Skocz do zawartości
IGNORED

POMPA CIEPŁA - czy (już) warto ?

justas32

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

wg materiałoznawcy z mojej firmy czas do perforacji zbiornika na eko-groszek to ok 20-25 lat a przy wstępnym suszeniu paliwe ( worek otwarty ok 3 dni ) to 25-35 lat . Tyle mechanika pieca nie wytrzyma więc tym problemem się nie martwcie .

gość chyba podał czas po jakim odpadną zawiasy wieka.

sąsiad po 2 latach musiał pacyfikować rudą, ekogroszek musi być trochę wilgotny, a wtedy jest żrący(kwas)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Piramidon - dlaczego uważasz że ta pompa powietrze/powietrze się nie opłaca ?

Czy wiesz mniej więcej jaki jest koszt takiego odwiertu jak u Twojego sąsiada ?

Sorry za wścibstwo - ale czy wiesz może jakie rachunki miesięczne płaci sąsiad ?

Dlaczego ta pompa powietrze/powietrze się nie opłaca ?

Już napisałem, pracuje powyżej temp powietrza = +7 (a reszta roku w zimie?). Optymalna temperatura w zasobniku nie większa niż +40, bo efektywność pompy maleje. W tej temp istnieje zagrożenie legionellą, to wodę do kąpieli podgrzewam do +55 w kupionym wcześniej bojlerze (w drugiej taryfie).

Do pomp ciepła energia tylko z wiatraka.

Bzdura!!! do wiatraka tylko grzałka w bojlerze.przetwornica,konwerter, akumulatory--bajońskie sumy.

Koszt odwiertu min.100 zł za metr

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

A ile metrów ma taki odwiert ?

Chłopie! Ja już piłem; Ty chyba więcej. Już napisałem: 120m razy dwa (dwie sztuki)- u mojego sąsiada. Są różne horyzonty wodne, warunki geologiczne. Sąsiad nie mówi nic o rachunkach (chyba głupio mu). A ja nie napieram.

Ja jestem zwolennikiem zdania IZOLACJA IZOLACJA I JESZCZE RAZ IZOLACJA

do tego rekuperator do wentylacji i będzie dobrze..

najprawdziwsza prawda

Mam na stropie 20 - 40 cm wełny min, w ścianach poropoliuretan, podłoga na gruncie, na styropianie, ściany fundamentowe zaizolowane do głębokości 1m, i jednometrowej szerokości pas 10cm grubej izolacji stóp fundamentowej.

Roczny koszt ogrzewania 125 m2 =1200zł ROCZNIE. Bez ogrzewania wody.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

wg materiałoznawcy z mojej firmy czas do perforacji zbiornika na eko-groszek to ok 20-25 lat a przy wstępnym suszeniu paliwe ( worek otwarty ok 3 dni ) to 25-35 lat . Tyle mechanika pieca nie wytrzyma więc tym problemem się nie martwcie .

chciałbym zobaczyć ten zasobnik już po 10 latach :)

Tak... kolega to wiercił, zakładał, jak się zapytać o rachunki, to podaje jakieś dziwne cyfry za rachunki, które ciężko zrozumieć. Nie ciężko się domyśleć że jest to próba wmówienia samemu sobie i innym że jednak się opłaca. Oszukać Przeznaczenie 5. Prawdziwy Żyd z honorem dokonałby samospalenia.

Teraz się jakoś zmieniły przepisy na wiercenie powyżej 30cm w głąb gruntu trzeba mieć jakieś dodatkowe zgody, wie ktoś coś o tym?

gość chyba podał czas po jakim odpadną zawiasy wieka.

sąsiad po 2 latach musiał pacyfikować rudą, ekogroszek musi być trochę wilgotny, a wtedy jest żrący(kwas)

Takie same problemy występują przy ogrzewaniu gazem kotłami kondensacyjnymi. Przy kominie z nierdzewki uszczelki od kwaśnego kondensatu padają po 5-7 latach (te tańsze już po 4). no i robota głupiego wyciąganie komina wymiana uszczelek i ponowne wkładanie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W wątku niniejszym nastąpiło charakterystyczne dla forum audiostereo bocznikowanie bocznicy tj rozmowa o wszystkim i o niczym. Żadnej samodyscypliny intelektualnej.Pytanie o pompę ciepła, rozmowa o korozji zasobnika węgla.Zainteresowanych odsyłam do forum elektroda.pl , tam jest wieloletni wątek o budowie i eksploatacji pomp ciepła. Ale tam moderatorzy trzymają dyskutantów w ryzach, po inżyniersku.Dyskusja -tak,pogaduszki- ograniczone. Dziękuję za rozmowę.

