Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

Dlaczego nie Harbeth 40.1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

jak podłączyłem u siebie Lebena cs660p

Ten Leben nie był w stanie zapanować na SF Electa I w 20 metrach u Darka .

Dopiero wzmacniacz na lampie 845 ( New Audio Frontiers ) zmusił Electy do uległości .

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Absolutnie nie , ale nie wiem jak z budżetem u kolegi Miroslava.

Ważniejsze, że nie jest zainteresowany. Proponowałem, że załatwię wzm na np. tydzień do odsłuchu.

Sam jestem ciekaw jak te kolumny, wzbudzające tyle emocji, zagrają z Martonem. Zapytałem w klubie czy u kogoś można posłuchać. Nie wiem czy ktoś w pobliżu je ma.

Ten Leben nie był w stanie zapanować na SF Electa I w 20 metrach u Darka .

Dopiero wzmacniacz na lampie 845 ( New Audio Frontiers ) zmusił Electy do uległości .

Darek dał sobie czas na poszukanie wzmacniacza...odrzucił Lebena, Jadisa aż wreszcie trafił na NAF

ostatnio kolega powiedział że mnie bardzo zaskoczy ;-) ...ma Jadisa DA50

i chce iść wyżej i lepiej ale nie z Jadisem ;-) ...wspomniał o Unison Reaserch Performence...słuchałeś ?

od siebie jeszcze chcę doradzić Amplifona SET42

teraz ma Harbethy m30.1 ale jest zdecydowany i to bardzo na Accordo

chciałbym aby te zmiany zrobił jak najszybciej bo będzie czego słuchać ;-)

faktycznie Marton mnie nie interesuje

nie pamiętam kto napisał w KAiM ale Marton zagrał dość spowolnionym dzwiękiem - mulił

..i przesadził z dołem...

myślę że takie cech nie bardzo zgrają się z m40.1....ale wiadomo, trza przesłuchać

Gość LTD12

(Konto usunięte)

To tylko jeszcze jeden post.

Ktoś również napisał:

"... Poczynając od pierwszego a kończąc na ostatnim utworze cechą permanentną, natywną i bezdyskusyjną odsłuchiwanego zestawu był niesamowity timing połączony z wyśmienitą barwą i wiernym oddaniem nie tylko samej natychmiastowości poszczególnych dźwięków, ale i gabarytów instrumentów je generujących....",

ktoś inny "...Dynamika nie wymaga moim zdaniem jakichkolwiek słów komentarza, jest po prostu absolutna, bezkompromisowa i stanowi prawdziwy wzorzec.......redefiniuje pojęcie rozdzielczości pokazując pełnię możliwości w całym zakresie pasma, poczynając od najniższych tonów."

Trzy absolutnie różne systemy, w których znalazł się Marton ( jeden docelowy i dwa, z tym z KAiMu, zupełnie przypadkowe).

Czy coś z tego wynika:),

Absolutnie nic.

Jest oczywiste przecież, że najważniejsze jest:

"...faktycznie Marton mnie nie interesuje"

:)

pzdr

Firma Marton w ogóle istnieje?

Tak , powinieneś koniecznie posłuchać ten wzmacniacz. Producent jest na ukonczeniu ( lub już wykonał ) ciekawy preamp do Martona..

W razie czego daj znać to podam kontakt.

starsze modele Mcintosha grały raczej takim trochę poluzowanym basem

Dlatego warto spróbować z nowszymi monoblokami. 601ki i 501ki już bardzo dobrze kontrolują bas, raczej nic ich nie zaskoczy, no i ten zapas nieposkromionej mocy. Przy połączeniu z 40.1 co prawda basu jest sporo (w końcu z tych paczek musi być), ale nie ma problemów z jego kontrolą etc.

Te to mam obsluchane. W sumie 50 też słuchałem, ale chodzi mi o bezpośrednie porównanie do Harbeth 40.1 albo nowszych. Już jakiś czas temu miałem okazję kupić herbatniki za £4500 nowe (za tyle ostatecznie poszły na ebay i do dziś się zastanawiam czy nasz znany recenzent ich nie lyknal wtedy).

