Skocz do zawartości
IGNORED

Jak organizujecie swoje pliki na dysku ?

PawelP

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się jakie są pomysły na strukturę katalogów i nazw, w których przechowujecie swoje pliki ? Czy większość trzyma się standardu Wykonawca (tylko katalogi) - Album (tylko katalogi) - Utwory (tylko pliki) ? I czy w nazwie pliku macie zwykle tylko tytuł czy jeszcze inne informacje ? Czy wiecie o jakiś standardach struktury i nazewnictwa, na bazie których ogólnodostepne player-y audio moga wyciagnac wiecej informacji - np. w winampie było kiedyś tak, że bodajże jak nazwa pliku byla dwuczesciowa album-utwor rozdzielone myslnikiem to winamp automatycznie wykorzystywał tę informację. Tyle, że z winampa już sie wycofują, nie będzie dalej rozwijany, ale moze podobne zasady mają inne player-y jak foobar czy jriver ?

Programy ciągną i informację z tagów. Nazwa pliku jest mniej istotna.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zastanawiam się jakie są pomysły na strukturę katalogów i nazw, w których przechowujecie swoje pliki ? Czy większość trzyma się standardu Wykonawca (tylko katalogi) - Album (tylko katalogi) - Utwory (tylko pliki) ? I czy w nazwie pliku macie zwykle tylko tytuł czy jeszcze inne informacje ? Czy wiecie o jakiś standardach struktury i nazewnictwa, na bazie których ogólnodostepne player-y audio moga wyciagnac wiecej informacji - np. w winampie było kiedyś tak, że bodajże jak nazwa pliku byla dwuczesciowa album-utwor rozdzielone myslnikiem to winamp automatycznie wykorzystywał tę informację. Tyle, że z winampa już sie wycofują, nie będzie dalej rozwijany, ale moze podobne zasady mają inne player-y jak foobar czy jriver ?

Każdy wykonawca ma katalog, a nazwa pliku to Wykonawca - Nazwa Płyty - Nr Utworu - Nazwa Utworu .

Jeśli będziesz miał prawidłowe tagi zaszyte wewnątrz utworów (flac, mp3), to nawet wgrywając piosenki do jednego katalogu program do odtwarzania pokaże wykonawców i listę poszczególnych płyt. Jeśli będziesz chciał wybrać utwory np. po rodzaju muzyki, to też zostanie wykonana selekcja na podstawie tagów.

Nazwa pliku nie musi być tożsama z nazwą utworu. Jeśli w tagach masz prawidłowo wpisane dane, to będą wyświetlane właściwe informacje o utworze w np. Foobarze czy innym odtwarzaczu.

Ja dla przejrzystości tworzę katalog z nazwą wykonawcy, potem podkatalogi z poszczególnymi płytami a w nich właściwe utwory. Ale wszystkie piosenki mam otagowane wszystkimi danymi, łącznie z rokiem wydania, zdjęciem okładki, itp.

--

Pozdrawiam,

Paweł

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

tak jak napisali wyżej - najwygodniej jest mieć poprawne tagi (możesz je wpisać np za pomocą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chociaż na discogsach wszystkiego nie ma) a później już w foobarze można wpisać w filtrze albumów co chcesz - datę, artystę, gęstość, częstotliwość próbkowania itp. możesz też segregować według tych kryteriów zanim coś znajdzie się na liście utworów. ten sam filtr przeszuka i zindeksuje również nazwy plików, także w przypadku braku tagu, przy odpowiedniej nazwie pliku poszukiwany utwór zostanie pokazany. polecam zapoznać się z tym programem, bo daje spore możliwości i jest elastyczny. na linuxie dobrym odpowiednikiem jest clementine - jednak ma wiele braków w porównaniu do fb2k. oba programy nie zwalniają przy dużej bazie danych - przynajmniej u mnie z około 60 tysiącami plików. czytałem, że przy trzykrotnie większej bazie też nie występują zawieszenia.

nie warto przejmować się katalogami, lecz jeśli już chcesz ogarniać wszystko z poziomu przeglądarki plików to polecam "artysta - data - album" jako nazwe folderu. dzięki temu jest szybciej i przejrzyściej niż przy rozkładaniu wszystkiego do osobnych folderów

"Czy wiecie o jakiś standardach struktury i nazewnictwa, na bazie których ogólnodostepne player-y audio moga wyciagnac wiecej informacj" - standardu raczej nie ma, ale to i tak dobre pytanie. sposób odczytu zapisanych tak informacji musiałby być konfigurowalna z poziomu pluginuodtwarzacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak jak poprzednicy napisali.

