Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Pytanie do Administracji, za co Szymon został najpierw wywalony z Saloniku i przez kogo oraz za co został przy okazji zbanowany? Czy Salonowcy mogą się wypowiedzieć w tej sprawie? Czy z racji tego, że Szymon to jedna z nielicznych osób, która w sposób merytoryczny pisze o akustyce/budowie kolumn/budowaniu pokoju odsłuchowego/składaniu zestawu powinna być banowana? Czy to przypadkiem nie Malinkowy Pucz z jego naczelną świtą? Proszę o wyjaśnienia! Dzięki!

Marcin, w saloniku trwa równolegle dyskusja na ten temat. Jest to spokojna, merytoryczna dyskusja, więc wszyscy jesteśmy dobrej myśli.

Natomiast podczas dyskusji w saloniku na temat tego czy treści z saloniku powinny być dostępne dla osób do niego nienależących, większość opowiedziała za tym by jednak nie były dostępne szerszej publiczności, tj. tej spoza saloniku. Choć sam nie uważam takiego rozwiązania za najfortunniejsze, zamierzam respektować tą decyzję, nie będę więc relacjonował tego jak przebiegają te rozmowy.

Niezależnie od tego, zapytałem wprost Szymona jaki formalnie był powód Jego bana. Ban został nałożony przez Paltona, jako powód bana podany został:

"Czas przepustki na pozegnanie sie ze zmarlym minal."

Szymon został odbanowany bezpośrednio przez admina, bez podania żadnej cezury czasowej, a więc wszystko wskazuje, że nałożony przez Paltona ban to kolejna samowolka tego moderatora podytkowane zapewne niechęcią do Szymona.

-----------------

Idę z chusteczką w kąt... :(

Zachlipię się

I tyle... :-)

Na poważnie - chodziło mi o wiarygodność i pewną...powtarzalność sytuacji...:-)

O właśnie plastik to potwierdza

Tylko naprawdę dziwię się, że nikt tego nie przewidział :-)

Salonik nie działa, czy mechanizmy górą? :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Szymon został odbanowany bezpośrednio przez admina, bez podania żadnej cezury czasowej, a więc wszystko wskazuje, że nałożony przez Paltona ban to kolejna samowolka tego moderatora podytkowane zapewne niechęcią do Szymona.

Czyli wszystko jasne, proszę w takim razie Admina o odbanowanie Szymona.

Maliniak zawieszony - wolność słowa jest ważna, ale tutaj nie ma przebacz, za całokształt czteroletnie wakacje!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Cztery lata to od Forum i dozywotni zakaz pełnienia funkcji publicznych:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Pytanie do Administracji, za co Szymon został najpierw wywalony z Saloniku i przez kogo oraz za co został przy okazji zbanowany? Czy Salonowcy mogą się wypowiedzieć w tej sprawie? Czy z racji tego, że Szymon to jedna z nielicznych osób, która w sposób merytoryczny pisze o akustyce/budowie kolumn/budowaniu pokoju odsłuchowego/składaniu zestawu powinna być banowana? Czy to przypadkiem nie Malinkowy Pucz z jego naczelną świtą? Proszę o wyjaśnienia! Dzięki!

szymon i sp stary to byla prawdziwa przeciwwaga wobec .********* sam sie ocenzuruje. bardzo mnie dziwi, dlaczego szymona zbanowali.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Mnie zastanawia, coś innego.

Trzeba nawrzucać adminowi aby moderatora spotkała jakaś sankcja.

Natomiast gdy moderator naubliża sporej części uczestników forum wyzywając ich publicznie od "dwulicowych chamów" to nic się nie dzieje i jeszcze chłopaka się chroni.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

no to pieknie

szymon i sp stary to byla prawdziwa przeciwwaga wobec .********* sam sie ocenzuruje. bardzo mnie dziwi, dlaczego szymona zbanowali.

Nie tylko Oni walczyli z tym całym cyrkiem - Bum po części także :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Moderatorzy

Salonik nie działa, czy mechanizmy górą? :-)

Nie chodzi o mechanizmy tylko o to jak te mechanizmy są ustalane. Skoro zdecydowaliśmy we wspólnej ankiecie o tej sprawie, a Ja respektowałbym te ustalenia tylko wtedy gdyby były po mojej myśli, byłbym hipokrytą dokładnie takim samym Palton. Podpierał się niby regulaminem tyle, że pojawiał użytkownik, który pisał nie pomyśli Paltona, ale nie łamiąc regulaminu (vide. np obecna sprawa Szymona) to dostawał bana za nic - bo po prostu Palton wie lepiej kto jest trollem, a kto nie i nie trzeba tu regulaminu... Ja nie jestem alfom i omegom jak mawiał wieszcz i mam zamiar przestrzegać przyjęte zasady również wtedy (a może w szczególności wtedy) gdy są nie po mojej myśli.

