Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu, jako jedyny na osiedlu miałem 486DX4 100Mhz i 16 mega ramu, gdzie reszta miała 8 :) A drukarka laserowa firmy STAR kosztowała tyle co cały komputer :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No i teraz widać jak ten sprzęt się moralnie zestarzał. Romans z Amigą skończyłem na 1200. Bardo miło wspominam polski program do prowadzenia księgowości "Firma" Tak intuicyjnego programu i prostego w obsłudze programu księgowego później na platformie PC nie spotkałem. Zaletą też był jednorazowy zakup bez wykupywania co roku kolejnych licencji!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

i tak jak odpalalem doom 1 to sie zbiegało pół dzielnicy :) nie powiem juz o quake 1 z opengl na dec alpha. kiedys windows w dobie nt 4 byl na inne procesory niz intel tez ... na mipsa, alphe i power pc :)

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Na pewno Atari ST. Pierwszy komputer wyposazony seryjnie w MIDI:

Miałem takiego 1040 STE 4 MB pamięci na pokładzie (wypasiona wersja) + 50 MB dysk twardy + monitor monochromatyczny i nieśmiertelny program Calamus do Desktop Publishing ... pierwsze zarobione pieniądze ze składu wizytówek, prac magisterskich ... ech to były czasy.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Ja od razu miałem PC. W 1993 właśnie, ojciec zakupił 386DX, 4 MB RAM, SVGA 512 kB, 250 MB HDD. Rządziłem.

Ale przygodę z komputerami to zaczynałem kilka lat wcześniej od 800XL i 65XE ze stacją dyskietek (wtedy rządził mój kolega)... A później rządził inny kolega co kupił 1020ST o ile dobrze pamiętam...

W 1993 lub 94 zamieniłem swoją A500 na 386DX. Wtedy już bardziej komputer potrzebny mi był do pracy. Tyle że jak Amige kupowałem w 1988 (za marki RFN !) to IBM pod względem grafiki i dźwięku nie istniał.

W ogóle w 1988 to Atari 800XL to był wypas, przynajmniej w Olsztynie, bo mało kto miał. Amiga to był absolutny kosmos.

A ta w ogóle to jeszcze wczesniej, bo w 1983 roku, dostałem Commodore VIC20. 5kB RAM. Potęga :)

Kumple byli jeszcze na etapie zegarków z melodyjkami :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Najśmieszniejsze jest to, że właśnie ostatnio z kumplami rozmawiałem na ten temat. I ktoś rzucił tekst .. stary jakbyś wtedy wpadł na podwórko z takim Ipadem, to byś był kumplem wszystkich kumpli. A kolega mu odpowiedział tak tylko zaraz potem wszyscy uznaliby mnie za kosmitę. Bo takich cudów to nawet w Gwiezdnych Wojnach wtedy nie grali :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

1040ST

Ja miałem 1040ST z zewnętrznym twardym dyskiem ... 40 MB.

Pamiętasz edytor tekstu Signum? Napisałem na nim moją pracę dyplomową, wydrukowałem na laserze Atari w czasach gdy maszyna do pisania była jeszcze często w robocie.

Dzisiejszy Word do Signum się nie umywa. Cały edytor z czcionkami zajmował ... 2 MB.

To były czasy gdy możliwości procesora, tu Motorola 68000 wykorzystywano na maksa. A teraz nauczono sie nam wyciagać kasę z kieszeni za sprzęt pisząc takie oprogramowanie jak MS Office.

Miałeś taką grę Royal Wizard?

wizard_royal_%5Bno_publisher%5D_2.gif

To była jedna z prostszych plansz:

wizard_royal_%5Bno_publisher%5D_10.gif

W tą grę zagrałbym z wielką przyjemnością dzisiaj. Nad trudnymi planszami trzeba było pogłówkować.

A pamiętasz Dungeon Master?

64066-dungeon-master-atari-st-screenshot-fighting-a-group-of-skeletons.png

BTW wczesniej miałem C64.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Atari 800XL, gra Formula 1 (ile ja kasy przerąbałem na automatach :) ) i ekran zachęty informujący, że nasz Atari jest READY :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-0-89950000-1425324640_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zaczynałem od Spectrum Plus, potem od razu skok na Commodore 128 i szybko na Amigę 500, chyba w 86r jeśli dobrze pamiętam. Potem już kolejne wersje PC.

To musiałbyś zmieniać komputer co kila miesięcy, bo Spectrum Plus trafił do handlu w 1985 roku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

He, he ... znalazłem emulator Atari ST na Maca. Nazywa się Hatari. Mam też Wizard Royal ale ... nie moge uruchomić bo ta gra chodziła w najwyższej rozdziałce na monochromatycznym monitorze, a ten emulator emuluje rozdziałkę średnia i niską.

