Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Czym się zasłużył?

Różnica pomiędzy "zasłużonymi", a Łukasiqiem jest taka, ze Ci pierwsi mają swoją Aleję, a Łukasiq leje na wszystkich.

Co do napędu MBL, to podpowiedzią mogą być fora, głownie w USA.Na Audiogonie też znajdziesz sporo informacji, z którymi monosami , prócz firmówek, łączą MBL, e

Kupowanie innej elektroniki niz MBl do cebukek MBLa to loteria i kombinowanie. Te kolumny grają wybitnie ( tylko :) ) z elektronika MBl. Natomiast elektronika MBLa gra wybitnie ze wszystkimi kolumnami.

Ktoś napisał wcześnie ze wlasciciele MBLa jak zmieniaja cos w systemie to tylko na wyzsze modele MBLa. Ja powiem wiecej - audiofile i melomani ktorzy ktorzy kupili/zasmakowali brzmienia MBLa dziela sie na tych co mają MBLa lub będą mieli MBLa. Natomiast nie ma melomanów ktorzy mieli MBLa :)

Stefek jest Jazz Collectorem designed by Combak Japan.... :-) a tak na serio to jest prawdziwym melomanem i jednocześnie audiofilem. Co do MBL to jest sporo prawdy w tym, że ich sprzęt a dokładnie mówiąc wzmacniacze zagrają z każdymi kolumnami.

Bo skoro potrafią napędzać "swoje" kolumny o skuteczności zaledwie 82dB to tym bardziej inne o wyższej skuteczności. Natomiast nie jest prawdą, że ich kolumn nie napędzi nic innego poza piecami MBL. Napędzą wszystkie mocne tranzystory z mocą min. 2x300W/8om, 2x600W/4om. Trzeba tylko dobrać barwę która nam odpowiada.

Kupowanie innej elektroniki niz MBl do cebukek MBLa to loteria i kombinowanie. Te kolumny grają wybitnie ( tylko :) ) z elektronika MBl. Natomiast elektronika MBLa gra wybitnie ze wszystkimi kolumnami.

Ktoś napisał wcześnie ze wlasciciele MBLa jak zmieniaja cos w systemie to tylko na wyzsze modele MBLa. Ja powiem wiecej - audiofile i melomani ktorzy ktorzy kupili/zasmakowali brzmienia MBLa dziela sie na tych co mają MBLa lub będą mieli MBLa. Natomiast nie ma melomanów ktorzy mieli MBLa :)

Bzdury opowiadasz,sądząc po Twoich wpisach niewiele miałeś do czynienia z dobrymi urządzeniami.Jeszcze długa droga przed Tobą :).

Podtrzymuje ze melomanów nie ma ktorzy mieli MBLa. Widac Stefek nie jest melomamanem :)

Jakoś dotąd nie przeczytałem ani jednego Twojego wpisu świadczącego o tym,że jesteś melomanem.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Bzdury opowiadasz,sądząc po Twoich wpisach niewiele miałeś do czynienia z dobrymi urządzeniami.Jeszcze długa droga przed Tobą :).

Jakoś dotąd nie przeczytałem ani jednego Twojego wpisu świadczącego o tym,że jesteś melomanem.

A czy gdzieś napisałem ze jestem melomanem .? Przede mną dluga droga ? Jesli faktycznie zmieniles MBLa na produkty Comback to przed toba droga liczona w latach swietlnych

Kurde kto to jest meloman? Ja po prostu słucham sobie w domu minimum te 10płyt tygodniowo a jak są sprzyjające warunki to idę na koncert live.

Karpia też na święta nie kupuję tylko inna rybę i co w związku z tym nie jestem polakiem ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Definicję melomana podano wyżej: "ten który nie posiada MBL":-)

Nie wiem czy chciałbym posiadać MBL-a Klasyczną muzykę i pewne nagrania potrafi odtworzyć genialnie ale inne gatunki nagrane prostymi technikami zaczynają kaleczyć uszy, powstają dziwne dziury w scenie stereo i znów stajemy się niewolnikami określonych wydawnictw :)

Meloman nie Niewolnik :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wg mnie potrafi oddać fantastycznie skalę, rozmach, dynamikę dźwięku a także oferuje fenomenalną przestrzenność, natomiast w kwestii oddania barwy jest dla mnie zbyt surowy. Rozumiem Stefka, który miał MBL i zmienił system na Reimyo.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

który miał MBL i zmienił system na Reimyo.