-----------------

Wydaje mi się, że rozsądnym i sprawiedliwym rozwiązaniem byłoby, gdyby właściciel forum podjął się trudu zweryfikowania moderatorskich decyzji Paltona za ostatnie kilka lat wstecz.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Mnie zastanawia, coś innego.

Trzeba nawrzucać adminowi aby moderatora spotkała jakaś sankcja.

Natomiast gdy moderator naubliża sporej części uczestników forum wyzywając ich publicznie od "dwulicowych chamów" to nic się nie dzieje i jeszcze chłopaka się chroni.

Taki stary chłop(i użytkownik...) a takie pytania retoryczne zadaje:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Moderatorzy

Wydaje mi się, że rozsądnym i sprawiedliwym rozwiązaniem byłoby gdyby właściciel forum podjął się trudu zweryfikowania decyzji Paltona w zakresie jego decyzji moderatorskich za ostatnie kilka lat wstecz.

Rochu tu straty są nieodwracalne - Szymon jest jeden który walczy o swoje odbanowanie, a ilu użytkowników po prostu odeszło z tego forum lub już zdążyło pousuwać konta?

-----------------

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Według mnie potrzebne jest nowe otwarcie. Anulowanie wszystkich banów, niezależnie od tego kto i za co je przyznał. A następnie konsekwentne przestrzeganie zasad wobec wszystkich userów. Mnie nie przeszkadza powrót żadnego z banitów, chciałbym jedynie żeby zachowywali się wobec innych w sposób przyzwoity. To wszystko.

Edytowane przez tomkly

Rochu tu straty są nieodwracalne - Szymon jest jeden który walczy o swoje odbanowanie, a ilu użytkowników po prostu odeszło z tego forum lub już zdążyło pousuwać konta?

Owszem straty są nieodwracalne.

Ale lepiej podejmować (być może - daremne) wysiłki celem chociaż częściowego zadośćuczynienia aniżeli nie robić nic.

Piękna idea... :-)...to jak skok innej ekipy o której opowiadał Kwinto Duńczykowi w Vabanku....świetnie pomyślane...powiedział Duńczyk...tylko, że im nie wyszło... :-)

Według mnie potrzebne jest nowe otwarcie. Anulowanie wszystkich banów, niezależnie od tego kto i za co je przyznał. A następnie konsekwentne przestrzeganie zasad wobec wszystkich userów. Mnie nie przeszkadza powrót żadnego z banitów, chciałbym jedynie żeby zachowywali się wobec innych w sposób przyzwoity. To wszystko.

Atoposa/Vlada - też? ; )

Odbanowanie to za mało.

Samym odbanowaniem nie przywrócisz utraconej równowagi w tym ekosystemie.

• Moderatorzy

Owszem straty są nieodwracalne.

Ale lepiej podejmować (być może - daremne) wysiłki celem chociaż częściowego zadośćuczynienia aniżeli nie robić nic.

Dałoby to dobry sygnał i może przyciągnęło by część osób które wahają się czy opuścić forum lub są w trakcie usuwania konta.

-----------------

A co proponujesz Rochu?

Jeżeli ode mnie by to zależało to przywrócenie stanu forum z kopii zapasowej z lutego 2008 r.

Nie chodzi o mechanizmy tylko o to jak te mechanizmy są ustalane. Skoro zdecydowaliśmy we wspólnej ankiecie o tej sprawie, a Ja respektowałbym te ustalenia tylko wtedy gdyby były po mojej myśli, byłbym hipokrytą dokładnie takim samym Palton. Podpierał się niby regulaminem tyle, że pojawiał użytkownik, który pisał nie pomyśli Paltona, ale nie łamiąc regulaminu (vide. np obecna sprawa Szymona) to dostawał bana za nic - bo po prostu Palton wie lepiej kto jest trollem, a kto nie i nie trzeba tu regulaminu... Ja nie jestem alfom i omegom jak mawiał wieszcz i mam zamiar przestrzegać przyjęte zasady również wtedy (a może w szczególności wtedy) gdy są nie po mojej myśli.

Czyli właśnie i salonik nie działa i mechanizmy (zły pieniądz wypiera lepszy) działają.

Jeśli w takim miejscu, które z góry w założeniach miało opierać się o samomoderację niezależnych userów dochodzi do czegoś w rodzaju samowoli jednego z nich - jak rozumiem? To chyba coś ze statusem tego miejsca mocno nie tak?

Ja już kiedyś zapytałem - czy jeśli wstęp do saloniku jest "za zaproszeniami" i ktoś ręczy za danego usera - to czy poręczający wylatuje z saloniku razem ze swoim podopiecznym? Konkretnie 3 poręczających? Inaczej ten salonik nie ma sensu, podobnie jak wasze poręczenia dostępowe.

