Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  151 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

kurczaki

wypożyczyłem RCA Black, wpiąłem i opad szczeny po 5 minutach, a trochę już słyszałem. Są kable czarujące, takie i śmakie...a Tellurium daje jakby najprawdziwszy dźwięk, wow.

Z pewnością interkonekty Tellurium nic nie utwardzają, usb wydawał mi się jedynie twardszy, jakby ciemniejszy i lekko bezbarwny, jakby wycinał lekko górę po drodze do dac, a nie tego oczekuję od kabla usb. Rzekłbym, że ten ic to kabel bliski optimum. Co się zyskuje w wyższym Black, więcej góry, barwy?

Pozdrawiam

Edytowane przez numik
Gość numik

(Konto usunięte)

Opiszę tak swoje wrażenia na świeżo

Z pewnych nagrań znika jakiś dotychczasowy ich czar czy jakaśtam cecha, niektóre coś zyskują

tylko,że powrót do dotychczasowych kabli, jest z powodów, których jeszcze nie rozumiem, nieakceptowalny choć coś czasem zagra nawet "fajniej". Ale to tak jakbym jakieś bajki dla dzieci słuchał, a prawdy tylko w Tellurium. Jeden dzień, a lekkie uzależnienie już jest, ciężko je wypiąć i przestać słuchać z jakichś dziwnych powodów

Gość numik

(Konto usunięte)

Ciekaw jestem jak przy pomocy kabla można poradzić sobie z problemami z fazą?

nie wiem, ale coś w tym jest

te kable nie działają jak wszystkie inne, i na razie mam problem z opisem tego. Ale te recki "to inny, wyjątkowy rodzaj kabla" nie są wyssane z niczego, dziwne ale prawdziwe

Ważne jest jedno że kupa ludzi jest mega zadowolonych z tej firmy... czego dowodem są opinie użytkowników i testy jakie są w sieci..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja teraz zastanawiam sie czy z Silver nie przesiąść się na Black II. Kiedyś mi ta góra pasowała a teraz zaczynam lubić coraz ciemniejsze systemy.

Oczywiście ideałem byłby Ultra Black, świetnie gra miałem go u siebie kilka razy ale nie na ręke mi taki wydatek w kabel w tym momencie.

Mam u siebie Silvery (wygrzane) i po paru dniach grają bardziej dźwięcznie ,górą lecz brak im wypełnienia środka bardziej matowy bas punktowy braki lekkie wypełnienia

Miałem okazje w sklepie posłuchać Blacka II i co zauważyłem jest bardziej wyrównany więcej tzw "mięska "

Black jest na pewno bardziej wyrównany w paśmie.

Pytanie czy seria II ma jakieś wyraźne poprawki do I serii.

Całkiem niedawno testowałem kabel Straight Wire Maestro. I odkryłem że moje Silver są sporym ograniczeniem dla całego systemu. Grało to znacznie swobodniej, z ogromna ilością powietrza. Wokale bardziej łagodne i naturalne. I brzmiały tak jakby ktoś wcześniej ściskał im gardła i nagle puścił...

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

ciężko je wypiąć i przestać słuchać z jakichś dziwnych powodów

Miałem dokładnie to samo po wypięciu głośnikowych green

I ja dołącze po wypięciu chord odyssey4 i wpięciu qblack ,pełnia szczęścia była oczywiście po około 10-14 dniach bo nowe były :) choć mam głód teraz mały spróbować albedo monolith jakieś starsze z używki ,poluje bo narzie ceny mi na nie grają a samę kable ponoć tak :)

I ja dołącze po wypięciu chord odyssey4 i wpięciu qblack ,pełnia szczęścia była oczywiście po około 10-14 dniach bo nowe były :) choć mam głód teraz mały spróbować albedo monolith jakieś starsze z używki ,poluje bo narzie ceny mi na nie grają a samę kable ponoć tak :)

Porównywałem Albedo Monolith vs Silver te pierwsze moim zdaniem

lepiej "sprawowały się" bardziej równomiernie, wyraźnie ale bez wyostrzeń

Albedo starszy model (chyba dwójka )

Edytowane przez asterix1

No to nie jest zaskakujące. Od Silver nie oczekuje się równomierności tylko pokreślenia detalu. A to zawsze rozjaśnia.

Rafa nie wiem jak w tym konkretnym modelu kabla ale przy Silver diamond - te kable w cale nie rozjaśniają systemu i na tyle są uniwersalne że jeden z testerów jak z nim rozmawiałem powiedział mi że zarówno nadają się do takich kolumn jak np SF czy Dynki jak i np do kolumn B&W,,, oczywiście dobierając pewną elektronikę Podobna sprawa jest z Siltechami tymi droższymi pomimo że są na srebrze i zlocie to mi jakoś trudno sobie wyobrazić żeby te kable podbijały górę.... a słuchałem serii 770 wiec co dopiero jakby się się sięgnęło jeszcze wyżej..

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Też słuchałem Siltecha, ale to nie o nich tu pisałem.

Nie oceniam tu srebra jako materiału bo co kabel to inne brzmienie i tylko stereotypem jest twierdzenie że zawsze srebro rozjaśnia. Znam jasne kable z miedzi i spokojne ze srebra.

Ja pisałem o kablach TQ z serii zwanej Silver ;) Chodzi o pewne podkreślanie detalu - o którym pisze nawet sam producent.

