Skocz do zawartości
IGNORED

Firma Sony dzisiaj ogłosiła że pozbywa się działu telewizorów i laptopów

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrzydzania ciąg dalszy.

W905 ma czujnik jasności w pomieszczeniu który reguluje jasność podświetlenia. Niestety nie można ustawić jego czułości co owocuje tym że muszą go wyłączyć żeby ustawić jaśniej w dzień. Regulacja w obrazie niestety ma za mały zakres i przy ustawieniu maksymalnym jest za ciemno. Zresztą ten telewizor nie jest tytanem jasności. Owszem na moje warunki wystarcza ale zapasu nie mam już żadnego.

Gdybym miał okna w pokoju na południe to byłoby najprawdopodobniej za ciemno. Dochodzi do tego dynamiczne podświetlenie do usuwania cloudingu. Niestety nie da się tego wyłączyć owocuje to tym że przy ciemnych scenach sceny te robią się jeszcze ciemniejsze. To że telewizor ma clouding widać przy równomiernie szarym obrazie. Dla mnie jest to trochę udawanie i z chęcią bym to wyłączył przez co uzyskałbym wystarczającą luminancję przy ciemnych scenach. Niestety nigdzie nie doszukałem się takiej opcji. Może ktoś z was wie jak to wyłączyć?

W sumie to trzyma mnie wyśmienita jakość obrazu przy dobrej jakości materiału bo już dawno oddałbym ten telewizor do sklepu. Szkoda że nie mam w domu konkurentów do porównania.

W sumie to technika jest na tyle posunięta że można by zrobić idealny telewizor tylko gdyby złożyć zalety telewizorów różnych firm w jednym.

Z chęcią kupiłbym telewizor IPS z technologią triluminos ale z elektroniką n.p. LG i z menu Toshiby.

Chociaż przyznam że wyostrzenie obrazu w Sony jest całkowicie przyzwoite.

Lepsze niż w Toshibie.

Edytowane przez KrzysiekA

No właśnie bym to zrobił gdyby nie jakość obrazu na dobrym materiale. Szkoda mi się z tym rozstawać. Czasami szczególnie na reklamach może kopara opaść z wrażenia. Ilość różnych odcieni barw jest zaskakująca. Toshiba mimo że nasycenie kolorów ma tak samo ustawione nie ma nawet połowy tych odcieni.

Pokombinuj z nastawami. Powiem szkoda. Po to jest to forum by się tak nie wkopywać.

Interesującym się działem video sony polecam na allegro wrzucić wyszukiwanie "sony es" z ustawieniem sortowania od ceny najwyższej.

No właśnie bym to zrobił gdyby nie jakość obrazu na dobrym materiale. Szkoda mi się z tym rozstawać. Czasami szczególnie na reklamach może kopara opaść z wrażenia.

Kupiłeś telewizor dla reklam?

No właśnie bym to zrobił gdyby nie jakość obrazu na dobrym materiale. Szkoda mi się z tym rozstawać. Czasami szczególnie na reklamach może kopara opaść z wrażenia. Ilość różnych odcieni barw jest zaskakująca. Toshiba mimo że nasycenie kolorów ma tak samo ustawione nie ma nawet połowy tych odcieni

KrzysiekA, jak tv najlepiej się sprawdza w specyfice reklam to to są jakieś jaja normalnie !.

Rozgladam sie ostatnio za 42" TV I dochodze do wniosku, ze nie ma czego wybrac. Pasowal mi Sony 829, ale poczytalem I okazalo sie ze nie ma pewnych ulepszaczy, ktore ma wersja wieksza o rozmiar. O ile nasycenie mi sie podoba (szczegolnie to widac na reklamie w EuroRTVAGD - na twarzy wymalowanego na czerwono kibica: tam gdzie koreanczyki maja czerwona plame Sony pokazuje szczegoly I odcienie). Panasonic 650/740 - mnie nie zachwyca to co widze w sklepach. Niestety 42 to taki psi rozmiar - dobrych TV LCD nie ma wcale na rynku, a w tym rozmiarze to juz w ogole. Teraz okazuje sie ze nawet topowy W905 nie jest idealny.

...Panasonic 650/740 - mnie nie zachwyca to co widze w sklepach...

