Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem draniowi pod górkę!

Dwa dni temu, przeglądając Audiogon, natknąłem się na ogłoszenie sprzedaży.

Koleś sprzedaje końcówkę mocy MBL 9011 w dobrej, za dobrej cenie(!)

Otwieram ogłoszenie, spoglądam na zdjęcia i co widzę!?? Widzę moją końcówkę 9011 we własnym domu!!!

Napisałem do Audiogon, jednocześnie zgłaszając sprawę. Po paru h dostałem odp. "Dziękujemy, za postawę.., już sprawdzamy". Po kolejnych paru h. ogłoszenie kolesia o sprzedaży MBL 9011 zostało usunięte.

Przy okazji, podałem info o tym tym samym( jak sądziłem) kolesiu, który wcześniej gonił monobloki MBL 9008A w EU. Audiogon sprawdził i okazało się, że to ten sam koleś.

Na dzień dzisiejszy, ogłoszenie kolesia widnieje jeszcze na HiFi Shark, ale z Audiogona zostało usunięte:)

Początkowo chciałem odpuścić, ale stwierdziłem, ze trzeba tępić takie draństwo!

Podobnie było z Esoteric K-01. za 6k. euro. Ściema na maxa!

Gdy się pytam o stan itp. to odp;

" to nóweczka nie śmigana, jest oryginalny box, papiórki i błogosławieństwo tutejszego proboszcza. Przelej cash i już wysyłam DHLem"

Gdy mu odpowiadam, ze przyjadę ( w ogłoszeniu Berlin) po K-01, to nastaje cisza...

Podobnie było z Esoteric K-01. za 6k. euro. Ściema na maxa!

Gdy się pytam o stan itp. to odp;

" to nóweczka nie śmigana, jest oryginalny box, papiórki i błogosławieństwo tutejszego proboszcza. Przelej cash i już wysyłam DHLem"

Gdy mu odpowiadam, ze przyjadę ( w ogłoszeniu Berlin) po K-01, to nastaje cisza...

Gościu tak napisał po polsku? ,,papórki"???

Nie dosyć że kombinator to jeszcze z zacięciem satyryczno-literackim...

Bardzo fajnie, ze zwalczysz taki syf! Ja kiedyś natknąłem sie na ogłoszenie Kolumn Sonus Fabera na Audiogonie w świetnej cenie...niby firma z Warsaawy...firma a nie osoba prywatna. Jak zacząłem do nich pisać že odbiór osobisty to tež od razu ucichli. Audiogon wkrotce ablokował konto tego użytkownika.

Ale to wszystko nic przy słynnym przekręcie z salonem top High End z Budapesztu...kilka lat temu te cwaniaki to dopiero zrobili przekręty. Oni chyba zaczęli ta plagę oszustw. Wielu ludzi nacięły bo wtedy audiofile mieli do siebie sporo zaufania. Od tamtego czasu niestety ju nie można ufać ogłoszeniom z okazyjna cena i brakiem możliwości odbioru osobistego...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie zakładam ,że ktoś może być aż tak głupi ,żeby przesłać pieniądze komuś na podstawie ogłoszenia ?!

Ale skoro takie próby przekrętów są nadal praktykowane wynika z tego ,że naiwnych nie brakuje.

Jak sprzedawałem kiedyś moje B&W800D to też na Audiogonie pojawiło się ogłoszenie z moimi zdjęciami.

Czasami oszuści podszywają się pod potencjalnych kupców i proszą o skany faktury i gwarancji przed "przelewem" pieniędzy.

A potem jak chcą kogoś wydymać to używają tych skanów ,żeby uwiarygodnić posiadanie sprzętów.

Kolejną próbą jest np. wysyłanie mailem potwierdzenia hasła łudząco podobnym do tego jaki wysyła np. Audiogon.

Dopiero jak wejdzie się na adres , z którego został taki mail wysłany widać ,że np. z Ukrainy albo Rumunii albo z gmail ;)

Otwieram ogłoszenie, spoglądam na zdjęcia i co widzę!?? Widzę moją końcówkę 9011 we własnym domu!!!

To pewnie kolega Lukasiq dziala :D

A tak odnosnie nie wiecie jaki teraz Lukasiq ma nick na forum? Bo z pewnoscia tu pisuje. ;)

Czasami oszuści podszywają się pod potencjalnych kupców i proszą o skany faktury i gwarancji przed "przelewem" pieniędzy.

Dlatego ja zawsze w takim przypadku nakładam w Photoshopie w poprzek wielkimi czerwonymi literami moje imię i nazwisko.

To samo jeżeli ktoś prosi o zdjęcia na którym widać numery seryjne. Nie wiem dlaczego, ale jak ktoś prosi o numery seryjne to w 9 przypadkach na 10 jest to oszust, który w ten sposób próbuje sobie zbudować portofolio do przekrętu. Wysyłasz mu takie zdjęcia z watermarkiem i już nigdy taki klient się nie odzywa. Przepada jak kamień w wodę.

