Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo darbee czy warto

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

Co za bzdura !

Oko widzi wszystko wyraźnie ! To przecież niedoskonałość sprzętu (albo zamierzone działanie - zabawa przesłoną) powoduje, że pewne fragmenty na zdjęciu są wyraźna a inne nie.

Film jako odzwierciedlenie rzeczywistości jaką widzi ludzkie oko musi być mega wyraźny. Dlatego cieszę się na 4K !!! To dopiero będzie jazda ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Co za bzdura !

Te zdjęcia pokazane wcześniej ('malikali') to nie jest bzdura. Każdy może na tej podstawie wyrobić sobie własne zdanie. To będzie tylko wstępne zdanie, dokładne to tylko w bezpośrednim porównaniu w domu lub dobrze przygotowanym w sklepie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak na logikę: wszelkiej maści poprawiacze tudzież wyostrzacze może powodują, że obraz jest ładniejszy i przyjemniejszy dla oka, ale nawet te najbardziej zaawansowane i inteligentne nie zwiększą jego szczególności, bo niby skąd miały by brać dodatkową informację wejściową, której w materiale źródłowym nie ma. Do tego potrzebne jest Ultra HD.

@Piopio: 4K to będzie jazda na pół gwizdka. 8K - to dopiero jest jazda.

Co za bzdura !

Oko widzi wszystko wyraźnie ! To przecież niedoskonałość sprzętu (albo zamierzone działanie - zabawa przesłoną) powoduje, że pewne fragmenty na zdjęciu są wyraźna a inne nie.

No i doszliśmy do zwariowanego sedna :-)

Artysta (reżyser z operatorem) nagrywają/produkują film, który jest ich wizją świata; nieważne, czy świat rzeczywistego, czy wyimaginowanego. Ich wizja, ich przesłanie.

A potem my za pomocą "bystrego" urządzenia Darbee, modyfikujemy ten świat według koncepcji państwa z Oppo (i innych).

To tak, jakby do albumów z fotografiami artystów, dodawać fotki w wersji elektronicznej i Lightrooma lub Photoshopa, żeby sobie te fotki "podkręcać"

Paranoja, moim skromnym zdaniem

Ależ ja nie chcę poprawiać koncepcji artystycznej a jedynie niedoskonałości formatu zapisu filmu.

Filmy DVD są mało ostre bo takie a nie inne jest ograniczenie formatu. Darbee sprytną sztuczką wyciąga z nich to co normalnie jest ukryte np. zmarszczki na twarzy, fakturę piasku, drzew itp.

Nie poprawia wizji reżysera a jedynie próbuje sprawić, że obraz jest bardziej interesujący - szczegółowy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Darbee sprytną sztuczką wyciąga z nich to co normalnie jest ukryte np. zmarszczki na twarzy, fakturę piasku, drzew itp.

Jeżeli zwiększa ilość szczegółów na ekranie - to znaczy że skądś bierze dodatkową informację. Mógłbyś sprecyzować: skąd? Jeśli ona gdzieś jest - czemu nie można jej wykorzystać od razu z DVD tylko potrzebna dodatkowa zabawka w postaci procesora Darbee?

Mnie się wydaje że jest to tak samo sztuczny zabieg jak rozciąganie muzyki nagranej w stereo do 5.1 za pomocą DPL II. Nie powiem: lubię to, sam się tak bawię, efekty są nieraz bardzo dobre, interesujące, czasem zabawne. Ale cały czas mam świadomość, że z naturalnością oryginalnego nagrania ma to bardzo niewiele wspólnego. A może nawet nic.

... ale wtedy będziesz musiał zakupić sobie co najmniej 90"... bo mniejszy to przerost formy nad treścią..... :)

Ociupinkę przestrzeliłeś. 8K jakie miałem okazję oglądać było na telewizorze 85".

Ależ ja nie chcę poprawiać koncepcji artystycznej a jedynie niedoskonałości formatu zapisu filmu.

Filmy DVD są mało ostre bo takie a nie inne jest ograniczenie formatu. Darbee sprytną sztuczką wyciąga z nich to co normalnie jest ukryte np. zmarszczki na twarzy, fakturę piasku, drzew itp.

Nie poprawia wizji reżysera a jedynie próbuje sprawić, że obraz jest bardziej interesujący - szczegółowy.

