Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Na CD Electraglide Epiphany X.3 na obu wtyczkach Oyaide 079 (złoto). Na preamp Heavens Gate Ultra Silence, o dziwo daje świetnie radę i nie słychać szorstkości, trudno też znaleźć mu coś lepszego na rozsądne pieniądze. Na końcówce mocy z kolei Electraglide Ultra Khan Mk I.

Witaj Maćku! Gratuluję zamiany papierowych świstków z nadrukami na urządzenia dające Ci przyjemność (delikatnie to ujmując). Jak tylko czas w końcu pozwoli chciałbym przez parę chwil dzielić ją z Tobą, słuchając nie tylko Twoich CD-ków;-)

P. Tomaszu to mamy w kwestii zasilania podobnie;-)

U mnie na Transporcie Epiphany X.3 choć na oryginalnych, sprawiających średnie wrażenie wtykach

do DAC-a Mini Khan

pre Ultra Silence

końcówka Genghis Khan - on mnie chyba najbardziej zadziwił - in plus dźwiękiem, in minus swoją "nieukładną niezginalnością"

A do listwy Transparent Reference

to pewnie nie koniec prób i eksperymentów, jednak zmiany jakie dają takie sieciówki są nie do przecenienia.....

dziś dostałem coax MIT Reference - ciekawe jak wypadnie przy Transparencie?

pozdr!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Epiphany X.3 choć na oryginalnych, sprawiających średnie wrażenie wtykach

A ja właśnie dziś odebrałem X.3 z wymiany orginalnych wtyków za Oyaide 079 i na razie nie mogę się przestawić na nowe brzmienie. Miałem Oyaide na wejściu a na wyjściu była ta zwykła mała wtyczka z mosiądzem w środku. Ona daje znacznie więcej wysokich tonów, przez co kabel może sprawiać wrażenie nieco jazgotliwego. Po założeniu Oyaide dźwięk bardzo wyszlachetniał, poprawiła się gładkość, analogowość, namacalność planów, ale mam wrażenie pewnego kocyka na wysokich tonach. To złagodzenie jest jakby nadmierne. Prawdopodobnie po kilkunastu godzinach brzmienie się otworzy wraz z wygrzaniem puszki. W Łodzi jest np szkoła, która mówi, żeby zakładać różne puszki na ten sam kabel, najlepiej na początku złoto, a na wyjście rod. Ja nie chciałem robić aż takich eksperymentów na CD, poczekam kilka dni i zobaczę w jakim kierunku pójdzie ostateczne brzmienie. W każdym razie skala różnic po wymianie tylnej puszki jest przeogromna i mam wrażenie, że idzie w innym kierunku niż wtedy gdy wymieniłem przednią. Wtedy dźwięk nabrał większej otwartości i motoryki a teraz zmiany poszły w kierunku grania analogowego. To tak tytułem off-topu, ale Maciek pytał. W każdym razie polecam lekturę mojego postu i oczywiście samodzielne porównania wszystkim sceptykom, którzy twierdzą że kable nie grają a puszki to już w ogóle fantasmagoria;-)

... Po założeniu Oyaide dźwięk bardzo wyszlachetniał, poprawiła się gładkość, analogowość, namacalność planów, ale mam wrażenie pewnego kocyka na wysokich tonach. To złagodzenie jest jakby nadmierne. Prawdopodobnie po kilkunastu godzinach brzmienie się otworzy wraz z wygrzaniem puszki.

Na moje "ucho", zmiany idą w dobra stronę ;)

Ten kawałek złota doda to czego mi w tym kabelku brakowało ;)

----------------------------------------------------

Witaj Maćku! Gratuluję zamiany papierowych świstków z nadrukami na urządzenia dające Ci przyjemność (delikatnie to ujmując)

Nie ujmuj delikatnie. Wal śmiało:)))

Tomala, Witek,

Na źródłach macie ten sam kabel, mimo, ze źródła skrajnie różne.

