Skocz do zawartości
IGNORED

Firma Sony dzisiaj ogłosiła że pozbywa się działu telewizorów i laptopów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Też z nim rozmawiałem.

Wiem, że TV który dostał, w jego opinii ma słabszy obraz od staruszka X4500, który miał.

To też daje obraz postępu jakości TV Sony na przestrzeni 5lat i świetnie obrazuje temat tej dyskusji.

No i powtórze pytanie.

Gdzie Sony stanęło na wyskości?

Uważasz, że złamanie warunków gwarancji i konieczność wykłócania się z Sony o to co się klientowi, za niesprawny TV należy, jest godne pochwały?

Edytowane przez HQ150

Tego nie powiedziałem.

O ile wiem dostał model W905 - a więc najwyższy.

I zgodnie z przepisami.

Naszą narodową cechą jest jak widać kłócenie się - to to żeby nie wyjść z wprawy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I zgodnie z przepisami.

Z jakimi przepisami?

Miał dostać TV o równorzędnej wartości.

Dla Ciebie 12900= 7500zł?

Napisałeś że Sony stanęło na wysokości.

Jakiej wysokości? Czy tak powinna wygladać wymiana gwarancyjna w firmie Sony?

Co ma jakość do zakończenia produkcji plazm ?

Próbujesz rozmawiać w konwencji "a teraz w celach polemicznych będę udawał że nie rozumiem".

Jakość Sony nie ma NIC do zakończenia produkcji plazm. Podałem przykład tylko po to, aby wykazać jaka jest wiarygodność informacji, które tu zamieszczasz. Otóż jest ona mocno dyskusyjna.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zadzwoń na infolinię, napisz do Sony - będziesz wiedział.

Ale Sony było przecież jedną ze stron tego konfliktu. Dzwoniąc do nich, mogę tylko się dowiedzieć, jaki jest ich punkt widzenia. Ja pytałem o Twój. No chyba że punkt widzenia Sony można w każdym przypadku uznać za zbieżny z Twoim. Równie dobrze możesz zadzwonić do krempli i dowiedzieć się, czy jego zdaniem Sony stanęło w jego wypadku na wysokości( jak to nazywasz).

Edytowane przez HQ150
Gość Gosc

(Konto usunięte)

HQ 150 - bo źle zrobiłeś to jest zwyczajna walka o swoje.

Ale ja paradoksalnie najlepiej z nich na tym wyszedłem. Tu nie było mojej straty.

Nie zmienia to jednak faktu, ze Sony w moim przypadku załamało warunki gwarancji. Dlaczego wybrali takie rozwiązanie, do dzisiaj jest dla mnie zagadką.

Realizacja warunków gwarancji to nie powinna być walka o swoje. Ty jak widać masz inny punkt widzenia.

Mało tego. Najgorsze jest to, że najpierw coś piszesz a zapytany odpowiadasz:

,,nie będę odpowiadał bo mi się nie chce''

To niestety jest bezczelne i chamskie. Nie tak powinno się prowadzić dyskusję na forum.

Ja rozumiem, że w przypadku braku argumentów niewielki miałeś wybór, ale i tak nieładnie to wygląda.

Edytowane przez HQ150

Trzymam kciuki aby powrócili na swoje miejsce na rynku.

Ja tam nikomu źle nie życzę, ale obawiam się że w przypadku Sony jest już pozamiatane. Jak w czeskim powiedzonku: to se ne vrati.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Wątki o charakterze zaczepek personalnych zostały usunięte. Uprasza się dyskutujących o nie zastępowanie dyskusji merytorycznej dyskusją o dyskutujących, bo posypią się urlopy.

Tego nie powiedziałem.

O ile wiem dostał model W905 - a więc najwyższy.

I zgodnie z przepisami.

Naszą narodową cechą jest jak widać kłócenie się - to to żeby nie wyjść z wprawy.

Jestem w temacie jesli chodzi o ten aspekt i niestety akurat ten Kolega nie dostal to co powinien, bo w jego gwarancji podobno ( mozesz to sprawdzic skoro masz z nim kontakt) byl zapis ze ma dostac tv o podobnych parametrach i o takiej samej wartosci - pisze podobno bo ja tego nie wiem jaki byl zapis - Ty mozesz to sprawdzic dzwoniac do niego. Jesli taki mial zapis to nie wywiazali sie z gwarancji i nie ma co dyskutowac jesli chodzi o tego Kolege.. Natomiast co tez podkreslam takich przypadkow bylo 2 plus HQ ktory wyszedl na czysto bo dostal 100% kasy po bodajze poltora roku uzytkowania swojego tv... nie liczac jak go potraktowano.. ale ja uwazam ze sa znacznie gorzej ludzie traktowani przez serwisy czy np dilerow samochodowych co mozna obejrzec kazdej bodajze niedzieli na tvn turbo...tam dopiero ludzie maja problemy, ale nie istotne mowimy o tv i fakt faktem zostal zle potraktowany i to nie powinno miec miejsca w przypadku HQ.

