Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skończycie te przepychanki personalne ?

Jest tyle ciekawych tematów w tym wątku......., skupcie się na meritum .....

.......................................................................................

WWP obniży budżet obronny, 160 miliardów dolarów pójdzie na edukację, opiekę zdrowotną i drogi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to teraz czas na USA....

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Kolejny raz zostałeś przyłapany na tym, że posługujesz się nie wiedzą a zbiorem tzw. oczywistych oczywistości.

A na jakiej to podstawie stawiasz mi zarzut, że ja nie znam wypowiedzi i zakresu wiedzy prof. Avdiejewa w podanym zakresie Historii???! Napisałem tylko, że nie przytoczę jego publikacji w tym zakresie, ponieważ takowych nie uczynił!

Akurat są świeże wyniki z Levada-Centr (

Aj jaj jaj! Tragedia!

W porównaniu do wyników tow. Leonida Breżniewa to jakaś zapaść!!!

Nie dziwota że Wowa jakiś taki nerwowy od dłuższego czasu :-(

Do 115% tow. "Stalina" mu wszak sporo brakuje! :-(

Gość

(Konto usunięte)

A na jakiej to podstawie stawiasz mi zarzut, że ja nie znam wypowiedzi i zakresu wiedzy prof. Avdiejewa w podanym zakresie Historii???! Napisałem tylko, że nie przytoczę jego publikacji w tym zakresie, ponieważ takowych nie uczynił!

Na podstawie Twojej reakcji na moją sugestię, że posiadasz na ten temat wiedzę tajemną. Ale na pewno mogę stwierdzić, że mojej wiedzy historycznej Ty nie znasz. Jakbyś nie kombinował Twoje stwierdzenie "Ale jej historię zna wiele lepiej od Ciebie. Myślę , że cała historię Rosji i Rosji sowieckiej, zna wiele lepiej od Ciebie" jest tylko Twoją nieudowodnioną oczywistą oczywistością, inaczej - urojeniem.

Ba, ale jak śpiewa Jurij???

Xujowo. :)

Typowe dla dla feudalizmu. Dobry Pan, który da się kochać a jak trzeba wybatoży.

To również rosyjska mentalność - "sierioznyj pan, dobryj pan". Inaczej czują się porzuceni i zagrożeni z zewnątrz. To przeszłość kształtuje świadomość narodową. My Polacy zresztą podobnie, tylko na odwrót :-) Nasz musi być srogi ale dla niepolaków. My wiemy że jak już dojdzie któryś do władzy, to wyłącznie aby nas okradać i z tym się nie godzimy - czyli znów odwrotnie niż Rosjanie :-)

Na podstawie Twojej reakcji na moją sugestię, że posiadasz na ten temat wiedzę tajemną. Ale na pewno mogę stwierdzić, że mojej wiedzy historycznej Ty nie znasz. Jakbyś nie kombinował Twoje stwierdzenie "Ale jej historię zna wiele lepiej od Ciebie. Myślę , że cała historię Rosji i Rosji sowieckiej, zna wiele lepiej od Ciebie" jest tylko Twoją nieudowodnioną oczywistą oczywistością, inaczej - urojeniem.

I znów to ruskie krętactwo:-))))

Jurko drogi! Ja Twoja wiedzę poznałem z Twoich wypowiedzi na naszym Forum. Moja wiedza o poziomie wiedzy w zakresie Historii Rosji prof. Awdiejewa, jest moją osobistą wiedzą. Zatem mam niezaprzeczalne prawo do porównania twojej infantylnej, postsovieckiej propagandy, z Aloszy wypowiedziami i na tej podstawie stwierdziłem, że on przewyższa Ciebie w tym zakresie.

Jest to moja subiektywna ocena, ale to nie zmienia faktu że nam do niej absolutne prawo!

Twoje ataki na mnie są jak zwykle butne i chamskie. Zatem takie są również moje do Ciebie odpowiedzi, ponieważ nalezy dyskutować z oponentem w sposób jaki jedynie rozumie.

Gość

(Konto usunięte)

WWP obniży budżet obronny, 160 miliardów dolarów pójdzie na edukację, opiekę zdrowotną i drogi.

To są informacje Bloomberga-a. Pieskow powiedział, że liczby są inne. Nie ma też oficjalnego potwierdzenia planów zmieszania budżetu obronnego.

https://ria.ru/society/20180424/1519299543.html

Ja Twoja wiedzę poznałem z Twoich wypowiedzi na naszym Forum.

