Skocz do zawartości
IGNORED

Żarówki LED - najbardziej zbliżone do żarówek klasycznych ...

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Czas już przejść na oświetlenie LED, ale to, co do tej pory udało mi się do domu przytaszczyć, to jakaś popierdułka.

W poszukiwaniu źródła światła zbliżonego do klasycznej żarówki/lekko w kierunku oczek halogenowych nabyłem 4

próbki (6W, E27, ciepła biel) w pobliskim markecie.

STRASZNE DZIADOSTWO - żadna z nich nawet nie zbliżyła się do oryginału.

1) - blady trup

2) - blady trup z ostrym niebieskim zabarwieniem

3) - j.w ale zabarwienie jakby mniejsze

4) - j.w ale tym razem zabarwienie wpada w zieleń

Są niby dwa podstawowe parametry wg. których można opisać kolor świecenia - temperatura barw, współczynnik oddawania barw.

Wg. teorii najlepszą byłaby żarówka o temperaturze 2700-2900 i współczynnikiem oddawania barw jak najbliższemu 100 ( >85 )

Czy ktoś z Was miał podobny problem i udało mu się znaleźć jego rozwiązanie ?

Jeśli moduły SMD LED mają wąską charakterystkę, to może wystarczy znależć produkt na odpowiednich modułach i będzie OK?

Jak widzę, aktualnie modne są LEDy SMD 5730, 5050, 5630, 2835 itp.

Który z nich byłby odpowiedni do zastąpienia ośw. klasycznego lub lekko podobnego do halogenowego ?

Ciężko będzie - trudno dobrze zmieszać światło z wielu oddzielnych struktur LED o widmie uzupełniającym się do białego (pewnie z 10 albo nawet więcej typów diod byłoby potrzebnych) tak, żeby z każdego punktu przestrzeni wokół widzieć tę samą proporcję wszystkich pod-widm bez żadnych kolorowych zafarbów.

Zwykłe RGB nie zadziała - bo mimo że światło bezpośrednie będzie w miarę dobrze udawało białe, jednak substancje o wąskim maximum odbicia światła akurat nie "trafiającym" w widma użytych diod, będą nienaturalnie ciemne w takim świetle.

Tęgie głowy nad tym myślą i jakoś jeszcze nie wymyślili. Może jakaś chytra dioda UV i luminofor jak w świetlówkach dadzą radę...

Są "żarówki" LED z mleczną bańką, gdzie nie widać modułów SMD. Ta bańka może zawierać domieszkę

filtrującą. Ale tu nie o teorię chodzi, a o jakieś praktyczne wskazówki - może już ktoś walczył z tym tematem

i znalazł jakieś polubowne rozwiązanie, bo to leży na półkach w byle markecie, to mocne nieporozumienie ! :)

Ostatnio "siedzę" w temacie LED ale samochodowych.

Tam (w oświetleniu ZEWNĘTRZNYM auta) taki typ światła sie sprawdza.

Niestety - zastosowanie domowe tej fajnej technologii dopiero przed nami.

Ale gdy w końcu powstaną LED-y o odpowiedniej (nie "trupiej" jak obecnie) barwie emitowanego światła to może (i powinien!) być kres świetlówek "energooszczędnych".

Ostatnio kupiłem chińską aluminiową latarkę taktyczną LED Refracta i TO JEST SZOK, co to maleństwo potrafi! :) Polecam!!!

A74RN_refrakta.jpg

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Działa polska firma która dość dobrze orientuje się co produkują u naszych rączych sojuszników nad Żółtą Rzeką, oferują to co aktualnie jest najciekawsze. Co do cen to ja sam kupują niejako przez branżę bo firmy elektryczne mają duże upusty w hurtowniach, w detalu bywa bardzo różnie a są i przypadki gdzie sklep może sobie narzucić narzut dwa razy wyższy niż gdzie indziej.

Tu są bardzo fajne nowoczesne żarówki oparte na ledach, dobrze wykonane, światło przyjemne i polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pod standardowy gwint.

Ja do domu kupiłem karton modelu (po cenach hurtowych) ORO-E27-P60-50L-SMD-PLATA przy okazji pewnej budowy i wymieniłem żarówki i świetlówki hurtem. Ten model np. jest w hurtowniach i może być montowany w budownictwie a nie ma go w ogóle w detalu lub jest drogi, może sprowadzany inną drogą... Czasami po prostu importerowi nie opłaca się robić certyfikatów na wszystko co importuje na rynek konsumencki (szczególnie że czasami sprzęt "zdiełano w kitaj" różnie jest oznaczany, biorąc z niepewnego źródła można trafić na identyczne od zewnątrz a kompletną inną zawartość itd) zaś oferta instalatorska jest wyraźnie większa (podobnie jest zresztą z różnymi innymi urządzeniami np. oświetleniem awaryjnym ale tego przecież detalista i tak nie kupuje).

