Skocz do zawartości
IGNORED

Piramidalne głupstwa.

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

bo udowodniłem ci że jestem dla ciebie ekspertem

Tak - najwyższej klasy! :)

1773366917.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

nie potrafisz zieleniarzu ad meritum, umiesz tylko ad personam.

żałość ogarnia patrząc na twe mierne dokonania w tej części forum.

masz ponadto podwójne standardy - fałszywy jesteś i tyle.

a teraz wracaj do kartofli.

a teraz wracaj do kartofli.

Z przyjemnością. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

...

Przecież to jest masakra jakaś :) A wy z tym to tak na poważnie?

No to teraz przestaje mnie dziwić, dlaczego niektórym tak ciężko przyjąć,

że piramidy mogli zbudować zwyczajnie wynajęci robotnicy, a nie ET z koleżkami.

Ja pierdziu ...

To jest forum audiofilskie.

Zastanów się czy powinieneś tu pisywać...

U mnie na zespołach głośnikowych stoją kilkukilogramowe piramidy z granitu.

Nie stoją tam przypadkowo.

Zastanów się nad sobą.

Shiiiiiit. Kliknąłem Gage na tej stronie. Normalnie szok co tam wypisują;)))

Też to przeczytałem :) Czysty Indiana Jones po flaszce!;) Brakuje tylko świstaka i sreberek. Ale, wiecie co? Bardzo lubię takie bajędy.

U mnie na zespołach głośnikowych stoją kilkukilogramowe piramidy z granitu.

Zastanów się nad sobą.

U mnie na zespołach głośnikowych nic nie stoi, gdyż nie ma takiej potrzeby zwyczajnie.

Zastanów się nad zmianą kolumn ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

więc chyba jednak coś mają

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

jak chowam rękę do kieszeni, wtedy jej nie widać. ergo - ręka nie istnieje.

Wyobraź sobie że jest to jak najbardziej naukowe podejście. Z Zakresu mechaniki kwantowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a idąc dalej również, że istnieje to co można obserwować.

Ukryta Zawartość

To w dzisiejszych czasach człowiek ma luksus w postaci posiadania wolnego czasu ze wskazaniem na spożytkowanie go na własne hobby. Nawet z tych dziwnych.

Nie zupełnie. W dzisiejszych czasach to człowiek dzieli czas na wolny i na pracę.I ten wolny jest osiągnięciem ale tylko w porównaniu do czasów feudalnej tyranii. Przed nią jednak ludzie byli w stanie żyć bez tyrana i bez tyrania w czasie od do i czasie na spanie czy sranie podzielonym.

Byłoby więc bardzo istotne dla rodzącej się tyranii żeby czymś tych chodzących samopas ludzi zająć. Na przykład układaniem kamieni na kupie.

A jesli chodzi o przeznaczenie... A jakie przeznaczenie ma wieża Eifla?

Wystarczy spojrzeć na Sfinksa i widać, ze musiał się moczyć w wodzie jakiś czas (erozja ścian)...

Teoria, która dowodzi, że Sfinksa i piramidy zbudowano kilkadziesiąt tysięcy lat temu.

Widoczne na zdjęciu Sfinksa, wyżłobienia skalne spowodowane oddziaływaniem powierzchni wody, świadczą o tym, że wiek tej rzeźby nie może być krótszy, niż 24 tysiące lat.

zdiencie1bv6.png

Fot. nr 1. Widoczne wyżłobienia na rzeźbie Sfinksa.

Takie wyżłobienia, pozostawia woda równo z powierzchnią zbiornika. Tu widzimy szczególną cechę tych wyżłobień, nie są one równoległe względem siebie a co jest najistotniejsze, poziom wody w czasie, gdy ona te żłobienia wykonywała, nie był zgodny z poziomem samej rzeźby.

Również poziom piramid, które posiadają taki sam poziom jak rzeźba Sfinksa nie jest zgodny z poziomami powierzchni wody w czasie, gdy ta żłobiła skałę, z której został wykonany Sfinks.

Inny poziom piramid i Sfinksa, niż płaszczyzna wody w czasie żłobienia skały, mówi jednoznacznie; poziom terenu, na którym są zbudowane te konstrukcje, musiał zmieniać swoje położenie w określonych odstępach czasu.