Ale mam dużo plików nieotagowanych.

Może czasu już nie stanie aby to zrobić...

Leżą sobie różnie; katalogi nazwami wykonawców, następnie podkatalogi - albumy.

A bywa i tak, że leżą nie tyle gatunkami co moim zamiłowaniem do sesji z konkretnym obiektem; artysta, instrumentarium, skład,...

I znajdziemy np. koncerty smyczkowe, gitara klasyczna...

I jakoś nadzwyczaj dobrze sobie z tym radzę.

Ale temat ciekawy i na czasie.

Czy istnieje soft katalogujący spełniający wystarczająco oczekiwania...?

Czy istnieje soft katalogujący spełniający wystarczająco oczekiwania...?

Tak. Program SongKong automatycznie taguje,dodaje okładkę i robi odpowiednie katalogi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale mam dużo plików nieotagowanych.

Może czasu już nie stanie aby to zrobić...

Leżą sobie różnie; katalogi nazwami wykonawców, następnie podkatalogi - albumy.

A bywa i tak, że leżą nie tyle gatunkami co moim zamiłowaniem do sesji z konkretnym obiektem; artysta, instrumentarium, skład,...

I znajdziemy np. koncerty smyczkowe, gitara klasyczna...

I jakoś nadzwyczaj dobrze sobie z tym radzę.

To daje możliwość wspaniałej zabawy; pod pretekstem "porządków". Odświerzam sobie to co zabałaganiłem, bez żadnych widocznych efektów tak, że przy następnej sesji z plikami muzycznymi znowu odkryję coś zapomnianego a przecież wspaniałego.

W.

PS Gitara klasyczna ? Więc jest nas więcej.

Wojtek

<br />tak jak napisali wyżej - najwygodniej jest mieć poprawne tagi (możesz je wpisać np za pomocą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chociaż na discogsach wszystkiego nie ma) a później już w foobarze można wpisać w filtrze albumów co chcesz - datę, artystę, gęstość, częstotliwość próbkowania itp. możesz też segregować według tych kryteriów zanim coś znajdzie się na liście utworów. ten sam filtr przeszuka i zindeksuje również nazwy plików, także w przypadku braku tagu, przy odpowiedniej nazwie pliku poszukiwany utwór zostanie pokazany. polecam zapoznać się z tym programem, bo daje spore możliwości i jest elastyczny. na linuxie dobrym odpowiednikiem jest clementine - jednak ma wiele braków w porównaniu do fb2k. oba programy nie zwalniają przy dużej bazie danych - przynajmniej u mnie z około 60 tysiącami plików. czytałem, że przy trzykrotnie większej bazie też nie występują zawieszenia.<br />

Wielkie dzięki! faktycznie doskonała wygoda i funkcjonalność foobara. Akurat mam do uporządkowania dysk i kilkaset albumów.

Ogólnie ja na dysku mam jeszcze jako podział pierwszego rzędu gatunek (klasyka, jazz, blues, world music, etc.) ale z punktu widzenia tagowania i nowoczesnych baz danych to faktycznie trochę przestarzałe.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

PS Gitara klasyczna ? Więc jest nas więcej.

Również taka utopiona nieco w morzu brzmień...

Ukryta Zawartość

A ostatni ekscytuje mnie taka gra na gitarze:

Ukryta Zawartość

Ale to trzeba by posłuchać na żywo a przynajmniej z płyty.

Polecam "Breakfast in Baghdad" i "Enter Sandman" w wykonaniu Ulf`a Wakenius`a ze wspaniałą zresztą Youn Sun Nah...

Od 29:36 leci Bagdad na tym filmiku.

Oto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluźnisz.

;-)

Na poważnie:

Krystaliczny wokal, precyzyjnie trafia w dźwięk i ma niezły "atak"...

Świetna nasza Ania Maria, mogłaby się nieco nauczyć od niej...

Ale zgadzam się, Youn jest nudna w trakcie dłuższego słuchania...

