Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Postuluję aby banowaniem zajmował się wyłącznie Właściciel.

Ale tak się właśnie dzieje. Wedle regulaminu, do zbanowania użytkownika prawo ma wyłącznie przedstawiciel właściciela/administracji forum. Nikt inny nie ma prawa, ani możliwości, zbanowania kogokolwiek. Oczywiście mowa o banie natury ogólnej. Bo chyba tego tyczył się postulat wyżej.

EDIT

Po zastanowieniu stwierdzam, że chyba źle odczytałem wypowiedź Xinwaxa i miał on na myśli właściciela wątku. Jeśli tak, to sorry za zamieszanie.

A ja postuluję, jeśli już o postulatach mowa, aby na forum nie było funkcjonalności banów miejscowych na wątek w ogóle.

Możemy się spodziewać jakichś decyzji w tej sprawie? Bardzo proszę o informację jaka decyzja została podjęta?

Lobbuję za tym, (brzydkie słowo). I prowadzimy dyskusję na ten temat w dziale moderatorskim. Ale ostateczna decyzja należy oczywiście do administracji.

Edytowane przez SlawekR
  • Użytkownicy+

Autor tematu ma przywilej banowania we własnym wątku, ale dyskusja na ten temat wciąż powraca.

Rozumiem argumenty obu stron, na tą chwilę bardziej do mnie przemawia pozostawienie tej funkcji.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Autor tematu ma przywilej banowania we własnym wątku, ale dyskusja na ten temat wciąż powraca.

Rozumiem argumenty obu stron, na tą chwilę bardziej do mnie przemawia pozostawienie tej funkcji.

I tu się zasadniczo różnimy. No ale właśnie po to jest dyksusja, aby uzgadniać ostateczne stanowisko :). Moim zdaniem, to jest funkcja która przynosi więcej złego niż dobrego - tworzenie wątków przeciwstawnych, aby móc odwetowo, na zasadzie wzajemności, banować adwersarzy. Banowanie prewencyjne, itd. Po co to komu potrzebne.....

Jeśli autorowi wątku, nie pasuje jakaś wypowiedź, ze względów regulaminowych, ma zawsze pod ręką przycisk raportujący. I od tego jest moderacja, aby działać możliwie nie "w afekcie" i temperaturze dyskusji. Gdzie autor wątku takiego komfortu, chłodnego spojrzenia, nie ma.

Oczywiście zgłoszenia od autora wątku, tradycyjnie powinny mieć większą bezdyskusyjną moc sprawczą, jeśli wyraża jakieś życzenie względem dyskusji. Ale powinno się to odbywać jednak "przyciskiem" moderatora z powodu jak wyżej opisany, czyli braku bezpośredniego zaangażowania w dyskusję. A nie funkcją bana na wątek dostępną dla każdego autora.

Edytowane przez SlawekR
  • Użytkownicy+

Sławek, załóż osobny temat jeśli uważasz, że warto. Tutaj padła propozycja, admin zresztą zna doskonale temat. Jeśli uzna argumenty za przekonujące, podejmie odpowiednie środki.

ciekawe dlaczego kolejny osobny temat w tym temacie :) ile juz ich było , szkoda jakiegokolwiek zaangażowania w tym temacie skoro nawet przegłosowanie decyzji nic nie dało

admin1 równiez jest za odebraniem prawa do banowania we wlasnych wątkach bo to swoiste kuriozum na forach dyskusyjnych

wpisy naruszające ogolnie znane reguły gry zawsze można zgłosić do moderacji , jeśli chce sie natomiast głosic prawdy objawione i tępić inaczej myslących którzy burzą plany dla których powstał konkretny watek czyli sterowac przebiegiem watku pozostaje przykladem innych założyć wlasne forum

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Szymon - mógłbyś otworzyć swój wątek klubowy o magneto/elektrostatach?

Prosiłem o otwarcie wątku wiele miesięcy temu ale team Slawek/Palton nie są zainteresowani działaniem na korzyść forumowiczów a jedynie banowaniem i usuwaniem niepokornych użytkowników.

Z podobnego powodu tj. ochrony Swoich i handlarzy interesów nigdy nie zlikwidują banów. Sam Redaktor P. boi się wymiany zdań ze mną i zapobiegawczo banuje mnie w zakładanych przez siebie wątkach.

BEZ MOJEGO JEDNEGO WPISU! Postawa godna redaktora.