Przynajmniej dwie takie zmiany położenia terenu a co z tym się wiąże, całego kontynentu Afryki, musiały się odbyć po wykonaniu tych konstrukcji.

Znana jest sprawa, związana ze zmianą biegunów magnetycznych naszej planety. Takie wydarzenia mogą nastąpić w określonych odstępach czasu. Ten czas z kolei, związany jest z przechodzeniem naszego układu słonecznego przez punkty biegunowe galaktyki. W okresie czasu, który jest zbliżony do dwunastu tysięcy lat, nasz układ słoneczny przechodzi kolejno przez jeden a następnie przez przeciwny biegun galaktyki.

Każde takie przejście, może spowodować tak silne erupcje na powierzchni Słońca, które z kolei przyczynią się do zmiany biegunów na naszej planecie. Zmiana pola magnetycznego nie jest regułą w każdym cyklu określonym dwunastoma tysiącami lat.

Zmiana położenia płaszczyzny kontynentu, może być spowodowana tylko taką przyczyną. Te dwie zmiany położenia terenu, na którym leży Giza to minimum dwa razy po 12 tysięcy lat, przy założeniu, że poprzednie cykle astronomiczne skutkowały zmianą biegunów i poruszeniem się całego terenu Afryki.

W innym przypadku, Sfinks i piramidy muszą być o wiele dziesiątek tysięcy lat starsze niż wskazywany moją teorią czas minimalny, 24 tysiące lat.

Takich żłobień, jakie widzimy na rzeźbie Sfinksa, nie widać na konstrukcji piramid. Kolejne poziomy powierzchni wody, są wypisane na Sfinksie do wysokości jego brody a ta jest ulokowana poniżej poziomu terenu, na którym są posadowione piramidy. Z tej przyczyny powierzchnia piramid nie była poddawana tego typu erozji.

Ktoś może powiedzieć, że w tym czasie piramid jeszcze nie było, że zostały pobudowane po ostatniej zmianie biegunów magnetycznych planety. Według mnie, stan erozji powierzchni piramid i konstrukcji Sfinksa, świadczy, że te wszystkie konstrukcje posiadają podobny wiek.

zdiencie2sd4.png

Fot. nr 2. Widoczna erozja do wysokości brody Sfinksa i dobry stan jego głowy.

Głowa Sfinksa, jest w bardzo dobrze zachowanym stanie, w dużo lepszym, niż jego pozostała część rzeźby, która była poddawana wpływowi wody. Porównując stan erozji Sfinksa w stosunku do stanu erozji piramid, widzimy dużo większe zniszczenia na powierzchni piramid. Taki ich stan oznacza, że nie mogą one, być młodsze od Sfinksa.

Wiek Sfinksa i piramid, który określiłem jako minimalny, na 24 tysiące lat, jest prawdopodobnie wielokrotnie dłuższy. Charakterystyczne wyżłobienia na powierzchni rzeźby Sfinksa, nie są równoległe względem siebie. Takie ich położenie, świadczy o zmianie poziomu terenu w kolejnych cyklach przechodzenia naszego układu słonecznego przez bieguny galaktyki.

Około dziesięć metrów wysokości rzeźby, które są pokryte wyżłobieniami świadczy o zmianie poziomów oceanów na ziemi. Takie duże zmiany, musiały mieć szczególne przyczyny, prawdopodobnie były to kolejne zmiany związane z kolejnymi cyklami astronomicznymi przechodzenia Słońca przez bieguny galaktyki.

Biorąc pod uwagę fakt, że każde takie przejście to czas około dwunastu tysięcy lat, to można przyjąć, że wystąpiło ich kilka.

Pośród tych kilku przypuszczalnych cykli, wystąpiły przynajmniej dwa, które skutkowały zmianą położenia terenu. Dowodzą tego różnice w ułożeniu wyżłobień, nie są one wszystkie pomiędzy sobą równoległe.

GRYF144 i K12G

Czy jesteś w posiadaniu dodatkowych informacji na ten temat?

Nie , o tych rewelacjach dowiedziałem się od pana Daniken-a , więcej znajdziesz w necie .

Piotr

Zamiast pier**lić koszałki o moczeniu sfinksa w wodzie poczytaj na ten temat.