Edytowane przez audiograde

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Moim zdaniem piecze nad ostatecznym wpuszczeniem i wypuszczeniem powinien mieć admin. A droga powinna być taka:

1. Userzy => Moderator

2. Dyskusja Moderatorów

3. Decyzja Moderatorów

4. Powiadomienie Admina

Oczywiście sytuacja dotyczy 100% obiektywizmu moderacji oraz admina...

Strasznie skomplikowane ; )

Nie prościej po prostu pozbyć się strupa i zamknąć ten cały salonik?

Najlepiej zająć się resztą forum, a nie tworzyć coś co i tak nie działa...

Panie Administratorze, to jak z tymi banami? Jest Pan tam? Saloon już nie czynny :)

Ja już kiedyś zapytałem - czy jeśli wstęp do saloniku jest "za zaproszeniami" i ktoś ręczy za danego usera - to czy poręczający wylatuje z saloniku razem ze swoim podopiecznym? Konkretnie 3 poręczających? Inaczej ten salonik nie ma sensu, podobnie jak wasze poręczenia dostępowe.

To co napisałeś jest nielogiczne. Pomyśl sam, w Twoim scenariuszu usunięcie jednego tylko użytkownika spowodowałoby reakcję łańcuchową skutkującą usunięciem większości użytkowników. Bo jeśli usuwasz rekomendującego, to i usuwasz tych którzy jego rekomendowali, oraz rekomendujących rekomendujących. Wkrótce pozostaliby w saloniku tylko tacy, którzy nigdy nikogo nie rekomendowali. Pomysł od czapy i bez sensu.

• Moderatorzy

Jeśli w takim miejscu, które z góry w założeniach miało opierać się o samomoderację niezależnych userów dochodzi do czegoś w rodzaju samowoli jednego z nich - jak rozumiem? To chyba coś ze statusem tego miejsca mocno nie tak?

To nie do końca tak. Przede wszystkim ta samowola dotyczyła Paltona i już na to musimy brać poprawkę - bo znamy wszyscy jego modus operandi, można zaryzykować stwierdzenie, że u niego to nie były wyskoki tylko normalne zachowanie, które przez ostatnie 4 lata na forum nie miało, żadnej przeciwwagi. Natomiast w saloniku już przy pierwszym "wyskoku" została ta kwestia podniesiona, Palton dostał czas na wyjaśnienie swojej decyzji, a w przypadku barku tego jego poczynania miały być cofnięte. Tak też się stało po upłynięciu wyznaczonego terminu, natomiast palton zareagował na to ze swoim wrodzonym wdziękiem i wyważeniem słów, a także elegancją i to doprowadziło do A opuszczenia saloniku decyzją użytkowników, B autonomicznej decyzji admina o zawieszeniu go w pełnieniu obowiązków moderatora. Męczyliśmy się z Paltonem i jego zachowaniem od kilku lat tu na forum, a wystarczył miesiąc w saloniku by rozwiązać problem - ja jednak uważam, że świadczy to pozytywnym działaniu tych mechanizmów.

Sprawa Szymona jest bardziej skomplikowana, bo formalnie rzecz biorąc został zbanowany z forum w ogóle, a także dodatkowo wyrzucony z saloniku (ego Paltona) więc nie dotyczy to stricte saloniku. Natomiast z racji tego, że udało się cofnąć nieuzasadnione decyzje Paltona na platformie saloniku, to tam automatycznie rozpoczęła się rozmowa w tej sprawie.

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Maliniak to już mam nadzieje historia. Teraz trzeba te jego cztery lata prześwietlić - minimum Komisja Macierewicza nie ma szans, ale Vlado? :)

To co napisałeś jest nielogiczne. Pomyśl sam, w Twoim scenariuszu usunięcie jednego tylko użytkownika spowodowałoby reakcję łańcuchową skutkującą usunięciem większości użytkowników. Bo jeśli usuwasz rekomendującego, to i usuwasz tych którzy jego rekomendowali, oraz rekomendujących rekomendujących. Wkrótce pozostaliby w saloniku tylko tacy, którzy nigdy nikogo nie rekomendowali. Pomysł od czapy i bez sensu.

Jest poręczenie - jest poręczający, który odpowiada. To jest logiczne całkowicie i zgodne z zasadami poręczania.

Nie może być "dziedziczenia" poręczenia, o którym ty piszesz - bo to jest już sofizmat, abstrakt. Podobnie jak nie może być odpowiedzialności zbiorowej:-)

Więc - nie przeinterpretujmy :-)

Edytowane przez audiograde

Strasznie skomplikowane ; )

Nie prościej po prostu pozbyć się strupa i zamknąć ten cały salonik?

ee tam slonik powinien istniec, jesli jest potrzeba to bedzie funkcjonowal, jak nie bedzie o upadnie.

a bum, szymon powienien wrocic

Edytowane przez leon28

• Moderatorzy

Maliniak to już mam nadzieje historia.

Miejmy nadzieję, że historia, bo wg. mnie jego powrót jako moderatora przeniosło by definitywnie te forum na karty historii...

-----------------

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.