Osobiście lubię folklor i dlatego czasem tu zaglądam. Informacji cennych jest 0,1% reszta to reklamy Q21 i inne bzdety pisane przez "snawców" tematu. Jak przeczytałem niektóre myśli objawione z ostatniego miesiąca to włos moich świnek się zjeżył na zadzie. Nawet Sam Adaś docenił moją walkę w PC Audio i powoli dociera do dawno już poznanych przeze mnie ścieżek.

ciekawe dlaczego kolejny osobny temat w tym temacie :) ile juz ich było , szkoda jakiegokolwiek zaangażowania w tym temacie skoro nawet przegłosowanie decyzji nic nie dało

admin1 równiez jest za odebraniem prawa do banowania we wlasnych wątkach bo to swoiste kuriozum na forach dyskusyjnych

wpisy naruszające ogolnie znane reguły gry zawsze można zgłosić do moderacji , jeśli chce sie natomiast głosic prawdy objawione i tępić inaczej myslących którzy burzą plany dla których powstał konkretny watek czyli sterowac przebiegiem watku pozostaje przykladem innych założyć wlasne forum

Cir czytasz w moich myślach :) Edytowane przez Szymon

użytkownika prawo ma wyłącznie przedstawiciel właściciela

Nie kpij sobie.

Napisałem wyraźnie "Właściciel" czyli kapitan tej łajby nie majtek.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Twoja postawa jest jasna i zrozumiała w kontekście wcześniejszych wpisów:

Uważasz, że coś nie ma wpływu, to zachowaj o dla siebie. Autora interesuje zdanie tych, co podobnie jak on, je słyszą.

Jest to doprawdy jasne i jednoznaczne i jak najbardziej pasujące do forum dyskusyjnego.

Prosiłem o otwarcie wątku wiele miesięcy temu ale team Slawek/Palton nie są zainteresowani działaniem na korzyść forumowiczów a jedynie banowaniem i usuwaniem niepokornych użytkowników.

I odnoszę wrażenie że inni szanowani forumowicze podzielają moją opinię co do zasad obowiązujących na forum.

Brawo cir, dziękuję. Opinia całkowicie zgodna z moją.

W.

• Użytkownicy+

Twoja postawa jest jasna i zrozumiała w kontekście wcześniejszych wpisów:

Jest to doprawdy jasne i jednoznaczne i jak najbardziej pasujące do forum dyskusyjnego.

Złośliwie to robisz, czy zwyczajnie nie rozumiesz?

Założyłeś min. temat "Porównanie wkładek gramofonowych". Załóżmy (analogicznie do wątków kablowych), że w pierwszym poście prosiłeś (będąc bogaty w "doświadczenia") o to by nie robić offtopów porównujących gramofon z cd.

Do takiego tematu włazi ktoś i udowadnia Ci, że wkładki, gramofony itp. są do dupy. Większość autorów tematów nie życzy sobie takiej "dyskusji", o czym niektórzy (jak napisałem wyżej) informują w pierwszym poście. Ale co tam, trolla to nie interesuje, robi swoje i głosi swoje prawdy objawione. No i mamy temat rozjechany...

Rozumiem, że niektórym może to nie przeszkadzać, wolą taką dyskusję niż żadną. Tyle, że później osoba szukająca informacji na dany temat brnie przez offtopy. Tak więc zawsze apeluje o przenoszenie offtopów do odpowiednich tematów (w tym wypadku np. Cd kontra Gramofon).

Bardziej łopatologicznie nie potrafię tego wyjaśnić. Sprawa jest prosta, wystarczy trzymać się podstawowych reguł. Te niestety są wciąż naruszane, autorzy proszą, a trolle robią swoje. Być może kary są zbyt mało dotkliwe? Aaaa, oczywiście najbardziej poszkodowany jest troll, krzyczy o wolności słowa, o tym, że knebluje się usta, usuwa niewygodne poglądy itp. Odpowiadam tym wszystkim, są do tego stworzone odpowiednie tematy, a jeśli jakiegoś brakuje to droga wolna, można takie zakładać.

W takich wypadkach jak powyżej idealnie nadaje się funkcja banowania przez autora. Mając bogate doświadczenia, autor może zapobiec rozwalaniu tematu i zbanować osoby, które wielokrotnie szkodziły w podobnych tematach. Na co czekać pytam się? To jest najlepsza obrona, jeśli nie jedyna. Na moderację niestety nie zawsze można liczyć. Piszę to z całą odpowiedzialnością za te słowa. Nie jesteśmy na forum 24h/dobę, więc często reakcja jest zbyt późna. Na dodatek, trolle wyszkoliły się i tak się kamuflują, że trudno moderacji jest uzasadnić wywalenie wpisu. Ban w temacie, rozwiązuje wszelkie problemy.

ciekawe dlaczego kolejny osobny temat w tym temacie :)

Dlatego, że ten wątek służy do czego innego, o czym powinieneś wiedzieć. Niemal wszystkie wpisy są offtopem, przez który musi przebrnąć admin. Miał to być ściśle określony temat, a co mamy?