Głowa sfinksa została dorobiona na znacznie starszej budowli. Dlatego jest w "dobrym stanie". A dół zniszczony erozją bo została z niego zdjęta okładzina zewnętrzna. Sama budowla była natomiast wykuta w skale dlatego leży w zagłębieniu terenu.

Rusz myślenie zamiast ułomną wyobraźnie... Tak wiem, to znacznie trudniejsze jak się ogląda na co dzień filmy i programy TV dla usamerykańskich debili.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy rozproszeni ludzie zachowali niespełnione marzenia swej cywilizacji?

Zacznę może od ludów, które pozostały w Mezopotamii (np. Sumerowie), które wznosiły tzw. zikkuraty lub też 'ziguraty' (jednym z nich była 'Etemenanki'). Były to swego rodzaju schodkowe piramidy, na których najwyższej platformie znajdowała się świątynia bóstwa. Najlepiej znany jest chyba zikkurat w Ur zachowany do poziomu drugiej platformy. Zikkurat w Tszoga Zambil w południowym Iranie ma jeszcze 3 platformy pozostałe z pierwotnych 5-ciu i wznosi się na wysokość 25 metrów. Z olbrzymiego zikkuratu w Dur Kurigalzu na wschód od Bagdadu pozostał zwietrzały kloc wysoki na 57 metrów. Średnia wysokość tych budowli wynosiła ok. 60 metrów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ur_02.gif ur.gif Kliknij by powiększyć:

Zikkurat w Ur - rekonstrukcja i stan dzisiejszy Mieszkający ponad tysiąc kilometrów na wschód od Sumerów Egipcjanie także wznosili gigantyczne piramidy w okresie Starego i Średniego Państwa, ale uważa się, iż służyły one nie jako miejsca kultu, ale grobowce królów Egiptu. Najbardziej znana jest 'Wielka Piramida' w Gizie, która świadczy o sporej wiedzy matematycznej i astronomicznej starożytnych architektów oraz dowodzi niezwykłych zdolności egipskich budowniczych. (Newton posługiwał się podobno jej wymiarami przy obliczaniu obwodu Ziemi i uzyskał doskonałe wyniki).

piramida-th.jpg Wilka Piramida mierzy niemal tyle co 60-piętrowy wieżowiec Kliknij by powiększyć saq.gif Schodkowa piramida Dżesera w Sakkarze Jeżeli jednak pamięć o wielkich planach związanych z budową wieży Babel oraz zdolności niezbędne do takiego przedsięwzięcia przetrwały wśród wielu rozproszonych ludów, to czy znajdujemy tego typu budowle w wielu różnych miejscach świata? Czy ktoś jeszcze oprócz ludów zamieszkujących Mezopotamię i Egipt wznosił piramidy? Otóż odpowiedź brzmi 'tak'.

96083701.gifPrzede wszystkim sporą ilość piramid zbudowano w Peru i Meksyku. Bardziej niż egipskie piramidy przypominają one sumeryjskie zikkuraty i podobnie jak one służyły głównie jako miejsca kultu oraz składania ofiar bożkom.

Kliknij na zdjęcie z lewej by powiększyć: tego typu budowle cechują Amerykę Środkową.

Całkiem niedawno niemiecki badacz Hartwig Hausdorf zaprezentował bardzo ciekawe zdjęcia tzw. Białej Piramidy wysokiej rzekomo na 300 metrów (DIE WEISSE PYRAMIDE, Knaur: Munich 1994) położonej w górach Qin Ling Shan około 100 km na południowy zachód od miasta Xi'an, a także zdjęcia piramid wzniesionych w prowincji Shensi w Chinach, która pozostaje strefą zakazaną. Jak widać na zdjęciach część z nich przypomina kształtem schodkowe zikkuraty, podczas gdy inne wyglądają raczej jak gładkie piramidy Egipcjan. Więcej informacji na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

chnpyramid2.gif chnpyramid1.gif chnpyramid3.gif Kliknij by powiększyć: chińskie piramidy to często kopce usypane z ziemi pyramid_guimar_a.jpgNa wyspach kanaryjskich (chodzi tu konkretnie o Guimar) także odkryto schodkową piramidę. Dr Thor Heyerdahl, badający wcześniej piramidy Tucume w Peru, zakłada, iż budowla miała charakter sakralny.

fig7c.gifPoza tym w Borobudur na Jawie istnieje jedna z najbardziej monumentalnych świątyń buddyjskich. Piramida ta, stojąca na wzgórzu, liczy sobie 35 metrów od podstawy, której powierzchnia ma 123x123 metry. Sama piramida składa się, podobnie jak schodkowa piramida Dżesera, z sześciu czworokątnych 'platform'. Nad nimi są trzy koliste tarasy zwieńczone obiektem o przeznaczeniu sakralnym.

