczego mi tak złej kondycji finansowej życzy w przyszłości.

A tu masz babo placek :)

Pamiętam czasy VHS miałem Goldstara i Oriona i na tamte czasy nie były tanie jak kupowałem nowe ale dobre odtwarzacze były służyły mi do czasu jak kupiłem pierwszy DVD Wiwy

Miałem na myśli nasze Polskie zarobki w tamtych czasach w PL może zagranica nie był to luksus czy majątek ale jak pamiętam w tamtych czasach musiał brać pożyczkę z banku aby pozwolić sobie na zakup takiego luksusu.Ale jedno powiem ten sprzęt chodził i był solidny do dzisiejszego się nie umywam w trwałość

OLED55B6P Flat 55-Inch = nowa cena 1 997 usd na amazonie.

Ukryta Zawartość

Naprawdę trudno mówić o wysokich (w USA) cenach OLED.

Ciekawe czy wersja Philips wejdzie na rynek w cenie 8K pln ?

A u nas - 14 K !

Ukryta Zawartość

Ale za 10 k jest do wyrwania w sieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W OLEDach płynność ruchu jest dobra ?

Na demo widziałem jakby celowo spowolniony ruch , a przy dużym zbliżeniu twarzy , gdy ta twarz np. obracała się ," to rozdzielczość spadała , rozmazywało się "

Cytat: "Osoby, które nadal martwią się o trwałość panelu organicznego powinny zapamiętać następujący komunikat: W sprawie trwałości matryc organicznych, firma LG oświadczyła, że panele z 2016 roku mogą przepracować aż 100 000 godzin. Po tym czasie jasność może spaść o 50%. Myślę, że ta informacja raz na zawsze pogrzebie mit o problemach z trwałością OLED’ów. Mit, który powtarzany jest jak mantra przez niektóre osoby. Deklarowana trwałość jest w rzeczywistości znacznie dłuższa niż większości paneli LCD. Spróbujmy przeliczyć sobie ten czas na lata pracy. W przeciętnym gospodarstwie domowym telewizor pracuje średnio 5-6 godzin dziennie (wiadomo, w weekendy dłużej, są jednak dni w które nie jest włączany wcale). Przy 6 godzinach dziennie mamy aż 16 500 dni, czyli prawie 45 lat pracy, zanim matryca się zużyje, co też nie znaczy, że umrze… Spadnie jedynie jej jasność o 50%."

Maciej Koper publikuje dziś test C6V 65".

Werdykt jak zawsze przy OLED = REFERENCJA.

Czester: w teście masz sporo o płynności.

Ale tu jest ukryty pewien drobiazg, bo spadek jasności całego panelu nie ma nic wspólnego z wypaleniem się np znaku stacji TV. Może być tak, że ogólnie taki OLED pochodzi i 10 lat ale z wypalonymi znakami np TVN czy Polsatu.

Sly - przeczytaj test. Jest sporo o wypaleniu.

Pochodzi nie 10 lat jak sprytnie piszesz tylko 45 lat.

A tymczasem 55EG9100 za 999 usd na amazon !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gmeru ma ten TV prywatnie od 2 lat. To Jemu wypaliło się logo TVN24 na na plazmie KURO 5090H.

Z testu:

" Można by także wspomnieć o powidokach, których… nie stwierdziłem po kilku dniach zabawy z C6V. Ponownie jednak, można je wywołać na siłę jeśli się chce. Po długich sesjach z planszami testowymi pozostał na jakiś czas niewielki prostokąt na środku ekranu, ale dało się go zaobserwować wyłącznie na jednolitym tle. W rzeczywistości nie stanowi to jednak problemu, bowiem LG zaimplementowało w tym roku funkcję czyszczącą ekran dla tych, którzy nie są wystarczająco cierpliwi by poczekać jakiś czas, aby matryca sama się wyrównała. Funkcja ta znakomicie usuwa powidoki, a także poprawia jednorodność w czerniach. Przypominam jednak, że wyświetlacze z 2016 okresowo przeprowadzają podobny proces w momencie wyłączania telewizora, zatem przy normalnym użytkowaniu ekranu nie będziemy musieli nigdy zaprzątać sobie głowy takimi sprawami."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Cytat: "Osoby, które nadal martwią się o trwałość panelu organicznego powinny zapamiętać następujący komunikat: W sprawie trwałości matryc organicznych, firma LG oświadczyła, że panele z 2016 roku mogą przepracować aż 100 000 godzin. Po tym czasie jasność może spaść o 50%. Myślę, że ta informacja raz na zawsze pogrzebie mit o problemach z trwałością OLED’ów. Mit, który powtarzany jest jak mantra przez niektóre osoby. Deklarowana trwałość jest w rzeczywistości znacznie dłuższa niż większości paneli LCD. Spróbujmy przeliczyć sobie ten czas na lata pracy. W przeciętnym gospodarstwie domowym telewizor pracuje średnio 5-6 godzin dziennie (wiadomo, w weekendy dłużej, są jednak dni w które nie jest włączany wcale). Przy 6 godzinach dziennie mamy aż 16 500 dni, czyli prawie 45 lat pracy, zanim matryca się zużyje, co też nie znaczy, że umrze… Spadnie jedynie jej jasność o 50%."