Też popieram w 100%.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Mam inne zdanie. Autor wątku powinien mieć prawo do banowania w tym wątku oraz do jego zamykania. To ostatnie nie zostało usunięte z przyczyn merytorycznych, jak mi się wydaje.

Co do przywileju autorskiego banowania - uważam, że jest on słuszny. Na AS są handlarze, trolle, pieniacze, poszukiwacze robiący koło tyłka innym i ich klony. Niektórzy z nich chyba nigdy w swoim forumowym życiu nie złożyli własnego wątku, ale poczuwają się do rozbicia każdego. Nawet jeżeli wątek nie zostaje rozwalony, to jego transparentność zostaje zatarta przez kłótnie i różne dywagacje i oczywiste nonsensy, etc.

Do tego uważam, że jeżeli wątek jest martwy dłużej niż 30 dni, powinien być odgórnie zamykany i archiwizowany jako wyczerpany.

Edytowane przez Włodzimierz
Gość vasa

(Konto usunięte)

Założyłeś min. temat "Porównanie wkładek gramofonowych". Załóżmy (analogicznie do wątków kablowych), że w pierwszym poście prosiłeś (będąc bogaty w "doświadczenia") o to by nie robić offtopów porównujących gramofon z cd.

Do takiego tematu włazi ktoś i udowadnia Ci, że wkładki, gramofony itp. są do dupy.

Porównanie nieuprawnione. Różnice w brzmieniu wkładek są powszechnie słyszane i akceptowane. Gdybym założył temat "wpływ rodzaju śrubek mocujących wkładkę na jej brzmienie" to można byłoby te sytuacje porównywać.

Teraz jest tak że Sly30 założył w zakładce High-End szereg wyjątkowo kontrowersyjnych tematów:

-Audiofilskie bezpieczniki

-Najlepsze "ciepło grające" kable na świecie ?

-Topowe kable zasilające ?

i pewnie jeszcze ileś innych. Wg Twojej interpretacji wszystkim mającym inne zdanie wara bo autor sobie nie życzy.

Wszystkie powyższe tematy są mocno kontrowersyjne, dla dużej części kolegów prowokacyjne a na dodatek pod szczególną ochroną moderacji.

Przypominam że istnieje znaczna grupa audiofili nie zgadzających się z istnieniem ww "wpływów" i są to często osoby o dużej wiedzy, doświadczeniu i stażu. I dyskredytowanie wszystkich jako trolli to wątpliwe działanie.

Kiedyś został założony wątek: "H-end na zewnątrz - wewnątrz budżetówka" pokazujący plebejskie pochodzenie niektórych sprzętów, wylądował w czeluściach bocznicy nie wiadomo dlaczego. Czy jeżeli założę w zakładce high-end wątek pt "Nie dajcie się nabierać, wydajcie pieniądze na muzykę lub źródła i kolumny a nie kierunkowe kable, wtyczki i bezpieczniki" gdzie będą prezentowane wyniki testów porównawczych pytonów za xxxkzł z drutem do lampki to będzie on przez Ciebie równie starannie chroniony?

I jeszcze jedna sprawa tym razem osobista.

Bardziej łopatologicznie nie potrafię tego wyjaśnić.

autorzy proszą, a trolle robią

poszkodowany jest troll, krzyczy o wolności słowa

Te sformułowania są już zbyt blisko uważanych powszechnie za obraźliwe.

Do tego uważam, że jeżeli wątek jest martwy dłużej niż 30 dni,

Nie zgadzam się.

Co z wątkiem np. dot. zmarłym muzykom.

Chyba należy się cieszyć, że wątek jest martwy dłużej niż.....

Nie zgadzam się.

Co z wątkiem np. dot. zmarłym muzykom.

Chyba należy się cieszyć, że wątek jest martwy dłużej niż.....

Tu masz rację, nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie, bo wątków jest bez liku. To jest wątek okazjonalny, z reguły pisze się o nim rzadko. I tu wypada się cieszyć, ale...

Są jednak takie, które szczególnie na Bocznicy wymagają podtrzymywania dyskusji, na przykład jest kilka po wątków o Ukrainie, Rosji, etc. I długo się w nich nic nie pisze i o niczym nie dyskutuje.

a przykład jest kilka po wątków o Ukrainie, Rosji, etc. I długo się w nich nic nie pisze i o niczym nie dyskutuje.

