Skocz do zawartości
IGNORED

Proponowane zmiany w zasadach moderacji na forum Audio Stereo

barmanekm

Propozycje zmian w zasadach moderacji dyskusji na forum Audio Stereo.  

116 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś za tym aby nadrzędni moderatorzy Audio Stereo ingerowali w dykusję tylko wtedy gdy występuje naruszenie prawa lub zasad współżycia społecznego?

2. 2. Czy jesteś za tym aby to ZAŁOŻYCIELE tematów mieli nieograniczone prawo do ich moderacji i administracji?

3. 3. Czy jesteś za tym aby wszystkie działania moderatorów były jawne?

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat tego moderatora lubię. :)

Bywa elastyczniejszy od innych. Mnie osobiście wnerwia wnikanie w merytorykę naszych wypowiedzi. Moderator powinien pilnować kultury dyskusji i tyle, niestety często jest bardzo stronniczy. Jeśli dyskutując podważam nieświadomie jego audiofilski światopogląd, to zamyka się dla mnie wątek pod pretekstem nie merytorycznych wypowiedzi. Otóż chciałbym powiedzieć, że subiektywne sprawy o których tu dyskutujemy, nie powinny podlegać zero-jedynkowej ocenie, bo to nie matematyka.

I ten absolutny brak poczucia humoru, czasem byle żarcik i drzwi zostają zamknięte, a przecież to nie forum pogrzebowe.

Odpowiedziałem zgodnie z prawdą. Uzależniliśmy możliwość jakichkolwiek zmian, od ... Ciebie. Tylko Ty możesz to zmienić, niestety nie zapowiada się na to tak szybko. Po wszystkim, co przeszliśmy z Twojej strony, nie jest to takie proste. Sądzę, że gdyby Twoje wpisy, były AKCEPTOWALNE, moglibyśmy wrócić z pozostałymi moderatorami do rozmowy. Przyznaję, mniej jest teraz z Twojej strony wpisów obraźliwych (mniej, nie oznacza, że ich nie ma), jednak trollowanie, nieudokumentowane pomówienia i wpisy nie na temat, to nadal szara codzienność.

Trudno z pozycji moderatora, rozmawia się o Tobie Piotrze. Trudno, bo jest was dwóch, a nawet trzech. Jeden, to ten spotykany w realu, drugi to ten, którego widzą forumowicze, trzeci pisze posty które mamy zatwierdzać. Tych ostatnich, zatwierdzamy tylko część, co tak oburza niektórych. Dzieje się tak, bo nie widzą tych niezatwierdzonych. Tak więc, dla przeciętnego forumowicza, jesteś kolorowym, wyrazistym gościem, którego moderacja tak tępi. Tyle tylko, że ludzie widzą tylko część prawdy. Używając nomenklatury audiofilskiej, mamy tu kolumnę z założonym filtrem czwartego rzędu, która mimo to, ledwie się mieści w +-3dB. Syf który zostaje odfiltrowany, nie mieścił się jeszcze niedawno w żadnej normie.

Może jeszcze lekcja z historii (dedykuję kolegom jarowi i maszy w szczególności). Po otrzymaniu uprawnień moderatorskich, broniłem wielokrotnie Piotra. Wstawiałem się za niego, dzwoniłem, prosiłem i uzgadniałem warunki banów z innymi modami, którzy nie mieli już cierpliwości. Gdy w końcu pojąłem, że kolega kolegą, ale tak dalej się nie da, zbanowałem w końcu jego konto. Wtedy się okazało, że podważył moją decyzję ówczesny mod - Frantz. Tak, to ten sam mod, u którego wcześniej musiałem prosić o kolejne szanse dla starego. Ten sam, którego stary wielokrotnie mieszał z błotem... Tym razem jednak, Frantz podważył moją decyzję, z przyczyn PROCEDURALNYCH...

Tak więc mamy na forum nadal starego audiofila, mamy jedną nogą.

ŁADNE BAJKI PISZESZ..........A WAS ILU JEST???.................przestań mnie rozsmieszać o tej porze.

Wina tkwi w samym Tobie,bo Frantz zrozumiał co jest grane,a ja gram podobno fajną muzę-tylko nie lubię obłudników.Pozdrowileś już geniusza Stasiopa?

O jakiej nomenklaturze piszesz?.............PRL-u już nie ma,zresztą sie przekonasz że mam racje w kwestii moich moderowanych wpisów-nie powinno ich być.

Bo jak tu sie nie wkurzać-pisze coś i cisza .............co myslisz,ze będę rozmawiał z samym sobą?Nazwałes mnie szkodnikiem widac to jeszcze obowiązuje.

