Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt z 12 tysięcy włókien o grubości 10 mikrometrów

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Ale przecież nie chodzi o to, aby złapać zajączka, a ino o to, żeby go gonić ...

kibicuję :-)

Marnujecie czas panowie, chyba czternascie lat temu bylem na tym etapie ........

zdradź na jakim etapie jesteś teraz,podziel się swoimi rezultatami i metodami,tak jak dzielą się koledzyy

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Arek idzie dokładnie w drugą stronę; stosuje doskonałe przewodniki miedź i srebro oraz ich mix.

Jeśli nic się nie zmieniło...?

Druty, drutami, ale po co się nimi zajmować jak ze wszystkich możliwych elementów układu elektronicznego wnoszą najmniejsze zniekształcenia ?

Nie lepiej zacząć jednak od elementów aktywnych czyli tranzystorów ? Tych jest wiele rodzajów, a efekt słyszalny.

Poza tym, też jestem zawiedziony, że jednak Zjj_wwa nie zrobiłeś tych kondensatorów. Zamiast tego spadłeś na druty .....

Kto lepiej niż muzycy mogą usłyszeć kable ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nowy dielektryk?

A jakieś syntezy chemiczne przeprowadzają?

To tylko zabawa w hobby i wykorzystywanie gotowych materiałów, nawet nie przystosowanych do tych celów.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Najprostsza droga do windowania systemu na wyzszy poziom to eliminowanie barier jakie musi pokonac sygnal.

Nie ma tanich materialow na kable.

Posiadam taką taśmę półprzewodnikową bodajże z dodatkiem grafitu czy nada się ona w jakiś sposób w budowie interkonektu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O! to to to właśnie Stasiu. Dziękuję. Szukałem, a ino Diabeł Ogonem Przykrył ...

Poza tym, też jestem zawiedziony, że jednak Zjj_wwa nie zrobiłeś tych kondensatorów. Zamiast tego spadłeś na druty .....

To fakt. Ale na pocieszenie: polecam najlepsze (prawdopodobnie :) ) rezystory DIY świata ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wygłupiaj się.

Najlepsze rezystory to rezystory drutowe o odpowiednio "zaprawionych" końcach.

Jedyne wady to: wielkość i problem z indukcyjnością (choć sprytnie bifilarnie nawijano mogą zakres akustyczny pokryć).

Ale Wy oczywiście o syfie wnoszonym do toru audio.

Tylko nie nazywajcie tego hi-endem...

Jeden kabelek już gotowy. Końcówki zarobione. Wpięty do systemu. Muzyka gra.

Drugi czeka na chwilę wolną, aby się nim zająć.

Ostatecznie zdecydowałem się na topologię warkoczyka pięciożyłowego, jak następuje: 1) - włókno sygnałowe masa, 2). linka bawełniana, 3). linka masy (jednostronnie podłączona), 4). linka bawełniana, 5). włókno sygnałowe "pin środkowy".

Zaplecione w warkocz typu "płaska piątka".

Czy ktoś ma może pomysł, jak najprościej elektrochemicznie można pomiedziować jakąś powierzchnię ?

Jaki odczynnik chemiczny trzeba kupić, no i czy ten materiał "miedziowany" to do elektrody "+" czy do "-" ?

Ostatecznie zdecydowałem się na topologię warkoczyka pięciożyłowego, jak następuje: 1) - włókno sygnałowe masa, 2). linka bawełniana, 3). linka masy (jednostronnie podłączona), 4). linka bawełniana, 5). włókno sygnałowe "pin środkowy".

Czekałem na szczegóły konstrukcji...

Jeśli to są 2 RCA i każda żyła przewodząca ma np. 50 Om, to masa będzie miała 25 Om...będzie to miało jakiś wpływ na brzmienie...co o tym sądzisz?

Witaj Jerry. To jest jedno RCA. Ja traktuję RCA jako sygnał 'quasi-symetryczny'.

Przewód jest w zasadzie zapleciony tak, że w każdej chwili można założyć symetryczne wtyczki XLR.

Oba sygnały w ramach tego "RCA" (czyli zarówno żyła "gorąca/środkowa" jak i "sygnał masy") są pociągnięte węglem.

Taki 'niby-ekran' jest wpleciony jako trzecia żyła, zwyczajna, miedziana, jednostronnie przylutowana do wtyczki źródłowej ("Source" - czyli niskoimpedancyjnej).

Pozostałe żyły to linka z czystej bawełny o stałej dielektrycznej E_r = 1,05.

Interkonekt ma około 2 metry.

Tak więc wracając do Twojego pytania, całkowity opór "pętli" wynosi suma rezystancji szeregowej "tam" oraz "powrót", czyli około 2x 40 ohmów = 80 ohmów.

Wpływ na dźwięk, zgodnie z przewidywaniami i już po pierwszych wstępnych odsłuchach, JEST.

Wydaje mi się - że to jest wpływ korzystny.

Albo to jest syndrom że "...każda matka kocha swoje dzieci..." , albo rzeczywiście coś jest na rzeczy, zgodnie zresztą z tym artykułem od Stasia, jak w linku powyżej.

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że na tyle korzystny, iż postanowiłem pójść z tym o kolejny krok dalej.

Jest kolejny pomysł i nowy dylemat zarazem ... ale pisać o tym nie będę, bo sceptycy mnie zjedzą.

Natomiast w kontekście kolegów, którzy mają te stare przewody zapłonowe "węglowe",

to na bazie tego co zaobserwowałem - sugeruję spróbować zrobić z nich interkonekty, choćby tymczasowe do spróbowania.

Wyrzucać bym ich na pewno nie wyrzucał.

Ukryta Zawartość

Wyślij mi taki kabelek na próbę. Posłucham z ciekawości. Ale chciałbym 12001 włókien. Żeby nieparzysta ilość była ;) ;)

Nie jesteśmy sceptycznie nastawieni. Jesteśmy powściągliwi w swojej otwartości :)

I nie myśl że jesteś pierwszym, który robi dziwne rzeczy z sygnałem :)

Wpływ na dźwięk, zgodnie z przewidywaniami i już po pierwszych wstępnych odsłuchach, JEST.

Masz już 2 kable RCA?

A jak byś zamiast węgla dał na masę sygnałową dobry przewodnik najlepiej z możliwością dołączania i odłączania na szybko ? Mnie się wydaję, że ta wysoko-omowa wspólna masa może dawać jakiś subtelny efekt surround:)

Wydaje mi się - że to jest wpływ korzystny.

Napisz co słychać, co się zmieniło.

Mnie się wydaję, że ta wysoko-omowa wspólna masa może dawać jakiś subtelny efekt surround:)

Przede wszystkim wprowadzi spore zakłócenia. Jeżeli już zabawa, to masa o jak najniższej rezystancji/impedancji.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Przede wszystkim wprowadzi spore zakłócenia

zjj_wwa nie wspominał, że ma zakłócenia, więc z tego powodu nie musi zmniejszać impedancji.

Zaiste, po całym dniu słuchania, potwierdzam, przydźwięku / zakłóceń nie ma, choć przyznaję, trochę się tego obawiałem.

Tutaj pozostałe fotki naprędce zmontowanych kabelków:

Ukryta Zawartość

post-34863-0-81663000-1386461725_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.