Luzik - rozumiem.. :-) Silver diamond też zapewne pokazuje więcej szczegółów -detali z tego co mówią Ci którzy testowali te kable a pomimo tego właśnie nie dodają do góry.. ale to też pewnie zasługa jakości całego kabla i materiałów w nim użyta..

Polecam ciekawe porównanie, TQ Silver vs TQ Ultra Black.

Black ma więcej detalu mimo balansowi tonalnemu bliższemu ideałowi - czyli bez podkreślania.

Diamond nie słuchałem ale od tej klasy/ceny za kablem wymagałbym właśnie takiej uniwersalności.

I pewnie maja bo testy jak na razie wszystkie są pozytywne obu tych najdroższych kabli :- ) coś w nich musi być.. a młoda firma :-)

Super ze sie pojawil. Opisywane zmiany inne niz bym sie spodziewal. Myslalem ze zachowaly charakter.

Mam nadzieje ze wersja Silver vs Silver II tez sie pojawi w tescie.

I jak tam z tymi zniekształceniami fazowymi? Czy ktoś zechce wytłumaczyć w jakiż to sposób kabel może sobie z nimi poradzić?

Gość numik

(Konto usunięte)

ogólnie kable Tellurium to jedyne w tym budżecie, które sa w stanie łączyć energię, pazurek, czystość z muzykalnością, wypełnieniem, czyli ogień z wodą (nie jak "Harmonixy" czy "Nordosty").

Nie są najtańsze, ale w ich cenach, w porównaniu z konkurencją (szczególnie w zakresie czystości przekazu, słyszalnych składowych świetnie spojonych w całość) wydają się okazją.

Ja testuję jeszcze tylko polski interkonekt "interkonekt" i Avid Blue

opis Black II i wygląda na to, że coś się zmieniło.

http://www.highfidelity.pl/@main-3081&lang=

Potwierdzam porównanie Blacka vs Black 2 spokojniejszy bardziej melodyjny

Jedynka Rock n Roll ;)

W sumie to cieszę się że mam bardziej rockową wersję :)))). Super kabelki, polecam !

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• 1 miesiąc później...

Wpadły do mnie na test głośnikowe tellurium Black Diamond.... i opad kopary. nie spodziewałem się tak szlachetnego dźwięku. Chyba zostaną na długo bo polubiły się z Vitusem

Sprzedam VITUS RI100

Czy któryś z Was miał okazję przetestowania interkonektu Blue ? Szukam zamiennika dla Chord Chameleon. Kabla o podobnej rozdzielczości ale z lepszą barwą i bardziej dociążonym brzmieniu

Kiedyś Miałem u siebie głośnikowy Blue, melodyjny z potężnym basiskiem. Jeśli to w czymś pomoże.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Głośnikowe z tej serii też przerabiałem u siebie. Fajne, przyjemne granie ale ze słabą stereofonią i raczej małą ilością detali. Ciekawi mnie natomiast IC

A z jakich kabli się przesiadłeś?

Wcześniej były jakieś Cardasy, potem Albedo Monolith, następnie MIT 770 - mit świetnie się spasował, ale TQ to daleki krok do przodu

Sprzedam VITUS RI100

Gość messier57

(Konto usunięte)

Witam panowie, jestem posiadaczem Tellurium Black. Fajny kabelek, bardzo muzykalny z dobrym basem, ale trochę wycofana góra i średnica skłoniła mnie do decyzji zmiany kabelka. Naturalną rzeczą chciałem pozostać przy tej muzykalności czyli pomyślałem o Ultra Black albo Diamond. I tu niespodzianka. Zacząłem czytać o tych kablach i o jego twórcy Colinie Wonforze. Okazuje się ze zanim zaczął robić kable miał juz 40lat pracy w rożnych firmach związanymi z audio i nie audio za sobą (naim inca nasa itp). Ciekawy człowiek i fajnie ze taki guru tam siedzi. Ale no własnie. Okazuje się ,że już nie siedzi... Pasztet podobno straszny, źle potraktował go 'przyjaciel' Goeff z którym razem założyli firmę i wywali go bez dostępu do przyszłych zysków. W tym wywiadzie nawet jest jego wpis z tego okresu w komentarzu na dole oraz stara opina Geoffa o Colinie. Od tamtego czasu zmienili historie powstania pierwszego kabla na ich www.

http://hifiphilosophy.com/wywiad-z-geoffem-merriganem-z-tellurium-q/

No ale po co ja o tym? Okazuje się ze Colin po odejściu z TQ reanimował swoją starą 35letnią firmę i razem z kolegą z tamtych lat i zrobił kolejne dwa kabelki, które sprzedaje przez stronę Marka Granta - znanego człowieka w świecie kablowym. Mark składa te kable, Colin zaprojektował. Colin już starszy jest (i po zawale) to sam tego nie pociągnie. Z tego co czytam to kabel LS25 jest całkiem sensowny, ale nikt nie może powiedzieć jak odnosi się do Ultra Black wiec zamówiłem i sam sprawdzę :) Jak zagra blisko UB to cena 2100zl za 2m pare jest raczej atrakcyjna. Do tego można odesłać w 30 po otrzymaniu, bez problemów. Poniżej linki do firmy Colina EWA i stony Marka dla zainteresowanych.

https://www.elsdonwonforaudio.com/

https://markgrant.co.uk/speaker-cables/350-elsdon-wonfor-audio-ls-xxv-speaker-cables.html

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.