Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

Dlaczego nie Harbeth 40.1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko weź Palton pod uwagę,że Autor wątku oczekiwał informacji czy 40.1 zagra w 40 metrowym salonie ,jak zagra i do czego w tym przedziale cenowym można to odnieść

O tak, święte słowa. Ja wprawdzie mam trochę technicznej wiedzy, ale sprzęt kupuję uszami.

Nawet filharmonie tak sie projektuje, żeby nieco zafałszować pasmo i ocieplić dźwięk. Polecam lekturę wymagań projektowych.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

O tak, święte słowa. Ja wprawdzie mam trochę technicznej wiedzy, ale sprzęt kupuję uszami.

Negując tym samym swoją wiedzę :)

Nawet filharmonie tak sie projektuje, żeby nieco zafałszować pasmo i ocieplić dźwięk. Polecam lekturę wymagań projektowych.

Proszę nie mylić GRANIA muzyki z jej ODTWARZANIEM.

Załóżmy jednak na chwilę, że taką filozofię wyznają wszyscy producenci urządzeń zapisujących i odtwarzających dźwięk jaki mamy usłyszeć w domu.

Niezła buła by z tego była.

Często zresztą jest za sprawą jednego raptem klocka. :)

Dziękuję za taki Hi Fi.

Proponuję aby muzycy grali PIĘKNIE a sprzęt odtwarzał DOBRZE.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Bardzo lubię takie akademickie dyskusje, ale szkoda tego wątku, skupmy się na Harbethach.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

No, Łódzką Filharmonię tak własnie zaprojektował Romuald Loegler

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

To niestety nie jest akademicka dyskusja a rzeczywistość do której współczesne audio doprowadzono.

To, że jakiś beznadziejny sprzęt się komuś podoba nie czyni z tego sprzętu dobrego.

Oczywiście w tej chwili nie odnoszę się do żadnej marki.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Negując tym samym swoją wiedzę :)

Proszę nie mylić GRANIA muzyki z jej ODTWARZANIEM.

Załóżmy jednak na chwilę, że taką filozofię wyznają wszyscy producenci urządzeń zapisujących i odtwarzających dźwięk jaki mamy usłyszeć w domu.

Niezła buła by z tego była.

Często zresztą jest za sprawą jednego raptem klocka. :)

Dziękuję za taki Hi Fi.

Proponuję aby muzycy grali PIĘKNIE a sprzęt odtwarzał DOBRZE.

Jurek załóżmy-hipotetycznie,że jest tak jak piszesz i większość uczestników tej dyskusji jest w mylnym błędzie, jak mawiał pewien noblysta, to dlaczego na całym świecie istnieje rozproszona spora grupa osób, które z przyjemnością słuchają harbethów, często pozbywając się pomiarowych killerów i ni cholery nie chcą słyszeć o innych głośnikach?Zakładam,że nie knują za pomocą Facebooka:)

Jurek załóżmy-hipotetycznie,że jest tak jak piszesz i większość uczestników tej dyskusji jest w mylnym błędzie, jak mawiał pewien noblysta, to dlaczego na całym świecie istnieje rozproszona spora grupa osób, które z przyjemnością słuchają harbethów, często pozbywając się pomiarowych killerów i ni cholery nie chcą słyszeć o innych głośnikach?Zakładam,że nie knują za pomocą Facebooka:)

Różne są perwersje :)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

To niestety nie jest akademicka dyskusja a rzeczywistość do której współczesne audio doprowadzono.

.

Ale zaraz, jakie współczesne? przecież projekt BBC powstał w ubiegłym wieku i to nie pod jego koniec, ośmielam się nawet powiedzieć,że w złotych czasach hi-fi poczytaj Jurek Kesslera

Ale zaraz, jakie współczesne? przecież projekt BBC powstał w ubiegłym wieku i to nie pod jego koniec, ośmielam się nawet powiedzieć,że w złotych czasach hi-fi poczytaj Jurek Kesslera

Projeky BBC to całość czyli kolumny, konkretnych wymiarów pomieszczenie o konkretnej akustyce; tyle dla przypomnienia.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Każdy ma prawo wydać swoje pieniądze jak chce.

Jednak złe produkty audio dalej pozostają złymi.

( nie odnoszę się do żadnej marki)

Monitor BBC powstał pod kątem czytelności mowy a nie odtwarzania muzyki.

Kolumny zostały zaprojektowane w bardzo specyficzny sposób.

Kto to zawlókł do domu?

Marketingowiec?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Każdy ma prawo wydać swoje pieniądze jak chce.

Jednak złe produkty audio dalej pozostają złymi.

( nie odnoszę się do żadnej marki)

Kto to zawlókł do domu?

Marketingowiec?

Nie wiem ale ktoś ewidentnie wmówił ludziom,że można na tym słuchać muzyki, bo teraz nie można ich od tego oderwać:)Niech to zbada jakaś komisja:)

Projeky BBC to całość czyli kolumny, konkretnych wymiarów pomieszczenie o konkretnej akustyce; tyle dla przypomnienia.