Podaj mi lepiej nr telefonu do Site..........na który będę mógł sie dodzwonić do prezesa Site........bardzo Cie o to proszę.

• Użytkownicy+

Mario, nie naciągaj faktów. Wiem co chcesz uzyskać - kolejną wojnę o kable. Czytaj tematy ze zrozumieniem i nie będzie niejasności. Np. "Tara, czy Cardas?" Odpowiadając - kable nie grają (na wszelkie możliwe odmiany), piszesz nie na temat, na dodatek trollujesz.

Nie mów też, że ktoś zabrania żartów. To bzdura. Co innego, jeśli zaczynają ciągnąć się stronami i nikt już nie pamięta, o czym był wątek. Nie tylko ja o tym mówiłem, że później szukając jakiś informacji, trzeba się przedzierać prze to wszystko.

PS. Zagłosowałem, choć nie wiem, czy jako moderator powinienem.

1, TAK (oczywiście uznaje, że wpisy niezgodne z tematem wątku, są niezgodne z zasadami współżycia społecznego)

2, NIE (wyjaśniałem wcześniej)

3, TAK (uważam, że wpis powinien być niewidoczny, ale w tym miejscu powinna znajdować się notatka o przyczynie usunięcia).

Masz trochę racji, ale jak ktoś pyta czy warto kupić szczypior za 500 złotych, czy lepiej szparagi za 400 do makowca, to szczerze mu piszę, żeby dał spokój. I tu zaczyna się pojawiać różnica światopoglądów. Bo o ile moja odpowiedz faktycznie nie dotyczy wyboru między A oraz B, to w moim mniemaniu jej końcowy efekt ma wpływ na zadane pytanie. W końcu chodzi o to co człowiek uzyska na samym końcu. Mam dość wojen kablowych, więc z reguły unikam już tych tematów, chyba że mam świrnięty dzień, wtedy ewentualnie na postawione pytanie pod tytułem jakie kable, odpowiadam... miedziane. Poza tym wiele wartościowych wątków zupełnie niesłusznie wylądowało na bocznicy, bo nie były laurkami poświęconymi branży audio i zwyczajnie podważały i ośmieszały wiele spraw i gadżetów. Tak czy inaczej zdaje sobie sprawę, ze trudno zapanować nad tym całym chaosem i tyloma wypowiedziami oraz użytkownikami.

• Użytkownicy+

ŁADNE BAJKI PISZESZ..........A WAS ILU JEST???.................przestań mnie rozsmieszać o tej porze.

Wina tkwi w samym Tobie,bo Frantz zrozumiał co jest grane,a ja gram podobno fajną muzę-tylko nie lubię obłudników.Pozdrowileś już geniusza Stasiopa?

O jakiej nomenklaturze piszesz?.............PRL-u już nie ma,zresztą sie przekonasz że mam racje w kwestii moich moderowanych wpisów-nie powinno ich być.

Bo jak tu sie nie wkurzać-pisze coś i cisza .............co myslisz,ze będę rozmawiał z samym sobą?Nazwałes mnie szkodnikiem widac to jeszcze obowiązuje.

Podaj mi lepiej nr telefonu do Site..........na który będę mógł sie dodzwonić do prezesa Site........bardzo Cie o to proszę.

Nas jest w moderacji kilku (można sprawdzić, na odpowiedniej stronie), mamy dość zbieżne zdanie.

Zgadza się, nie powinno Twoich wpisów być. Gdyby nie moja słabość do Ciebie, a później nieoczekiwana "odmiana" Frantza, byłbyś zbanowany.

Co do wkurzania się na zatwierdzanie wpisów, to nie dziwię się. Ciężko na to pracowałeś, nie do mnie te pretensje.

Telefony do Site są ogólnodostępne, pewnie pobrali wolne przed świętami.

Masz trochę racji, ale jak ktoś pyta czy warto kupić szczypior za 500 złotych, czy lepiej szparagi za 400 do makowca, to szczerze mu piszę, żeby dał spokój. I tu zaczyna się pojawiać różnica światopoglądów. Bo o ile moja odpowiedz faktycznie nie dotyczy wyboru między A oraz B, to w moim mniemaniu jej końcowy efekt ma wpływ na zadane pytanie. W końcu chodzi o to co człowiek uzyska na samym końcu. Mam dość wojen kablowych, więc z reguły unikam już tych tematów, chyba że mam świrnięty dzień, wtedy ewentualnie na postawione pytanie pod tytułem jakie kable, odpowiadam... miedziane. Poza tym wiele wartościowych wątków zupełnie niesłusznie wylądowało na bocznicy, bo nie były laurkami poświęconymi branży audio i zwyczajnie podważały i ośmieszały wiele spraw i gadżetów.