Niesamowitą sensację wywołały dokonane w połowie lat 80-tych i 90-tych XX wieku odkrycia piramid znajdujących się obecnie pod wodą. Budowle te będące na głębokości od 20 do 35 metrów pod powierzchnią wody są nadal znajdywane wokół Okinawy (Japonia) oraz niedaleko brzegu wysepki Yonaguni położonej ponad 300 mil morskich na południe od Okinawy (parametry tej wysepki to, bodajże, 22.49N i 125.30E). Wielu świeckich geologów (np. prof. Masaki Kimura z Ryukyu University na Okinawie oraz prof. Robert Schoch z Boston University, USA) potwierdziło, iż ponad wszelką wątpliwość struktury te nie są dziełem erozji (duże i regularne odstępy pomiędzy poszczególnymi platformami; ostre i wyraźne kształty piramid; brak fragmentów skał, które musiałyby leżeć porozrzucane u podnóża piramid, gdyby powstały one w skutek erozji). Bardziej sceptyczni uczeni przyznają, iż piramidy te są przynajmniej po części dziełem rąk ludzkich (np. Teruaki Ishii, profesor geologii w Tokyo University, Japonia). Wszyscy badacze są zgodni co do tego, iż zbudowano je pod koniec epoki lodowcowej. Zgodnie z teorią płyt nawodnych dr Waltera Browna epoka lodowcowa nastała w wyniku globalnego potopu i kataklizmów z nim związanych ok. 2700 p.n.e. Aby dowiedzieć się więcej na temat owych podwodnych piramid wystarczy w jakiejś anglojęzycznej wyszukiwarce (np. www.google.com) wpisać słowa 'pyramid' oraz 'underwater'.

japanpyr1.gif japanpyr2.gif japanpyr3.gif japanpyr4.gif japanpyr5.jpg japanpyr6.gif Kliknij by powiększyć: piramidy wokół Okinawy i w pobliżu Yonaguni znajdują się obecnie pod wodą Wielu świeckich uczonych dostrzegło niesamowite podobieństwa pomiędzy tego typu budowlami z Afryki, Azji i Ameryki Środkowej. Niektóre z nich znajdują się obecnie pod wodą - przypuszcza się więc, iż spora część piramid powstała parę tysięcy lat temu kiedy topniały jeszcze lodowce, które utworzyły się, według teorii hydroplatform, na skutek kataklizmów związanych z globalnym potopem. Te starożytne piramidy są odległe od siebie o tysiące kilometrów, ale łączące je szczegóły wskazują na istnienie jakiegoś wspólnego źródła - pewnej starożytnej cywilizacji, która istniała pierwotnie gdzieś w rejonie Międzyrzecza. Badacze otwarcie przyznają, że nie są znane powody, dla których owo prastare społeczeństwo posiadające niezwykłą wiedzę i zdolności rozproszyło się po całej ziemi. Jednak ich zapał do wznoszenia piramid manifestował się jeszcze przez wiele stuleci...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

A w Krakowie jest kopiec Kościuszki.

i tez ch*j wie po co.

ci jehowi to już umiaru nie znają?

A co to ma wspólnego ze Świadkami Jehowy , uzasadnij swoją tezę ? A może masz zwyczajnie obsesję na ich punkcie ?

Mnie interesuje , czemu budowniczy piramid zadali sobie tyle trudu , aby je zbudować , czemu w tylu miejscach na naszym globie ludzie budowali właśnie piramidy , oraz ile lat rzeczywiście mają te budowle ?