Twój koszt ogrzewania to rekord świata. Jeszcze się z tak niską ceną nie zetknąłem. Gratulacje.

Czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z pompami ciepła ? Dowiedziałem się w elektrowni że mnóstwo osób je zakłada ...

A ja się zawsze pytam co to za ogrzewanie jest, na jakich parametrach, bo znam takiego miszczunia, który bijąc rekordy oszczędności sprawia, że jego rodzina weekendy w domu przez cały sezon grzewczy spędza w kurtkach... Tak mi się przypomniało, bo też właśnie z kosztami poniżej 1500 zł za rok schodzi, a już się chwalił, że w tym roku idzie ostro na tysiaka ;)

.....bijąc rekordy oszczędności sprawia, że jego rodzina weekendy w domu przez cały sezon grzewczy spędza w kurtkach... Tak mi się przypomniało, bo też właśnie z kosztami poniżej 1500 zł za rok schodzi, a już się chwalił, że w tym roku idzie ostro na tysiaka ;)

W tym roku cały tydzień będą spędzać w marketach i pobliskich kawiarniach przy jednej herbacie czy kawie na rodzinę .Hahaha

Wysłane z mojego GT-N7100

Mam na stropie 20 - 40 cm wełny min, w ścianach poropoliuretan, podłoga na gruncie, na styropianie, ściany fundamentowe zaizolowane do głębokości 1m, i jednometrowej szerokości pas 10cm grubej izolacji stóp fundamentowej.

A jak sobie radzisz z wentylacją przy takim termosie, jaką masz wielokrotność wymiany powietrza, jak radzisz sobie z osuszaniem powietrza, ile osób przebywa w tym metrażu?

, a kto ma z was dom pasywny ?

W firmie której pracuję rzadko robione są domy pasywna na eksport .

Moim zdaniem domy pasywne ... też się nie opłacają. Tym bardziej że przecież osiągnąć doskonale rezultaty w ciepłochronności jest bardzo łatwo. Ale ludzie nadal tego nie doceniają.

Co to jest silnik Stirlinga ? I dlaczego wszyscy tego nie używają ?

Uściślam: 1200zł kosztowało mnie drewno z transportem. Mam ciepłolubną Małżonkę -mieszkamy we dwoje. Z kominka jest inne grzanie- duży udział ma promieniowanie, tak więc rzadko przekraczamy 22stopnie(podczerwień grzeje człowieka- nie powietrze). W nocy nie grzejemy (przy -20o włączone ogrzewanie podłogowe- elektryczne)

Nie opłacają się domy pasywne budowane przez firmy- to pretekst do windowania cen. Broń boże dom piętrowy.

A jak sobie radzisz z wentylacją przy takim termosie

Mam pod podłogą rurę fi200 poprowadzoną pod kominek z czerpni poza domem. Mam wentylację mechaniczną z pomieszczeń wilgotnych- 2 łazienek.Kuchnia ma 90cm, niezależny okap z którego czasami wieje.

Ogrzewanie powietrzne zapewnia dopływ świeżego, ciepłego powietrza do biblioteki,pomieszczenia odsłuchowego i sypialni.

Ogrzewanie wody zapewniają pojemnościowe bojlery i pompa ciepła włączane w 2 taryfie.Kuchnia indukcyjna.

Druga pompa ciepła amerykanskiej firmy leży pod domem, nie używana.Może przerobię ją na pobór ciepła z basenu przy domu. Teraz przy niej oszalał licznik prądu-to zaprzestałem montażu.

Gazu nie używam, gdyż jako były szef instalacji zużywającej gigantyczne ilości gazu znam zakres fluktuacji parametrów jakościowych (krótko: złodziejstwa ) W każdym mieście powinien być oficjalny kalorymetr.

Pracowałeś w Puławach?

Napisz o tej jakości gazu, kiedy badałeś (lata) i jak duże były fluktuacje. Bardzo mnie ten temat interesuje a jeszcze bardziej jak do kwestii reklamacji parametrów podchodził miłościwie nam panujący dostawca.

Znajomy za opalanie domu drewnem zapłacił 3500 zł za sezon. I jeszcze mu raz nad ranem zamarzła instalacja i popękały rury bo ... "nie miał siły rano wstać" ...

