Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

SLY 30

Ale przecież tranzystory to nie tylko Vitusy. Pozycz MBLe 9011 od Piano, MSB jeże od Elberotha to zobaczysz jaką barwę i eteryczność środka i góry mają tranzystorowce.

A jeszcze jest wiele pięknie grających wzmaków solid state - Gryphony Antileony w klasie A, d'agostino, Tenor Audio ( choć tu akurat producent czasami "przemyca" jakies lampy. Końcówki z najwyższych serii Accu tez nie w kij dmuchał a i końcówki Nelsona Passa pięknie grają. A ile barwy jest w A-klasowych AMS 50 i 100 Musical Fidelity.

Naprawdę nie znajduję argumentów sonicznych i użytkowych by się pchać w lampe. No chyba że ktoś lubi poświatę lamp i ma nostalgie do vintage.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Pozycz MBLe 9011 od Piano,

A co to u Piano wypożyczalnia strojów karnawałowych??:)))

Ps. Temat ze Sly już przerabialiśmy.

Poza tym, to zelbetonowe kloce po 125 kg. To nie tak hop siup. To nie Klasa D, ze bierzesz pod pachę:)

Naprawdę nie znajduję argumentów sonicznych i użytkowych by się pchać w lampe. No chyba że ktoś lubi poświatę lamp i ma nostalgie do vintage.

:))

SLY 30

Ale przecież tranzystory to nie tylko Vitusy. Pozycz MBLe 9011 od Piano, MSB jeże od Elberotha to zobaczysz jaką barwę i eteryczność środka i góry mają tranzystorowce.

A jeszcze jest wiele pięknie grających wzmaków solid state - Gryphony Antileony w klasie A, d'agostino, Tenor Audio ( choć tu akurat producent czasami "przemyca" jakies lampy. Końcówki z najwyższych serii Accu tez nie w kij dmuchał a i końcówki Nelsona Passa pięknie grają. A ile barwy jest w A-klasowych AMS 50 i 100 Musical Fidelity.

Babatular, przeczytaj wątek od początku, Sly przerzucił trochę sprzętów, również tych o których piszesz. MBL to nie jest

szkoła grania o któtej myśli Sylwester ( tak sądzę ) a jeśli już proponujesz MF to na pewno nie 100 tylko co najwyżej 750.

Wzmacniacz Gryphona również nie oczarował - ale to było do przewidzenia.Pozostał więc Pass i Vitus na placu boju.

MSB u Elberotha ??? Już na dzień dobry mam lepsze propozycje dla Sylwestra - Zanden i Concert Fidelity 200

Miałem wiele wzmacniaczy tranzystorowych...w tym 5 modeli Vitusów, Spactrale, MSB, Burmestery, Ayre, kilka modeli Accuphase, Krell, TAD, MBL(Corona), Jeff Rowland 725 i wiele innych. Jeszcze więcej słuchałem...tu i tam. Lamp też słyszałem wiele. Mam swoje zdanie, raczej bezstronne. Podoba mi się poświata zapalonych lamp bo ma to swój urok, miły dla oka. Ale ten aspekt pomińmy. Wiele tranzystorów gra dźwiękiem szybkim, dynamicznym, z bardzo dobrym basem(np Burmester z DF2700) ale wiele z nich nie ma aż takiej gęstości i nasycenia, które lubię i które mają niektóre sprzęty lampowe. Oczywiście te lampowe mają też swoje, inne wady i wtedy mamy coś za coś. Ale są też tranzystory, które grają gęsto, barwnie, soczyście i w tych aspektach podobnie do najlepszych lamp, ale za to mają inne cechy lepsze np bas i aspekty użytkowe. Jednakże takich tranzystorów nie jest aż tak wiele i są to sprzęty głównie lub nawet wyłącznie A-klasowe.

przeczytałem cały wątek i akurat 9011 MBLa - Sly u siebie nie miał. podtrzymuje swoje zdanie że lampy nie wytrzymują porównania z tranzystorami.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Tych MBL nie miałem i nie mam skąd je pożyczyć. Poza tym one są tak wielkie, że nie mam na nie miejsca. To czy lampy wytrzymują porównanie czy nie z tranzystorami to jest inna kwestia. Niewątpliwie w tranzystorach widzę duży postęp na przestrzeni ostatnich lat, a w lampach nie bardzo. Firmy oferujące sprzęty lampowe stoją w miejscu i wyraźnie odcinają kupony od opinii z dawnych lat.

Widać jak duży postęp w modelach wzmacniaczy zrobiło np Accuphase modelem A-200, czy Vitus modelem SM-011. I te modele wg mnie są lepsze od większości albo od prawie wszystkich lamp.

Ale np obecna produkcja Krella czy Marka Levinsona to nie są dobre rzeczy i wolałbym możliwie dobrą lampę. Jest jednak problem skąd wziąć te dobre wzmacniacze lampowe. Nowe monobloki Amplifona wyznaczają lampie nowy standard i pokazują, że można taki wzmacniacz zrobić w nowoczesny sposób minimalizując naturalne wady samych lamp. Nic nie szumi, nic nie brumi i pięknie to gra. Nie można ustawiać się radykalnie w którąkolwiek stronę. Wiem, że wiele osób na widok świecących lamp dostaje małpiego rozumu i traci realizm oceny. Ale ja nie jestem aż tak czuły na światło lamp... :-)

Piano czy używasz w MBL-ach funkcji Bost? jeśli tak której, kiedy i czy ma ona jakiś wpływ na dźwięk?