Grzegorz, zapraszam do wątku Gitary są Git. A na szybko: Friend and Fellow, Antonio Forcione, Andy McKee, Christian Dufour (gitara solo) i wielu innych.

Powrót po dłuższej przerwie...

ten songkong to jakiś żart... aplikacja waży tyle co niejeden system operacyjny, nie wpisuje "unistalera" do systemu, zostawia "śmieci" po usunięciu, kiepsko się konfiguruje, zajmuje pełno ramu i JEST W WERSJI TRIAL...

ten songkong to jakiś żart... aplikacja waży tyle co niejeden system operacyjny, nie wpisuje "unistalera" do systemu, zostawia "śmieci" po usunięciu, kiepsko się konfiguruje, zajmuje pełno ramu i JEST W WERSJI TRIAL...

Ale robi idealnie to do czego jest stworzona. AUTOMATYCZNIE taguje wiele plików na raz. Po prostu wybiera się katalog z muzą, start i voila ! Po skończonej pracy mamy pliki ślicznie poukładane w katalogach wg wykonawcy/albumu z okładkami. Tylko program nie jest za darmo ... ale pech ...

a później już w foobarze można wpisać w filtrze albumów co chcesz - datę, artystę, gęstość, częstotliwość próbkowania itp. możesz też segregować

Witam , mógłbyś napisać krok po kroku jak się posługiwać tym programem , bo ściągnąłem go do foobara i nie chciałbym czegoś zepsuć , z góry dzięki .

Pozdrawiam

Witam , mógłbyś napisać krok po kroku jak się posługiwać tym programem , bo ściągnąłem go do foobara i nie chciałbym czegoś zepsuć , z góry dzięki .

Pozdrawiam

czychodzi Ci o foo_discogs ?

Ale robi idealnie to do czego jest stworzona. AUTOMATYCZNIE taguje wiele plików na raz. Po prostu wybiera się katalog z muzą, start i voila ! Po skończonej pracy mamy pliki ślicznie poukładane w katalogach wg wykonawcy/albumu z okładkami. Tylko program nie jest za darmo ... ale pech ...

jeśli masz zainstalowany i nie wykupiony, z ciekawości, zanim kupisz oczywiście, możesz sprawdzić czy działa na nim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... niestety opłacenie go dyskwalifikuje... w najbliższym czasie sprawdzę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jeszcze jeden inny.. może znajdę jakąś darmową, rozsądną alternatywę... jeśli będę pamiętał, poszukam tez czegoś na lin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja używam musicbrainz plus puddletag, pierwszego używam do tagowania z bazy musicbrainz, a puddletag do tagowania discogs. Najlepszy program odpada jeśli nie ma płyty w bazie danych.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

czychodzi Ci o foo_discogs ?

Tak, konkretnie discogs tager, widze ,ze jak sie kliknie prawym na playliste to pojawia się opcja użycia tego programiku, pytanie co dalej?Ale tak jak dla dziecka proszę ...

Ja używam musicbrainz plus puddletag, pierwszego używam do tagowania z bazy musicbrainz, a puddletag do tagowania discogs. Najlepszy program odpada jeśli nie ma płyty w bazie danych.

czy one rozpoznają nazwę wykonawcy bazując na katalogu w którym znajdują się pliki? lub przynajmniej potrafią odpowiednio nazwać folder po manualnym wpisaniu artysty, albumu i daty? bo właściwie tego szukamy z tego co rozumiem. będę wdzięczny za odpowiedź

Tak, konkretnie discogs tager, widze ,ze jak sie kliknie prawym na playliste to pojawia się opcja użycia tego programiku, pytanie co dalej?Ale tak jak dla dziecka proszę ...

napisz mi na "priv", wszystko Ci wytłumaczę

czy one rozpoznają nazwę wykonawcy bazując na katalogu w którym znajdują się pliki? lub przynajmniej potrafią odpowiednio nazwać folder po manualnym wpisaniu artysty, albumu i daty? bo właściwie tego szukamy z tego co rozumiem. będę wdzięczny za odpowiedź

Zazwyczaj radzą sobie przy pomocy cząstkowych tagów. Do co katalogów to nie wiem, nigdy tego nie potrzebowałem.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Polecam Mp3tag

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus edytora tagów z Aimpa

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.