Skocz do zawartości
IGNORED

Steinway Lyngdorf - ten pan wie gdzie się "przykleić" ! :)

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Hit, czy kit - miał ktoś z Was okazję obcować z tymi produktami ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten system nie jest na kieszeń europejczyka ale dobrze się sprzedaje w krajach Arabskich.

Co do dżwięku to system jest mocno przeszacowany za kwotę którą trzeba za niego zapłacić - marka Steinway jednak trochę kosztuje a jej produkty zobowiązują do

dobrego dżwieku i wyglądu.

Osobiście nie słuchałem ale mam opinię poglądową mojego dobrego znajomego który słuchał wielokrotnie tego systemu.

Był na Audioshow swego czasu. Ładnie grał ale cena przesadzona. Za takie pieniądze można duuuuuużo lepiej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ten system kosztuje nieco ponad 70 tysięcy w zestawie dwa monobloki i przedwzmacniacz, dwie kolumienki S-15 i dwa subwoofery S-210. Można sobie wybrać droższe S-15IW na ścianę. W stosunku do wielu innych hajendów nie jest to ogromnie powalająca cena.

Cyfrowe wzmacniacze mają wielu zwolenników i równie wielu przeciwników. Rozmawiałem ze sprzedawcą tego sprzętu, który przyznał, że wielu potencjalnych klientów nie bardzo potrafi dostrzec urok w zbyt właśnie cyfrowym brzmieniu. Określają brzmienie zestawu jako chłodne.

Steinway-Lyngdorf w swoich kolumienkach zastosował patent o nazwie Ambience Enhancing Radiation, który rzekomo ma lepiej porządkować dźwięki dobiegające z dipolowych głośników, które można zawiesić na ścianie, postawić na półce tuż przy ścianie (są bardzo płaskie). Moje odczucie było takie, że wręcz przeciwnie, baza stereo jest jakby rozmyta i wcale nie jest tak precyzyjna. Dźwięk nie jest spójny także przez zastosowanie osobnych pudeł do basu. Choć żadnego cyfrowego "chłodu" nie usłyszałem. Używając poetyckiego języka audiofilów - d... nie urywa.

Ale co ja tam wiem... ;)

Topowy system kosztuje coś z 1 mln zł ... i taki słyszałem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Miliona złotych polskich i udowadnia, że można urzeczywistnić marzenie audiofila i melomana:

"Full dynamic range and life-like reproduction of audio even at very low listening levels."

Ciekawe, czy ktoś kupił ten system prezentowany na AS? Jeśli czyta może by się odezwał na PW...

Miliona złotych polskich i udowadnia, że można urzeczywistnić marzenie audiofila i melomana:

"Full dynamic range and life-like reproduction of audio even at very low listening levels."

Ciekawe, czy ktoś kupił ten system prezentowany na AS? Jeśli czyta może by się odezwał na PW...

Przecież doskonale wiesz, że ludzie którzy mają ten systemy za milion nie siedzą na forum audiostereo. To nie jest komaptybilne:-) W tym czasie bawią się z jakąś kandydatką na supermodelkę lub licytują obrazy w Londynie. Klienci tej firmy to nie audiofile ale ludzie lubiący piękno oraz to co wyrafinowane i to w czystej postaci. Kupują więc prestiż, wygląd a jakość dźwięku i tak ich na pewno zadowala, jeśli mają czas słuchać...

Ok., ale nie umniejszaj dokonaniom firmy, która - jak sama mówi o sobie - przewidziała wszystko. Wszystko i dlatego osiąga TAKI efekt - mowa oczywiście o topowym Systemie D.

System aktywny z kolumnami bez obudowy (lub jak ktoś zwrócił uwagę z obudową, ale szczątkową), z dopasowanymi wzmacniaczami i sposobem wpasowania się w każde pomieszczenie. Ta firma sprzedaje r e z u l t a t, a nie jego obietnicę. Uważam, że to jest warte zauważenia i wypunktowania.

A po co on tam polazł ?

To tak jak kupić sobie "szlachectwo" , bo przecież STEINWAY to luxury brand i

można się ślizgać na grubych banknotach. Ciekawe gdzie to robią i jakie to ma bebechy ?

Moreno, kolejeczka ... :) Sam bym tego lepiej nie ujął :)

... ciekawe co na to & SONS ? :)

Robią to w Hamburgu a bebechy pochodzą od Lyngdorfa czyli ze wzmacniacza Millenium mkIV oraz system Room Perfect, taki jak jest w Lyngdorf DPA-1.

Gość rochu

(Konto usunięte)

BoDeX

Ile jeszcze założysz wątków o sprzęcie którego nigdy nie kupisz, ba wątków o sprzęcie, który i tak ciebie nie interesuje?

Czy tworzenie wątków w zakładce hi-end aż tak bardzo cię rajcuje?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A po co on tam polazł ?