Piotr

po pierwsze to akurat jeżeli chodzi o poziom wód to było dokładnie odwrotnie - gdy ustępował lądolód poziom wód się podniósł - 20 000 p.n.e. było -120m w porównaniu ze stanem dzisiejszym ( według jednego ze źródeł - jak będziesz się upierał to mogę jutro odszukać ) - dlatego też pisałem że dużo ciekawostek może być pod wodą skoro nad nią najczęściej się ludzie osiedlali - w czasie zlodowacenia klimat w obszaże egiptu nie był taki jak dzisiaj i nie było tam pustyni

po pierwsze to akurat jeżeli chodzi o poziom wód to było dokładnie odwrotnie - gdy ustępował lądolód poziom wód się podniósł - 20 000 p.n.e. było -120m w porównaniu ze stanem dzisiejszym ( według jednego ze źródeł - jak będziesz się upierał to mogę jutro odszukać ) - dlatego też pisałem że dużo ciekawostek może być pod wodą skoro nad nią najczęściej się ludzie osiedlali - w czasie zlodowacenia klimat w obszaże egiptu nie był taki jak dzisiaj i nie było tam pustyni

Nie neguję tego , mnie po prostu bardziej od samych piramid interesuje dlaczego w tylu miejscach i kulturach na ziemi ludzie wznosili właśnie piramidy , skąd ten wspólny mianownik / inspiracja (kosmici , Bóg ?) ?

Piotr

Wyobraź sobie że jest to jak najbardziej naukowe podejście. Z Zakresu mechaniki kwantowej.

oczywiście, ale tylko teoretycznie.

Mnie interesuje , czemu budowniczy piramid zadali sobie tyle trudu , aby je zbudować , czemu w tylu miejscach na naszym globie ludzie budowali właśnie piramidy , oraz ile lat rzeczywiście mają te budowle ?

podobni tobie będą się za setki lat zastanawiali, patrząc na resztki wieżowców, po co budowaliśmy takie budowle.

a ile mają lat ocenili nakowcy, badania izotopem węgla c14 jest raczej niepodważalne, chyba że podważyć chcesz zasady fizyki i chemii które znamy.

A co to ma wspólnego ze Świadkami Jehowy , uzasadnij swoją tezę ?

weź sobie spisz własne brednie o potopie i przeczytaj dwa razy to sie dowiesz co ma wspólnego

czemu w tylu miejscach na naszym globie ludzie budowali właśnie piramidy

Bo potrafili. Jakby znali żelazobeton budowaliby wieżowce.

skąd ten wspólny mianownik / inspiracja (kosmici , Bóg ?) ?

A dlaczego pszczoły na całym świecie budują ule? To jest ciekawsze niż kupa kamieni rzuconych w jednym miejscu... Bóg, kosmici czy inni jehowi odpowiedzą?

Nie neguję tego , mnie po prostu bardziej od samych piramid interesuje dlaczego w tylu miejscach i kulturach na ziemi ludzie wznosili właśnie piramidy , skąd ten wspólny mianownik / inspiracja (kosmici , Bóg ?) ?

a co mieli wznosić: Pałac Kultury czy wieżowce? piramida jako rozwinięcie wzgórza/góry to najbardziej naturalna forma architektoniczna i automatycznie staje sie " default"

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

ogólnie przyjmuje się zasadę że ( i wielu się z tym zgodzi nawet tutaj chyba ) że nie było czegoś takiego jak kultury rozwijające się w "inkubatorach" dawniej ludzie wbrew pozorom musieli być dość ruchliwi. Mimo że plemiona/narody były na początku łowczymi/zbieraczami to najprawdopodobniej działali w obrębie dość sporego terytorium ( tak dużego aby plemię miało dość łatwe utrzymanie ) które scierało się z terytorium innej grupy ( jak koegzystują dzisiaj choćby grupy drapieżników wśród zwierząt ) i wiedza się w taki sposób rozprzestrzeniała że jedni podpatrzyli od drugich i tak poszło, dochodził także handel który także był swego rodzaju transferem wiedzy ( nie inaczej niż dziś trochę ). To że coś z naszego punktu widzenia jest mniejwięcej w tym samym okresie to pojęcie dość luźne ponieważ ten sam okres oznacza dla nas czasem stulecie, czasem tysiąc a w przypadku starozytności to równie dobrze i dziesięć tysiącleci zależy jak dawno to było, im dawnej tym "mniejwięcej" staje się też dłuższym okresem mimo tego że odsetkowo w odległości czasu takim samym i nie oznacza że coś stało się dokładnie w tym samym czasie. A datowanie za pomocą C14 to też nie jest dowód 100% na cokolwiek ponieważ zanim rzuci się hasło i ogólną teorię to wypada coś wiedzieć o tym jak wygląda to w praktyce. a wygląda to tak że znajduje się osadę i rozgrzebuje wszystko, później ktoś znajduje patyk z ogniska i ocenia na jego podstawie wiek ruin. Problem w tym że owe ognisko mogło być zapalone już na gruzach czegoś co mogło być baaaaardzo stare. Dużo pewniejsze jest za to datowanie na podstawie datowania na podstawie warstw sedymentacyjnych i tu już ciężej o głupią pomyłkę choć i tak te się mogą zdażyć.