Z prostego powodu w Reimyo są lampy a w MBL - u ich nie ma ;)

A tak na poważnie nie wiem jak może ktoś , kto słucha tylko tranzystora twierdzić ,że MBL jest surowy w dżwięku ?

Akurat tego bym nie powiedział o tym sprzęcie.

Jest wiele innych tranzystorów (w ty b. drogich) , które grają właśnie bezbarwnie i szaro.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jarku, ja akurat słucham lamp i może jestem faktycznie skażony ich rodowodem. Ale słyszałem też dobrze grające tranzystory, np Momentum D'Agostino. Choć też do końca mnie nie przekonał. Podobnie jak elektronika Spectrala, którą pożyczyłem do testów. Natomiast fantastyczne wrażenie zrobiła na mnie hybrydowa końcówka Conrada Johnsona ET250S, za kilkakrotnie mniejsze pieniądze od obu wyżej przywołanych. Nie znam najwyższych monobloków MBL, może faktycznie grają tak jak koledzy piszą. W każdym razie to co grało na Audio Show (Corona?) było słabe.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarku, ja akurat słucham lamp i może jestem faktycznie skażony ich rodowodem. Ale słyszałem też dobrze grające tranzystory, np Momentum D'Agostino. Choć też do końca mnie nie przekonał.

No to witam w klubie ;)

Mam ten sam problem .

Ale powiem szczerze ,że MBL zagrał (jak na tranzystor) nieźle.

Mówisz Momentum jest takie dobre.

Tak się składa ,że po nowym roku będę miał u siebie na odsłuch na tydzień.

Zobaczymy ;)

Meloman to miłośnik muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest wielu melomanów, którzy nie sa audiofilami. Chyba większość...Słuchają głównie muzyki na żywo i w domu mają jakieś podstawowe urządzenia do odsłuchu, bo dźwięk live uważają za niemozliwy do podrobienia... znam osoby mające wielką wiedzę o muzyce klasycznej, operze..Dla nich podnietą są wielogodzinne duskusje o wyższości jedego wykonania nad innym i rozbieranie danej interpretacji na szczególy...

Są też oczywiście audiofile-melomani, którzy łączą jedno z drugim. Jednak do tego potrzeba wiele pieniędzy i wiele wolnego czasu, a o to razem trudno, ale z kazdym rokiem będzie ich zapewne przybywać, w miarę bogacenia się społeczeństwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wg mnie potrafi oddać fantastycznie skalę, rozmach, dynamikę dźwięku a także oferuje fenomenalną przestrzenność, natomiast w kwestii oddania barwy jest dla mnie zbyt surowy.

.., a nie jest czasem tak, że z czasem sobie podkolorowujesz wyobrażenie o prawdziwej barwie?

Osobiście, uważam, ze dobrze skonfigurowany zestaw MBL, a(podkreślam, dobrze) właściwie oddaje barwy, tj. naturalnie bez podkolorowania.

Mam na myśli np. podkręcony kontrast czy kolor w tv i po czasie tak się do tego przyzwyczaisz, że gdy ktoś ustawi na "neutral" czyli właściwy balans, to stwierdzisz, ze "to nie te barwy", ze nie są naturalne, podczas, gdy to właśnie twoje wcześniejsze przyzwyczajenie "skrzywiło twój obraz jakim jest naturalność".

Nikt nikomu nie broni pić Whiskacza z Colą, ale z drugiej str, to przecież "podkolorowanie trunku"

Oczywiście, to tylko rozważania:)

Trzeba tylko dobrać barwę która nam odpowiada.

Jesli jakis element toru ma jakas okreslona barwe to jest juz cos czego w systemie nie lubie, ale zdaje sobie sprawe ze wiekszosc urzadzen ma jakas sygnature brzmienia. To jednak radzilbym isc w naturalnosc bez rozwazan o rodzaju barwy a bardziej skupic sie czy jest nasycenie barwowe czy tez go nie ma. To moim zdaniem bardziej istotne

Karpia też na święta nie kupuję tylko inna rybę i co w związku z tym nie jestem polakiem ?