Jeszcze jest model AS640 na matrycy VA, ponoć chodzi bardzo dobrze (rekomendacja na dwóch znanych Angielskich portalach testowych) ale są też posty że upłynniacz coś w nim czasem przycina, tak czy inaczej muszę go sam gdzieś obadać bo ludzie potrafią się nieźle zakręcić w konfiguracjach ustawień.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A poniżej o upłynniaczach w Samsungach serii H6:

Ukryta Zawartość

Nie mam tego Samsunga, ale dla zwiększenia ostrości w ruchu wejdźcie w tryb użytkownika dla motion plus i ustawienie DE-BLUR czyli redukcja rozmyć ma być na max, ostrość ruchu można też jeszcze dodatkowo zwiększyć włączając strobujący tryb LED, tylko wtedy nieco spadnie jasność.

W Samsungu zdaje się że też tryb wyraźny jest dopalony strobowaniem, a strob w największym stopniu zwiększa ostrość w ruchu, tyle że nieco miga.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

KrzysiekA, jak tv najlepiej się sprawdza w specyfice reklam to to są jakieś jaja normalnie !.

Nie tylko reklamy. Materiał ze studia wygląda też bardzo dobrze i wszelkiego rodzaju reportaże na ulicach robione kamerą która ma wierne kolory. Przede wszystkim ilość odcieni różnych barw jest zaskakująca.

W filmach i to szczególnie z telewizji jest różnie.

Rozgladam sie ostatnio za 42" TV I dochodze do wniosku, ze nie ma czego wybrac. Pasowal mi Sony 829, ale poczytalem I okazalo sie ze nie ma pewnych ulepszaczy, ktore ma wersja wieksza o rozmiar. O ile nasycenie mi sie podoba (szczegolnie to widac na reklamie w EuroRTVAGD - na twarzy wymalowanego na czerwono kibica: tam gdzie koreanczyki maja czerwona plame Sony pokazuje szczegoly I odcienie). Panasonic 650/740 - mnie nie zachwyca to co widze w sklepach. Niestety 42 to taki psi rozmiar - dobrych TV LCD nie ma wcale na rynku, a w tym rozmiarze to juz w ogole. Teraz okazuje sie ze nawet topowy W905 nie jest idealny.

Zainteresuj się Philipsami 42".

Rozgladam sie ostatnio za 42"

LG LA731.

Lub LA671 (to samo, tylko w trochę bardziej tradycyjnej obudowie).

To chyba normalne u wszystkich. Ocena jakości obrazu powinna następować tylko na dobrych materiałach. Z telewizją jest różnie (u mnie też). Mecze z MŚ - obraz rewelacyjny, ze studia TVN też, ale inne kanały mają duże rozbieżności w jakości. Jakość prezentowanych materiałów też się mocno różni. To jest cecha wysokiej jakości sprzętu (audio też), że pokazuje ewidentne różnice w realizacji materiału wyjściowego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie tylko reklamy. Materiał ze studia wygląda też bardzo dobrze i wszelkiego rodzaju reportaże na ulicach robione kamerą która ma wierne kolory. Przede wszystkim ilość odcieni różnych barw jest zaskakująca.

Na filmy fabularne są nakładane różnego rodzaju filtry i obróbka która ma sprawić tzw filmowy klimat, widziałem kiedyś w tv dokument o tym jak się kręci filmy i był tam pokazany fragment filmu przed i po obróbce, przed obróbką film wyglądał naturalnie i szczegółowo a po obróbce obraz staje się wyraźnie mocniej nasycony głębokimi kolorami a zarazem miększy (tak czy inaczej różnica jest diametralna), zresztą wspominali o użyciu specjalnych filtrów zmiękczających, no nie wiem jak to ująć, ale na pewno ujęcie z filmu choćby i 4K absolutnie nie jest wzorcowe w sensie naturalności obrazu względem takiego samego ujęcia z kamery czy dobrego aparatu bez załączonych filtrów obrazu. Tak że w filmach nie szukajmy wzorcowości bo jej tam nie będzie z takiego względu że film straciłby tzw filmowy klimat a wyglądałby jak reportaż., i wraz ze wzrostem dowolnej liczby K ta sytuacja będzie dokładnie taka sama pod tym względem.

