Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem tego Kondo On-Gaku, który jest na filmiku. Faktycznie fajny. Ale Amplifon Limited wypadł u mnie lepiej. Natomiast te monobloki Kondo Kagura idą jeszcze dalej i na pewno mogą pretendować do najlepszych.

Wykonanie Audio Tekne żenujące. No i wzmacniaczyki o mocy 8-15W trudno traktować poważnie. Może do słuchawek są ok.

Miałem tego Kondo On-Gaku, który jest na filmiku. Faktycznie fajny. Ale Amplifon Limited wypadł u mnie lepiej. Natomiast te monobloki Kondo Kagura idą jeszcze dalej i na pewno mogą pretendować do najlepszych.

Wykonanie Audio Tekne żenujące. No i wzmacniaczyki o mocy 8-15W trudno traktować poważnie. Może do słuchawek są ok.

Poziom wykonania Unitra Edward zasilany Edmundem i interkonektem Gruby Maciek.

Wolę taki montaż przestrzenny jak w Audio Tekne, niż jakąkolwiek płytkę drukowaną. Szkoda jedynie, że ciągną przez całą obudowę kable od gniazd wejściowych do selektora. A obudowa rzeczywiście "industrialna". ;-) Musi "zagrać", bo samym wyglądem się nie obroni. ;-)

Można sobie ich używać do pokoju 15m2, może 20m2 i do niedużych kolumn ale poważne, duże kolumny...

Małe moce rzadko radzą sobie z małymi kolumnami i znacznie lepiej z dużymi.

Chociaż tyle możnaby już wiedzieć.

Liczy się efektywność zamieniania jednej energii w inną, na co jest dużo spsobów.

Wzmacniacz małej mocy jakościowo zawsze będzie lepszy od przerośniętego.

Chyba, że założymy nieefektywny sposób zamiany wspomnianej energii.

Poczytaj o Audio Tekne na ich stronie, to nabierzesz szacunku.

Robią coś, czego nie robi nikt inny. Sprzedają to i mają całą masę wyznawców.

A cenią się bardzo. Po prostu są uczciwi wobec swoich osiągnięć.

Fajnie, że jest taka firma i że ma klientów. Mnie ten sprzęt nie interesuje bo nie napędzi kolumn w moim pokoju. Co do tego czy wzmacniacz małej mocy będzie lepszy od większej mocy to trudno mi się zgodzić. Co z tego, że może fajnie zagrać skoro jednak nie zagra bo nie uciagnie kolumn. Uwaga, że chociaż tyle można by już wiedzieć jest złośliwa i arogancka. Tym bardziej ze strony osoby wypisujacej często różne audio-bzdury i kolejne wyssane z palca dyrdymały.

Tym bardziej ze strony osoby wypisujacej często różne audio-bzdury i kolejne wyssane z palca dyrdymały.

Zacytuj choć jeden wpis.

A bezwzględnie ja podałem ostatni twój.

Takie wzmacniacze grają z pomyślanymi dla siebie kolumnami. Ale finalny dźwięk jest lepszy.

Poza tym, to jedna z nielicznych firm, która proponuje gotowe systemy. Czyli komplet wzmacniacz plus kolumny.

Żeby ludki nie musiały się męczyć z wiecznymi poszukiwaniami. I po drodze pisać "bzdur" (tylko cytuję).

Myślę, że trzeba przejść wiele etapów audiofilskiej ewolucji, żeby docenić Audio Tekne.

Nie oceniałbym też negatywnie jakości wykonania tych urządzeń.

Te urządzenia nie są misterami urody, ale to, że coś jest brzydkie nie znaczy, że jest źle zmontowane. AT stosuje klasyczny montaż przestrzenny (podobnie jak np. Jadis, choć ten część elementów wrzuca na PCB).

Ostatnio wygląda na to, że takie konstrukcje z pogranicza DIY całkiem nieźle sobie poradziły (mam na myśli MPM).

AT spokojnie napędzi duże kolumny, tylko muszą to być kolumny o wysokiej skuteczności.

Nie namawiam na AT, zwracam tylko uwagę, że spotkałem opinie, że AT zaczyna się tam, gdzie kończy się Kondo. Ale to były opinie z czasów zanim wypuścili te monobloki, które są tu omawiane.

Tego konkretnego Kondo nie słyszałem, ale bazując na bezpośrednich porównaniach Ongaku z Audio Tekne, to Kondo stanowiło dopiero przedsionek do dźwięku oferowanego przez Audio Tekne.

Ale Cię wzięło..........wiesz.

Audio Tekne stanowią zaś taką werandę dla MPW.

TYLKO SIE NIE WYPOWIADAJ-BO NIE SŁYSZAŁEŚ MOICH MPW..................NIE MASZ WIĘC PUNKTU ODNIESIENIA.

Audio Tekne zaś zapewne tylko słuchałes na AS 2013.

Np stwierdzenie że Utopie czy Wilsony to nie są kolumny grające żywiołowo i energetycznie!! Co za idiotyzm!! Albo to, że żadna lampa nie zagra dobrze z Focalami.... :-)) daj sobie spokój. Nie musisz się tu wpisywać skoro nie masz nic do powiedzenia.