O Elekralide już kiedyś dyskutowaliśmy.:) Jaką inną firmę poleciłbyś/cie do ARC,a z s/h do 4k.PLN

Za jakiś czas, będę miał topowy Ansae - Supreme na test. Zobaczymy jak się sprawdzi w systemie. Tymczasem, rozglądam się za innymi z którymi ARC mógłby się zgrać.

Ponadto, jutro zagości Acoustic Lab i będziem męczyć akustykę. Na przyszły tydzień, zaplanowałem modernizację zasilania, a na wiosnę ruszam z całkowicie nową linią zasilającą. Takze czeka mnie kopanko ze 20m. Mam kreta w ogrodzie, ale za czorta drań, nie chce się namówić na kopanko:) Szkoda, bo korytarze są w sam raz na peszla:)

Mariusz,

Twoje równie piękne :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na moje ucho, zmiany idą w dobra stronę ;)

Ten kawałek złota doda to czego mi w tym kabelku brakowało ;)

Darek, Tobie by się bardzo spodobał po zmianie. To jest dokładnie Twoja estetyka. Tylko widzisz, to powoduje że ARC idzie w kierunku, który na początku (jak CD był zimny) u Cybanta nam się nie podobał, wysokie były mało rozdzielcze. U mnie to nie przeszkadza, natomiast w bardziej kremowym systemie może być przesadne.

Nie ujmuj delikatnie. Wal śmiało:)))

Tomala, Witek,

Na źródłach macie ten sam kabel, mimo, ze źródła skrajnie różne.

O Elekralide już kiedyś dyskutowaliśmy.:) Jaką inną firmę poleciłbyś/cie do ARC,a z s/h do 4k.PLN

Za jakiś czas, będę miał topowy Ansae - Supreme na test. Zobaczymy jak się sprawdzi w systemie. Tymczasem, rozglądam się za innymi z którymi ARC mógłby się zgrać.

Ponadto, jutro zagości Acoustic Lab i będziem męczyć akustykę. Na przyszły tydzień, zaplanowałem modernizację zasilania, a na wiosnę ruszam z całkowicie nową linią zasilającą. Takze czeka mnie kopanko ze 20m. Mam kreta w ogrodzie, ale za czorta drań, nie chce się namówić na kopanko:) Szkoda, bo korytarze są w sam raz na peszla:)

Mariusz,

Twoje równie piękne :)

Acrolink 7100. Zupełnie inne granie, podobnej klasy do Epiphany ale całkowicie przeciwstawne. Dużo basu, ciemne tło. Nie wiem czy kupisz za 4 tys. zł, ale można próbować. Musiałbym posłuchać jak u Ciebie gra cały system żeby doradzić, jeśli ciemno i gęsto to raczej Epiphany, jeśli jasno i lekko to zdecydowanie Acrolink. Lepszy byłby oczywiście 9100, a najlepszy 9500 ale to są już zaporowe kwoty. I jeśli już to tak jak pisał Stefek albo seria z końcówką 100 albo 500 a nie 300.

Darek, Tobie by się bardzo spodobał po zmianie. To jest dokładnie Twoja estetyka. Tylko widzisz, to powoduje że ARC idzie w kierunku, który na początku (jak CD był zimny) u Cybanta nam się nie podobał, wysokie były mało rozdzielcze. U mnie to nie przeszkadza, natomiast w bardziej kremowym systemie może być przesadne.

zakładam, że tak jak zimny ARC, ta puszka potrzebuje czasu i będzie idealnie.

Wchodzimy na trochę wyższy poziom abstrakcji, wygrzewanie wtyków (ale jazda;) no ale w końcu jesteśmy w HE :)

----------------------------------------------------

Tomek,

Ciekawym jednego. Na ile twój ARC gra inaczej niż mój? Wykosiłeś ze swojego wszystkie firmówki z 6H30 i 6550c na inne:) Pewnie, spostrzeżenia dot. sieciówek też są nieco inne.