Ale trzeba napisac ze na hdtv bylo znacznie wiecej wpisow ludzi ktorzy zostali dobrze potraktowani przez Sony w wypadku awarii na gwarancji ( jeden z Kolegow nawet dwukrotnie), do tego trzeba dolozyc ze Polacy to sa z tych ludzi, ktorzy jak sa dobrze potraktowani przez jakis serwis to o tym nie pisza, tylko z regoly pisza wtedy jak jest zle...

Reasumujac patrzac na ilosc tych wpisow o zlym traktowaniu i tych ktorzy dobrze zostali potraktowani Sony wychodzi na + co nie oznacza ze trzeba sie z tego jakos cieszyc, bo bardzo dobrze by bylo wtedy jakby wszyscy byli zadowoleni ale niestety to jest zycie..

W chwili obecnej juz jest tak ze tv dostaje sie o porownwyalnych parametrach wiec dla czlowieka z jakas szkola to oznacza nie wiecej nie mniej, ze kupujac drogi model tv i jesli to bedzie tv full hd, a za jakis czas beda powiedzmy wylacznie tv 4k to taka osoba dostanie po tylku na 99,9 %... Co i tak bedzie sie oplacalo bo czesto gesto taka gwarancja 5 letnia jest dodawana za 1 zl albo w granicach 800-1000 zl.. Wole ich gwarancje nawet jesli dostane tv slabszy niz gwarancje ubezpieczyciela z marketu za wieksza do tego cene i ktore to ubezpieczenie ma amotyzacje gdzie po 4 roku to juz sie dostanie ochlapy....

Co do sprzeadzy dzialu tv ja mysle ze oni juz pdjeli decyzje ale za kilka miesiecy sie przekonamy, nie wierze ze jeden model tv pociagnie tak, ze bedzie im sie oplacalo, gdyby jeszcze model W 955 byl w takiej cenie jakiej jest, a byl choc taki jaki byl W 905 to juz by byla szansa ( choc wiem ze finansowo jest to nie mozliwe), a tak to pomimo ze kibicuje firmie Sony jak I Panasonicowi to mysle ze o zwyklych tv od Sonego mozemy powoli zapomniec, ale chcialbym sie mylic pod warunkiem takim ze tv jak W 955 juz nigdy sie nie pokaze... w przeciwnym wypadku niech pieniadze, swoja wiedze, doswiadczenie,prace wloza w tv 4k i tylko nimi niech sie zajmuja...

Wątki o charakterze zaczepek personalnych zostały usunięte. Uprasza się dyskutujących o nie zastępowanie dyskusji merytorycznej dyskusją o dyskutujących, bo posypią się urlopy.

Brawa dla Admina :-), choc jak dla mnie to jeszcze wszystko o Sharpie powinno byc zlikwidowane, a najlepiej przeniesione do innego tematu...

Ja tam nikomu źle nie życzę, ale obawiam się że w przypadku Sony jest już pozamiatane. Jak w czeskim powiedzonku: to se ne vrati.

Masz na mysli dzial tv full hd ? Czy generalnie o firme Sony. Bo jak generalnie o firme Sony to moge publicznie sie z Toba zalozyc ze Sony da rade :-) Skoro nie sprzedaja Sony Pictures ( ktora to ona im paradoksalnie przynosi najwiecej strat), ani Sony Music to znaczy ze jeszcze maja co jesc.......a pozbywaja sie tego na czym im najmniej zalezy czyli budynkow na ktorych wg mnie nie bylo ich stac i dzial laptopow gdzie tak naprawde - to ani to nie byli ich pracownicy, ani ich produkt w sensie 100%, bo robil to podwykonawca, a Sony tylko dawalo swoje logo - nie mowiac o malych zyskach z tego bo byly za drogie w stosunku do konkurencji..Ale Samsung tez pozbywa sie i szuka wlasnie kupca na ich dzial laptopow, takze nie sa sami :-)

Oczywiscie nie liczac tych kilku czy kilkunastu sklepow zlikwidowanych w USA, bez ktorych da sie zyc - choc szkoda ludzi - tym bardziej ze to juz Ich ludzie..Pozdrawiam...

Nie da się już tego czytać. Wypisuję się z tego wątku mającego obecnie charakter marketingowej ściemy. Jak dla mnie powstał wątek dla frajerów.