Znalazłem mój model tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

łaaaaadna cena... :D ehhh... Pewnie się dziwią że nie schodzą. Głupota boli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę żarówki LED (hihihi, to oksymoron) dzielą się na dwa rodzaje. Jedne mają całe mnóstwo małych LEDów SMD co nasuwa podejrzenie, że połączone są w szereg i zasilane w jakiś prosty sposób. W drugich - produkowanych w wiekszości przez znane firmy- mamy kilka LED które siłą rzeczy muszą być zasilane przez specjalizowany układ (chociaż bo ja wiem? chiński inżynier wiele potrafi).

W tych pierwszych widoczny jest efekt migotania więc przed zakupem warto sprawdzić jego obecność zwłaszcza, jeżeli ktoś jest na to wrażliwy.

Jestem Europejczykiem.

Da się trafić praktycznie tylko przez eksperymentowanie bo parametry sobie a niuanse w oddaniu barw sobie, ja trafiłem prawie na idealną ale taśmę led. Czesto te żarówki LED niby ciepłe ale miały ten trupi odcień i właśnie trupio zielonkawy. Taśma się udała, zrobiłem z niej oświtlenie nad nadprożami pod podstopnicą w schodach w szafie wnękowej i jednym żyrandolu gdzie wymieniłem 12 małych żaróweczek halogenowych G4 na ledy cięte z taśmy. pociąłem po sześć diód (taśma była przystosowana do cięcia co trzy diody) dolutowałem krótkie wąsy z drutu miedzianego odstęp wypadał akurat tak jak w G4, podmieniłem jeszcze na transformator z toroidalnego na stabilizowany jak do oświetlenia diodowego i żyrandol świeci jak na żarówkach.

Co ciekawe sprzedawca w sklepie który zajmuje się tylko tym asortymetnem i sprowadzającym bezpośrednio od chińskiego dostawcy, mówi że zamówić można praktycznie wszystko, co ciekawe miał kiedyś serię żarówek typu kolba świecąca jak żarówka, ale nie szły (!) i więcej nie zamawiał. Mówił że ludzie patrzą na parametry mocowe np ile luxów z wata, a te żółte jak żarówka nie wypadały tak imponująco i brali ten trupio świecący szit. Ostały mu się tylko taśmy z tymi diodami bo tam o moc ta bardzo nie chodzi a raczej walory dekoracyjne.

Jest jeszcze jedna opcja oświetlenia energooszczędnego. Metalohalegenkowa. Sprawność na poziomie LED, współczynnik oddania barw wyśmienity, temperaturę barwowa można wybrać zbliżoną do halogenu.

Jest tylko problem mocy, duuuża, najmniejsze to gdzieś 50W, czyli duże powierznie, np ogród, no i jest to lampa wyładowcza więc przez kilkanaście sekund "dochodzi"

Ja z własnego testowego podwórka mogę polecić LEDARE z Ikei - mają dosyć przyjemne ciepłe światło, żadnego zielonego, czy trupiofioletowego podbarwienia. Robione są na zasadzie mixy kilku (4) mocych diód białych i2 czerwonych + kolimator i na to jeszcze bańka rozpraszająca. Zasilanie diód przez wbudowaną przetwornicę. Niestety cena 50zł za bańkę 8W e27 nie zawsze jest akceptowalna (chociaż czasem w promocji mieli je po 30zł). Ale zwykłe lampy to pikuś - szukałem w ubiegłym roku źrodeł światła AR111 na LED żeby 50W halogeny zastąpić - tam to jest dopiero masakra cenowa, światło z większości nie nadaje się nawet to oświetlenia piwnicy.

hififreak.wordpress.com

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jest jeszcze jedna opcja oświetlenia energooszczędnego. Metalohalegenkowa. Sprawność na poziomie LED, współczynnik oddania barw wyśmienity, temperaturę barwowa można wybrać zbliżoną do halogenu.

Jest tylko problem mocy, duuuża, najmniejsze to gdzieś 50W, czyli duże powierznie, np ogród, no i jest to lampa wyładowcza więc przez kilkanaście sekund "dochodzi"

I grzeje się się jak klasa A.

I grzeje się się jak klasa A.

Tyle samo co by się grzała bateria diód o tej samej mocy, dającej ten sam strumień światła. Sprawność LED i lamp metalohalogenkowych jest podobna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy problemem LED nie jest przypadkiem nie sama barwa, lecz to że "nadają" one w wąskim spektrum - tutaj filtry niewiele dadzą, to jak stosować korektor do poprawienia jakości dźwięku przeciętnego sprzętu audio. Nie wiem jak to wypada w przypadku miksu kilku lampek nadających w różnych fragmentach spektrum - powinno to działać jak głośniki wielodrożne, o ile spektra poszczególnych lampek uzupełniałyby się i stworzyły jedno pełne.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ja z własnego testowego podwórka mogę polecić LEDARE z Ikei

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To cała oferta IKEI na E27 - o której pisałeś ?