Czasem się pojawiają podobnie jak nowki atc 50 czy Pmc mb2se w dobrych cenach. Mój diler sprzedał je jakiś czas temu ex demo za £7000(mb2se).

Wieza STEREO Technics :)

• 2 miesiące później...

I w końcu są ☺ Moja droga w poszukiwaniu kolumn już sie skończyła ☺ Napisałbym że w tej chwili jestem najbardziej zadowolonym melomanem w Polsce. Ale wiem że jest ktoś jeszcze w Polsce kto jest przynajmniej tak samo zadowolony jak ja

'' w końcu jest '' długo czekałem aby ktoś w tym wątku napisał ,, w końcu są ,, ;-)

napisz jakie są różnice w brzmieniu między m40.1 a ATC SCM 40....mile widziane jakaś fotki

...ten drugi to ja ;-)....jestem cholernie zadowolony z tej zamiany .....m40.2 są niesamowite

Te to mam obsluchane. W sumie 50 też słuchałem, ale chodzi mi o bezpośrednie porównanie do Harbeth 40.1 albo nowszych. Już jakiś czas temu miałem okazję kupić herbatniki za £4500 nowe (za tyle ostatecznie poszły na ebay i do dziś się zastanawiam czy nasz znany recenzent ich nie lyknal wtedy).

Czasem się pojawiają podobnie jak nowki atc 50 czy Pmc mb2se w dobrych cenach. Mój diler sprzedał je jakiś czas temu ex demo za £7000(mb2se).

Niezła cena... W UK widze rabaty działają lepiej niż u nas. Ceny nie są tak odrealnione i można zakupić BARDZO dobrą kolumnę w RELATYWNIE dobrej cenie.

Porównywałeś te PMC do SCM 100? PMC nie ma tej wypasionej średnicy co ATC? Jest ten niższy model z SCM40 tam, prawda? Pomijając na chwilę brzmienie to te PMC to chyba najładniejsze kolumny jakie w życiu widziałem na obrazku :)

obiektywnie o audio

4500GBP za 40.1 to okazja jakich mało. Od dawna nie widziałem w takiej cenie, o ile w ogóle. Zwykle cena waha się ok 7000 EUR wzwyż. Każda cena poniżej to świetna cena.

Jeśli chodzi o wielkość pomieszczenia, to wszystko zależy od dwóch głównych aspektów, akustyka oraz wzmacniacz. Jeśli wstawimy mniejszego pomieszczenia ok. 20-25m2, ale z niezłą akustyką i z amplifikacją, która trzyma za pysk m.in. bas, to spokojnie pięknie zagrają. Jeśli będzie mniej kontroli i dynamiki, wszystko się może rozjechać. Jak w każdym przypadku, trzeba testować...

Edytowane przez SVART

Fotka taka sobie bo robiona z komórki później wrzucę coś lepszego.

Oczywiście czekam na twoje fotki Miroslav :-)

Jeżeli chodzi o brzmienie to dobrze wiesz że zawsze marzyłem o M 40.1 i to jest ślepa miłość.Lojalnie uprzedzam że moja opinia będzie tendencyjna :-) Jeżeli ktoś liczy na jakąś krytykę to będzie zawiedziony.

Różnic między Harbethami a ATC nie będę opisywać bo to dwa różne światy. ATC SCM 40 to świetne kolumny i żeby nie ty Miroslav to pewnie słuchałbym na nich jeszcze długo, ale dla mnie Harbeth M40.1 dźwięk idealny i skończony. I cokolwiek bym napisał będzie krzywdzące i nieobiektywne w stosunku do ATC.

O różnicach to lepiej ty napisz . I się nie krępuj ;-) Już w Audiostylu chłopaki mnie uświadomili że 40.2 są dużo lepsze od moich 40.1 :-)

post-12747-0-76550500-1507535159_thumb.jpg

Napisałbym że w tej chwili jestem najbardziej zadowolonym melomanem w Polsce. Ale wiem że jest ktoś jeszcze w Polsce kto jest przynajmniej tak samo zadowolony jak ja

I aby, to trwało jak najdłużej ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Widzę kolejny kolega łączy herbatniki z makami :).