Przykład jest zły. Kable wymienione, w najgorszym razie, nadają się tak samo "do makowca", co najwyżej możemy mówić, że są dokładniej "oczyszczane", "selekcjonowane" itp. i wszystko to za dużą kasę, a efektu nie można rozpoznać.

Tak czy inaczej zdaje sobie sprawę, ze trudno zapanować nad tym całym chaosem i tyloma wypowiedziami oraz użytkownikami.

Nie da się. Modów jest 10% potrzeb, zresztą i tak wszystkim nie dogodzisz.

Zgadzać się w każdym calu z Likorzem - przerażające!!!:) A do "moderatorów": dajcież ludziom pogadać. Nie wszyscy handlują złomem , robiąc Wam konkurencję. O "nienawiści" nie ma mowy, bośmy ludzie przyzwoici. PS - cir i palton lubią wywalić w kosmos. Czemu - nigdy nie piszą. Tak po prostu lubjejo. Jeszcze coś, Państwo Moderatorstwo- gdy już wszystkich zbanujecie, kto będzie się wkurzał na wasze(wątpliwej jakości) reklamy?:))) Uprzejmie, świątecznie pozdrawiam - Jacek.

naprawdę czytam i jestem zdumiony....nie mogę uwierzyć aby w dzisiejszych czasach gościa traktować w ten sposób i to gdzie.. na forum

zabronić komuś pisać i to z jakich powodów.....dla mnie jest to smarkateria. Tak sobie gdybam...może Stary A pożyczył komuś kasę i ten

miglanc się ociąga ze zwrotem długu....no brak mi słów na tą sytuację....nie wiem co powiedzieć

Przecież na forum to już chyba każdy na każdego napadł....no i co się stało?....włos komuś z głowy spadł? jeżeli ktoś jest obrażony śmiertelnie to jego problem, to nie jest kółko różańcowe, tu dorośli faceci piszą o swoim hobby i czasami dochodzi do takich zgrzytów

to jest normalne zachowanie.Jeżeli ktoś jest zbytnio wrażliwy, można tylko powiedzieć .,,był czas przywyknąć,,....

kiedyś usłyszałem na temat Starego coś tak zabawnego ,, Stary potrafi zestroić komuś system słuchając go przez telefon,, :)

jeżeli ten gość faktycznie jest tak dobry w tym co robi, to ci którzy go banują popełniają duży błąd

tyle w temacie.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Ja chyba tą burzę wywołałem pytając Szymona czy aby nie zmyśla mówiąc

że Stary pisze i czeka na zatwierdzenie grom wie przez jaką władzę .

Stary , ja i pewnie wielu innych byliśmy tu podejrzewam wcześniej niż obecna

Wilka Moderacyja i pewnie będziemy dlużej jak Ona.

Prawda jest taka że jak to w dość pokrętny sposób przyznał Cir w wątku

cyfrowym że Starego ( pasjonata z niewydażoną gębą co każdy ze starych

userów wie ) załatwiła branża i tyle.

Mam tylko nadzieje że Stary się za gębę nie obrazi :>)

snapback.pngUżytkownik jt211 dnia 20.12.2013 - 21:39 napisał

OK a ja mam pytanie kto wysłał temat na Bocznicę ?Której cześci mojego pytania Moderacja nie rozumie ?

Co jest ? Bocznica ... i głowa w piasek ???

Dla mnie wzorcem merytorycznej kontroli postów jest forum elektroda, lecz tam jest łatwiej- bo to czysta technika. Tu często mówimy o rzeczach, do których trudno znaleźć kwantyfikatory. Np. o odczuciach, wrażeniach.

Tu MUSI być duża doza wolności słowa.

A podstawą jest jawność każdej ingerencji w aktywność uczestników forum.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Miejmy nadzieję, że cir& palton też "pobrali wolne" . Piękna polszczyzna, taka - nuworyszowata. Ręce opadają, proszę Kolegów. Zostanie, czy też wyleci w przestrzeń, Panie cir?:))

konflikt ``elity`` tego forum narastał od dłuższego czasu,obecna wojna na noże i słowa,gdzie każdy sposób jest dobry aby dowalić adwersarzowi-sparaliżuje każdy ciekawy wątek.Szkoda,że nikt nie próbował załagodzić konflikt.Kolejny raz okazuje się,że mieć nie oznacza być,smutne to niestety.Moderacji w zasadzie to ja się nie dziwię-podlega tak wielu naciskom i zakulisowym gierkom,że wybiera metodę ``na strusia``.