Fakt - dlatego wolę oglądać na Blu Ray niż DVD

Niemniej ta możliwość daje IMHO zbyt dużą dowolność w stosowaniu takiego zabiegu.Nie każdy i nie zawsze świadomie będzie to stosować

Ociupinkę przestrzeliłeś. 8K jakie miałem okazję oglądać było na telewizorze 85".

przecież nie będziecie się licytować o 5"

:-))))))

"Czym jest Darbee Visual Presence? W dużym skrócie – jest to sposób przetwarzania obrazu, który poprawia poczucie głębi oraz wyrazistości obrazu poprzez dostosowanie natężenia oświetlenia. Używa on światła oraz cienia w bardzo podobny sposób do tego, jakiego malarz używa w swojej pracy. W przeciwieństwie do ustawień ostrości i innych technologii wyostrzenia obrazu, które sprawiają że obraz ma wydawać się ostrzejszy, lub do efektów polepszenia kontrastu (które tak naprawdę nie robią nic innego poza uszkodzeniem balansu bieli), Darbee Visual Presence działa na poziomie pikseli. Zmienia on wartości natężenia oświetlenia oraz tworzy efekt trójwymiarowości poprzez dodanie lewej oraz prawe ramki w przestrzeni dwu-wymiarowej, aby poprawić poczucie głębi, wymiaru, a w konsekwencji ilości detali. Sama technologia może być ciężka do opisania, lecz łatwo zobaczyć jej efekty."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W teście są świetne przykłady działania Darbee. Mnie ta technologia szalenie odpowiada.

Ukryta Zawartość

"Czym jest Darbee Visual Presence? W dużym skrócie – jest to sposób przetwarzania obrazu, który poprawia poczucie głębi oraz wyrazistości obrazu poprzez dostosowanie natężenia oświetlenia. Używa on światła oraz cienia w bardzo podobny sposób do tego, jakiego malarz używa w swojej pracy. W przeciwieństwie do ustawień ostrości i innych technologii wyostrzenia obrazu, które sprawiają że obraz ma wydawać się ostrzejszy, lub do efektów polepszenia kontrastu (które tak naprawdę nie robią nic innego poza uszkodzeniem balansu bieli), Darbee Visual Presence działa na poziomie pikseli. Zmienia on wartości natężenia oświetlenia oraz tworzy efekt trójwymiarowości poprzez dodanie lewej oraz prawe ramki w przestrzeni dwu-wymiarowej, aby poprawić poczucie głębi, wymiaru, a w konsekwencji ilości detali. Sama technologia może być ciężka do opisania, lecz łatwo zobaczyć jej efekty."

Ukryta Zawartość

W teście są świetne przykłady działania Darbee. Mnie ta technologia szalenie odpowiada.

Nie wyczuwa Kolega w tym tekście "tony" marketingu ? Takie pisanie bez konkretów dla rozmiękczenia potencjalnego kupca, ale oczywiście nie neguję samego urządzenia tylko poddaje lekkiej krytyce sposób pisania o nim przypominający audiofilskie recenzje np. podstawek pod kable i innych podobnych ulepszaczy. Może ktoś z moich znajomych nabędzie Oppo z tym poprawiaczem to będę mógł porównać jak się ma to Darbee do Marvella. W Oppo dopłata nie jest rujnująca, więc myślę że nie ma się co zastanawiać, ale ta przystawka za 300$ z tym systemem to wymaga już chwili zastanowienia. Marvell Qdeo był do niedawna stosowany tylko w wysokich modelach BD a teraz schodzi pod strzechy i jest montowany nawet w amplitunerach za 2000 zł. Musieli coś wymyślić żeby było atrakcyjniej w odtwarzaczach za ~3kzł i ponad 6kzł (103, 105).

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zobaczcie sobie ten film w HD dupy nie urywa, a czy to jest lepiej to tylko subiektywne odczucia. Mi osobiście to nie pasuje obraz za bardzo wyostrzony taki gdzieś sztuczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako zwolennik obrazu na plazmie nie przychylę się do opinii kolegi Piopio, że "ostrzej znaczy lepiej".

Tu można mylić pojęcia, ostrość, detaliczność - jedno i drugie wpływa na WYRAZISTOŚĆ obrazu. Ostrzej w tv nie zawsze znaczy lepiej - zwłaszcza jak się przesadzi - postrzępione krawędzie, obraz mniej nasycony. Wyższa detaliczność jest zawsze super, no chyba że mamy szum oryginalnie, to będzie on uwydatniony.

Dlatego wyższa rozdzielczość zawsze będzie bardziej detaliczna i wyrazista od niższej. Podbijając nieco ostrość będziemy mieli wrażenie większej detaliczności i co za tym idzie wyrazistości, ale tylko do pewnego momentu, gdzie zaczynają się mocniej widoczne zniekształcenia obrazu.

Na plaźmie np obraz wydaje się bardziej detaliczny niż na LCD, pomimo nieco mniejszej ostrości daje wrażenie większej wyrazistości, nasycenia. Takie efekty daje widocznie różnica technologii i sposobu wyświetlania, powodująca taki a nie inny odbiór przez ludzkie oko. Te zdjęcia z testu wyżej - twarz żołnierza - działanie Darbee to dokładnie jakbym widział właśnie plazmę w porównaniu do LCD. Z jednej strony wrażenie detali a obok rozmyta plama, no ale przecież to obraz na LCD jest ostrzejszy, to nie ulega wątpliwości widząc np zdjęcie drobnego tekstu.