Z tego co słyszę u siebie to dobre połączenie. Nie twierdze że najlepsze, bo słyszałem u Miroslava lepsze z Jadisem. Ale też Jadis jest znacznie droższy, to łaski nie zrobił ze zagrał lepiej :-)

I aby, to trwało jak najdłużej ;))

Dziękuje bardzo :-)

Będzie trwało długo i śmiało mogę to napisać :-)

częściowo w Klubie Harbs opisałem różnice między m40.1 a m40.2 ....wypada aby w moim ulubionym

wątku coś skrobnąć.....

m40.1 miałem ponad 2 lata więc doskonale je poznałem, natomiast m40.2 mam niespełna od tygodnia

....tak jak napisałem w klubie m40.2 są zdecydowanie łatwiejsze do wysterowania...dlatego mój wzmacniacz

bardziej się rozwinął...lepsza dynamika, energia, brzmienie z większym rozmachem, oddechem ale....

jakby to była tylko jedyna zmiana to wszyscy którzy mają m40.1 + mocny wzmacniacz tranzystorowy

mogliby dać sobie spokój z wymianą kolumn...po co więcej dynamiki itp. no chyba że....

akurat ten element brzmienia jest zbawienna dla wszystkich tych którzy mają wzmacniacze lampowe

...lepsza kontrola na basie....

teraz słówko odnośnie basu...również uległ zmianie a zarazem poprawie

ten wyższy został jakby uszczuplony natomiast ten niższy ma lepszą definicję, jest bardziej punktowy

ma lepsze zejście i mocniej ''bije'' nie mam pewności czy te wyświechtane określenia audiofilskie coś mówią

więc przyszło mi teraz do głowy aby zrobić takie porównanie nie mam pewności czy będzie lepiej ale chyba

śmieszniej....

lubię oglądać boks zawodowy w szczególności wagę ciężką i w moim prywatnym rankingu najlepszych

walk jest pojedynek Georga Formana vs Muhammad Ali ....Kinshasa 1974r...piękna walka ;-)

co to ma do basu...uderzenie Georga Formana jest jak bas w m40.1...potężnie mocne, niszczy wszystko co

stanie na drodze...o sile tego uderzenie wielu się przekonało między innymi Joe Frazier 2 runda KO

po walce powiedział ,, wiedziałem że Forman mocno bije ale nie przypuszczałem że aż tak...

taki właśnie jest bas m40.1...mocny, wielki, może trochę zwalisty ale robi wrażenie ;-)

natomiast bas w m40.2 jest jak uderzenie Mike Tysona gdy zdobył swój pierwszy pas mistrzowski

w walce z Trevorem Berbickem 2 runda KO warto obejrzeć

cios jakby od niechcenia ale Berbick padał na ringi i wstawał trzy razy...jak rażony prądem ;-)

to jest bas w m40.2

za godzinę lub dwie opisze kolejne zmiany ;-)

...te dwa elementy które wymieniłem ,, łatwiejsze do wysterowania,, i ,,bas,, wystarczyły abym podjął

decyzję że m4.2 zostają ( ze względu na lampę) ale rozumie wszystkich tych którym to nie wystarcza

tak jak wcześniej powiedziałem, jeżeli ktoś ma m40.1 + mocny tranzystor wcale nie musi myśleć o wymianie

kolumn...i mówię to szczerze...

tyle że to co jest najlepsze w m40.2 dopiero teraz postaram się opisać

niesłychanie spójne i równe granie, do tego wybitna muzykalność

m40.2 można słuchać całymi godzinami i nic nie zmęczy, do tego brzmienie bardzo wciągające

te kolumny to przecież duże kolubryny ale w pokoju całkowicie znikają

jest niesłychane zszycie - synergia kolumn z pomieszczeniem

w Klubie Harbs koledzy opisali że na m40.1 płyty Mahlera czy AC/DC brzmią znakomicie

są płyty które na m40.2 jeszcze lepię się prezentują - moim zdaniem jest to majstersztyk

wszystkie płyty unplugged...oddanie tego klimatu, akustyki sali jest wyborne

dacie wiarę że na m40.2 średnica jest piękniejsza...trudno w to uwierzyć ale tak jest

m40.2 brzmią czyściej to natomiast daje efekt większej namacalności, rzeczywistości dzwięku

dają więcej informacji...no i wokale.....są nieprzyzwoicie piękne....nie przesadzę jak powiem - referencja

dużo mógłbym pisać o tych kolumnach ale miłośnikom Harbs proponuję posłuchać

bo moje słowa tego nie oddadzą

Alan Show zrobił kawał wielkiej roboty

Damazy napisał ,, nie krępuj się,, ....no dobra ;-)

m40.2 są lepsze od m40.1 ;-)