Historia produkcji płaskich TV przez Sony przeczy zdecydowanie optymistycznym ocenom.

Kolego, a mozesz z ciekawosci napisac jaki masz tv ? A druga sprawa i nie zebym np wierzyl w 100% temu czy innemu testerowi - bo tak nie jest, najlepszym testem jest to jak sam czlowiek sprawdzi ( przynajmniej ja tak uwazam)ale czy wg Ciebie lepiej by bylo jakby testy wszystkie wychodzily zle ? Bo tak mozna odniesc delikatne wrazenie ze kto co by nie napisal pozytywnie o jakims tam produkcie w swoim tescie to jest wszystko na pokaz.... Kompletnie zadnemu testerowi nie wierzysz nawet powiedzmy w 50%? Rowniez chodzi mi o testy zagraniczne. Pozdrawiam.

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 2 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Kolega z innego forum, któremu padł na gwarancji SonyX4500 i miał problemy z realizacją zapisów gwarancji, po walkach dostał model W905.

Z tym, że pisze, że już wymienili mu na trzeci egzemplarz!!! Dwa poprzednie były wadliwe. I to są topowe modele.

Dokladnie, ale inni Koledzy z innego forum i jest ich wiecej byli zadowoleni z obslugi Sonego jesli chodzi o wymiane tv na gwarancji... Do tego w ostanim powiedzmy pol roku znam 4 osoby osobsicie ktore kupily ten model czyli 905 w 55 calach i sa zadowoleni nic nie dolega im egz. ...

A do tego jeszcze w ostanim czasie dwoch innych kupilo W 829 w 50 calach za okolo 4400 z 5 letnia gwarancja, a jeden kupil W 855 za okolo 7700 w 60 calach rowniez z 5 letnia gwarancja i jak na razie tez sa zadowoleni.. pisze jak na razie bo to nigdy nic nie wiadomo :-)

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No jak dla mnie przypadek, że komuś pod rząd padają trzy sztuki topowych TV, na gwarancji, w ciągu trzech miesięcy, to jakaś parodia.

I jest to dobitny przykład na jakość dzisiejszych TV Sony.

Kazdy bedzie mial swoje zdanie na ten temat, na razie z tego co dzwonilem do trzech SC w Warszawie sprzedaz idzie dobrze tych nowych egz wiec moze nie bedzie tak zle jesli chodzi o awarie... jak to w tym wypadku bylo opisanym... Czas pokaze. A ci co maja kupic i tak kupia tv Sonego, a ci co nie maja zamiaru to bez wzgledu na ich sprzeadz i tak nie kupia.. to jest proste... Maja do wyboru lg , samsungi jest w czym wybierac... na kazdy tv znajdzie sie chetny, aby sprzedawca dal odpowiednia cene..

Aczkolwiek faktycznie cos musialo byc nie halo skoro kilka egz mial wadliwe , jeden z moich kolegow ktory ma 905 ma tak idealnie podswietklona matryce ze jakbym nie wiedzial ze to jest edge led to bym powiedzial ze to jest normalnie full led... ale to jest niestety ruletka z tym podswietleniem w edge led..

Mam nadzieje ze za 5 lat dopracuja oledy, albo 4k beda juz na takim poziomie ze pomimo to krawedziowe tv to beda naprawde tv wysokich lotow w 100% znaczenia tego slowa...

Edytowane przez lolek126

Gość Gosc

(Konto usunięte)

ale to jest niestety ruletka z tym podswietleniem w edge led.

Na to wygląda.

Kolega też pisał, że każdy z tych trzech egzemplarzy u niego świecił inaczej.

To ja się pytam jak wygląda kontrola techniczna w Sony? Każdy egzemplarz ma inną jakość?!

Ja myślałem, że czasy, że dawało się w łapę sprzedawcy, żeby nam spośród 10 egzemplarzy na magazynie wybrał najlepiej poskładany, mamy już za sobą.

Gdzie tu jest powtarzalność jakości produktu?

O trwałości nie wspomnę.

z tego co dzwonilem do trzech SC w Warszawie sprzedaz idzie dobrze tych nowych egz

SC w W-wie udziela Ci takich informacji?! Jesteś ich przełożonym czy jak?

...jeden z moich kolegow ktory ma 905 ma tak idealnie podswietklona matryce ze jakbym nie wiedzial ze to jest edge led to bym powiedzial ze to jest normalnie full led... ale to jest niestety ruletka z tym podswietleniem w edge led..

Ja widziałem osobiście w saturnie nienajlepiej podświetlonego Sony 40'' W9, górne rogi były czarne i jeszcze kawałek lewego boku.