"Czym jest Darbee Visual Presence? W dużym skrócie – jest to sposób przetwarzania obrazu, który poprawia poczucie głębi oraz wyrazistości obrazu poprzez dostosowanie natężenia oświetlenia.

Czyli to coś z grubsza na zasadzie powiązania ostrości i dynamicznego kontrastu/dynamicznych kolorów (ale lepiej dopracowane niż te same funkcje stosowane telewizorach). Te w telewizorach działają dobrze tylko na niektórych scenach, nie są uniwersalne bo pewnie opierają się na prostych algorytmach.

Także wydaje mi się, że ten cały Darbee, jeśli się przyłożyli, może faktycznie dawać dobre efekty. Cudów chyba nie robi i zapewne to też nie żadne czary mary, że coś dodaje od siebie, po prostu stosuje pewne algorytmy oszukujące oko aby wywołać określone wrażenia.

Teoretycznie tak - i zdawac by sie moglo ze kazde "szklo" moze tylko zdegradowac obraz, ktory widzimy. Tak myslalem dopoki znajoma okulistka nie dala mi sprobowac kilku par okularow - jedyna roznica miedzy nimi to wlasnie mikrokontrast. Nie wiem jak to dziala - pewnie jakies powloki (w kazdym razie zadnej baterii I ukladow nie mialy) - o ile poczatkowo robilo to wrazenie, to po chwili ten podkrecony kontrast stawal sie meczacy. Nie bez powodu te super kontrastowe szkla w fotografii nie sa ulubinymi szklami portretowymi, natomiast lubianymi w krajobrazie. Po prostu w pewnych warunkach sie to sprawdza, w innych nie. Jeden woli delikatnie podkrecona gore I chirurgiczny przekaz audio naladowany detalami, inny kiedy muzyka "plynie". Kwestia gustu I repertuaru.

Warto jednym słowy. Ale najlepszy efekt bedzie przy materiałach o słabej jakości. Przy nowym filmie na blurayu i 55' nie odczujesz różnicy - moja subiektywna opinia.

Wysłane z mojego Kosmosa

przez Tapatalk

Wczoraj oglądałem sobie filmy i muszę powiedzieć, że raz Darbee działa rewelacyjnie a raz tak sobie. Niestety nie ma jednego uniwersalnego ustawienia % do wszystkich filmów. Trzeba dobierać indywidualnie. To jest niewątpliwie minus - zanim film nas pochłonie trzeba poświęcić minutkę na dobranie ustawień. Ale wysiłek wart jest późniejszego efektu.

To powiem Ci że lipa trochę. Ja np. Nie cierpię kręcenia czymkolwiek zanim lub podczas oglądania. Włączam i jedyne co moge ruszać to poziom głośności. Jak np. Czytam o tym asus i kombinowaniu z iloscia klatek... ale powiedz dokladniej o co chodzi?

Panowie Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Testuję właśnie Oppo 103D na swoim telewizorze trzeci dzień. Niewątpilwie darbee działa,efekty zauważy nawet mało "wprawiony" widz.

Objawia się to głównie jak ktoś już tu wspomniał "wyostrzeniem". Trzeba przyznać że funkcja ta choć pospolita i spotykana choćby w różnych programach komputerowych tutaj naprawdę może się podobać.Oczywiście kwestia gustu,mi osobiście podoba się to ale o dziwo nie na każdym repertuarze.Zdecydowanie najlepiej sprawdza się na sygnale gorszej jakości(zwykła telewizja bądź dvd),wtedy poprawia nieco "fakturę". Darbee podczas oglądania filmów blu-ray może zachwycić a nieraz sprawia że dany obraz wygląda trochę nienaturalnie(przeostrzenie).

Co do ustawień to faktycznie ingerencję należy ustawić tak do tych 35% by uniknąć niepotrzebnych artefaktów.

Wczoraj z ciekawości zabrałem Oppo do znajomego by obejrzeć działanie darbee z projektorem na dużym ekranie . I tutaj trzeba przyznać,że efekty są chyba najlepsze. Po wyłączeniu darbee czegoś zaczyna brakować.

Suma sumarum przy moim skalibrowanym 65vt60 i oglądaniu materiału dobrej jakości blu-ray,efekt jest raczej średni.

Trzeba się jeszcze pewnie przyzwyczaić aczkolwiek będzie ciężko gdyż jestem raczej zwolennikiem bardzo naturalnego obrazu i ten po kalibracji w tym telewizorze bardzo mi odpowiada.

Swoją drogą te Oppo to bardzo solidny sprzęcik i pewnie zostanie ze mną jako uniwersalny transport.