Z drugiej, wiadomo, ze dobiera się do SYSTEMU.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ciekawym jednego. Na ile twój ARC gra inaczej niż mój? Wykosiłeś ze swojego wszystkie firmówki z 6H30 i 6550c na inne:)

W torze sygnałowym mam stare Sovteki 6H30P-EW z roku 2002, grają nieporównywalnie lepiej niż te z bieżącej produkcji, te ostatnie to prawdziwy dramat. Co ciekawe w odtwarzaczu nie sprawdzają się lampy w militarnej specyfikacji -DR, powodują że dźwięk jest bardziej dynamiczny i konturowy, ale mniej plastyczny i zwiewny. W zasilaniu 6550 została już dawno usunięta i zrobiono zasilanie w postaci jednej lampy 6H-30P-EW oraz 5881 Sovteka. Czyli wersja CD 8. 6H-30P-EW mam z roku 2001, analogiczna uwaga jak do tych z toru sygnałowego. Ostatnio wyrzuciłem tego Sovteka 5881 i zastąpiłem go wersją 6L6 WXT - gra o wiele lepiej, mocniej na dole, ze znacznie większą głębią. Mam też zmienione gniazda zasilające na złote Furutechy (z filtracją) oraz trochę innych, pomniejszych modyfikacji, typu wewnętrzne łączówki, itp. No i różnica tkwi zapewne w założonym zegarze, tu jest poważny aczkolwiek kosztowny upgrade. W sumie brzmi dużo lepiej niż oryginalny CD 8 mojego kolegi, mimo że gram na tym teoretycznie gorszym przetworniku który miała CD 7.

zrobiono zasilanie w postaci jednej lampy 6H-30P-EW oraz 5881 Sovteka. Czyli wersja CD 8.

Piano ma analogiczne zasilanie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak, dokładnie Tomuś. Już kiedyś pisaliśmy o tym, ze moja upgradowana ARC CD 7/8 w stabilizacji żarzenia posiada 6N30P-EW, a stabilizację napięcia 6550c.

Ja z kolei, zamiast wymiany lamp na inne, skupiłem się na pomierzeniu i dobraniu 6H30 w kontekście symetrycznego sygnału na wyjściu L/R, bo okazało się, ze nie był równy i były nawet spore odstępstwa, mimo, że to komplet pomierzonych i oznaczonych lamp zakupiony od dystrybutora.

Kusisz tymi Sovtekami w torze sygnałowym. :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kusisz tymi Sovtekami w torze sygnałowym. :)

Zacznij od zasilania i spróbuj założyć zamiast 6550 lampę Sovteka 6L6 WXT. Najlepiej o jak największej emisji. Można kupić w lampach elektronowych za około 80zł. Nie wiem jak w porównaniu do 6550, ale od 5881 o niebo lepsza. Przynajmniej od tej, którą ja miałem (z 2010r.).

Piano ma chyba właśnie 5881.

Adam, ja mam ten CD, który przyjechał do Ciebie z Olsztyna. Tam zmiany w zasilaniu robił chyba serwis Audio Fast?

Już nie pamiętam. Za dużo sprzętu :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dziś goszczę Mirka/ Acoustic Lab.

Przywiózł dyfuzory.

Zmontowane już stoją w obydwu wersjach; z podświetleniem i bez.

Piękna robota!

Bardzo mnie się podobają!

Zdecydowanie lepiej wyglądają na żywo, a zdjęcia nie oddają.

Czas na ustawienie i wpływ na dźwięk.

Pierwsze, pozytywne spostrzeżenia już mam.

Słucham dalej...

• 3 tygodnie później...

Wystąpiłem do moderacji z wnioskiem o zamknięcie tego oraz innych moich wątków.

Dziękuję za uczestnictwo, wkład, obecność i pomoc.

Szczególne podziękowania kieruję do tych, którzy w duchu szczerej koleżeńskości, kierowani pasją, muzyką i jej reprodukcją, przyczynili się do rozwoju tego wątku.

Czas pokazał, ze obrany przeze mnie - kierunek Berlin, okazał się w moim mniemaniu, słuszny , właściwy i jak żaden inny, nie dostarczył mi tylu pozytywnych emocji.