Temat powszednieje tak jak to dzieje się w rzeczywistości.

Ponowię propozycję/pomysł. Bo w tym wątku jest taki bajzel, że tematy i pytania techniczne giną w bagnie wzajemnych publicznych potyczek między Modami a Użytkownikami. To jest wątek TECHNICZNY! Moderatorzy sami robią off topy w tym wątku wdając się w dyskusję w Użytkownikami. Załóżcie sobie osobny wątek 'Książka Skarg' i tam wyjaśniajcei dezycje moderatorskie. To miał być wątek do kontaktu z Administracją.

popieram

Czy będzie zatem jakieś działanie, by to urzeczywistnić? A potem surowo moderować wątek zostawiając w nim kwestie tylko stricte techniczne. To ułatwi przecież pracę Administracji i wprowadzanie ewentualnych zmian do silnika.

Poparcie jest, a czy będą jakieś działania? Założenie takiego wątku to 2 minuty.

Bo tego wątku czytać się nie da - ciągłe żale, pretensje, postulaty odwołania, etc. Normalnie jak w polskiej polityce....

Powrót po dłuższej przerwie...

<br />Bo tego wątku czytać się nie da - ciągłe żale, pretensje, postulaty odwołania, etc.<br />

Brrrr....

Trudno nie mieć żalu do nich skoro pytanie dlaczego tak mi cytuje selektywnie i nie działają żadne funkcje (B, I, U...itd.) w normalny sposób zadaję już chyba piąty raz w ponoć technicznym wątku....do tego trwające nieraz minuty wpisywanie (napisz) i edycja postów!! Po niektórych wpisach widać że to nie tylko mój problem. ;(

Dodam że z tego samego komputera tyle że z innego użytkownika w identycznych warunkach jest ok.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Maju, może źle się wyraziłem, ale chodziło mi o to, że jak mam sprwę techniczną, to nie chcę przedzierać się przez wyjasnienia ad. jakiegoś bana i utarczki między Moderacją a Użytkownikami. Z kolei Ci ostatni, jak mają sprawę do Moderacji, to po co mają się przedzierać przez kwestie techniczne? Przeciez to nie ma sensu, dla nikogo.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

A ja po raz kolejny już, do znudzenia powtórzę, otwarcie wątku na wniosek jego autora najlepiej przeprowadzić przez zgłoszenie na panel z poziomu samego wątku. I zostanie on niezwłocznie otwarty przez pierwszego moda, który na takowe zgłoszenie trafi.

Ale lepiej bić pianę i snuć teorie spiskowe, jaka ta moderacja zła, stronnicza, jak się uwzięła, jak nie reaguje na prośby i tym podobne dyrdymały wypisywać.

Dla jasności napiszę po raz kolejny, nie widziałem takiej prośby, nie trafiłem na nią nigdzie, więc siłą rzeczy nie mogłem się do niej zastosować. A wystarczyło i nadal wystarczy, zwykłe zgłoszenie na panel z samego wątku, wtedy mod od razu widzi takową prośbę i wie którego wątku dotyczy. Jasno, prosto i klarownie. Jakoś inni potrafili się zastosować do tej prostej zasady. Ale widać nie wszyscy potrafią, a może po prostu nie chcą, a jak ktoś nie chce, to gorzej jakby nie mógł, bo tak jest wygodniej udawać gnębionego przez moderację, ech :(

Po raz kolejny więc napiszę, proszę o zgłoszenie na panel i danie szansy moderacji, aby prośbę była w stanie zobaczyć i aby, bez cienia wątpliwości, moderator wiedział, którego wątku dotyczy. I temat zostanie niezwłocznie otwarty. To naprawdę nie jest skomplikowana czynność.

Edytowane przez SlawekR

Maju, może źle się wyraziłem, ale chodziło mi o to, że jak mam sprwę techniczną, to nie chcę przedzierać się przez wyjasnienia ad. jakiegoś bana i utarczki między Moderacją a Użytkownikami. Z kolei Ci ostatni, jak mają sprawę do Moderacji, to po co mają się przedzierać przez kwestie techniczne? Przeciez to nie ma sensu, dla nikogo.

Mój wpis to pretensja do zarządzających na pewno nie do Ciebie. :)

Tak się złożyło że ta część Twojego wpisu jak ulał pasowała do tego co chciałem podkreślić (brak reakcji na moje wpisy) cytując to co napisałeś, a cytat (jakikolwiek) mi był potrzebny by pokazać mój problem.