Uważam że ta ankieta nie ma sensu. Wszak wszystkie punkty w niej zawarte logicznie podpowiadają odpowiedź TAK. Mało tego, moderacja nie jest powoływana na forum po to aby się panoszyła lecz po to aby moderowała wątki zgodnie z regulaminem forum, a moderując pozostawiała odpowiednie wpisy w odpowiednim kolorze, łatwo rzucającym się w oczy z opisem co i dlaczego usunęli. Znudzonych moderatorów powinno się czasami wymieniać na nową, świeżą krew pełną zapału. Tylko czy ci inni, nowi nie bedą robili tego samego, kumple dla kumpli, wrogowie dla wrogów i obojętni dla obojętnych forowiczów. Temat rzeka.

Na wielu forach moderator to nie jest zaszczytna funkcja, jest to ciężka praca w dbałości o utrzymywanie porządku w wątkach forum. Inaczej pisząc, miotełka i sprzątanie syfu w tematach z odpowiednim nagradzaniem uciążliwych forowiczów.

Zgadzać się w każdym calu z Likorzem - przerażające!!!:)

Nie załamuj się - zawsze mogę podesłać jakieś tabletki! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witek, powiedzą, że znasz mnie i to upozorowaliśmy

Nie rozumiem. Zabrałem tylko głos w sprawie która chyba leży na sercu wielu osobom i nic tu nie ma do rzeczy fakt "znajomości". Zresztą całkiem sympatycznej;-)

...(dedykuję kolegom jarowi i maszy w szczególności). ...

Palton, chłopcze, masz problem? A co ja mam do tego?

To, ze moje zdanie na temat Twojej działalności na forum jest od lat takie a nie inne nie ma żadnego związku ze SA.

Zawsze pisałem, ze na moderatora się nie nadajesz. Właśnie takie Twoje pomówienia utwierdzają mnie wciąż w tym przekonaniu.

Spiskujesz, mendzisz, to potem dostajewsz to samo od innych.

Jesteś taki sam megaloman odnośnie swoich zdolności moderatorskich jak StasioP konstruktorsko-hiendowych. Się para dobrała :)

1, TAK (oczywiście uznaje, że wpisy niezgodne z tematem wątku, są niezgodne z zasadami współżycia społecznego)

Czyli ogólnie się zgadzamy. Jednak nie zgadzam się uznaniem pisania nie na temat za sprzeczne z zasadami współżycia społecznego.

Zasady współżycia społecznego – oznaczają minimum powszechnie przyjmowanych zasad poprawności i uczciwości w relacjach z innymi osobami. Jest to zwrot niedookreślony, używany zwłaszcza w przepisach regulujących stosunki cywilnoprawne; stosując go, ustawodawca tworzy klauzulę generalną odsyłającą do norm pozaprawnych. To, czy określone zachowanie jest zgodne z zasadami współżycia społecznego ocenia się w odniesieniu do konkretnego przypadku i całości towarzyszących mu okoliczności, czego weryfikacja jest zadaniem sądu (patrz art. 5 KC). Zasady współżycia społecznego stanowią element porządku prawnego. Nie są sankcjonowane ani egzekwowane. (Wikipedia)

W prawie, to określenie pozwala sądowi na trzymanie się ducha prawa w sytuacjach, w których doprecyzowanie prawa literalnie mogłoby prowadzić do wyroków sprzecznych z zasadami moralności, etyki etc. Chodzi o sytuacje, w których decyzja sądu może zależeć od wielu okoliczności. Jest to pojęcie dosyć szerokie.

Tutaj ogół społeczności stanowią jego użytkownicy, którzy w ogromnej większości nie uznają za normę nocnego cięcia postów bez wytłumaczenia, pod przykrywką pisania nie na temat. Czegoś takiego, może zawsze dokonać właściciel wątku, lub moderator po JAWNYCH prośbach kilku(nastu) w zależności od sytuacji użytkowników. Czyli jeżeli Ty, lub kilku moderatorów uważacie inaczej niż większość użytkowników i dokonujecie cenzury według własnego zdania, to Wy naruszacie wspomniane zasady współżycia społecznego. Po więcej odsyłam do wielu dostępnych interpretacji.

System gra dobrze, albo nie....