Z jakiegoś powodu, ludzie poważnie zainteresowani zakupem nigdy o numery seryjne nie pytają. Tak przynajmniej wynika z mojego 10+ letniego doświadczenia.

Więc jak ktos pyta o numery seryjne, do tego w pierwszym mailu ... to na 99,99% oszust lub dystrybutor.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kontrola rynku. Dystrybutorzy panicznie się boją o swoje 'terytorium'. Spróbuj na Audio Markcie wystawić ogłoszenie np. Maca bez podawania numerów seryjnych, to ci od razu ogłoszenie zawieszą.

Zresztą na Audiogonie Wilson tez pokazuje ogłoszenia do odstrzału, i Audiogon je od razu zdejmuje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale moment. Masz swój sprzęt, jest już używany i masz prawo go sprzedać w dowolnym miejscu. Przy sprzęcie używanym nie ma żadnej regionalizacji, ani żadnych praw dystrybutorów.

Ale moment. Masz swój sprzęt, jest już używany i masz prawo go sprzedać w dowolnym miejscu. Przy sprzęcie używanym nie ma żadnej regionalizacji, ani żadnych praw dystrybutorów.

Niby tak a okazuje sie, że nie końca. To jakiś skandal z tym zdejmowaniem ogłoszeń.

Dla odmiany cos na temat.

W ostatnim HiFi i Muzyka test MBL 101EmkII.

No właśnie czytam...

Wynika z niego, że mamy wśród nas w końcu kogoś wyjątkowo szczęśliwego;-)

Stasiop na Lukasiqa to pasował taki koleś z TAD w logo z Accuphasem :)

E tam...to chyba była zubożała wersja Lukasiqa...;-)

'ignorance is bliss' - jak mawiał Thomas Gray :)

Za linka dźwięczny byłbym:)

Kup sobie gazetę, a nie - 'za linka' :p

Stasiop na Lukasiqa to pasował taki koleś z TAD w logo z Accuphasem :)

Proszę się nie śmiać z ulubionego forumowicza prawie całego forum - nabardziej lubiłem jak prosił o porady na bocznicy jak zainwestować 'kilka lużnych milonów'. Jak go wyśmiałem, to część kolegów przeprowadziła ofensywę na moją nieskromną osobę w stylu: jak tak można, to pewnie zazdrość, zawiść... i takie tam inne różne śmieszne story, a już opisywanie swoich zachwytów na odsłuchach gdzieś na dalekiej północy i dobijanie dealu było totalnym fenomenem w świetle forumowych zachwytów... ha ha ha '-)

Mógłbym nawet się pokusić o wskazanie 'nowego usera' z podobną retoryką do naszego słynnego mistrza Lu, ale poczekam jeszcze - zobaczymy czy się sprawdzi, a wcześniej czy póżniej na pewno wyjdzie szydło z worka - tu panowie nie ma mocnych na pewne fantazje i zmazy nocne.

Parker's Mood

Nie wiem dlaczego, ale jak ktoś prosi o numery seryjne to w 9 przypadkach na 10 jest to oszust, który w ten sposób próbuje sobie zbudować portofolio do przekrętu.

Na to wygląda, choć bywają wyjątki, bo sam prosiłem o numery swoich kolumn, gdy sprzedający pisał, ze są po przeglądzie w MBL i w ogóle są cacy.

Sprawdziliśmy z Mireckim w MBLu. Potwierdzili, ze były na przeglądzie i są cacy, ale do tego potrzebne były właśnie numery seryjne.

Ty byłeś tym 1 przypadkiem na 10. Czasami numery seryjne faktycznie do czegoś nam mogą posłużyć, ale najczęściej nie są do niczego potrzebne.

Schemat takiego typowego maila od oszusta:

"Czy ogłoszenie jest ciągle aktualne ?

Jeżeli tak to proszę o przesłanie szczegółowych zdjęć z każdej strony, zdjęcia opakowania oraz zdjęcia z widocznymi numerami seryjnymi."

Przez pewien czas wysyłałem zdjęcia z opisanym wcześniej watermarkiem nałożonym w Photoshopie, ale to zajmuje czas, więc teraz najczęściej jaki widze takie maile to je od razu kasuje (chyba że ktos pisze z imiennego, firmowego maila).

Fakt, gdy ktoś chce nr na dzień dobry, to raczej przekręt.

Ps. Przeglądam inne oferty MBL,a i jestem przerażony skalą zjawiska!!! Pre 6010D, kolumny 101E, monobloki 9011/ 9008 A, wcześniej Esoteric K-01- wszystko przekręty! A to, jak oceniam, wierzchołek góry lodowej.

Elb

Co ty mówisz z tym sciąganiem ogłoszeń z Audio Markt ? No niech mi spróbują sciagnąc ogłoszenie :) - poza tym - nr seryjny można wklepać byle jaki -więc po co to komu ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.