Na to wygląda.

Kolega też pisał, że każdy z tych trzech egzemplarzy u niego świecił inaczej.

To ja się pytam jak wygląda kontrola techniczna w Sony? Każdy egzemplarz ma inną jakość?!

Ja myślałem, że czasy, że dawało się w łapę sprzedawcy, żeby nam spośród 10 egzemplarzy na magazynie wybrał najlepiej poskładany, mamy już za sobą.

Gdzie tu jest powtarzalność jakości produktu?

O trwałości nie wspomnę.

NIestety nie jest dobrze jesli chodzi o podswietlenie tv edge led, pamietam jak np w tescie wychodzila Tosiba ze ma dobre podswietlenie, a ktos inny wysylal zdjecie tego samego modelu tylko juz niestety z podswietleniem lekko mowiac srednim... Bylem tez swiadkiem jak jegomosc kupowal tv Lg w jednym z marketow w Warszawie i wyjmowali mu wlasnie trzy po kolei bo sprawdzal i wychodzilo ze maja zle podswietlenie matrycy ( widac bylo ze to znajomy sprzedawcy bo mowili sobie na "ty") i przy trzecim juz powiedzial ze albo ten albo juz kolejnego nie otwieraja... malo tego sprzedawca od LG powiedzial swojemu koledze ktory ogladal te tv zeby sie tym nie przejmowac ze to "norma" jest jesli chodzi o podswietlenie w tv typu edge led... i byl to rowniez wysoki model za niezle pieniadze wieksze jak W 905

Kolejny przyklad tez mozna stwierdzic czytajac posty na innym forum ze pewien Sprzedajacy tv rowniez wybiera tv z jak najlepszym podwietleniem jak jedzie na testy do ludzi czy jak komus sprzedaje ... wiec mysle ze to jest norma, choc tutaj sprzedajacy specjalnie wplywu na to nie maja i nie mozna miec do nich zalu bo to widac jest ze ta technologia sie srednio sprawdza , a do tego im wiekszy rozmiar tym slabiej to wychodzi. Niestety to nie plazma gdzie podswietlenie jest wzorcowe, czy tez chocby full ledy gdzie rowniez. z podswietleniem jest dobrze choc wiadomo ze nie tak jak w plazmach...

Na koniec przyklad z innego urzadzenia jakim jest sub - jest pewna firmma gdzie model suba w detalu kosztuje okolo 10 tys. i bylem tez swiadkiem jak klient trzy suby mial wyjete i kazdy z tych subow gral inaczej , tak twierdzil czlowiek ktory je odsluchiwal. Malo tego na tym forum tylko w innym temacie potwierdzil czlowiek od tego dystrybutora ze faktycznie tak sie zdarza,ale czemu tak jest to nikt tego nie wie... a suby naprawde sa dobre i godne polecenia...

SC w W-wie udziela Ci takich informacji?! Jesteś ich przełożonym czy jak?

Nie daj Boze, w zyciu bym nie chcial, nie lubie odpowiadac za cos na co nie mam wplywu , a kierownik sklepu czy jakis szef salonu audio czy salonu samochodowego jaki ma wplyw na to co wyjdzie z fabryki ze np dana partia jest zle zrobiona, albo ze cos ma krotka zywotnosc tak jak np oledy na chwile obecna... a musi swoje wysluchac i czasem niezle tak jak np kilka razy ode mnie wysluchiwali w salonie chocby tutaj wymienionej firmy Sony. Nie dalej jak dwa lata temu mowilem pewnemu kierownikowi w SC ze jesli nie zmienia cen na laptopy to zapomnimy o tym asortymencie bo ceny sa za duze w stosunku do konkurencji, a to cena rzadzi w takim kraju jak Polska... i prosze minelo troszke czasu i sie potwierdzilo.. Malo tego jak wlasnie ostatnio dzwonilem i pytalem sie z czystej ciekawosci o sprzedaz nowych tv i w jednym z salonow jak rozmawialem z jakims Panem i powiedzialem o laptopach i o tej rozmowie co wyzej przytoczylem Pan sie lekko zirytowal, albo takie odnioslem wrazenie , bo powiedzial mi ze nie wie jak w innych salonach bylo jesli chodzi o sprzeadaz laptopow ale u nich bardzo dobrze sie sprzedawaly nawet te drogie po 5 czy 6 tys, wiec oni jako salon bardzo zaluja ze zostal ten dzial sprzedany a trzeb awiedziec ze kazdy z salonow jest na swoim rozrachunku... ale nawet jesli tak bylo to niestety ja dalej uwazam ze laptopy od Sonego byly za drogie i przez to trzeba bylo podjac taka decyzje.. Edytowane przez lolek126

Gość Gosc

(Konto usunięte)
  • 1 miesiąc później...
Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Sony akurat wypuścił bardzo dobry tegoroczny model telewizora 50W829.