Jesteś nie polak..............tylko branżysta))

wesołych świąt

A czy gdzieś napisałem ze jestem melomanem .? Przede mną dluga droga ? Jesli faktycznie zmieniles MBLa na produkty Comback to przed toba droga liczona w latach swietlnych

MBL101 słuchałem kilka razy,116F razy kilkanaście,126 miałem długo w swoim systemie.Wiem,z czym MBL gra,a z czym nie gra,z jakimi wzmakami,i jakimi kablami. Chętnie poczytam o Twoich doświadczeniach z firmą MBL.

Z prostego powodu w Reimyo są lampy a w MBL - u ich nie ma ;)

Ale słuchałem jeszcze długo na MBLach,mając już cały system Reimyo,dopiero po roku zmieniłem na firmowe kolumny :).

Och te barwy... nie mam nic przeciwko temu, żeby pokolorować szary świat, ten muzyczny również. Praktycznie każdy koloruje, bo kolor to też muzyka. Mam pytanie? Jaka powinna być prawidłowa barwa dżwięku gitary elektro-akustycznej Martin XC1T Ellipse? Na których głośnikach i w jakim setupie osiągnę prawidłową barwę...??? Tak tylko pytam, bo już się pogubiłem i sam nie wiem, z których głośników będzie najwłaściwiej... tzn. barwowo najwłaściwiej i najprawidłowiej. No i co najbardziej według Was, nadaje koloru muzyce?

Parker's Mood

Mówisz Momentum jest takie dobre.

Oj, z tym wzmakiem bywa różnie i możesz się zawieść. Ale może być zupełnie na odwrót o czym przekonasz się już niebawem.

Stefek.

Muszę koniecznie posłuchać Remyio sound bo otarłem się o różne opinie zabarwione uśmieszkiem na ustach i to nie tylko z powodu abstrakcyjnej ceny...

ale dzwięku przede wszystkim. Nie omieszkam dać znać i wyrazić swoją opinię.

z których głośników będzie najwłaściwiej... tzn. barwowo najwłaściwiej i najprawidłowiej.

szaro, bez zroznicowania - zle

soczyscie, roznorodnie (kolorowo wlasnie) - dobrze

Ocene nalezy zaczynac od wokali. Mimo, ze kazdy inny, ich uniwersalny wzorzec mamy w pamieci sluchowej i z reguly trafnie odpowiadamy, kiedy dany wokal zostal odtworzony bardziej lub mniej prawdziwie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Och te barwy... nie mam nic przeciwko temu, żeby pokolorować szary świat, ten muzyczny również. Praktycznie każdy koloruje, bo kolor to też muzyka. Mam pytanie? Jaka powinna być prawidłowa barwa dżwięku gitary elektro-akustycznej Martin XC1T Ellipse? Na których głośnikach i w jakim setupie osiągnę prawidłową barwę...??? Tak tylko pytam, bo już się pogubiłem i sam nie wiem, z których głośników będzie najwłaściwiej... tzn. barwowo najwłaściwiej i najprawidłowiej. No i co najbardziej według Was, nadaje koloru muzyce?

Na bank z komputerowych z każdą muzą z jutuba.............wiem na 1000% pytałem Stasiopa.

Wesołych Świąt

Stefek.

Muszę koniecznie posłuchać Remyio sound bo otarłem się o różne opinie zabarwione uśmieszkiem na ustach

Mam taki uśmieszek jak czytam wpisy ludzi,którzy wiedzą o tym systemie wszystko,ale nawet koło niego nie stali :).

Na bank z komputerowych z każdą muzą z jutuba.............wiem na 1000% pytałem Stasiopa.

Mysle ze posiadam do siebie dystans ale ten Twoj zart nie jest smieszny jest tylko plytki :) Co nie znaczy ze mam cos przeciwko aby ze mnie zartowac czy kpic, poporstu czesto Stary twoje zarty sa cienkie jak teflon w kondensatorach :D

Rowniez Wesolych Swiat ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.