Czyli jak w przypadku każdych kolumn.

Edytowane przez jamówię
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nie wiem ale ktoś ewidentnie wmówił ludziom,że można na tym słuchać muzyki, bo teraz nie można ich od tego oderwać:)Niech to zbada jakaś komisja:)

Podobnie większości ludzi nie można oderwać od telewizorów na których oglądają "ambitne" programy TVN.

Czyli jak w przypadku każdych kolumn.

Harpia potwierdził to co ja napisałem "Monitor BBC powstał pod kątem czytelności mowy a nie odtwarzania muzyki. Kolumny zostały zaprojektowane w bardzo specyficzny sposób."

Projekt BBC obejmował całe studio a nie tylko same kolumny; to tak ciężko zrozumieć?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Harpia potwierdził to co ja napisałem "Monitor BBC powstał pod kątem czytelności mowy a nie odtwarzania muzyki. Kolumny zostały zaprojektowane w bardzo specyficzny sposób."

Projekt BBC obejmował całe studio a nie tylko same kolumny; to tak ciężko zrozumieć?

Ale skoro doskonale służy słuchaniu muzyki , to co tu rozumieć?Ja słucham właśnie 6h a studia nie mam.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Ja słucham właśnie 6h a studia nie mam.

Już pisałem.

Masz do tego prawo.

Twoje pieniądze.

Ja wolę słuchać muzyki a nie kolumn :)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Podobnie większości ludzi nie można oderwać od telewizorów na których oglądają "ambitne" programy TVN.

Jerzy ale przyznasz ,że przegiąłeś?

BTW Szanuję Twoje zdanie i się z nim fundamentalnie nie zgadzam.

Harpia,

Wykup pomieszczenie podczas Audio Show obok Audio Systemu z Harbethami i po takiej próbie wrócimy do akademicjiej dyskucji na proponowany przez ciebie sposób. I nie pisz mi nic na priv :).

Harbethy jako jedne z nielicznych są warte grzechu.

A napiszę tak. Harbethy to dobre głośniki są. Jak miałbym ze trzydzieści metrów do zagospodarowania i 40 wolnych tysi to wziąłbym M 40.1 i spokój z głośnikami. Niestety nie mam 30m2 mam sporo mniej, ale z SHL5 jestem bardzo zadowolony. Drugi raz niestety to to że w najbliższym czasie znów czeka mnie przeprowadzka do jeszcze mniejszego pomieszczenia i chyba będę musiał wymienić SHL5. Jednak tu będę próbował szukać też głosików na H tylko ze M30,1 lub P3ESR tylko nie wiem czy te ostatnie pociągnie mi 50W z lampy jeśli nie to pozostają M30,1. Ale mimo wszystko Harbethy.

Swoją drogą żenującym wydaje się fakt że nie można Harbethów posłuchać w sklepie nawet nie zdawałem sobie sprawy że to co u handlarzy na alle... to jest tylko wirtualne :(

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość intenser

(Konto usunięte)

fakt że nie można Harbethów posłuchać w sklepie

kiedyś na zadane pytanie w jednym z dużym salonów hifi uzyskałem odp.:

"są tak brzydkie, że za sam wygląd nie znajdą klienta....:"

Edytowane przez intenser
Gość rochu

(Konto usunięte)

Moment, moment.

Taki LS 3/5 powstał jako project do reżyserki w wozach transmisyjnych służących do rejestracji koncertów.

Kwestia monitorów dla czytanego tekstu (czytelności mowy) była wtedy już dawno rozwiązana i standardem były monitory Goodmansa.

Edytowane przez rochu

"są tak brzydkie, że za sam wygląd nie znajdą klienta....:"

No tak ktoś w podobny sposób też już tym wątku napisał. O kolory i gusta nie należy się spierać. Mnie się Harbethy zawsze podobały, podobają i będą podobać.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Jerzy ale przyznasz ,że przegiąłeś?

BTW Szanuję Twoje zdanie i się z nim fundamentalnie nie zgadzam.

Przepraszam.

Zupełnie źle to ująłem.

Chodziło mi o pewne mechanizmy społeczne a nie zrównanie właścicieli H z papką TVN.

@Wuelem

Dziękuję za radę.

@Rochu

Mylisz się.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

W nazewnictwie LS3/5 jest kod oznaczający przeznaczenie kolumn.

Cyfra "5" oznacza przeznaczenie w reżyserkach nadawczych.

Pewnie nadawano także muzykę ale nie o to chodziło.

Zresztą to już jest obrośnięte taką legendą, że jest nierozwiązywalne:)

W nazewnictwie LS3/5 jest kod oznaczający przeznaczenie kolumn.

Cyfra "5" oznacza przeznaczenie w reżyserkach nadawczych.

Pewnie nadawano także muzykę ale nie o to chodziło.