Nie oceniam brzmienia Audio Tekne bo raz, że nie mam gdzie posłuchać, a dwa, że sprzętu o mocy 8 czy 15W nawet nie mam co wpinać do systemu. Tak więc poza moim kręgiem zainteresowań. Kondo Kagura to już poważne monobloki i spokojnie sobie radzą mając jeszcze spory zapas mocy.

Historia lubi zataczać krąg i tak od MPW poprzez MPM znowu docieramy do Amplifona. Traf chciał, że pierwsze MPMy powstawały na częściach od Amplifona. Ciekawe kto od kogo się uczył :)

Szymon pisze chyba pijany,albo Amplifon go nakręcił jak katarynkę.

Sam nie napędzasz Focali tylko lampą - nawet ten wątek jest o bi-ampingu a tranem.

Jeśli twierdzisz, że studyjny charakter grania (Focal - produkuje też aktywne monitory studyjne) jest dożsamy z żywiołowym, to mamy inne pojęcie o prawdziwym oddaniu muzyki w domu. Dla mnie to tylko przeskalowanie do mniejszego pomieszczenia przy zachowaniu podobnej dawki energii.

O Wilsonie raczej nie wspominałem (był B&W oraz Magico w trójcy z Focalem). Jeśli pamiętasz inaczej, to odszukaj. Obiecuję, że jeśli w cytacie napisałem o Wilsonie, to przestanę się tu wpisywać - taka nagroda :-)

juz odpowiadam,lampy w moim wzm Cary CAD-300SEI to podstawowe CARY Audio Desing 300B i 6SN7EH Elektro-Harmonic(made in Russia),gra to bajka,nie wyobrazam sobie co bedzie jak w przyszlosci zastosuje lampy te najlepsze!

Ale jesteś rozkoszny

Skąd wiesz,że gra to bajecznie jak od prawie dwoch lat szukasz do tego wypasa kolumn?

Słuchasz na słuchawkach ?

Np stwierdzenie że Utopie czy Wilsony to nie są kolumny grające żywiołowo i energetycznie!! Co za idiotyzm!!

To trochę zależy od punktu odniesienia.

Po odsłuchu np. "monitora" JBL 4350 można zmienić zdanie...

Ja miałem okazję słuchać JBLa 4560 (w warunkach domowych, żeby nie było) i koncert LIVE, to był koncert LIVE.

Nie widzę problemu ja się piszę.

Natomiast ja widzę problem i to poważny-radzę dość dobrze się zastanowić,aby nie było znowu rozczarowania-chodzi o ew. wizyty u mnie.

Na pewno nie są to kolumny grające misiowato i mułowato. A to, że jakieś są jeszcze bardziej żywiołowe to inna sprawa.

Dziękuję Milimetr.

Nie ukrywam, że przy tym co mam (charakter dźwięku), to ciężko, żeby zrobił na mnie wrażenie np. JBL Everest. Ale z takim dźwiękiem trzeba się osłuchać. A Kisiel po zakupie Avantgarde Acoustic napisał, że po dłuższym słuchaniu takich kolumn kazde tradycyjne wydają się... popsute. Mogę podać nr "Audio", gdzie padaję te słowa. I ja go rozumiem.

Fajnie, że tak napisał i co z tego! Znam nawet tu na forum, co najmniej kilkanaście bardzo osłuchanych osób, które po 1h obcowania z tubami nie mają już więcej ochoty na muzykę i najchętniej uciekają z takiego pomieszczenia. I fajnie, że twoje WLM są lepsze niż JBL Everest. Ciekawe co powiedzą fani JBL? Tracą tyle kasy na te kolumny, a za 10% ich wartości można mieć lepsze WLM. I wcale nie piszę tego złośliwie, bo możliwe, że tak faktycznie jest.

Dziękuję Milimetr.

Nie ukrywam, że przy tym co mam (charakter dźwięku), to ciężko, żeby zrobił na mnie wrażenie np. JBL Everest. Ale z takim dźwiękiem trzeba się osłuchać. A Kisiel po zakupie Avantgarde Acoustic napisał, że po dłuższym słuchaniu takich kolumn kazde tradycyjne wydają się... popsute. Mogę podać nr "Audio", gdzie padaję te słowa. I ja go rozumiem.

Biedny ten Kisiel

Dziękuję Milimetr.

Szkoda tylko że Kisiel przez tyle lat sprzedawał "zepsute" głośniki i kit'y Scanspeaka.

JBLe podałem tu tylko jako przykład głośnika ultradynamicznego.

Mając możliwość wstawienia do pokoju tylko jednej pary, wybrałbym jednak głośniki zdecydowanie bardziej uniwersalne.

<br />Mając możliwość wstawienia do pokoju tylko jednej pary, wybrałbym jednak głośniki zdecydowanie bardziej uniwersalne. <br />

Które głośniki w cenie Everestów-ów są bardziej uniwersalne?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

JBLe podałem tu tylko jako przykład głośnika ultradynamicznego.

Mając możliwość wstawienia do pokoju tylko jednej pary, wybrałbym jednak głośniki zdecydowanie bardziej uniwersalne.

Nic nie stoi na przeszkodzie te Szymona DIY stoją u mnie,a decyzja należy do Ciebie.

pozdr.

<br />np TAD-y R1, Stella Utopia, która ma regulacje i można dostosować do systemu i akustyki. <br />

Pytałem Milimetra każdy ma trochę inny fokus na słyszenie muzyki :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.