Fajne źródło do wniosków. Wiedza Aloszy pewnie Ci się przyśniła.

To również rosyjska mentalność - "sierioznyj pan, dobryj pan". Inaczej czują się porzuceni i zagrożeni z zewnątrz.

Kolejny przejaw Twojego rusofobstwa.

Fajne źródło do wniosków. Wiedza Aloszy pewnie Ci się przyśniła.

Z prostackim chamstwem dyskutować nie będę!

A że na samym początku dyskusji o prof. Avdiejewie wyraziłeś taka oto o nim opinię - "Wypowiada znacznie większe ale pasujące do Twoich." - to twierdzę, że jesteś na tym forum jedynie proputinowska propagandowa szczekaczką i wszystko co tutaj publikujesz jest wyłącznie podporządkowane tej robocie.

Zegnam Jurij.

Gość

(Konto usunięte)

À propos prostackiego chamstwa.

Znów narcyzm i ruska bezczelność?

jesteś prawdziwym reliktem sowieckiego człowieka

ruskie krętactwo

Edytowane przez JuG

À propos prostackiego chamstwa.

Dokładnie.

To sa właśnie opisy twojego sposobu dyskusji z nami (polaczkami) na naszym Forum. Ja je jedynie wskazuje i nazywam.

I to juz wszystko na Twój temat. Reszta jest bez znaczenia.

Gość

(Konto usunięte)

to twierdzę, że jesteś na tym forum jedynie proputinowska propagandowa szczekaczką i wszystko co tutaj publikujesz jest wyłącznie podporządkowane tej robocie.

Brednia z kolejnym atakiem personalnym.

Jest to moja subiektywna ocena, ale to nie zmienia faktu że nam do niej absolutne prawo!

Ty masz prawo do swojej subiektywnej oceny a mi to prawo odbierasz? Moja musi być taka jak Twoją? Czy muszę mieć poglądy większości? Mam się modlić na każdego profesora? Zadziwiające jest to przywiązanie do jedynie słusznego poglądu u dużej ilości bocznicowców. Aż tak okres PRL-u skrzywił waszą świadomość? I kto tu jest "prawdziwym reliktem sowieckiego człowieka"? Paranoja!

Edytowane przez JuG

Wiesz Jurij, wykręcasz kota ogonem niczym PiSowiec. Ja to rozumiem, w sumie twoja konstrukcja jest prosta jak cep i tak jak cep działasz.

Rozumiem twoją nieodwzajemnioną miłość do putinowskiego reżimu, ale to w jaki sposób usiłujesz tu kogoś do niego przekonać jest kompletnie przeciwskuteczne. Tyle razy ci to tłumaczyłem, a ty nic. Więcej nie warto pisać, strata czasu.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Ja to rozumiem

Jest zasadnicza różnica pomiędzy rozumieniem a uważaniem, że rozumiesz. Ty - uważasz.

twoją nieodwzajemnioną miłość do putinowskiego reżimu

Wielokrotnie Ci mówiłem - z urojeniami poradzi tylko dobry specjalista. Będę to powtarzał - może jednak kiedyś dojrzejesz.

Typowe dla dla feudalizmu. Dobry Pan, który da się kochać a jak trzeba wybatoży.

Pewne istotne szczegóły jednak różnią się między turańską (post-tatarską) Rosją a Zachodem. Magna Carta czy polskie przywileje szlacheckie są jednak krokiem w kierunku autonomii jednostki. Za to turańskie wzorce nie przewidują jakichkolwiek ograniczeń dla silniejszego w kontakcie ze słabszym - senior będzie siadał na koń po grzbiecie wasala, kozacka czerń posłusznie stwierdzi "Tuhaj Bej rozserdywsia" a młody Piotr I w ramach rozrywki będzie organizował inscenizacje bitew w których ludzie giną dla jego przyjemności.

Gość

(Konto usunięte)

a młody Piotr I w ramach rozrywki będzie organizował inscenizacje bitew w których ludzie giną dla jego przyjemności.

A np. taki szlachetny katolik - godny przedstawiciel tzw. cywilizacji łacińskiej - Mikołaj Bazyli Potocki:

bardzo często po pijanemu kazał miejscowym Żydom i chłopom wchodzić na gałęzie drzew, a następnie dawał rozkaz strzelania do tych „ptaszków”. – Będziesz ty mnie kukał! Będziesz ty mnie kukał! – wykrzykiwał do ludzi, którym wcześniej kazał udawać charakterystyczny odgłos kukułki.