Z treścią całego Twojego wpisu się oczywiście zgadzam, tym bardziej że sam często z tej racji że nie ma gdzie prowadziłem tu rozmowy nie bardzo na temat.

A jak widzisz odpowiedzi w mojej sprawie na zadane już chyba piąty raz pytanie jak najbardziej technicznej sprawie jak nie było tak nie ma. ;)

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość baca5

(Konto usunięte)

Ustawiłem sobie przy logowaniu:

Logowanie anonimowe

Nie dodawaj mnie do listy aktywnych użytkowników

Ale permanentnie jestem listowany jako "on line". Być może dlatego, że głównie korzystam z Tapatalk.

Da się coś z tym zrobić?

Bo na innych forach nie mam z tym problemu.

Skoro moderacja kasuje wpisy merytoryczne acz uszczypliwe, choć ta uszczypliwość jest usprawiedliwiona faktem notorycznego ignorowania mojego pytania wyrażonego we wpisie 762 i w wielu poprzednich zapytam tylko czy ma to znaczyć że żadnej odpowiedzi nie będzie? ;)

Wiem,że było ale nie mam zdrowia szukać odpowiedzi w natłoku tak ciekawych rozmów :)

Od dłuższego czasu nie mogę zamieścić jakiegokolwiek pliku/obrazka w swoich postach...

Mam cały czas taką sytuację:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję z góry za wszelką pomoc !

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ustawiłem sobie przy logowaniu:

Logowanie anonimowe

Nie dodawaj mnie do listy aktywnych użytkowników

Ale permanentnie jestem listowany jako "on line". Być może dlatego, że głównie korzystam z Tapatalk.

Da się coś z tym zrobić?

Bo na innych forach nie mam z tym problemu.

Baca, niestety nie licz na jakiekolwiek działanie, bo o Twoim problemie technicznym nikt tutaj nawet nie przeczyta - zginie on w masie wpisów o tym kto kogo zbanował, dlaczego Moderacja jest zła i dlaczego Palton i Sławek musza odejść... Wbrew nazwie ten wątek nie jest wątkiem technicznym to jeden wielki OT. A potem przeczytasz, że Twoim problemem nikt nie mógł się zająć, bo trudno wyłuskać wpisy ad. problemów technicznych z masy wpisów nie na temat w tym wątku. I gra gitara - problemów technicznych nie ma, bo ich nie widać, nic nie trzeba robić, forum działa idealnie.

Do administratora forum.

Przeczytałem wpis kolegi HQ150 cyt.

"A może przy okazji tej bardzo smutnej informacji coś zaproponuję. Ja go nie znałem. Ale widzę jak wiele pozytywnych wspomnień u Was pozostawił. Ja tu jestem krótko, ale pewnie takich osób, które dla naszego grona poświęciły swój czas i wiedzę, a już ich nie ma wśród nas, jest dużo. Może by utworzyć , jakąś zakładkę, tablicę, Izbę Pamięci, gdzie się znajdą. Żeby każdy mógł tam wejść i poznać ich nicki i dorobek, jaki tutaj pozostawiły? Co Wy na to? Niech to nie idzie w zapomnienie.''

Sprawa dotyczy śmierci naszego kolegi z forum

Ukryta Zawartość

Proszę o utworzenie takiej zakładki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

Do administratora forum.

Przeczytałem wpis kolegi HQ150 cyt.

"A może przy okazji tej bardzo smutnej informacji coś zaproponuję. Ja go nie znałem. Ale widzę jak wiele pozytywnych wspomnień u Was pozostawił. Ja tu jestem krótko, ale pewnie takich osób, które dla naszego grona poświęciły swój czas i wiedzę, a już ich nie ma wśród nas, jest dużo. Może by utworzyć , jakąś zakładkę, tablicę, Izbę Pamięci, gdzie się znajdą. Żeby każdy mógł tam wejść i poznać ich nicki i dorobek, jaki tutaj pozostawiły? Co Wy na to? Niech to nie idzie w zapomnienie.''

Sprawa dotyczy śmierci naszego kolegi z forum

Ukryta Zawartość

Proszę o utworzenie takiej zakładki.

Nie, bo o tym powinien decydować zainteresowany, a ten wypowiedzieć sie już nie może,

Ja, w kazdym razie, nie życzyłbym sobie czegoś takiego.

Ukryta Zawartość

Skończcie wreszcie z tym podpinaniem tematów. Jak temat jest aktualny, to sam będzie "na wierzchu", i bez wspomagania.

Znowu ktoś coś wymyślił i "honor" nie pozwala mu się teraz z tego wycofać...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.