Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

wiesz stary, to co napisałeś to taki typowy babski tekst....bez obrazy

jeżeli nie masz śmiałości napisać komu żal ..... proponuję przemilczeć

Ależ proszę bardzo ...ja bym tam chciał MBL ...;))

Pozdrawiam

BABA

Cybant,

Jesteś kobietą?:)))

Jeszcze nie ...może kiedyś ...taka moda teraz jest:)))

Kurde, tylko właśnie brodę zgoliłam....

Kopernik też była kobietą !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Konkurencja czuwa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wyglądają, jak dystrybutory wody ;)

Ukryta Zawartość

Niepotrzebne nerwy. Może to w ogóle nie jest prawda, że MBL-w obcinają górę? A może dotyczy to tylko niższych modeli kolumn?

Niższych nie dotyczy, więc pewnie dotyczy tylko droższych :-)

A może dotyczy tylko i wyłącznie egzemplarza Piano, bo kupił gdzie kupił, a nie tam gdzie powinien ;-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Niższych nie dotyczy, więc pewnie dotyczy tylko droższych :-)

A może dotyczy tylko i wyłącznie egzemplarza Piano, bo kupił gdzie kupił, a nie tam gdzie powinien ;-)

Może to podróba z Chin..;)) ale go wkręcili..

Wg mnie coś w tym jest. Jako użytkownik 126 mogę powiedzieć, że faktycznie np: grając płytę Vangelisa Charriots of Fire bardzo słabo słychać szum tej płyty, która w końcu swe lata już ma.

Np: na Martinach Loganach ten szum (a raczej syk) jest wyraźnie słyszalny. Na MBL-ach jest znacznie słabszy. Bardzo w tle.

Po prostu Logany są lepsze :)

Z uwagi na mój wiek to i dobrze że nie przenoszą góry bo i tak tego bym nie usłyszał ;-)

MBL-e mają bardzo wyrównane pasmo od góry do dołu, są bardzo muzykalne i jak bym miał wolną gotówkę to już by stały u mnie.

A gdybanie teoretyczne coby..... gdyby, niech darują sobie osoby które widziały je tylko na obrazku lub yutubie.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Akurat ja słuchałem ich kilka razy. Ogólnie lubię MBL. Byłem tylko ciekaw czy w tej informacji jest coś na rzeczy? Pewnie są jakieś pomiary gdzieś w necie?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Akurat ja słuchałem ich kilka razy. Ogólnie lubię MBL. Byłem tylko ciekaw czy w tej informacji jest coś na rzeczy? Pewnie są jakieś pomiary gdzieś w necie?

Proszę,

http://www.stereophile.com/images/archivesart/Mbl1010fig3.jpg

MBL 116 nie są zbyt wyrównane;) wykres nr.2

post-27208-0-97552000-1414518033_thumb.jpg

post-27208-0-43792000-1414518584_thumb.jpg

Mi sie mbl bardzo podobaja, choc na razie nie ma miedzy nami chemii:)

Jak pisze Kazik moim sposobem na nieuchronne niedostatki sluchu sa... tuby.

Ale trenuje sluch ostro, a jak wiadomo trening czyni mistrza.

Konto w trakcie usuwania

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ano pomiary są jakie są...

A dźwięk magiczny.No i skąd taki?:-)

Charakterystyka o niczym jeszcze nie świadczy ...to tylko pasmo.

Zostaje jeszcze odpowiedź impulsowa , fazowość , przebieg impedancji i to co w MBL najważniejsze promieniowanie dookólne..

cybant

Oczywiście zadałem pytanie retoryczne.

Zgranie fazowe MBL 101E do Transient Perfect nie należy.

Impedancja w całym paśmie jest"drakońska"dla przeciętnych wzmacniaczy.

To trudne w wykonaniu głośniki aby zgrać je do TP,aby przebieg impedancji trochę wyrównać,aby podnieść SPL i aby dobić do 20Khz.Być może w przyszłości zespół Jurgena Reisa zmieni coś na plus.

Za to nie można nigdzie w żadnej innej konstrukcji nawet zbliżyć się do tej doskonałej charakterystyki wszechkierunkowej!

Gość cybant

(Konto usunięte)

cybant

Oczywiście zadałem pytanie retoryczne.

Zgranie fazowe MBL 101E do Transient Perfect nie należy.

Impedancja w całym paśmie jest"drakońska"dla przeciętnych wzmacniaczy.

To trudne w wykonaniu głośniki aby zgrać je do TP,aby przebieg impedancji trochę wyrównać,aby podnieść SPL i aby dobić do 20Khz.Być może w przyszłości zespół Jurgena Reisa zmieni coś na plus.