Będe jeszcze sprawdzał jak sprawuje się z moim DAC-iem.

Generalnie włączenie Darbee polepsza subiektywnie obraz. Ale w zależności od filmu wpływ jest większy lub mniejszy. Trzeba uważać żeby nie przesadzić. Darbee regulujemy od 0-120% Raz dobrze jest np. 60% a raz 80%. Nie ma reguły. Jak przesadzimy to pojawiają się szumy. Trzeba tak wyregulować te % żeby szumy były niezauważalne.

Generalnie włączenie Darbee polepsza subiektywnie obraz. Ale w zależności od filmu wpływ jest większy lub mniejszy. Trzeba uważać żeby nie przesadzić.

Tutaj w pełni się zgadzam...

Malo wprawioni widz- na to zwrocilem uwage. Rozumiem ze zona w slepym tescie osd razu zauwaza roznice? Mam na mysli wejdzie donpokoju i powie: " o rany jaka zyleta, cos zmieniles w sprzecie?" nie wiedzac ze masz nowy klocek. Czy raczej wlaczasz wylaczasz a ona mówi "no widac widac...". ;)

Malo wprawioni widz- na to zwrocilem uwage. Rozumiem ze zona w slepym tescie osd razu zauwaza roznice? Mam na mysli wejdzie donpokoju i powie: " o rany jaka zyleta, cos zmieniles w sprzecie?" nie wiedzac ze masz nowy klocek. Czy raczej wlaczasz wylaczasz a ona mówi "no widac widac...". ;)

No tutaj sorki. Trochę źle się wyraziłem, oczywiście że żona wchodząc do pokoju nie zauważyłaby różnicy.

Ale widzi(przynajmniej mówi że widzi) wtedy gdy jej o tym powiem i na jej oczach włączam/wyłączam tą funkcję.

Wczoraj z ciekawości zabrałem Oppo do znajomego by obejrzeć działanie darbee z projektorem na dużym ekranie . I tutaj trzeba przyznać,że efekty są chyba najlepsze. Po wyłączeniu darbee czegoś zaczyna brakować.

Suma sumarum przy moim skalibrowanym 65vt60 i oglądaniu materiału dobrej jakości blu-ray,efekt jest raczej średni.

... cieszę się, że zdania mamy identyczne...

...Bo gdybyś napisał , że na tv 65" jest efekt spektakularny to zrobił bym sobie ponowne badania okulistyczne ( tylko zmienił bym okulistę ;) )....:)))))))))))))))))

Ważne że jesteś zadowolony z obrazu.

Osobiście nie używam Darbee w Oppo BDP 105 D podpięty pod C 7000 63".

Używam tylko przy ekranie projekcyjnym ramowym 103", bo już spory telewizor, że tak się wyraże :)

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Też tak testuję.Na gorszej połówce:-)

Jak zapodałem obraz z Asusa BDS700 ( Marvell Qdeo) na 55VT30, to powiedziała od razu, ze teraz obraz jest jakby trójwymiarowy. Że ma lepsze kolory i głębię.

Miałem okazję obejrzeć Darbee "w akcji". Telewizor LCD 47" (więc warunki zbliżone do moich), materiał 1080p/60 z BD.

Szczerze mówiąc nie zwala z nóg, powiem więcej: nie robi wrażenia. Różnice obrazu są bardzo subtelne, na granicy percepcji. Gdy dobrze się przyjrzeć można stwierdzić, że jest nieco inaczej. Czy lepiej? Rzecz mocno dyskusyjna. W mojej opinii mniej naturalnie. Działanie przypomina ustawienie ostrości w pobliżu maxa, choć tu się operuje raczej kontrastem. Przy wysokim ustawieniu efektu procesora powstają wyraźne artefakty, jak przy "przedobrzeniu" z ostrością i pojawiają się "mrówki" na ekranie. Nie stwierdziłem tego, co piszą inni Dyskutanci, jakoby obraz 2D nabrał takiej głębi i platyczności, że był prawie jak 3D. Nie zauważyłem też różnic w kolorze. Być może na większym telewizorze lub projektorze + ekranie, bądź też na materiale SD efekt byłby łatwiej zauważalny. Na tym co widziałem - nie było go prawie wcale.

Cena Darbee w postaci oddzielnego klocka to u nas (podobno) 1500 zł. Byłem gotów rozważyć taki zakup gdyby efekt działania był imponujący lub przynajmniej bardziej ewidentny. Po dzisiejszym obejrzeniu mi przeszło. Szkoda kasy. Moim zdaniem żaden przełom technologiczny, raczej skok na kasę wierzących w marketingowe slogany.

Zastrzegam, że to jest wyłącznie moja subiektywna opinia.

W zasadzie podsumowując wszystko opłaca się podłączać tylko do projektora, albo minimum 65" tv.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.