Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Ty masz na całej ścianie za kolumnami szkło ?!

Tak mam okno ale z szyb P4 czyli sztywnych. Na to nachodzi jeszcze zasłona.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Chyba cały czas lecą u Sylwka Dzwony rurowe Oldfielda

Tam teraz leci wszysko fantastycznie,

Akustyka , i raz jeszcze akustyka Panie.

Nierezonujace aluminium i dyfuzja od 2Hz toz to obala obecne prawa fizyki. Sly spytaj speca jak się odbywa pochłanianie dla niskich składowych i po co te ustroje w narożnikach.

Moje nie rozpraszają od 2hz. Moje dopiero od 60hz. Ale gdybym miał więcej miejsca i mógłbym przeznaczyć na to np 1m głębokości to można by użyć grubsze rury i zejść z tych 60hz poniżej 20hz. Gdyby było 2m to można by zejść do 2hz. Ale na to trzeba wielki pokój, ponad 100m2. To raczej do sal koncertowych.

Nierezonujace aluminium i dyfuzja od 2Hz toz to obala obecne prawa fizyki. Sly spytaj speca jak się odbywa pochłanianie dla niskich składowych i po co te ustroje w narożnikach.

Gdy rura jest długa i luzem to rezonuje, szczególnie gdy się w nią uderza czymś metalowym. Gdy są krótsze, lakierowane i mocno skręcone to nie rezonują, tym bardziej że nie uderza w nie nic twardego.

Co do narożników to mam różne bass trapy, oraz inne dyfuzory binarne. By uniknąć wady odbić lustrzanych w dyfuzji mam różne typy dyfuzorów.

Moje dopiero od 60hz. Ale gdybym miał więcej miejsca i mógłbym przeznaczyć na to np 1m głębokości to można by użyć grubsze rury i zejść z tych 60hz poniżej 20hz.

O ile wzrasta średnica rury przy założeniach poniżej 60 Hz? W jaki sposób dokonuje się obliczeń pod konkretną częstotliwość?

Jeden człowiek w Polsce to robi. Obliczenia są dość skomplikowane. Przypuszczam, że najgrubsze rury musiałyby być ok 20cm lub nieco więcej. Ale ważna jest też głębokość całego układu, ilość rur i układ między nimi. Przy takich założeniach, że ma działać od 20hz to głębokość musiałaby być co najmniej 1m.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

O ile wzrasta średnica rury przy założeniach poniżej 60 Hz? W jaki sposób dokonuje się obliczeń pod konkretną częstotliwość?

Poziżej 60 Hz rura nie wzrasta ;))

Piano plis ...w Twoim wieku powinieneś to,widzieś ...;)))

A powaźnie to łatwe do obliczenia wystarczy znać charkterystykę zniektałceń pomieszczenia i ich poziom ...poziom rozpraszania i tłumienia projektowanego,układu ..czas wygaszania rezonsów i ....40% procent wychodzi ...;)

Można też tuby sobie kupić ;))) ale to było już złośliwe :((((

Fe....;(((

Gratki Sly, jedziesz po bandzie.

Jest to chyba jedyny, tak extremalny system i pomieszczenie w Polsce....

Z tego co wiem, to JBN robił jakiś czas temu też zajefajny system na Śląsku. Chyba na największych TADach. Nie wiem, czy właściciel zagląda tu, na forum.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

kocham firme TAD cudowne brzmienie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Bardzo ciekawy projekt z tymi rurami,widze swietny sprzet,gratulacje,szkoda ze nie moge posluchac i porownac, jak to wszystko ma sie do porownania z SA u ktorego sluchalem

najlepiej grajacego sprzetu w swoim zyciu i ktory nie posiadal takiego akurat niesamowitego "ustrojstwa" akustycznego jak twoje.

Wszystko mi sie u Ciebie bardzo podoba,chociaz nie widze calego pokoju,monobloki sa wspaniale,kolumny znam,ciesze sie ze nam pokazales swoj tor odsluchowy.

Są różne ciekawe rozwiązania na sufit. Ja na razie nic nie mam na suficie.

Masz jakieś propozycje?

Szukam i oglądam,ale jakoś nic mi nie przypadło do gustu :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Masz jakieś propozycje?

A Vicoustic Flexi Wave Ci nie leży ?

----------------------------------------------------

Masz jakieś propozycje?

Co ja Tobie będę radził. Wiesz gdzie dzwonić... :-)

U mnie nie chcę czegoś wysokiego bo za bardzo obniżyłbym sobie sufit.

Skłaniam się do płyt binarnych o łącznej wysokości kilku centymetrów.

Ale jeśli ktoś ma odpowiednio wysoko to są już inne, jeszcze efektywniejsze rozwiązania.

Można mieć lepsze, skuteczniejsze i tańsze rozwiązania. W akustyce te wszystkie gotowce to Fast Food. Jedynie firmowe bass trapy jeszcze jakoś się sprawdzają. Reszta to szkoda kasy.

Jedno z ładniejszych na zdjęciach,ale widziałem na żywo,i tak super już nie było.

Wiesz gdzie dzwonić... :-)

Wiem :)

Z tego co do tej pory jestem super zadowolony,ale czekam na zdjęcia propozycji sufitu,i nie mogę się doczekać ;)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ale jeśli dobrze widzę to są to zwykłe absorbery. Należy unikać nadmiaru absorberów i zastąpić je precyzyjną dyfuzją.

Jedno z ładniejszych na zdjęciach,ale widziałem na żywo,i tak super już nie było.

Wiem :)

Z tego co do tej pory jestem super zadowolony,ale czekam na zdjęcia propozycji sufitu,i nie mogę się doczekać ;)

Jak robi projekt nowego studia nagrań z 5 reżyserkami to my jelonki-audiofile musimy poczekać na audiencje... :-)

to jak Wy fachowca macie to co ja będę tu pisał ;-)

u mnie niestety jest nisko 2,45m, będę kleił bezpośrednio do sufitu

Połówki kokosa sobie poprzyklejaj, efekt rozpraszający super a i designersko by Ci do pomieszczenia podeszło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To nie ładuj się w to. Przegłuszysz pomieszczenie i zamiast polepszyć, to sobie pogorszysz.

Bo trzeba wiedzieć którą stroną przyklejać i ewentualnie czym pomalować :P

Pomieszczenie przegłuszone zabija przestrzeń i blask w muzyce oraz wybrzmienia.

Strach z tym High endem cokolwiek robić ;)

Już lepiej nie wchodzić w ten temat :D

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

to idę pic

Każdy pretekst dobry;-)

Niestety nie każdy ma pokój, w którym wszystko można podporządkować stworzeniu warunków akustycznych idealnych do słuchania muzyki;-(

Ale mam wrażenie, że jeśli słucha się na rozsądnych, czytaj niewysokich, poziomach głośności, to problemy z akustyką jakby mniejsze....

Też tak macie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.