Za to nie można nigdzie w żadnej innej konstrukcji nawet zbliżyć się do tej doskonałej charakterystyki wszechkierunkowej!

Sam sobie odpowiedziałeś ...;) stąd magia.

Choć ostatnio słuchałem u Artuku jego dookólnych głośników i jestem pod dużym wrażeniem ..

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie ma tych kolumn w"sieci".

Widzę,że posiadają reflektory akustyczne.

To jego autorskie projekty?

Taka idea przybliża się do MBL 101.

Pisz do Artuku na PW . Grają naprawdę fajnie i są do małych pomieszczeń.

To jakiś zakręcony magik podobno robi;)

Konkurencja czuwa:

Adam,

Rzeczywiście, MBLom rośnie konkurencja, choć z założenia jest to odmienny projekt, znacznie odbiegający od MBL 101, a jedynym wspólnym mianownikiem wydaje się być dookólne promieniowanie 360 stopni.

Nawiasem, to pierwsze w historii dookólne elektrostaty, rozszerzone o moduł basowy w obudowie OZ z aluminium.

Panel ESL - jak podaje producent - ma powierzchnię 5000cm2, i pracuje od 450Hz, natomiast w sekcji basowej zamontowano 3 aluminiowe przetworniki rozmieszczone wokół obudowy (OZ) z zachowaniem kąta 120 stopni.

Ukryta Zawartość

Kanadyjska firma z Ottawy MURAUDIO ma w swojej ofercie dwa modele;

- PX 1 pasywna - 58k.$

Ukryta Zawartość

- DA 1 aktywna ( 2x350W RMS/8Ohm) 67k.$

Ukryta Zawartość

Czytając opinie (bardzo dobre) nie sposób nie zwrócić uwagę na towarzyszącą elektronikę.

Dla mnie ciekawostką jest Bryston (także Kanadyjski) i jego końcówki z serii 7BSST.

Ukryta Zawartość

Z Brystonem zetknąłem się już przy wielu innych opiniach( co najmniej dobrych) dot. amplifikacji MBL 101, choć do napędzenia tych ostatnich, stosowano najwyższy model - Monoblock Bryston 28BSST.

Ukryta Zawartość

Wcześniej wspomnianym modelem tj. Bryston 7BSST raczej nikt nie odważał się napędzać 101, chyba, ze zmostkowanym, ale to chyba tylko w jednym przypadku.

Nawiasem, z samej ciekawości, posłuchałbym u siebie najwyższego modelu Brystona.

Niestety, dystrybutor w PL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma tylko model 7BSST, a najwyższy dostępny jest tylko na zamówienie.

Cosik jest w tym Brystonie, bo wspomniane modele(szczególnie 28BSST) są rzadko spotykane na rynku S/H.

Wracając do MURAUDIO, jestem ciekawy dalszych jego losów i testów w Stereophile.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znam opinie kilku osób mających styczność z Brystonem. Twierdzą, że niezła firma, sprzęt ze średniej półki, dobrze zrobiony ale bez rewelacji. Na pewno nie jest to klasa MBL.

Znam opinie kilku osób mających styczność z Brystonem. Twierdzą, że niezła firma, sprzęt ze średniej półki, dobrze zrobiony ale bez rewelacji. Na pewno nie jest to klasa MBL.

Nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze pod koniec lat dziewięćdziesiątych, Bryston slynął z dwudziestoletniej, kompletnej gwarancji na swoje wyroby (parts & labor). Cenowo też zawsze chyba byli konkurencyjni w stosunku do innych firm. Jakkolwiek było, można śmiało powiedzieć, że firma ta była niezłą alternatywą na tle konkurencji. Podałem ten news jako ciekawostkę.

Parker's Mood

Dalej tak jest.

To raz, a dwa, w PL Bryston 28BSST wyceniono na 11.420 CAD NETTO co + - = 42k. PLN /szt. x 2 = 84 k.PLN za parę monobloków.

Nie wiem na ile ta kwota jest adekwatna do dźwięku?! Bez posłuchania, to czysta fusologia.

Jakiś czas temu dzwoniłem do dystrybutora z zamiarem posłuchania.Niestety, sprowadzany jest tylko na zamówienie.

Na Audiogonie zachwytów nie ma, ale w sumie, opinie o najwyższym modelu są b.dobre, a czasem więcej niż dobre.

W Stereophile są pomiary, więc jeśli kto zainteresowany...

Gdyby był gdzieś blisko, to bym posłuchał, al e targać go niewiadomo skąd dla samego posłuchania?! eee, bliżej mi do Berlina:)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.