Przepraszam, ale mam zupełnie odmienną opinię.

Posiadałem model 42", który wbrew niektórym źródłom posiada tak, jak większe modele tej serii matrycę VA.

Tego po prostu nie da się oglądać! Kąt widzenia to nawet nie śmieszne 89 stopni jak podaje producent a co najwyżej 40-50 stopni. Obraz na wprost jest bardzo dobry, ale jeśli przesuniemy się choćby kilkadziesiąt centymetrów w prawo czy w lewo kolory już są jaśniejsze (odległość od tv ok. 3m). Oprogramowanie działa bardzo wolno - na wgranie wszystkich funkcji trzeba czekać kilkadziesiąt sekund. Obudowa trzeszczy podczas działania tv. Urządzenie ma bardzo źle rozwiązane zasilanie portów USB - nawet Fiio D3 nie chciało poprawnie działać, o dyskach twardych nie wspominając (trzeba korzystać z dwóch portów USB). Zawsze starałem się omijać "firmę" Sony, ale teraz coś mnie podkusiło i pożałowałem tego gorzko.

Na szczęście udało mi się oddać telewizor i pokornie wróciłem do Panasonic'a.

Nigdy, przenigdy, absolutnie pod żadnych pozorem telewizora SONY!

Pozdrawiam szczęśliwych użytkowników!

Edytowane przez JacekMadera

Tego po prostu nie da się oglądać! Kąt widzenia to nawet nie śmieszne 89 stopni jak podaje producent a co najwyżej 40-50 stopni. Obraz na wprost jest bardzo dobry, ale jeśli przesuniemy się choćby kilkadziesiąt centymetrów w prawo czy w lewo kolory już są jaśniejsze (odległość od tv ok. 3m).

Była tu na Forum niezwykle trafna uwaga (nie mojego autorstwa): oglądając razem z żoną/dziewczyną program na telewizorze z matrycą VA należy siedzieć nie obok siebie, lecz jedno za drugim. :)

Była tu na Forum niezwykle trafna uwaga (nie mojego autorstwa): oglądając razem z żoną/dziewczyną program na telewizorze z matrycą VA należy siedzieć nie obok siebie, lecz jedno za drugim. :)

Ja siedze ogladajac filmy obok zony ( do tego sa bardzo duze i szerokie fotele ) i jest ok .. jakos za mna nikt nie musi siedziec... A wiadomo ze katy beda slabsze np w porownaniu do plazmy czy do IPSA ale trzeba na cos sie nastawic, nie ma idelanego panelu na chwile obecna w ledach , ktory jednoczesnie dawalby super katy jak i super czern..

nie ma idelanego panelu na chwile obecna w ledach , ktory jednoczesnie dawalby super katy jak i super czern..

Wszystkie LCD-ki są obecnie na LED-ach. Rozumiem, że chodziło Ci o OLED-y? Panele z super kątami i super czernią są na rynku od lat. Nazywają się plazma.

Wszystkie LCD-ki są obecnie na LED-ach. Rozumiem, że chodziło Ci o OLED-y? Panele z super kątami i super czernią są na rynku od lat. Nazywają się plazma.

Zgadza sie tylko nie kazdemu plazma pasuje..ale jest na tyle wybor ze kazdy cos dla siebie wybierze, ale kupujac jakis tv leda na matrtycy VA i oczekujac ze katy beda takie jak w plazmie to jest co najmniej lekka przesada..

Wspieranie PDP to teraz akcja za koreańskimi producentami.

Matryce LCD to także LG / SAMSUNG.

Sony / Panas nie istnieje na rynku telewizorów.

Telewizorów? Chyba, że chodzi Ci o PDP. Wokół Sony są coprawda zawirowania, o których rozmawiamy w tym wątku, Panas wycofał się z produkcji plazm, ale ma w ofercie LCD-ki, w tym także UHD.

Telewizorów? Chyba, że chodzi Ci o PDP. Wokół Sony są coprawda zawirowania, o których rozmawiamy w tym wątku, Panas wycofał się z produkcji plazm, ale ma w ofercie LCD-ki, w tym także UHD.

Dokladnie tak jak piszesz...

Skąd ten wzniosek?

Panas wycofał się z produkcji plazm, ale ma w ofercie LCD-ki, w tym także UHD.

i to całkiem nieckle LCD-ki jak na tle konkurencji.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi