Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

A czy to nie jest tak jak z plazmami, że te 540W to maksymalny pobór prądu jaki Oled pociągnie z gniazdka w przypadku maksymalnej jasności i wyświetlenia 100% białego koloru?

Tak najprawdopodobniej pobór przy 100 % bieli. W technologi plazmowej i OLED pobór będzie mocno zależny od jasności wyświetlanego obrazu. W LCD z local dimming lub włączoną opcją dynamicznego podświetlenia też.

Czy plazmy nie miały z tyłu obudowy takiej samej tabliczki jak każdy inny tv z informacjami o poborze prądu?

Chyba każdy sprzęt taką ma.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Panowie co wy z tym zużyciem pradu.... na pewno wasze sprzęty audio-wideo w sumie spokojnie biora ponad kilowat a wy się przejmujecie 200w w ta czy w tamtą.... jakość to jest to po co kupujemy "nowy" sprzęt wizyjny czy audio a zuzycie kw najmniej jest tu wazne....przepraszam jezeli ktoś kieruje się zużyciem kw i to dyktuje mu wybór sprzetu audio-wideo to chyba pomylił fora..... :);)

Panowie co wy z tym zużyciem pradu.

Zużycie prądu może wpływać na zużycie i awaryjność sprzętu. Jest ważne, ale bez przesady. Na pewno nie z powodu ekonomii gospodarstwa domowego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

U rodziców gra plazma panasa s10 sprzed 8 lat z dość dużym zużyciem prądu (bo to w końcu stara plazma) jak na tv i jest bezawaryjna i zdrowiutka....

Jeden z moich kolegów używał plazmowego Philipsa ponad 10 lat i pozbył się nie z powodu awarii tylko moralnego zużycia (znudzenia). TV do końca był 100% sprawny

Ok wszystko fajnie ale zostawmy już plazmy, o zmarłych źle się nie mówi.

Co do Oleda, od czasu do czasu przeglądam avs i av forum gdzie jest trochę więcej właścicieli Oledów niż na PL forach, w poszukiwaniu info o wypalaniu matryc. Nawet posiadacze 1 generacji nie mają z tym problemów, niektórzy wykorzystują Oleda jako monitor, inni grają na nim (statyczne menu). Zero wypaleń. Może to nie jest taki problem w praktyce, jak w teorii często jest przedstawiany, głównie przez plazmową sektę?

Poczekamy z rok i wtedy się okaże co i jak.

Póki co ceny są bardzo wysokie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zużycie prądu może wpływać na zużycie i awaryjność sprzętu. Jest ważne, ale bez przesady. Na pewno nie z powodu ekonomii gospodarstwa domowego.

To oglądaj sobie z telefonu . smiley-cool.gif

Ok wszystko fajnie ale zostawmy już plazmy, o zmarłych źle się nie mówi.

Plazmie należy się pomnik.

Jak już to pod Fujitsu, bo to oni opracowywali kolejne wersje technologii plazm, z których korzystał Panasonic i inne firmy. Gdy Fujitsu stwierdziło, że skończyły się możliwości dalszego rozwoju tej technologii to zaprzestało dalszych prac. Wtedy było już wiadomo,że koniec plazm jest bliski.

Nastąpił kilka lat wcześniej gdy Fujitsu ogłosiło koniec rozwijania tej technologii. Pisałem wtedy na forum, że oznacza to, iż w najbliższych latach nastąpi zupełny koniec plazmy. Nikt mi nie chciał wierzyć i fani plazmy naskoczyli na mnie. Minął jakiś czas i stało się.

No i na koniec spotkała ich straszna kara.

Poszli z torbami ...

UWAGA:

60ZT stoi nadal na ekspozycji od kilku m-cy w EURO. 9 999 pln.

To plazma wszechczasów. Pogromca PIONEER KURO.

Może ktoś to jednak z litości kupi ?

To oglądaj sobie z telefonu .

Czasem oglądam ale rzadko :-). W końcu to mój pierwszy OLED.

Plazmie należy się pomnik.

No tak to teraz chyba będzie modne ;-). Nadchodzi czas budowania pomników.

Czasem oglądam ale rzadko :-). W końcu to mój pierwszy OLED.

Lechu przecież już Ci pisałem że ciągle piszesz nie w tej zakładce.... polityka nie tutaj :)

By daleko nie szukać na sali sejmowej wiszą plazmy Panasonica. Wywiady l.Millera z zali konferencyjnej z logo SLD za plecami też są wyświetlane na takiej plazmie.

By daleko nie szukać na sali sejmowej wiszą plazmy Panasonica

Przy masowym oglądaniu takim jak w sejmie kąty mają znaczenie. A tu LCD jest słabszy. W domu to nie ma kluczowego znaczenia.

Lechu przecież już Ci pisałem że ciągle piszesz nie w tej zakładce.... polityka nie tutaj :)

Propozycje stawiania pomników technologii plazmowej też jest z kategorii "polityka". Tylko nawiązałem. ;-)

Mam kilka kolejnych "pomnikowych" propozycji dla:

[1] PAL - pogromcy NTSC,

[2] PDP/LCD - pogromców CRT,

[3] HD - pogromcy VHS/PAL/NTSC,

[4] 4K - pogromcy HD.

Największy należy się dla HD za całokształt.

A w przyszłości dla HDR ...

>janunio

Wiele, wiele lat trwało za nim LCD zaczęło się nadawać do oglądania a z plazmami tak pienie też od razu nie było. Patrząc na kanały naziemne HD jeszcze nie jest powszechne a na 4K nie ma co liczyć.

Pisałem wcześniej, ale powtórzę. To wszystko zależy jakiej klasy TV chcesz kupić. Samo 4K w sumie niewiele tobie da bo sygnału TV w 4K na razie w zasadzie nie ma, z czasem coś tam będzie ale na duży wybór nie ma co liczyć jeszcze przez wiele lat. Ale dobry TV skaluje obraz do 4K. Nie jest to pełne 4K, gdzie każdy pixel ma inną informacje. Skalowanie to takie trochę sztuczne dokładanie pixeli, ale oko odbiera taki obraz jako lepszy. Po prostu oko ludzkie nie jest doskonałe i łatwo je oszukać. Ważne by odbierało obraz jako lepszy. I to jest pierwsza ważna rzecz, ale druga jest ważniejsza. Jeśli będziesz przy zakupie kierował się tylko 4K i zakup będzie na zasadzie byle co, byle tanio, ważne by miał 4K to jest to bez sensu.

Ale jeśli kupisz dobry TV, wysoki model danej firmy to 4K i tak już w nim będzie, bo teraz wszystkie wysokie modele już to mają, jednak istotne jest to, że w wysokim modelu będziesz miał inne ważniejsza systemy poprawy obrazu, lepsze podświetlenie i szybkość matrycy, lepszy kontrast, różne bajery które po włączeniu dają jeszcze lepszy obraz.

Dzięki za informacje,w tematów związanych z TV aż tak mocno nie śledzę...z tego że 4K jest mało realne też zdaję sobie sprawę...jaki jest pułap cenowy przyzwoitego TV 4K ? jakieś modele...trochę tego jest...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.