Ma kotś pomysła?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Atari 800XL, gra Formula 1 (ile ja kasy przerąbałem na automatach :) ) i ekran zachęty informujący, że nasz Atari jest READY :D

A Drakonusa, Road Race i Montezuma Revange pamiętasz ?

Moi kumple Atarowcy w to grali :)

draconus_zeppelin_6.gif

montezumas_revenge_parker_5.gif

the_great_american_cross_country_road_race_firebird_uk_6.gif

Amigowcy w tym czasie mieli już Shadow of the beast:

Shadow_of_the_Beast_1.png

:)

To musiałbyś zmieniać komputer co kila miesięcy, bo Spectrum Plus trafił do handlu w 1985 roku.

Dokładnie nie pamiętam, ale Commodore 128 miałem tylko kilka miesięcy i zaraz wjechała Amiga. Na pewno Amigę miałem już w 88r, może od 87r. Pamiętam, że detal na Niemcy był 1298DM, ale za 998DM można było wyrwać.

A jajeczka pamiętacie? :D

Ukryta Zawartość

A Drakonusa, Road Race i Montezuma Revange pamiętasz ?

O kurcze, pamiętam :)

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

Raczej geriavitntage PC :)) łącznie ze mną ale ja już nie pamiętam tych wszystkich oznaczeń i symboli .....nie boli:)))

Miałem takich kolegów co faktycznie mieli takie Amigi i Commodory...oni na nich w coś grali.

Ja grałem w tym czasie w tenisa z ładnymi koleżankami;))

Łza się w oku kręci

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dokładnie nie pamiętam, ale Commodore 128 miałem tylko kilka miesięcy i zaraz wjechała Amiga. Na pewno Amigę miałem już w 88r, może od 87r. Pamiętam, że detal na Niemcy był 1298DM, ale za 998DM można było wyrwać.

W 1987 dopiero był debiut na CEBIT. Jeżeli faktycznie miałeś w 1987, to musiałeś mieć jedną z pierwszych sztuk w Polsce. Moja w 1988 była absolutnym rarytasem - jeszcze wszyscy grami na C64 i Atary 800XL handlowali na Grzybowskiej i nawet nie było skąd brać softu.

Dopiero po 1990 roku się polepszyło.

Pionierskie czasy, w latach 1990-92 organizowałem giełdę komputerową w swoim liceum w Olsztynie. Pierwsza działalność gospodarcza :)

No to byłeś królem piratów ;)

I to legalnym :)

Na trawniku przed szkołą to było dużo później. Pierwsze giełdy które pamiętam (w latach 80-tych) były na korytarzach szkoły.

Fajny film o giełdzie z Kroniki Filmowej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To był chyba model 286...

286 to był już wypas, te z zielonymi monitorami to były XT

10MB dysku twardego, pamięć operacyjna (nie było wtedy rozszerzonej) 625KB... to były maszyny nie do zdarcia

U mnie w domu w 85 był IBM AT. Głównie jako narzędzie pracy ale można było też pograć. Jedna z pierwszych gier digger... i coś co wszyscy nazywali muchy już nie pamiętam oryginalnego tytułu, oczywiście też tetris. Kilka lat później szok graficzny w postaci Larrego 1 :D i innych King questów i tak później każda kolejna generacja PC jaka była.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Taki czaderski Montezuma's Revenge na Atari mial kilkadziesiat ekranow z calkiem fajną, kolorową grafiką (choć 2D), plynnymi animacjami obiektów i to wszystko w jakis 50kB RAM - to dla mnie bylo niepojete.

Wgrywanie gier z kaseciaka na Atari - kilkanaście minut czekania i potrafil się zadlawic na koncui od nowa ...

Teraz sobie tak wspominamy i jest miło, ale pamietam, że wtedy w tej gorączce komputerowej były frakcje i nie były przyjazne wobec siebie. Atari vs Commodore vs Spectrum, a potem gorąco było miedzy Amigowcami, a Atari ST

- wrzuć peceta do klozeta

- amiga mi coś tam

- Atari? Panie ja nie jestem rolnikiem....

Kupili dziadkowie wnukowi atari.

I mówią do niego: masz wnuku

on już jednak nie słyszy

bo popełnił sepuku

(wątek na bocznice, by nie denerwować zainteresowanych tematem...)

System gra dobrze, albo nie....

Taki czaderski Montezuma's Revenge na Atari mial kilkadziesiat ekranow z calkiem fajną, kolorową grafiką (choć 2D), plynnymi animacjami obiektów i to wszystko w jakis 50kB RAM - to dla mnie bylo niepojete.

Wgrywanie gier z kaseciaka na Atari - kilkanaście minut czekania i potrafil się zadlawic na koncui od nowa ...

Za to stacja Atari była niezła, bo szybka - ta w Commodore działała z szybkością magnetofonu. Dopiero jak się cartdridge Finala zapodało to wszystko przyspieszało. No i turbo nie trzeba było wgrywać za każdym razem.

FC3_Modul.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.