To tak jak kupić sobie "szlachectwo" , bo przecież STEINWAY to luxury brand

Pan Lyngdorf sroce spod ogona też nie wypadł. To właściciel marki DALI, który od jakiegoś czasu produkuje wzmacniacze cyfrowe pod nazwą Lyngdorf, a nazwy takie jak Euphonia, Epicon, Megaline to nie jest raczej "śmieciowy sprzęt z niemieckich wystawek".

Kiedyś czytałem ciekawy artykuł na temat setupu Lyngdorf - Steinway. Nazwa Steinway nie wzięła się z przypadku. Topowe zestawienie odtwarza dżwięki fortepianu z najwyższą dokadnością i klasą, ponoć najlepiej ze wszystkich istniejących i dostępnych. Steiway pozwolił używać własnego logo na sprzęcie Lyngdorfa przede wszystkim z tego właśnie powodu. Nie jestem pewny, ale chyba Penderecki posiada topowy zestaw L&S.

Znalazłem... kilka informacji w temacie

... W maju 2007 roku Steinway and Sons oraz Peter Lyngdorf oświadczyli, że podjęli współpracę. Wiceprezes Steinwaya powiedział wtedy: "Od dłuższego czasu staraliśmy się wejść z naszą marką na rynek systemów dżwięku cyfrowego. W osobie Petera Lyngdorfa znależliśmy pokrewną duszę. Jeśli chodzi o bezkompromisowe zaangażowanie na rzecz doskonałości, niezrównanego kunsztu oraz jakości, Steinway-Lyngdorf stworzy produkty, które są naprawdę warte nazwy Steinway, oferując niezawodne działanie, wyjątkową wartość i, co najważniejsze, niezwykłe doznania dla wymagających klientów na całym świecie". Model D Music System będzie pierwszym opracowanym i wyprodukowanym przez połączone siły Steinwaya i Lyngdorfa. Będzie owocem drobiazgowych badań w dziedzinie elektroniki i akustyki. Ma zawierać zaawansowaną wersję technologii RoomPerfect autorstwa Lyngdorfa, która umożliwia systemowi przystosowanie się do cech akustycznych każdego środowiska. W momencie instalacji wykwalifikowany specjalista serwisowy będzie dostrajał system do optymalnego działania w konkretnym pomieszczeniu.... Model D Music będzie dorównywał swemu fortepianowemu pierwowzorowi. Czerń i złoto, prostota formy i elegancja, a jednocześnie solidność i wielkość muszą sprawić, że system stanie się nie tylko kolejnym domowym urządzeniem, ale także elementem wystroju wnętrza jak cenny mebel. I trudno się temu dziwić, bowiem cenę ustalono na 150000 tysięcy dolarów....

Na podstawie HiFi i Muzyka z 9/2007.

Sześć lat temu i jaka korba: 150 kilo$ i wydawałoby się, że cena z Marsa... za cały zestaw... A teraz...???

Parker's Mood

A po co on tam polazł ?

To tak jak kupić sobie "szlachectwo" , bo przecież STEINWAY to luxury brand i

można się ślizgać na grubych banknotach. Ciekawe gdzie to robią i jakie to ma bebechy ?

Moreno, kolejeczka ... :) Sam bym tego lepiej nie ujął :)

... ciekawe co na to & SONS ? :)

Niestety takie firmy jak Steinway to dziś dinozaury które wyprzedają udziałowcy funduszom za setki milionów dolarów. Firmy zaś tracą nie tylko szlachectwo ale i duszę. Legendy były oparte na ludziach, na tradycji rodzinnej, na dbaniu o pracowników, na trzymaniu jakości za wszelką cenę. Dlatego wiele legend upadało bo ich właściciele byli zbyt pedantyczni, nie godzili się na pół środki, robienie kasy za wszelką cenę. Żyjemy w świecie, gdzie prawdziwe rzemiosło prawie nie istnieje a jeśli jest to kosztuje fortunę. Jedna z ostatnich firm z naszego podwórka, która trzyma się w starym stylu to Harbeth. A wracając do Steinway oto ciekawe cytaty z ostatnich lat:

Until his death on September 18, 2008 at the age of 93, Henry Z. Steinway, the great-grandson of the Steinway founder, still worked for Steinway and put his signature on custom-made limited edition pianos. At several public occasions, Henry Z. Steinway represented the Steinway family. He started at the company in 1937 after graduating from Harvard University. He was president of the company in 1955–77 and was the last Steinway family member to be president of Steinway.

After the 2008 economic downturn, Steinway grand piano sales fell by half and 30% of the union employees were laid off from the New York factory between August 2008 and November 2009. Sales were down 21% in 2009 in the United States. As of 2010, sales began increasing a little and in 2011 sales increased further.

In June 2013, private equity firm Kohlberg & Company offered to buy Steinway & Sons parent company Steinway Musical Instruments for $438 million. On August 14, 2013, hedge fund Paulson & Co. made a higher offer of $512 million to take the company private which the Steinway board recommends proceeding with.

Wnioski?

Ile jeszcze założysz wątków ....

Planuję tak trzy-pięć dziennie ... :) A Tobie jak zwykle nic do tego

Steiway pozwolił używać własnego logo na sprzęcie Lyngdorfa przede wszystkim z tego właśnie powodu

Steinway nie żyje od 140 lat !!! Pewnie się w grobie przekręcił na poczynania spadkobierców marki !

Ciekawe co ich przekonało do marki BMW , że tam także z radością pozwolili umieścić swoje logo ? :)

KKK - czyli kasa, konformizm i jeszcze raz kasa... Nie doszukuj się w tym jakichś wielkich idei . :)

Zwykły efekt synergii nastawiony na zamożnych buraków ..... brakuje tylko klawiszy na masce ! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie doszukuję się niczego, tylko biorę udział w dyskusji. Jak masz z góry określony pogląd i nie tolerujesz odmiennego zdania to po jakiego zakładasz takie wątki. W sieci jest cała masa artykułów w temacie Steinwaya-Lyngdorfa i każdy z nich coś wnosi. Co to w ogóle za tekst, że Steinway nie żyje od 140 lat i czemu to ma służyć. Chcesz poznać opinie użytkowników forum w temacie czy po prostu chcesz zaminifestować swoje oburzenie i krzywą bólu na swojej twarzy...??? Przepraszam, że się odezwałem. Więcej już nie będę... Pa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zwykły efekt synergii nastawiony na zamożnych buraków ..... brakuje tylko klawiszy na masce ! :)

Czyli wg. twojej opinii każdy posiadacz BMW to burak?

Zapomniałeś tylko napisać czy ćwikłowy czy może cukrowy?

A możesz rozwinąć ten temat? Kim wg. ciebie np. jest posiadacz Mercedesa, Porsche itd?

Na jakiej podstawie obrażasz ludzi , których nie znasz tylko dlatego ,że jeżdżą samochodem marki BMW?

Jak domniemam podstawy leżą w tym ,że ich w przeciwieństwie do ciebie stać na taki "buraczany wóz".

Lepszy zamożny burak niż zakompleksiony burak-hejter gołodupiec!!

Z takim zamożnym można chociaż iść na piwo, na wódkę, na...inne rozrywki

i się pośmiać.Z gołodupcem-burakiem nigdzie nie można iść, co najwyżej może okraść

a na pewno obgada i jeszcze narazi na nieprzyjemności!!

Hamuj, hamuj - niepotrzebnie się rozpędzasz, kolega powyżej również.

Czytaj ze zrozumieniem, bo to ważna cecha, a jak widać, to tobie jej wyraźnie brakuje.

Akurat do BMW nic nie mam, a jedynie do takich efemeryd kierowanych na chiński rynek, bo jak

widać tamto zamożne buractwo jest tego łase jak spragniony wody. To jest właśnie rozmienianie

marki na drobne ...

A ja nie widzę w tym nic złego. Współpraca firm audio z motoryzacyjnymi wynika z pewnego zapotrzebowania rynku.Skoro może w samochodzie dobrze grać to dlaczego nie? A zawsze znajdą się tacy którzy mają kasę a nie mają gustu.

Ten system zawiera w sobie:

- źródło

- procesor DSP

- wzmacniacz/e

- kolumny

- kable.

Za swoją cenę jest kompletny.

Na AS przez ścianę z Lyngdorfem grały drogie kolumny Hansen i pokazały się jak popiskujące minimonitory. Ale inaczej nie mogło być przy prawdziwie pełnopasmowym, swobodnym i barwnym dźwięku sąsiada. Wniosek: warto sprawdzać z kim będzie się dzielić hotelowy korytarz.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czytaj ze zrozumieniem, bo to ważna cecha, a jak widać, to tobie jej wyraźnie brakuje.

Akurat do BMW nic nie mam,

No to przeczytałem jeszcze raz i ni chu..... nie rozumiem. Jakie Chiny? Gdzie ty je widzisz?

Ciekawe co ich przekonało do marki BMW , że tam także z radością pozwolili umieścić swoje logo ? :)

Generalnie nie chcę się ciebie czepiać ale myślę ,że "letko przegiąłeś" z tymi warzywami ;)

Ta siódemka BMW w serii LIMITED EDITION (kilkaset sztuk) została w całości skierowana na rynek chiński.

Bo jest takie parcie na wymyślny "luksus", na taką nowobogacką wiochę ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta siódemka BMW w serii LIMITED EDITION (kilkaset sztuk) została w całości skierowana na rynek chiński.

Bo jest takie parcie na wymyślny "luksus", na taką nowobogacką wiochę ...

Ukryta Zawartość

Czerwień w Azji oznacza bogactwo-pieniądze, złoto to kolor cesarski więc normalne że lokalni nowobogaccy zamawiają taka wersję, W Europie kupujesz dworek/pałacyk do remontu, potem zamawiasz herb, umieszczasz go wszędzie gdzie się da i zapraszasz znajomych na gala party, a na koniec żenisz się z młodą Czartoryską czy Lubomirską. Klasyka

Właśnie jem sobie makaronik i aż mi nosem wyszedł ze śmiechu :)

Fajnie...tylko proszę pamiętaj, że nie mówi się makaronik tylko PASTA bo inaczej wyjdzie że jednak burak z Ciebie:-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.