• Użytkownicy+

jar1, pomówienia? Możesz wskazać cytat?

jt211 i inni, nie będę w kółko pisał tego, co można przeczytać w poprzednich postach. Tak naprawdę, wszystko było już wielokrotnie wałkowane, również w innych tematach na przestrzeni ostatnich lat. Męczące jest powtarzanie wszystkiego co jakiś czas od nowa, za miesiąc lub rok, znów się ktoś znajdzie, kto dzisiaj nie jest aktywny ... i tak w kółko.

szkoda pradu na to wszystko

po raz setny tlumaczyc się dlaczego nazwanie kogoś pier...ą , jeb..ą czerwona gnidą nie spodobało człowiekowi o którym tak napisano

bicie piany , brak innych zajęć, samotność ?

miłej zabawy na bocznicy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość jt211

(Konto usunięte)

Męczący dla mnie Platon jest ktoś kto jest moim moderatorem a nie

raczył wpisać swego sprzętu w zakładce o mnie :>)

Czyli odpowiedzi na pytanie jednak nie uzyskam ...

Właściciele forum powinni odebrać cirowi prawa moderatora, ponieważ jego działania zmniejszają komfort korzystania z forum Audiostereo.

Nie pierwsza i nie ostatnia to jego zagrywka. Ma swoje sympatie i antypatie. Jestem za usunięciem go z grona moderatorów i to ze skutkiem natychmiastowym. Przyczyny? Stronniczość - i to w zasadzie wystarczy.

Kto jest za usunięciem cira?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

palton, czy Ty nie masz ważniejszych spraw i problemów niż to forum i jego użytkownicy?

Bo mam wrażenie, że zbyt poważnie traktujesz swoją tu rolę.

Ile to w sobie trzeba mieć pychy aby brać się za ocenę i co gorsze cenzurę cudzych poglądów i zachowań?

Za kogo przepraszam Ty się uważasz, że uzurpujesz sobie prawo do określania poprawności wpisów dorosłych ludzi?

Miej jaja i poddaj się głosowaniu wśród użytkowników forum czy chcą Ciebie w funkcji moderatora czy nie. Dasz radę?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

cir akurat jest rozsądnym facetem i wkracza tam gdzie kończą się granice przyzwoitości.

Nie uprawia tu swojej polityki. Dla mnie jest OK w tej funkcji w przeciwieństwie do paltona.

Jak można być "recenzentem" i moderatorem na forum tematycznym? Przecież to śmierdzi na dziesięć kilometrów.

Nie pierwsza i nie ostatnia to jego zagrywka. Ma swoje sympatie i antypatie. Jestem za usunięciem go z grona moderatorów i to ze skutkiem natychmiastowym. Przyczyny? Stronniczość - i to w zasadzie wystarczy.

ja jestem za usunięciem twojego kolejnego konta

Tak naprawdę, wszystko było już wielokrotnie wałkowane

szkoda pradu na to wszystko

Tak długo, aż użytkownicy zaczną być traktowani normalnie a dyktatura moderacji zamieni się w republikę? Odnośnie moderacji Starego Audiofila, gdyba była transparentność poczynań moderatorów to wszystko byłoby jasne w jedną lub drugą stronę. A tak Palton musi się tłumaczyć, że jest trzech Starych Audiofili, jeden jest taki a drugi taki...

cir, jedyne co potrafisz to kierować się własnymi chorymi uprzedzeniami. Jak widzisz Twoje metody nie podobają się na forum. Nic na to nie poradzisz. To nie jest Twój prywatny folwark. Przykro mi.

Miej jaja i poddaj się głosowaniu wśród użytkowników forum czy chcą Ciebie w funkcji moderatora czy nie. Dasz radę?

Panowie, to nie jest temat kto jest dobrym moderatorem a kto złym. Tutaj chodzi o reguły tej moderacji. I tylko tyle. Jeżeli będą jasne, to wtedy będą podstawy do oceny tych Panów na szerokim forum.

Bardzo proszę o powstrzymanie się od prywatnych najazdów na konkretnych moderatorów. Grozi to zamknięciem tego ważnego tematu. Celem jest ogólne ustalenie ZASAD MODERACJI.

cir, Ty jesteś zerem. Rzekłbym nawet zerem do kwadratu. Jedyne co potrafisz to kierować się własnymi chorymi uprzedzeniami. Jak widzisz Twoje chore metody nie podobają się na forum. Nic na to nie poradzisz. To nie jest Twój prywatny folwark. Przykro mi.

nie bedę polemizował , kto zna twoje wpisy wie o czym pisze

Zmienią się ludzie, zmienią się reguły.

Odwrotnie nie dasz rady bo to kwestia mentalności...

By zmienić ludzi, trzeba te reguły najpierw ustalić. Jak na razie jest wolna amerykanka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.