Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Ale że co - ktoś tu niby jest zdenerwowany?

Wzmacniacz sie rozgrzal. :)

A na powaznie to moze audioquest DragonFly v1.2 lub meridian explorer jako alternatywa dla M2Tech.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dziękuję panowie za poszerzenie mojej wiedzy. Ale też za równie skuteczne zniechęcenie mnie do idei PC audio. Cała idea bardzo mnie jara. Wolne oprogramowanie, tani bezgłośny terminal i strumieniowanie z chmury bezstratnych plików. Ale jak trzeba dołożyć do tego konwerter, dac, masę kabli a i tak to nie wszystko bo zakładam, że żeby było koszernie to trzeba dołożyć jeszcze do każdego z tych urządzeń porządne zasilacze liniowe. Robi się z tego ołtarzyk z półaudiofilskim badziewiem i to dopiero ma szansę zagrać. Czy naprawdę nie ma sensownego rozwiązania, które ma to wszystko zamknięte w jednej obudowie? Chyba się zainteresuję jakimś dedykowanym odtwarzaczem strumieniowym z wimp czy spotify na pokładzie.

Niektórzy lubią po prostu bawić się sprzętem.

A Ci którzy nie lubią to kupują gotowe rozwiązania. Może mniej zadawalające brzmieniowo ale za to ładnie wyglądające.

Sprawdź Simple Audio Roomplayer+

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale jak trzeba dołożyć do tego konwerter, dac, masę kabli a i tak to nie wszystko bo zakładam, że żeby było koszernie to trzeba dołożyć jeszcze do każdego z tych urządzeń porządne zasilacze liniowe.

Wszystko rozbija się o słowo "trzeba". Ja np. nie mam tych wynalazków i też gra, nawet ładnie. Może mogłoby lepiej, ale zależy czego oczekujesz? Bo wygląda jakbyś chciał wydać 1000 zł, a oczekiwał hi-endu. Starczy zwykły komp + DAC na USB. Wiele DAC-ów gra lepiej po USB niż po Coaxialu i żaden konwerter im nie pomoże z definicji. Pożycz, potestuj, sprawdź czy w tym budżecie dźwięk ci odpowiada i tyle. Zawsze można zapłacić 2x więcej by dostać jeszczę odrobinę lepszy dźwięk.

Wiele DAC-ów gra lepiej po USB niż po Coaxialu i żaden konwerter im nie pomoże z definicji.

Grają lepiej bo jitter jest zredukowany do zera ;-)

Dobry konwerter USB/SPIDIF pomoże ! A jeśli jest jeszcze do tego separacja galwaniczna ... żyć nie umierać !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Grają lepiej bo jitter jest zredukowany do zera ;-)

Dobry konwerter USB/SPIDIF pomoże ! A jeśli jest jeszcze do tego separacja galwaniczna ... żyć nie umierać !

Dokładnie, inaczej mówiąc łącząć przez asynchroniczne USB odpada "konieczność" konwertera. Pozostaje ewentualna izolacja - znów pytanie w jakim budżecie warto w to wchodzić, bo przy DAC-u za 1000 zł to przerost formy nad treścią. A prosty izolator USB można za niewielkie pieniądze zrobić samemu -> ADUM4160BRWZ + SPU03L-05 i kilka gniazdek i kondensatorów (lub zewnętrzny zasilacz liniowy 3-5 W). Dalej patrząc jeśli komputer jest odizolowany galwanicznie od DAC-a, to nie potrzebny mu liniowy zasilacz.

Nawet DAC za 700 zł z izolacją gra dobrze. Poprawa jest spektakularna. Nagle gra jakby kosztował znacznie więcej.

Drugim etapem jest zasilanie liniowe - izolacja izolacją a dobre zasilanie daje dodatkowego kopa. Patrz zasilacze Naima. Czy dodanie zasilania do Naima działa ? Tak i to jak !!!

(...) przeszedłem się do laryngologa (...)

(...) doktor laryngologii, który badał mój słuch(...)

(...) Tak więc profesor laryngologii, facet który (...)

Jak gość będzie dalej awansował w tym tempie, to strach się bać ile będzie sobie za wizytę życzył :)

Peace, żarcik

Korzystając z faktu, że jakoś dzisiaj popularny temat się zrobił, chciałbym zapytać współsłuchaczy Daphiloidalnych:

Czy macie jakiś sposób na to, aby lista płyt, utworów i czegotamkolwiek innego nie była w Daphile (mówię o sterowaniu z interfejsu webowego) dzielona na 50 sztuk na stronę?