Chyba czas nabyć coś dobrego i się wprosić na odsłuch;-)

Witek, serdecznie zapraszam i nic dobrego nie trza - mam spore zapasy na zimę ;-)

....zdzwonię się z Yoachimem i ustalimy co i jak...dam znać

na m40.2 gram jakieś + - 30godzi więc wypada dać im trochę więcej czasu coby się jeszcze ogarnęły

przy okazji jak będziecie to Yoa doradzi co mam zrobić ze standami - na jaki kolor przeflancować

bo m40.1 miałem w cherry i było OK teraz kolumny zmieniłem na rosewood i jakoś mi nie leży ;-)

....oczywiście żona zachwycona ;-)

Miroslav świetnie odpisałeś różnice w dźwięku miedzy 40.1 a 40.2. Śmieszne bo ja u siebie słyszę dokładnie to samo co ty odpisujesz ☺ Tylko że ja to słyszę na 40.1

mam pytanko do damazego....jak się sprawdza cec w połączeniu z mcintoshem.....po fotce wnoszę, że to C.E.C. DA 3N i TL 3N, ma 7000.......zakładam, iż ten wystawiony cec na allegro to właśnie Twój komplecik....pytam bo zastanawiam się nad zmianą cd

Edytowane przez mztv

Damazy, jeżeli opisuję brzmienie m40.2 a Ty słyszysz to samo na 40.1...to coś jest nie tak

...wzrok już nie ten i może omyłkowo kupiłem po raz kolejny m40.1 ;-)

....z tymi fotkami się uczepiłeś ;-)...koniecznie musisz zobaczyć że kolorystycznie nie pasują

wieczorem wrzucę kilka zdjęć ... też miałeś porobić jakieś fajne fotki i co ?

są jakieś płyty które szczególnie podobają się na m40.1 - u mnie unplugged

Tak jestem troszkę złośliwy ;-)

Ale tak na poważnie to widocznie jest tak że M40.2 są rozwinięciem i dopracowaniem tego co mają M40.1 Bo jak ja bym miał napisać jak u mnie gra to dokładnie napisałbym to samo co ty napisałeś o swoich M40.2 :-)

Jakie płyty u mnie najlepiej wypadają? Ciężko mi teraz powiedzieć ponieważ Harbethy na każdej płycie pokazują coś fajnego. Są bardzo muzykalne i emocjonalne :-) Jeszcze ani razu nie przesłuchałem dwa razy tej samej płyty. Jadę z całą kolekcją i jak na razie to co słyszę wbija mnie w fotel na długie godziny.

Muhammad Ali w Kinshasie udowodnił że jest lepszy od Georga Foremana

za niebawem Audio Show i szykuje się ciekawe spotkanie... może wtedy się rozstrzygnie

.....Miroslav1 m40.2 vs Damazy m40.1 ;-) ;-)

masz rację że m40.2 są rozwinięciem tego co mają m40.1

już w klubie Harbs napisałem że przy słuchaniu m40.2 odnoszę wrażenie jakby m40.1

zostały wstawione do pomieszczenia które jest doskonale zrobione akustycznie...stąd takie zmiany

nie mam pewności czy m40.2 tobie się spodobają...dlatego że grają bardziej transparentnie (tak czysto)

wiem że takie brzmienie nie bardzo ci pasuje ale właśnie to powoduje że dzwięk jest jeszcze bardziej

rzeczywisty, realny taki bardziej namacalny

zostawiając dynamikę i to co jest związane z łatwiejszym wysterowaniem na boku....wiem że docenisz bas

w m40.2....jest bardziej sprężysty, krótki, dosadny i przede wszystkim ma lepsze zejście i definicję

jest go jakby mniej ale mocniej uderza ;-)

Edytowane przez Miroslav1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.