Zresztą to już jest obrośnięte taką legendą, że jest nierozwiązywalne:)

No bo to chodziło jak zwykle o małe wydatkowanie kasy przy lokalnych transmisjach z różnych części anglo landu.

No bo to chodziło jak zwykle o małe wydatkowanie kasy przy lokalnych transmisjach z różnych części anglo landu.

dziwne jest to!!! ze te firmy angielskie produkujace Harbethy i Audio Note maja tak samo wielu entuzjastow jak i przeciwnikow,trudno to zrozumiec,gdzie nie sluchalem tych kolumn to byly rewelacyjne,czasami chce mi sie smiac, bo zadaje sobie pytanie,czy wszyscy maja dobry sluch?a moze braki w sluchu,ale prawda chyba jest taka, ze chyba inne gatunki muzyki sluchamy, bo to nie jest mozlwe, aby bylo tylu przeciwnikow!

Andy,

masz rację i jej nie masz jednocześnie, bo dla przykładu konfiguracja jaką podałeś gra w Twoich warunkach akustycznych a nie (znowu dla przykładu) w moich... Niekoniecznie u mnie sprawdziła by się. Stąd wniosek, że informacje pozytywne lub negatywne wynikające jedynie z doświadczeń użytkowników są tylko wskazówką, że dany element toru, który jest przedmiotem dyskusji, może raczy zagrać (lub przeciwnie).... W takim samym stopniu istotne są charakterystyki podawane przez....Hm... np Stereophile lub samego przedsiębiorcę. Obie informacje (tak mi się wydaje) pozwalają na przypuszczenie, że produkt jest wart spróbowania (lub przeciwnie).

Gdyby nie fora, te światowe i to nasze, nie kupiłbym Lebena 300XS! Mieszkając na Śląsku nie miałem możliwości odsłuchiwania go.... Ale, że nie spotkałem ani jednej złej opinii to z pewnym (no powiedzmy- 80%) zaufaniem kupiłem licząc na fuksa.

Oczywiście zgadzam się z Pana zdaniem i tak się składa, że ja również czytając wpisy w klubie Lebena postanowiłem posłuchać a później zakupić Lebena. Nie spodziewałem się , że sprzedający będzie miał w domu M30.1 i trójki. To był czysty przypadek , ale jestem bardzo zadowolony , że tak się złożyło i miałem tą przyjemność posłuchać na Lebenie trzech par kolumn .

Myślę, że w pewnych przypadkach warto wiedzieć to i owo. Ja akurat w tej materii inaczej podchodzę do tematu. Zagrało w taki sposób , że decyzja zapadła o zakupie M30 a potem z odtwarzaczem było podobnie. Moja niechęć do zgłębiania danych , parametrów i wykresów może wynikać z faktu , że w tym co robię na co dzień muszę być bardzo dokładny. Najmniejszy błąd mści się i odbija na późniejszej sprzedaży, niektóre parametry muszą być dokładne do tysięcznych . A nie chcąc stracić wyrobionej marki , każdy element układanki musi być prawidłowy. Ciągłe zapisy , kontrole parametrów , to w życiu prywatnym uciekam od tego.

Dlatego jak już mam zestaw i gra , to reszta danych mnie nie interesuje. Myślę , że jak ktoś zna się na takich danych, to dlaczego nie... można rozmawiać. Dla mnie to czarna magia i nie zabieram głosu o czymś, na czym się nie znam.

A swoją drogą to gratuluję wspaniałej kolekcji płyt. Dla mnie to marzenie, może pewnego dnia będę posiadał choć 25 % Pana zbiorów. Jak tylko dokończę nową inwestycję w pracy, to kolejne pieniążki będą przeznaczone na płyty. To musi być wspaniałe uczucie , włączamy sprzęcik i...... mamy tyle muzyki do wyboru. Ech.... marzenie.... po prostu zazdroszczę :) Ale jak to mówią , marzenia warto mieć i je spełniać :)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

dziwne jest to!!! ze te firmy angielskie produkujace Harbethy i Audio Note maja tak samo wielu entuzjastow jak i przeciwnikow,trudno to zrozumiec,gdzie nie sluchalem tych kolumn to byly rewelacyjne,czasami chce mi sie smiac, bo zadaje sobie pytanie,czy wszyscy maja dobry sluch?a moze braki w sluchu,ale prawda chyba jest taka, ze chyba inne gatunki muzyki sluchamy, bo to nie jest mozlwe, aby bylo tylu przeciwnikow!

Bo religia polega na tym, że nie trzeba wiedzieć. Wystarczy wierzyć :)

Swoją drogą żenującym wydaje się fakt że nie można Harbethów posłuchać w sklepie nawet nie zdawałem sobie sprawy że to co u handlarzy na alle... to jest tylko wirtualne :(

Dzisiaj byłem w poznańskim "Koris". Mają 2 modele na miejscu w tym jeden wypożyczony (30.1)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.