To sie nazywa postprodukcja ,jest dorabiana głebia ostrosci ,kolory ,bokeh i wiele innych rzeczy ,ale przede wszystkim jest uzywana tasma filmowa 35mm nie żadna cyfra i dlatego film ma taki klimat, w materiałach szczegolnie 4k nacisk bierze się na szczególowosc obrazka,kolory tez są obrabiane i daleko im do neutralnych

Edytowane przez Tomas73

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

w materiałach szczegolnie 4k nacisk bierze się na szczególowosc obrazka,kolory tez są obrabiane i daleko im do neutralnych

Innym słowem zamiast w naturalnosć to idą w efekciarstwo.

cos w tym jest co napisales..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Tak ,marketing na 1 miejscu,nautralny obraz jest mniej atrakcyjny dla widza , surowe nagranie jest wyprane z kolorow płaskie i jest przez to mniej ciekawe dla wiekszosci,dochodzą jeszcze do tego ułomnosci kamer kazda nagrywa "inaczej" inna paleta barw, rozdzielczosc ,głębia

Edytowane przez Tomas73

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Tak ,marketing na 1 miejscu,nautralny obraz jest mniej atrakcyjny dla widza , surowe nagranie jest wyprane z kolorow płaskie i jest przez to mniej ciekawe dla wiekszosci,dochodzą jeszcze do tego ułomnosci kamer kazda nagrywa "inaczej" inna paleta barw, rozdzielczosc ,głębia

Widzisz bo ludziom juz za malo zileonego w trawie, czy tez niebieskiego w niebie i pewni ludzie wpadli na pomysl zeby to wszystko przerysowac i dac bardziej intensywne kolory, bo te ktore sa w tv 4k to daleko im do tych kolorow ktore byly w plazmach - bo tam byly kolory najbardziej zblizone do naturalnych barw w przyrodzie.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Od zawsze były ingerencja i korekty video ale na dzien dzisiejszy jest to bardziej wyeksponowane, sa od tego ludzie jest zawód " kolorysta" ktory nie zajmuje sie montazem video tylko samym Color Gradingiem,wyzsza rozdziałka potrzebuje bardziej specyficznej ingerencji w obrazek i nawet to co widzimy tvn studiu czy innych programach na zywo jest w pewnym stopniu korygowane,goscie zajmujacy sie tym na codzien pracuja no monitorach Nec i Eizo i wszystkie tv w naszych sklepach dzieli przepasc od tego sprzętu

• 3 tygodnie później...

Może podsumuję ocenę tego sony (46KDL905A) po obejrzeniu paru filmów i paru w 3D.

A więc za kolor i ostrość i plastyczność obrazu daję 10 punktów na 10. Nawet kiepskie kąty mi nie przeszkadzają aż tak bardzo.

Myślę że jeżeli chodzi o jakość obrazu obecnie nie kupi się lepszego telewizora chyba że OLED.

Szczególnie podoba mi się żywy kolor który najlepiej sprawdza się w programach telewizyjnych gdzie nie majstrowano przy kolorze. W filmach trzeba niestety ustawić tą opcję na minimum i zmniejszyć nasycenie koloru. W niektórych filmach konieczne jest całkowite wyłączenie żywego koloru. Wtedy ten Sony ma podobno gamut zgodny z normą.

Szkoda że nie ma zarządzania kolorem bo przy włączonej funkcji żywy kolor można by gamut dla niektórych kolorów przytemperować i działało by to całkiem naturalnie. Niebieski lubi wpadać w turkusowy przy włączonym żywym kolorze i cyjan jest trochę za bardzo nasycony. Ale za to czerwony, zieleń żółty i magenta są wyśmienite.

Mimo to duży plus dla tego telewizora.

Jeżeli chodzi o upłynniacze to daje 6 punktów na 10.

Albo zdecyduję się na obraz płynny albo na obraz ostry w ruchu. Ja osobiście preferuję płynny.

Niestety im szybciej porusza się obraz tym bardziej go rozmywa. Szczególnie z bliska w filmach 3D to widać. Do tego dochodzą artefakty które pojawiają się od czasu do czasu i wyłączanie się upłynniacza przy bardzo szybkich obiektach. Denerwujące jest gdy mamy obrót głowy wielkości na cały ekran. Wtedy wyraźnie widać wyłączanie się upłynniacza na ułamek sekundy.

Nie zdarza się to często ale jest zauważalne.

Niestety przy ustawieniach gdzie obraz jest ostry w ruchu nie działa upłynniacz przez co widać wyraźne skakanie ruchomych obiektów i do tego obraz miga. Dla mnie nie do przyjęcia.

Reasumując do oglądania filmów w stylu Pożegnanie z Afryką upłynniacz wydala. Oglądania filmów typu Tożsamość Borna to mordęga. Można dostać oczopląsu.

Jeżeli chodzi o efekty 3D to daję 7 punktów na 10. Jest naprawdę przyzwoicie zwłaszcza że działa upłynniacz pod warunkiem że nie jest to kino akcji. Bo wtedy mocno rozmazuje ruchome obiekty.

Jeżeli chodzi o funkcje multimedialne to daję daję 9 na 10. Ten telewizor potrafi naprawdę dużo i z czystym sumieniem mogę sprzedać mojego Fanteca. Do niczego nie będzie mi potrzebny.