Na smartfonie mam kilkaset płyt jako ciągłą listę i nie muszę co chwilę dziubać w kolejne strony i pamiętać, czy Pink Floydów mam na 14 czy na 15 stronie.

Wicie, rozumicie o co mi chodzi, prawda?

Nawet DAC za 700 zł z izolacją gra dobrze. Poprawa jest spektakularna. Nagle gra jakby kosztował znacznie więcej.

Drugim etapem jest zasilanie liniowe - izolacja izolacją a dobre zasilanie daje dodatkowego kopa. Patrz zasilacze Naima. Czy dodanie zasilania do Naima działa ? Tak i to jak !!!

Znacznie czyli ile? Bo wiesz, ja tam głupi jestem. Jakbym miał wziąć najtanszy zasilacz Naima, kosztujący 1700 zł tylko po to, by zasilić nim komputer za 250 zł i DAC za 700 zł i uzyskać spektakularną poprawę, to chyba wybrałbym kupno DAC-a za 2500 zł. Wydaje mi się, że jednak poprawa będzie lepsza niż spektakularna, bo to inna klasa sprzętu. No może dorzuciłbym ten izolator USB za ~100 zł dla świętego spokoju, bo wydaje mi się, że jak coś jest dobrze odizolowane po stronie cyfowej to temat załatwia. Natomiast rozumiem stosowanie dobrych zasilaczy do źródeł analogowych - CD, DAC, PRE u Naima, gdzie izolacji z oczywistego powodu nie ma i nie będzie i to jest chyba ich główne zastosowanie.

No i ostatnia kwestia to skala. Jak masz sprzęt Naima za 10000 zł, to dorzucenie zasilacza za 2000 zł ma jakiś sens. Do DAC-a za 700 zł sensu moim zdaniem nie ma.

Jeżeli chodzi o DAC to ja właśnie postawiłem Daphile na laptopie plus M2Tech Hiface DAC. I zagrało to całkiem dobrze. Nie ma co się obawiać o jakość dźwięku :-) Niestety Daphile dosyć wolno działało a na drugi dzień nie podniosło się. Trochę to zniechęcające, może znowu spróbuję bo jakość dźwięku słyszalnie lepsza niż spod Windowsa.

WItam jako nowy uzytkownik Daphile, daphile zainstalowany na starego laptopa.

pojawiły sie dziwne problemy

Nie moge nim sterowac z apka squeeboxa na ipada, działało kilka dni teraz juz nie, z telefonu na adroidzie działa bez problemu.

z kompa po www nie widzi dysku na file manager ale widzi pliki muzyczne i mogę w ten sposób nim sterować czyli grać. na storage dysk jest widoczny.

z ipada po www widzi dysk twardy i moge kopiowac i kasować pliki muzyczne.

ktoś coś wie?

jak

U mnie działy się podobne dziwne rzeczy jak mu się miejsce na bazę danych skończyło. Uruchamiam go z pendrive'a i ma na sztywno wpisane przy instalacji ile może max używać i za mało dałem. A że baza puchnie z czasem to po tygodniu zaczął się sypać. A wejdź mu w logi serwera - na ekranie info na dole - i zobacz czy błędami nie sypie.

U mnie działy się podobne dziwne rzeczy jak mu się miejsce na bazę danych skończyło. Uruchamiam go z pendrive'a i ma na sztywno wpisane przy instalacji ile może max używać i za mało dałem. A że baza puchnie z czasem to po tygodniu zaczął się sypać. A wejdź mu w logi serwera - na ekranie info na dole - i zobacz czy błędami nie sypie.

dzięki, cos takiego mi sie pojawia

[14-11-14 17:33:02.0935] Slim::Utils::Misc::getAudioDir (669) Error: getAudioDir is deprecated, use getAudioDirs instead

[14-11-14 17:33:02.0942] Slim::Utils::Misc::getAudioDir (669) Backtrace:

co moge z tym zrobić?

dzięki, cos takiego mi sie pojawia

[14-11-14 17:33:02.0935] Slim::Utils::Misc::getAudioDir (669) Error: getAudioDir is deprecated, use getAudioDirs instead

[14-11-14 17:33:02.0942] Slim::Utils::Misc::getAudioDir (669) Backtrace:

co moge z tym zrobić?

Z tym nic. To programiści dają sobie znać, że używają czegoś czego już nie powinni. Ale wątpię by to było przyczyną twoich problemów.

Nic z tego nie rozumiem.

Na potrzeby Daphile kupiłem komputerek o parametrach wręcz prymitywnych (Fujitsu S550-2)

Siedzi w nim jakaś chińska karta CF Transced 4GB, na której zainstalowałem system.

