Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kabli Van Den Hul

Rekomendowane odpowiedzi

Doszły jeszcze the wave i c5 hybrid zobaczymy co z tego będzie. 

A z takich krajowych informacji to od dziś można kupić sprzęt unitra 🙂 tylko ze ceny powyżej 10.000 zł , wzmacniacz ponad 14.000 zł , oprócz CD (Ok 6000 zł - czyli norma ) wszystko dość drogie . Może jak ktoś kupi i da opinię to może kiedyś …

www.unitra.com

W dniu 2.01.2014 o 23:18, muda44 napisał:

Osobiście cenię sobie wyroby tego producenta oprócz walorów brzmieniowych za jakość wykonania czy choćby samego opakowania .

W tej chwili używam węglowego First Ultimate MKII . Miałem Orchida , The Name , Second w pierwszej wersji ( pożyczony ale wystarczyło żeby poznać ten kabel ) i Integration Hybrid . Z kolumnowych CS-122 w pierwszej wersji ale to były lata 1997-2003 i niewiele teraz mogę o nim napisać .

Z IC wrażenie zrobił i robi na mnie wspomniany wyżej First którego stawiam wyżej od Orchida . Orchid jest ciut bardziej przejrzystym - jaśniejszym kablem ale nie ma tej magii którą ma jego węglowy brat . Przy wyborze tych kabli trzeba brać pod uwagę że First pomimo że jest bardzo spójny , równy i rozdzielczy dość wyraźnie dociepla brzmienie . Ma też potężniejszy bas . Orchid ma bas bardziej punktowy , bez takiej potęgi .

Czyli First tam gdzie system wymaga uspokojenia , docieplenie i większej łagodności bez utraty równowagi , spójności i rozdzielczości .

Integration Hybrid nie przekonał mnie do siebie . Kabel ten ma wyraźnie podbitą i nieco ostrą górę pasma . Reszta jest podobna ale nieco gorsza od Orchida .

The Name - świetnie wykonany , tani kabel . Kabel wyraźnie łagodzący przekaz ale i też nieco zacierający detale .

Second nieco wycina niższą i wyższą średnicę . Reszta jest ciepła i dość rozdzielcza ale brakuje tu do rozdzielczości Firsta i Orchida .

Witam, mam pytanie „nabyłem ostatnio nowe Van den hul the valley i na zakończeniach z jednej strony są napisy Ground end, bez żadnych strzałek jak u konkurencji . Teraz zastanawiam się jak je podpiąć . Czy stroną z napisem ground end do CD ( źródła ) czy do wzmacniacza ? Kilka innych vdh tez ma takie naklejki. W wolnej chwili poproszę o odpowiedź.  

Godzinę temu, gregory78 napisał:

Witam, mam pytanie „nabyłem ostatnio nowe Van den hul the valley i na zakończeniach z jednej strony są napisy Ground end, bez żadnych strzałek jak u konkurencji . Teraz zastanawiam się jak je podpiąć . Czy stroną z napisem ground end do CD ( źródła ) czy do wzmacniacza ? Kilka innych vdh tez ma takie naklejki. W wolnej chwili poproszę o odpowiedź.  

Nie pamiętam, od lat używam innych kabli ale było o tym w tym wątku.

Jak nie ma oznaczeń, każdego vdh podłączam zgodnie z kierunkiem napisów i wowczas nigdy się nie zastanawiam.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

4 minuty temu, jimmi napisał:

Jak nie ma oznaczeń, każdego vdh podłączam zgodnie z kierunkiem napisów i wowczas nigdy się nie zastanawiam.

A jak są naklejki „Ground end” ? Z opisów na zagranicznych forach wynika, że od źródła ( naklejka ) do wzmacniacza a na na naszych odwrotnie i bądź tu człowieku mądry 

Podłącz stroną od źródła zgodnie z napisem Van den hul.                                                                                     --->

Edytowane przez jimmi

Gdyby ktoś z kolegów potrzebował cyfrowego VDH Digi-coupler 75 ohm, to wystawiłem na OLX, natomiast The Orchid nie oddam, no może gdybym zmieniał na wersję xlr 🙂

Edytowane przez slawsim
  • 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

Dołączam do klubu z RCA Integration Hybrid i głośnikowymi The Wind i Reveleation.

Mam od razu pytanie co do Revelation. Kupiłem używane, grają wyśmienicie (Rotel + Focal), ale mają sfatygowane widełki. Zdjęcia poniżej. No i czy wymieniać na oryginalne BeriBus (stosunkowo kosztowne) czy założyć samemu (jest ogarniętych w tych sprawach) jakieś banany (np Kacasy rodowane)?

1n.jpg

2.jpg

3.jpg

40 minut temu, Leszek67 napisał:

ale mają sfatygowane widełki. Zdjęcia poniżej. No i czy wymieniać na oryginalne BeriBus (stosunkowo kosztowne) czy założyć samemu (jest ogarniętych w tych sprawach) jakieś banany (np Kacasy rodowane)?

Jak wymieniać to tylko na BeriBus , jak na inne to lepiej zostawić te sfatygowane, ja nawet na zworkach mam BeriBus, ale poco wymieniać jak spełnija swoją funkcje.

zworki.jpg

Edytowane przez Renia239

Dzięki za info.