Ale ja nie jestem aż tak czuły na światło lamp... :-)

Skombinuj licznik twardego promieniowania i zobaczysz czy na pewno jesteś nieczuły?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Boost mam ząłączony w trybie ciągłym, tj. nie wyłączam z standby. Ma, przy spadkach < 3 Ohm. 3 Boost przy 2 Ohm.

No ale jaką słychać różnicę czy tylko hipotetycznie (nie miałem okazji słuchać) na basie czy coś jeszcze?

Czy taka duża lampa 833 bardzo promieniuje na otoczenie?

Nie wiem jaka jest jej aplikacja ale ogólnie duże bańki lubią sieknąć czym wyższe pasmo przenoszenia,moc i napięcie tym więcej.

Ja bym dla świętego spokoju sobie zmierzył.

A czym to zmierzyć? Można bezproblemowo kupić taki miernik?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MSB u Elberotha ??? Już na dzień dobry mam lepsze propozycje dla Sylwestra - Zanden i Concert Fidelity 200

A słuchałeś tego Concert Fidelity 200, czy tylko tak polecasz ?

Bo tak się składa że jako jedna z 2-3 osób w tym kraju miałem u siebie te monobloki i co nieco mógłbym o nich napisać ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bo tak się składa że jako jedna z 2-3 osób w tym kraju miałem u siebie te monobloki i co nieco mógłbym o nich napisać ...

Wiem jestem wredny wiesz za co ale pisałeś że od paru miesięcy nie masz w ogóle!!!! czasu na słuchanie!!!

Ja mimo pracy przez ostatnie dwa tygodnie przesłuchałem 25 płyt w tym najfajniejsze po parę razy.

Teraz mam pół roku wolnego tak że mogę także za Ciebie posłuchać :)

Nowe monobloki Amplifona wyznaczają lampie nowy standard i pokazują, że można taki wzmacniacz zrobić w nowoczesny sposób minimalizując naturalne wady samych lamp. Nic nie szumi, nic nie brumi i pięknie to gra. Nie można ustawiać się radykalnie w którąkolwiek stronę. Wiem, że wiele osób na widok świecących lamp dostaje małpiego rozumu i traci realizm oceny. Ale ja nie jestem aż tak czuły na światło lamp... :-)

W przyszły weekend we wrocławskim Qubusie będzie prezentacja naimowego Statementa-jako rekompensata za nieudolną próbę sprowadzenia tej końcówki na zeszłoroczny AS,Twoje chłodne spojrzenie na brzmienie mogłoby być bardzo wartościowe przy ocenie tego,było nie było,jednego z kosztowniejszych urządzeń audio,wybierasz się?

Choć patrząc na resztę toru przyznam,że jako źródło cyfrowe będzie służył CDX2 i nie do końca jest to dla mnie zrozumiałe dlaczego tego zadania nie powierzono topowemu CD555.

l'enfant sauvage

nie do końca jest to dla mnie zrozumiałe dlaczego tego zadania nie powierzono topowemu CD555.

Może znów proza życia i jest w rozjazdach u potencjalnego klienta?

Czym innym jest odsłuch u siebie w znanej sobie akustyce i reszcie toru, a czym innym na pokazie.

Sly jako tubylec powinieneś przynajmniej dla poprawy kondycji podnieść się z fotela i udać się na pokaz incognito ;)

Piękna pogoda w Krakowie, idę na spacer; po spacerze na świeżym powietrzu lepiej się słucha. W napędzie będzie czekał Jose James "While you were sleping" i delikatny niski basik dedykowany dla 15" na tej płytce na pewno nie uśpi

..

Piękna pogoda w Krakowie, idę na spacer; po spacerze na świeżym powietrzu lepiej się słucha.

..

na świeżym powietrzu powiadasz ?? :)

----------------------------------------------------

Jedynym promieniowaniem jakie emituje ta lampa jest podczerwień zatem promieniowanie cieplne.

Promieniowania rentgenowskie emitują lampy pracujące na dużo wyższych napięciach. Np kineskopy w starych telewizorach. Ale tam są napięcia powyżej 20kV czyli minimum 10 razy tyle co na 833A. Energia elektronu rośnie z kwadratem jego prędkości a zatem napięcia. Czyli taki elektron ma energię 100 razy mniejszą co tej lampie.

Poniżej pewnych energii promieniowanie rentgenowskie w ogóle nie powstaje.

W lampach rentgenowskich napięcia między anodą a katodą są bardzo wysokie nawet powyżej 100 kV a gęstości mocy na anodzie dochodzą nawet do dziesiątek kilowatów na cm2.

na świeżym powietrzu powiadasz ?? :)

W Kra na spacery "na świeżym powietrzu" wyjeżdża się poza miasto kilkanaście - kilkadziesiąt km :( ... Też zaraz z rodzinką idę na spacer na sanki do "Jordana" ... ale o "świeżynce" nie ma co myśleć ... ważny ruch.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Czyli ołów na twarz też?... :-)O kurde, to nieźle wali ta lampa 833. W zasadzie mogłaby mieć oznaczenie...666... :-)

A tak poważnie to jedynym szkodliwym promieniowaniem emitowanym przez lampy czasami spotykane w audio jest ultrafiolet emitowany przez tyratrony rtęciowe. Ale te na szczęście nie jest zbyt popularne.

i ołowiane zatyczki do uszu:)

Gdzie w Krakowie sprzedają świeże powietrze;))???

W Auchanie ... można kupić w aerozolu :)))

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Sly mocno szukasz powodow zeby nie kupowac lamp :)

Lepiej nie testuj ich z 833 RCA lub Amperex i EC806S Telefunkena bo trzeba bedzie szukac nowych przeciw hahahaha

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.