Do Daphile mam podpięty zewnętrzny HDD 2'5 cala na USB, o pojemności 160GB w którym trzymam całą muzykę (łącznie około 120GB)

Ale i tak słucham głównie ze Spotify. Terminal łączy się z routerem za pomocą karty USB WiFi za 35 pln (tp-link)

Od początku nie mam absolutnie żadnych problemów ani z terminalem, ani z DAC, ani z HDD, ani z połączeniem, ani ze sterowaniem smartfonem..

Co wy tam robicie, że pojawiają się błędy w tak prostej konfiguracji jak terminal za 200 zeta i zamknięty system na bazie linux - czyli Daphile?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

no własnie nic :)

na ipad przeinstalowałem squeezboxa i chodzi. na innych kompach w domu mogę obsługiwać daphile przez www, ale przez swój laptop już nie.

generalnie swietna aplikacja. pewnie kupię terminal i bedzie lepiej bo jednak na laptopie szum wiatraka przeszkadza.

Jakoś tak mam, że zawsze jak się zabiorę za komputer to wiem że prędzej czy później cos przestanie działać :-)

Mam lapka z 1GBRAM, pena bootującego 2GB. I zrobiłem wszystko zgodnie z tutorialem oprócz jednej rzeczy. Nie instalowałem już drugi raz systemu tylko ustawiłem żeby zawsze bootował się z tego pendrive'a. Daphile działał wolno, albo wcale albo momentami dobrze - w każdym razie takie wahania prędkości, w końcu na drugi dzień nie podniósł się wcale i napisał komunikat o braku przestrzeni. Czy powinienem wykonać instalację systemu na osobnym pendrive i dopiero takiego używać do bootowania kompa ? Może 2GB to za mało ?

Będę wdzięczny za pomoc , bo nabrałem strasznej ochoty na Daphile po tym co usłyszałem z głośników. Tylko niech to działa płynnie, błagam :-)

Oczywiście, że 2GB to za mało. To minimum jakie podaje twórca.

A w przypadku tego polecanego terminala:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do niego trzeba dokupić żeby spełnić minimum ? Pendrive min 4GB i zewnętrzną kartę wifi ? Czy może jakąś kartę CF zamiast tego pena ?

Ukryta Zawartość

Jakoś tak mam, że zawsze jak się zabiorę za komputer to wiem że prędzej czy później cos przestanie działać :-)

Mam lapka z 1GBRAM, pena bootującego 2GB. I zrobiłem wszystko zgodnie z tutorialem oprócz jednej rzeczy. Nie instalowałem już drugi raz systemu tylko ustawiłem żeby zawsze bootował się z tego pendrive'a. Daphile działał wolno, albo wcale albo momentami dobrze - w każdym razie takie wahania prędkości, w końcu na drugi dzień nie podniósł się wcale i napisał komunikat o braku przestrzeni. Czy powinienem wykonać instalację systemu na osobnym pendrive i dopiero takiego używać do bootowania kompa ? Może 2GB to za mało ?

Będę wdzięczny za pomoc , bo nabrałem strasznej ochoty na Daphile po tym co usłyszałem z głośników. Tylko niech to działa płynnie, błagam :-)

Juz ktos mial taki problem wiec wystarczy czytac. Tak, nalezy zaistalowac, a nie nagrac.

Nic nie zmieniamy ! Oczywiście musi być: Initial volume: Control Off.

Pany a taki Dell się nada?

Ukryta Zawartość

Jakiś taki ładniejszy od tych HP :)

idit, o jeszcze te b. ładne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Nic nie zmieniamy ! Oczywiście musi być: Initial volume: Control Off.

Pytam o Audio Device ponieważ po zainstalowaniu i podpięciu DAC'a M2tech Hiface nastąpiła cisza w głośnikach.

Dźwięk się pojawił dopiero po zaznaczeniu obydwu checkboxów w polu Mixer Controls: M2Tech Clock Selector 0 i M2Tech Clock Selector 1.

Nie wiem co taka zmiana powoduje ale na pewno gra wtedy muzyka przez DAC do wzmacniacza :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam - czy jest tu może jakiś użytkownik systemu daphile z Lublina? Gdzie można by zobaczyć to i usłyszeć, oraz poprosić o pomoc w uruchomieniu?

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Panie i Panowie, może głupie pytanie, ale jak zdjąć obudowę Fujitsu Futro s550-2? Chcę zainstalować kartę CF. Nie wiem czy coś źle robię - okręcam śrubki i ani drgnie, a nie chciałbym czegoś urwać...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.