Z tymi widełkami to też jest problem, bo zakrętki na kolumnie są porządne ale duże (motylek) i widełki mogę wsunąć tylko niecałą połówką bo inaczej nie obrócę zakrętki.

Sam zakładałeś BeriBusy na kabel?

33 minuty temu, Leszek67 napisał:

Sam zakładałeś BeriBusy na kabel?

Nie zamówiłem zworki w Van den Hul  z fabryczna konwencją, bo w Polce nie konfekcjonują tego kabelka , nawet u dystrybutora.

Sprawdzałem taki wariant i koszt to minimum 1200zł + wysyłka. 

Chyba spróbuję najpierw sam zakonfekcjonować w to co mam, a jak będzie gorzej to do VdH. Ale jeszcze się zastanowię.

1 godzinę temu, Leszek67 napisał:

minimum 1200zł

Tak mniej więcej to kosztuje ale masz przynajmniej porządnie zrobione za 8 wtyków to wychodzi i tak śmiesznie tanio 150 zł / szt. z robocizną  🙂, ja dostałem jeszcze oryginalne pudełko :),

Edytowane przez Renia239

Pozwolę sobie nie zgodzić się. Oczywiście widełki dają teoretycznie lepsze połączenie, ale potrafią się luzować jeśli kabel będzie z jakichś tam powodu poruszony/poruszany. Miałem tak kilkakrotnie właśnie z tym kablem. Te wtyki mają śrubę rozporową i są kątowe więc kabel w mniejszym stopniu będzie obciążał połączenie. Przeliczałem średnicę rzeczywistą przewodnika i jest ok, dodatkowo koszulka termokurczliwa.

Jak zrobię zamieszczę zdjęcia.

• 4 tygodnie później...

Jeżeli chcesz je wyczyścić to polecam środek który grosze kosztuje a suepe działa Argentum 2. Znajdziesz na Allegro bez problemu.
Widły będą jak nowe .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Za późno, za późno 😉, już obciąłem końcówki, wyrównałem długości, zakupiłem w końcu specjalistyczny sprzęt do ściągania izolacji i w wolnej chwili będę się brał za konfekcję. 

Teraz słucham na The Wind mk2 Hybrid - jest naprawdę ok, ale jednak Revelation to jest to.

Jako użytkownik The Wind MK2 jestem ogólnie zadowolony ale zaintrygował mnie Twój wpis w związku z czym mógłbyś po krótce opisać różnice pomiędzy tymi kablami, co Ci bardziej się podoba w jednych i drugich? Jakie mają wady Twoim zdaniem?

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W kilku słowach - Revelation w moim systemie to taki kolejny kroczek lepiej od The Wind. Swoboda, przestrzeń, detal. Słychać klasę brzmienia.

Miałem zostać na The Wind, ale trafiła się używka Revelation w okazyjnej cenie to się skusiłem. Jeśli miałbym zapłacić 2,5 x tyle co za Wind'a to pewnie bym się mocno zastanawiał.

Istotna jest też kwestia klocków w zestawie. W jednym zestawie najlepiej spasował mi Clearwater, w drugim The Wind na zmianę z Neotech NES 3005 (nie wiem który zostawić). W głównym sprzęcie Revelation, chociaż Netoech 3005 też jest całkiem niezły.

poniżej linki do tematów na AS o Revelation :

https://www.audiostereo.pl/topic/107973-vdh-inspiration-vs-vdh-revelation/

https://www.audiostereo.pl/topic/133391-the-wind-mkii-revolution-revelation-vdh/

Dodam tylko ,że The Wind bardzo ładnie skontrolował mi bas w Focal Aria 926. Nie skrócił go, jest nisko ale nie rozłazi się. Na innych kablach potrzebne były pułapki basowe, po podłączeniu Winda wywaliłem je. Podobny efekt miałem w sypialni na podstawkach Aria 906.

Edytowane przez Leszek67
  • 2 tygodnie później...

Cześć

Panowie, prośba o pomoc. Jesteście jakoś w stanie ocenić na podstawie zdjęć oryginalność (lub nie) kabli z tej aukcji ? 🙂

https://www.olx.pl/d/oferta/van-den-hul-mc-d-102-hybrid-kabel-rca-oryginalny-CID99-IDSSZba.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Powłoka wygląda na HulliFlex - matowa, napisy ścierają się co jest normą, czcionka poprawna. Naklejki kierunku wyglądają ok. Według mnie to oryginał.

Powłoka wygląda na HulliFlex - matowa, napisy ścierają się co jest normą, czcionka poprawna. Naklejki kierunku wyglądają ok. Według mnie to oryginał.

Wg mnie oryginał

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
19 godzin temu, element21 napisał:

Cześć

Panowie, prośba o pomoc. Jesteście jakoś w stanie ocenić na podstawie zdjęć oryginalność (lub nie) kabli z tej aukcji ? 🙂

https://www.olx.pl/d/oferta/van-den-hul-mc-d-102-hybrid-kabel-rca-oryginalny-CID99-IDSSZba.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Oryginalne. Swoją drogą całkiem fajne kable, choć wolę kombinacje the bay c5 z the Second.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.