Miał szczęście, ze mu te rury popękały i się zorientował. Bo jakby mu nie popękały i z zewnątrz wszystko by sie wydawało dobrze to po napaleniu mogłoby być wielkie bum.

Uściślam: 1200zł kosztowało mnie drewno z transportem. Mam ciepłolubną Małżonkę -mieszkamy we dwoje. Z kominka jest inne grzanie- duży udział ma promieniowanie, tak więc rzadko przekraczamy 22stopnie(podczerwień grzeje człowieka- nie powietrze). W nocy nie grzejemy (przy -20o włączone ogrzewanie podłogowe- elektryczne)

Nie opłacają się domy pasywne budowane przez firmy- to pretekst do windowania cen. Broń boże dom piętrowy.

Mam pod podłogą rurę fi200 poprowadzoną pod kominek z czerpni poza domem. Mam wentylację mechaniczną z pomieszczeń wilgotnych- 2 łazienek.Kuchnia ma 90cm, niezależny okap z którego czasami wieje.

Ogrzewanie powietrzne zapewnia dopływ świeżego, ciepłego powietrza do biblioteki,pomieszczenia odsłuchowego i sypialni.

Ogrzewanie wody zapewniają pojemnościowe bojlery i pompa ciepła włączane w 2 taryfie.Kuchnia indukcyjna.

Druga pompa ciepła amerykanskiej firmy leży pod domem, nie używana.Może przerobię ją na pobór ciepła z basenu przy domu. Teraz przy niej oszalał licznik prądu-to zaprzestałem montażu.

Gazu nie używam, gdyż jako były szef instalacji zużywającej gigantyczne ilości gazu znam zakres fluktuacji parametrów jakościowych (krótko: złodziejstwa ) W każdym mieście powinien być oficjalny kalorymetr.

Wyleczyłem się z palenia paliwami stałymi, non stop brudno w mieszkaniu tak ze kominek zamiast wentylatora to nie najlepszy pomysł. No i zapomniałem jak przerobiłem instalację na grzanie prądem ile czasu codziennie traciłem na palenie! Kolejny pomysł z bojlerami i koniecznością podgrzewania wody w całej instalacji (nie tylko w bojlerach! ) powyżej 50 stopni Celsjusza w związku z zagrożeniem legionellą; moim zdaniem to dosyć upierdliwe.

Nie dowiedziałem się jaka jest krotność wymiany powietrza w poszczególnych pomieszczeniach. To że z okapu w kuchni wieje świadczy tylko o tym ze przy użyciu wentylacji mechanicznej w łazienkach i pomieszczeniach wilgotnych objawia się wytworzeniem podciśnienia które stwarza zagrożenie cofnięciem spalin z komina kominka i zatruciem tlenkiem węgla!

Jakie koszty grzania pradem?

4500zł/85m2 bez ocieplanych ścian.Jak bym tak ocieplił jak piramidom to bym pewnie też płacił 1200zł :) Ogrzewanie akumulacyjne

sterowane automatyką, dzięki temu główna oszczędność wiosna i jesień.

Jakie koszty grzania pradem?

Przy domu 120 mkw : miesięcznie w sezonie grzewczym (ceny za miesiące grudzień - luty), temperatury dzienna / nocna

22 stp / 20 stp - 980 zł przy prądzie jednotaryfowym

19 stp / 17 stp - 720 zł przy prądzie 2-taryfowym

Przy domu 120 mkw : miesięcznie w sezonie grzewczym (ceny za miesiące grudzień - luty), temperatury dzienna / nocna

22 stp / 20 stp - 980 zł przy prądzie jednotaryfowym

19 stp / 17 stp - 720 zł przy prądzie 2-taryfowym

To są "uroki" mieszkania w domu wolno stojącym gdzie nie dogrzewają nas sąsiedzi.

Stąd najkorzystniejsze w naszym klimacie są szeregowce, dla terenów na północ od Sudetów i Karpat nic lepszego nie wymyślono. Do tego jednak potrzeba pewnej kultury współżycia społecznego a z tym bywa bardzo różnie, i tak niby nieistotne dla samego budownictwa stosunki społeczne i interpersonalne przekładają się na dziadostwo p.t. nieudaczne budynki jednorodzinne (bo to nie tak prosto dobrze zaprojektować i zbudować, ba, dobrze wybrać działkę!).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.