W sumie tylko jedna z nich ma możliwość regulacji jasności świecenia - czy to jest

parametr, który mówi o "większej solidności" konstrukcji ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy problemem LED nie jest przypadkiem nie sama barwa, lecz to że "nadają" one w wąskim spektrum - tutaj filtry niewiele dadzą, to jak stosować korektor do poprawienia jakości dźwięku przeciętnego sprzętu audio. Nie wiem jak to wypada w przypadku miksu kilku lampek nadających w różnych fragmentach spektrum - powinno to działać jak głośniki wielodrożne, o ile spektra poszczególnych lampek uzupełniałyby się i stworzyły jedno pełne.

Masz absolutną rację - to wąskie spektrum emitowanego promieniowania świetlnego jest problemem.

Co do mieszania kolorów... wszystko OK, ale trzeba jeszcze opracować zwrotnicę... ;)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Widma pojedynczych LED-ów są wąskie, jużem o tym pisał. Tu jest trochę wykresów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jednak nie jest tak wesoło - szkoda bo to ciekawa technologia i przede wszystkim energooszczędna. Ale do kibelków można używać i do pomieszczeń użytkowych, gdzie nie przebywamy długo.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Czyli jednak nie jest tak wesoło - szkoda bo to ciekawa technologia i przede wszystkim energooszczędna. Ale do kibelków można używać i do pomieszczeń użytkowych, gdzie nie przebywamy długo.

Nie śledzę tematu szczegółowo ale wydaje mi się, że nie jest tak źle. Problem w tym, że między tanimi rozwiązaniami typu 60 pchełek SMD + mostek diodowy z ogranicznikiem prądu a jedną czy kilkoma specjalizowanymi diodami Acriche, Cree i podobnymi + specjalizowany układ TI, Rohm, Linear jest prawdziwa przepaść.

Nie można spodziewać się parametrów oferowanych przez zaawansowane urządzenia tej drugiej grupy w urządzeniach grupy pierwszej.

Wystarczy popatrzeć na wydajności świetlne z wata poszczególnych źródeł światła i pomachać przed nimi dłonią żeby to dostrzec.

Jestem Europejczykiem.

Ja ostatnio kupiłem w Realu jakiegoś Osrama ("halogen" na G10), i świeci całkiem przyjemnie.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ja ostatnio kupiłem w Realu jakiegoś Osrama ("halogen" na G10), i świeci całkiem przyjemnie.

Z tego, co wiem Osram jest jedną z firm które robią coś więcej niż przerzucanie chińszczyzny i sama produkuje LEDy.

Jestem Europejczykiem.

Ale halogen to chyba nie led?

Halogen to nie LED, ale "halogen" już i owszem. Sądziłem, iż na forum co nieco technicznym taki skrót myślowy jest dopuszczalny. GU 10 to trzonek popularnych halogenów. ;)

Jako iż podczas pisania poprzedniego postu był w użyciu, to teraz mogę zapodać szczegóły z obudowy:

OSRAM PAR163536

4,5W

100...240 VAC

240lm

2700K

Made in China

Cena jakieś 30 zł (+/- 5), już nie pamiętam dokładnie.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• 2 tygodnie później...

kupiłem wczoraj w IKEI taką żarówkę, jest niezła, świeci jak normalna 40W, a może nawet 50W

Daje ładnie rozproszone światło o temperaturze 2700K. No i nie jest taka droga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobre żarówki ledowe np osramowe na power ledach o ciepłym świetle kosztują i po 50pln i dobrze świecą bez zabarwień trupiobladych.

Focal + Naim

A ja kupiłem w Castoramie w promocji za 3 dychy chyba chińszczaka /P.R.C./ co świeci na "żółto" :-)

10W = 64W 3000K

Kolor jak doczytałem to "ciepły biały".

dobre żarówki ledowe np osramowe na power ledach o ciepłym świetle kosztują i po 50pln i dobrze świecą bez zabarwień trupiobladych.

mówię serio, ta żarówka z ikei kosztuje 19zł i świeci ładnie

Cytat z aukcji Allegro "Żarówki dla IKEA robią: OSRAM, VARTA, Lemnis."

W nowym katalogu Ikea jest informacja że do 2016r. wszystkie żarówki w Ikei będą LED.

Podobają mi się lustra łazienkowe z wbudowanym światłem LED. Myślę że to dobre rozwiązanie o ile świeci ładnie rozproszonym światłem.

Widziałem takie w Ikei i OBI. Wyglądają bardzo sprytnie. Ceny około 400-800zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.