Owszem, jest jeszcze parę spraw do zrobienia, jednak główne składowe systemu tj, kolumny modelu 101 oraz monobloki serii 9011 pozostają niezmienne i nie do ruszenia:)

Życzę wszystkim podobnych doznań.

Grudniowy czas, wyjątkowość chwili, skłania mnie także do wyrażenia paru słów...

W obliczu nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku 2015, składam wszystkim serdeczne życzenia zdrowia, sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym oraz spełnienia wszystkiego tego, co w duszy niespełnione pozostało.

Serdecznie pozdrawiam,

Piano,

Szkoda....

Generalnie miło było tu zaglądać i obserwować jak zmierzasz w wybranym przez Ciebie i odpowiadającym Ci kierunku! Obyśmy wszyscy mieli tyle przekonania i radości z dokonywanych wyborów....

Również życzę Tobie i wszystkim tu zaglądającym zdrowia, pasji i szeroko pojętej radości z życia, niekoniecznie tylko własnego...

Pozdrawiam!!!

P.S.

lecę pogadać z karpiami i trochę nie wiem czego im na te piękne święta życzyć;-(

Szkoda....

Wątek ciekawy inspirujący do przemyśleń, gdzie muzyka i pasja do niej. spowodowała zainteresowanie firmą MBL, oraz bardzo ciekawą adaptacją akustyczną.

Życzę Tobie i uczestnikom wątku dużo zdrowia i czasu na doznania muzyczne.

P.S.

ostrzę siekierkę i lecę do lasu po ........;)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Piano,

A moze tak zostawic watek, zebys od czasu do czasu mogl sie podzielic kolejnymi wrazeniami i usprawnieniami w torze?

To jest bardzo uznany sprzet, swietnie nadajacy sie do tej zakladki.

Produkowany u naszego sasiada, wiec z urzadzeniami z drugiej reki tez nie jest za trudno, wiele osob skorzysta moze kiedys z Twoich doswiadczen jak juz dojrzeja finansowo do tej marki.

Konto w trakcie usuwania

Dziś goszczę Mirka/ Acoustic Lab.

Przywiózł dyfuzory.

Zmontowane już stoją w obydwu wersjach; z podświetleniem i bez.

Piękna robota!

Bardzo mnie się podobają!

Zdecydowanie lepiej wyglądają na żywo, a zdjęcia nie oddają.

Czas na ustawienie i wpływ na dźwięk.

Pierwsze, pozytywne spostrzeżenia już mam.

Słucham dalej...

Na ostatnim zdjęciu cebulka na czas ustawiania ekranów jest tymczasowo tak blisko ściany?

Piano nie zamykaj wątku dobrze ze jest!!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Moderacja zwleka z zamknięciem... Może mam im kolędę zaśpiewać:))

Nim mnie posądzą o brak decyzyjnej konsekwencji, to dodam, że;

Odległość wynosi 99.5cm

Inaczej nie da rady :) Przy zachowaniu wszystkich możliwy zaleceń( Owners Manual) dot. ustawienia 101 oraz akustycznych właściwości pokoju.

Ps. Mariusz,

Na ucho Ci powiem, ze masz rację.

W ogóle, miło, ze wpadliście:)

Tak refleksyjnie... co zrobić, gdy na podwórku za oknem dwie drużyny walczą kopiąc w piłę, a hałas i wrzawa zagłusza mi muzykę?

Mecz wydaje się z góry ustawiony, więc;

Mogę zacząć z nimi się kopać lub zamknąć okno. Wybrałem okno.

Może się zanadto Duńczyka nasłuchałem, ale podobnie jak on, mam coraz większy apetyt na święty spokój, czytaj, słuchanie muzyki.

Piano nie zamykaj. Przecież hi end, to właśnie MBL.

Życzę Ci dużo wolnego czasu i frajdy ze słuchania.

Zdrowia bo co nam z tego wszystkiego gdy go brak.

Spełnienia marzeń bo zawsze jakieś są a tak poza tym Wesołych Świąt

Jingle Bells MBLs

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.