Pełnych punktów mu nie dałem bo nie ma możliwości instalowania własnych add-on'ów. Ale do tego mam malinę.

Obsługa powiedzmy 8 punktów na 10.

Zaleta to wbudowana w telewizor instrukcja obsługi którą można włączyć z pilota. Wada to niekoniecznie wygodne rozłożenie różnych funkcji i zablokowanie niektórych funkcji w pewnych trybach obrazu. Ciekawostką są dwa piloty dołączone do telewizora ale nie wiem czy jest to najlepszy pomysł. Jeden z pilotów jest bardzo mocno uproszczony i prawdę powiedziawszy bez sięgania po ten normalny się nie obejdzie. Przynajmniej w moim wypadku.

I na koniec podsumuję że mimo kiepskiego upłynniacza i kiepskich kątów jestem w sumie zadowolony z telewizora. Być może Samsung i LG mają lepsze upłynniacze ale nie mają takiego koloru. Po kilku dniach oglądania na tym Sonym ciężko wrócić z powrotem do normalnego gamutu. Szkoda że Sony nie połączyło migającego podświetlenia z upłyniaczem ruchu i zaoszczędziło na wydajności procesora i do tego nie wsadziło matrycy IPS bo byłby to telewizor idealny.

Mam nadzieję że mój opis pomoże komuś w podjęciu decyzji przy kupnie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Można by wywnioskować, że ten TV ma przesycone sztucznie kolory.

W programach TV jak piszesz jest więcej niż O.K., ale w filmach te same nastawy są zbyt dopalone.

Jak dla mnie zwłaszcza to zdyskwalifikowałoby ten TV.

Dostosowywanie ustawień każdorazowo, jak włączymy inny program, czy nawet inny film, to chyba porażka.

Nie nazwałbym tego przesyceniem. Przy włączonym "żywym kolorze" jest więcej odcieni różnych kolorów. Nie jest tak że kolory podstawowe mają zmienioną barwę. W dalszym ciągu jest normalny niebieski i niebieski którego nie widziałem na żadnym innym telewizorze. Podobnie jest z resztą kolorów. Jest czerwony i czerwony że tak powiem z dopalaczem, normalny zielony i zielony z dopalaczem i.t.d.. I nie chodzi tu o nasycenie ale o inny odcień barwy. Nawet przedmioty które mają małe nasycenie kolorów mogą mieć inną barwę taką której nie ma na innych telewizorach.

W większości wypadków sprawia to naturalne wrażenie. A jak nie sprawia to zawsze można wyłączyć żywy kolor i mamy telewizor z normalny gamutem. Ale powiem szczerze niechętnie to robię.

Jedyne co musiałem zrobić to w balansie bieli ująć zielonego i robiłem to na oko porównując do starego telewizora skalibrowanego przy pomocy kolorymetru bo niestety na nowym telewizorze kolorymetr poległ sromotnie.

>KrzysiekA: dziekuje za ten obszerny I rzeczowy opis 46W905. Caly czas sie waham, ale moze za dwa tygodnie nabede takiegoz - tylko jeszcze musze mu sie przyjrzec naocznie.

>KrzysiekA: dziekuje za ten obszerny I rzeczowy opis 46W905. Caly czas sie waham, ale moze za dwa tygodnie nabede takiegoz - tylko jeszcze musze mu sie przyjrzec naocznie.

Szkoda że nie można nabyć 995 w wielkości 46 cali. Ma bardzo dobrą matrycę IPS. Obejrzałem go sobie w sklepie. Niestety można dostać jedynie 55 cali a dla mnie to zdecydowanie za dużo. Jest podobno model 950 w wielkości 46 cali ale w żadnym katalogu go nie ma. W Polsce i w Niemczech nie do kupienia.

Przyznam, że nie bardzo rozumiem powyższych zachwytów nad gamutem rzeczonego telewizora. Wszak sygnał (DVB-T, DVB-S, BD) ma określone normami parametry, w tym także gamut sygnału. Co da, jeśli sam telewizor będzie miał (nawet) dwukrotnie większy? Skoro jest "karmiony" takim, a nie innym sygnałem? Czy chcecie Waszmościowie powiedzieć, że inne telewizory nie są w stanie tego przetworzyć i w całości pokazać, a jedynie te omawiane Sony posiadają stosowną możliwość? Chyba to byłby absurdalny wniosek.