Problem chyba w tym, że owe plemiona, większe społeczności wcale nie przemieszczały się tak znacznie.

Na pewno nie zaś z Euroazji do Ameryki Środkowej.

Choć było jakieś zamieszanie z "ziołami" znalezionymi w sarkofagu jakiegoś faraona. Zioła te rosły tylko w Ameryce...

mnie po prostu bardziej od samych piramid interesuje dlaczego w tylu miejscach i kulturach na ziemi ludzie wznosili właśnie piramidy

Piramida to taki typ budowli (poza finansową oczywiście ;-) ), który będzie stał przez wiele lat (przykłady macie wyżej) bez potrzeby stosowania zaprawy do łączenia elementów. Można dzięki tej "technologii" ;-) budować bardzo duże obiekty bez obawy o awarie i wpływ czynników zewnętrznych. Dla starożytnych władców konstrukcja "jak znalazł' w celu podkreślenia swojej wielkości i mitów, budowanych dla "ciemnych" podwładnych, wokół swojej osoby.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A ludzie skądś się musieli wziąć na różnych kontynentach. Raczej mało prawdopodobne żeby ewoluowali równolegle od tej przysłowiowej małpy. Poza tym wszyscy ludzie na pewnym poziomie postrzegają, myślą i wyciągają wnioski w ten sam sposób. Nie trzeba było od razu podpatrywać siebie nawzajem. Wystarczyło podpatrywać naturę.

Nazbieraj sobie taczkę kamieni i spróbuj z nich ułożyć jak najwyższą budowlę, a sam zobaczysz co wyjdzie.

Do budowy piramidy nie potrzeba ani wiedzy tajemnej, ani wymyślnych technologii, ani skomplikowanych urządzeń.

Jedyny problem z piramidami polega na tym, że patrząc na nie z perspektywy naszych czasów nie chce się wierzyć,

że zbudowali je ludzie, a ich przeznaczeniem było tylko to, żeby truchła umarlaków i pamiątki po nich tam składować.

• Moderatorzy

Piotrek2303... i Kubri po lufce za zajęcie się tematem Sfinksa.

kto jadł obiad pod Sfinksem ten wie, że nie stoi on na środku pustyni tylko w takiej jakby wannie, więc okresowe zalanie i erozja z tym związana jest możliwa,

inny powód specyficznej erozji również jest banalny , przy założeniu, że Sfinks jak i piramidy były zbudowane ze starożytnego betonu to wystarczy nieco gorszej jakości piach i już beton ma znacznie gorsze parametry i trwałość.

założenie, że głowa jest dobudowana w późniejszym okresie(dowód to totalnie zachwiane proporcje Sfinksa - czyli za mała głowa) również trzyma się kupy ale wtedy dół (czyli część bardziej zerodowana) powinien być poddany kapitalnemu remontowi czyli odświeżony, obtynkowany lub pokryty nową zewnętrzną warstwą kamienia więc wykonany z tych samych surowców co głowa.

a co do głowy to widać na niej wypukłe, doskonale zachowane miejsca , które kiedyś były umalowane w innym kolorze niż przyległe części głowy , a to chyba w celu nadania całości jeszcze większej 3wymiarowości, i różnica w poziomach tych płaszczyzn to koło 1cm i zachowane są doskonale, więc niedbałość przy przebudowie lub remoncie raczej bym odrzucił.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

I pewnie dół był poddany remontowi. Pierwotnie była na nim okładzina z płyt lub bloków innego kamienia tak samo jak na wielkiej piramidzie. Z czasem spadła albo została rozszabrowana. A kupa kamieni sobie stoi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.