Maciej Koper publikuje dziś test C6V 65".

Werdykt jak zawsze przy OLED = REFERENCJA.

Czester: w teście masz sporo o płynności.

To ciekawe dlaczego w instrukcji obsługi w dalszym ciągu jest informacja, że LG NIE GWARANTUJE nam użytkownikom żadnej ochrony gwarancyjnej na wypadek wypaleń matrycy.

janunio jako marketingowiec firmy LG po prostu za wszelką cenę stara się chwalić tą technologię, zamazując wszelkie jej wady.

Dziwię się, że nie występuje tutaj otwarcie jako branża. Przecież oficjalnie w imieniu LG proponował mi kasę na tym forum za zaprzestanie pisania o OLED LG.

To dziwny branżowiec. Przypuszczałem,że pracuje dla nich i na PW zapytałem go o 86 calowy LCD, ale nic nie odpowiedział. Forum nie powinno służyć do naganiania klientów, a tak niestety tutaj jest.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Forum nie powinno służyć do naganiania klientów, a tak niestety tutaj jest.

No chyba ktoś uważa inaczej. Przypomnę, że za ten temat janunio został nagrodzony a że samo przyznanie wyróżnienia odbyło się przed terminem, kiedy można było zacząć składać kandydatury do wyróżnienia, dodaje tylko smaczku.

Samsung uważa, że OLED by LG nie nadaje się do TV. Pracują nad czymś innym lub też jakąś wariacją nt.Oled. Ale co to będzie i kiedy tego nie wiadomo.

Tego jeszcze nie wiadomo. Muszą wejść na rynek z czymś bardzo dobrym. Coś będzie wiadomo po CES 2017.

Mam wrażenie jakby kolega coś wiedział o Samsungu.. ale nie chce nam powiedzieć..

Nie, nic nowego nie wiem. Znałem kiedyś jednego z menagerów, więc wiem jakie mają podejście do konkurencji i ambitne podejście do jakości i wyzwań. Ale on nie pracuje już tam kilka lat. Ostatnie moje przygody z topowym TV tej firmy i inne przygody np ludzi z wybuchającymi bateriami w Note7 każą być ostrożnym, bo coś z jakością u nich w tym roku nie za bardzo. Ale obiło mi się o uszy, że pracują nad czymś nowym i że cały ich potencjał w temacie TV jest właśnie skierowany na te nowe technologie. Nie znaczy to jednak, że im się uda. Chęci to może być za mało. Na pewno dla nas klientów byłoby dobrze gdyby była w tym temacie większa konkurencja. Byłoby chore gdyby w sumie jeden z najsłabszych jakościowo graczy jakim jest LG rozdawało karty i miało monopol.

Nie aż takim najsłabszym graczem.. bo w sumie OLED to dzisiaj chyba najbardziej zaawansowana technologia w TV dająca świetny obraz.. ale jak każda ma swoje wady.. (która ich nie będzie miała..)

no zobaczymy.. co tam Samsung pokaże..

..kiedyś..

Fajnie również że LG dalej inwestuje w Polsce..

Ukryta Zawartość

Ciekawe zdjęcie w artykule..:) ..i można się tylko domyślać w jakim kierunku zmierza motoryzacja..:)

..to tak na marginesie

Ukryta Zawartość

No właśnie, znowu będzie, że LG dominuje w bateriach.

Oni po prostu trafnie przewidują trendy.

Znaczy, że kto dziś nie buduje fabryki to będzie spóźniony gdy era elektryków nadejdzie.

To będzie pierwsza w Europie fabryka, w której masowo będą produkowane baterie do samochodów elektrycznych. LG Chem zainwestuje w Biskupicach Podgórnych koło Wrocławia (gmina Kobierzyce) ponad 1,3 mld zł.

A dla LG to pracuje Steczkowska i Morawiecki.

Podobnie sprawa ma się z OLED. Bo w 2009 skupili patenty. Zaryzykowali bardzo mocno, ale mają dziś podium. Samsung także zaryzykował tylko, że źle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.