Przyznam, że nie bardzo rozumiem powyższych zachwytów nad gamutem rzeczonego telewizora. Wszak sygnał (DVB-T, DVB-S, BD) ma określone normami parametry, w tym także gamut sygnału. Co da, jeśli sam telewizor będzie miał (nawet) dwukrotnie większy? Skoro jest "karmiony" takim, a nie innym sygnałem? Czy chcecie Waszmościowie powiedzieć, że inne telewizory nie są w stanie tego przetworzyć i w całości pokazać, a jedynie te omawiane Sony posiadają stosowną możliwość? Chyba to byłby absurdalny wniosek.

Ale chodzi o to że podobnie jak w poprawianiu rozdzielczości procesor w jakiś tam sposób podciąga ostrość obrazu żeby obraz wyglądał lepiej tak samo jest z kolorem w Sony. Telewizor nie zwiększa po prostu nasycenia ale pewne kolory przesuwa w kierunku poszerzonego gamutu a inne zostawia w spokoju. Czasami wychodzi mu to dobrze a czasami nie. W każdym bądź razie niebo ma o wiele naturalniejszy kolor niż na zwykłym LCD, podobnie jest z kolorem morza. Niestety filmów z poszerzonym gamutem nie sprzedają i pewnie długo nie będą sprzedawać. Jeżeli ktoś chce lepszy kolor to niestety nie pozostaje mu nic innego niż telewizor z poszerzonym gamutem i obróbka koloru przy pomocy procesora. Zresztą jak już napisałem wcześniej że w wiekszości wypadków to mu się udaje. Szczególnie programy w studio, mecze piłkarskie, reportaże i.t.d. a czasami mu to nie wychodzi przede wszystkim w filmach gdzie kolory były w jakiś sposób manipulowane. N.p. Transformers wygląda z włączonym żywym kolorem koszmarnie nienaturalnie.

tak samo jest z kolorem w Sony.

Moja plazma G30 ma w każdym trybie obrazu funkcję Intensywne Kolory, w niektórych dodatkowo również Color Remaster. Robią właśnie to, o czym piszesz. Dodam, że jeśli ktoś lubi bardziej żywe kolory (sam się do takowych zaliczam) to włączenie wspomnianych funkcji nie skutkuje koniecznością przestawiania czegokolwiek w parametrach obrazu w zależności od rodzaju oglądanego materiału, czy nawet tytułu filmu.

Na czym więc miała by polegać nadzwyczajność tego Sony?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Też to samo zauważyłem. Z wady ktos próbuje robić zaletę, moim zdaniem.

W mojej plaźmie VT 30, też dobór materiału typu film, reportaż nie powoduje konieczności zmian nastawów parametrów, bez dyskomfortu oglądania.

Moja plazma G30 ma w każdym trybie obrazu funkcję Intensywne Kolory, w niektórych dodatkowo również Color Remaster. Robią właśnie to, o czym piszesz. Dodam, że jeśli ktoś lubi bardziej żywe kolory (sam się do takowych zaliczam) to włączenie wspomnianych funkcji nie skutkuje koniecznością przestawiania czegokolwiek w parametrach obrazu w zależności od rodzaju oglądanego materiału, czy nawet tytułu filmu.

Na czym więc miała by polegać nadzwyczajność tego Sony?

Nie sądzę żeby twoja plazma miała tak szeroki gamut jak ten Sony. W jakiejś recenzji czytałem że jeżeli o szerokość gamutu można tego Sony porównać jedynie z Oledem.

Nie dziwota że przy tak szerokim gamucie nie zawsze to się sprawdza.

Żeby tak naprawdę ocenić co robi jeden i drugi telewizor trzeba by postawić jeden obok drugiego i porównać. Takie zaoczne porównywanie nie ma najmniejszego sensu. Może twoja plazma ma lepszy kolor a może lepszy ma Sony. Żadna dyskusja tu na forum tego nie rozstrzygnie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Takie zaoczne porównywanie nie ma najmniejszego sensu.

Ależ ma. I tylko takie porównywanie ma sens.

I nie raz było przeprowadzone. Poczytaj recenzje osób które miały taka okazję.

W co drugiej recenzji tego Soniaka czytam, że jest prawie tak dobry jak plazma:-)

Nie sądzę żeby twoja plazma miała tak szeroki gamut jak ten Sony

A po cholerę mi jakakolwiek funkcja TV, która podczas oglaądania filmów, psuje obraz?

To dział KINO DOMOWE, a nie dział,, TV w kuchni''. Tu jakość filmów podczas wieczornej projekcji się liczy!

Edytowane przez HQ150
  • Pokaż nowe odpowiedzi