Była to jedna z ulubionych „zabaw” magnata. Nieludzko zachowywał się zwłaszcza wobec poddanych wyznania mojżeszowego. Według relacji miał ich nawet „piec żywcem”.

Po co to stronnicze grzebanie w historii? Uzasadnienie własnych poglądów rasistowskich?

Edytowane przez JuG

A np. taki szlachetny katolik - godny przedstawiciel tzw. cywilizacji łacińskiej - Mikołaj Bazyli Potocki:

Nie jest jej godnym przedstawicielem. Byliśmy i niestety jesteśmy blisko tzw. cywilizacji turańskiej. Sąsiedztwo nie pozostaje bez konsekwencji.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

....a w naszych realiach "dobry pan" będzie nam golił portfele.....to taka nowa forma batożenia, przynajmniej mniej bolesna dla dupy.

...jednak dla portfela bolesna, możliwe że niektórzy woleliby gołą rzyć wybatożyć...

"Podatki i składki zjadają dużą część naszych wynagrodzeń. Średnio w kieszeni zostaje nam 71 lub 77 proc. kwoty brutto. Polskie państwo pod tym względem jest wyjątkowo pazerne. "Na rękę" otrzymujemy procentowo mniej niż średnia w Unii Europejskiej."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rasputin
Gość

(Konto usunięte)

tzw. cywilizacji turańskiej

Poczytaj o okrucieństwach Anglików, Francuzów czy Hiszpanów - też są za blisko? To, że o tym znacznie mniej się wspomina to tylko lepsza cenzura historyczna i skuteczniejsza propaganda.

Teorie Konecznego mają swoją wartość ale tylko głupiec traktuje je jako prawdę ostateczną.

Po co to stronnicze grzebanie w historii?

Jeżeli dany motyw powtarza się na zasadzie reguły, to może jednak stoi za tym jakaś głębsza prawidłowość.

Polacy źle wspominają rosyjską władzę nawet z czasów carskiej okcydentalizacji. Po rewolucji standardy cywilizacyjne w Rosji uległy jeszcze pogorszeniu (z czego taki np. Aleksander Dugin jest nawet dumny). Dlatego chyba się nie dogadamy.

Okrucieństwa wszędzie się zdarzały. Pytanie jest o skalę, o nastawienie ogólne i czy okrucieństw dokonuje się tylko na obcych czy na członkach swojego narodu.

Na mnie duże wrażenie wywarła informacja o przyczynie wojen chłopskich w Niemczech. Chłopi się zbuntowali, bo pogwałcone zostały jakieś zagwarantowane im wcześniej prawa.

W Polsce chłopi jeżeli nawet jakieś tam prawa teoretycznie mieli, to nic o nich nie wiedzieli. W Rosji jak przypuszczam nie było lepiej. Bunty chłopskie się zdarzały, ale były wynikiem krańcowej rozpaczy, a nie obrony jakichś tam praw. Chłop mógł co najwyżej uciekać i z takich uciekinierów w dużej części powstała Ukraina.

Takie to różnice.

Less is more

Gość

(Konto usunięte)

Polacy źle wspominają rosyjską władzę

Łacińską Krzyżacką lepiej?

standardy cywilizacyjne w Rosji

Obecny system prawny w Rosji zasadniczo nie różni się niczym od Zachodniego.

wojen chłopskich w Niemczech

Tak to też "cywilizacja Turańska" - Koneczny tego nie zauważył pewnie.

Formalnie nie różni się, praktycznie bardzo.

W grubym uproszczeniu:

Na Zachodzie prawo jest traktowane poważnie, na Wschodzie jest kwiatkiem do kożucha.

Less is more

Gość

(Konto usunięte)

w rzeczy samej tu i tu jest demokracja.

W rzeczy samej - tylko jedna gorzej przypudrowana.

Bunty chłopskie się zdarzały, ale były wynikiem krańcowej rozpaczy, a nie obrony jakichś tam praw.

Jedną z przyczyn powstania/wojny chłopskiej Pugaczowa był dekret Katarzyny II o zakazie składania skarg przez chłopów.

Edytowane przez JuG

Może na papierze. O realiach słyszałem sporo opowieści różnych ludzi, którzy wyjeżdżali do Rosji w interesach czy zawodowo.

Tak to też "cywilizacja Turańska" - Koneczny tego nie zauważył pewnie.

On akurat zaliczał Niemcy do cywilizacji bizantyńskiej, która w Rosji może i była, ale skończyła się wraz z najazdem Tatarów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.