Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się, prawdopodobnie działałem na szkodę firmy SITE, co jak wspomniana w powyższym wpisie, łatwo można by udowodnić. Nic tak jak trolle nie wpływa na ruch na forum. Oczywiście jest to działanie krótkotrwałe, ale kto dziś patrzy na efekt w dłuższej perspektywie? Trzeba być efekciarskim, bąka puścić na antenie, a jeszcze lepiej przyjebać komuś w ryj, bo dwadzieścia kolczyków na gębie już nie wystarczy. Kto tam chciałby słuchać muzyka mówiącego na temat komponowania czy też tworzenia muzyki. Ma być Doda, ma zrobić loda i tyle. Tak więc szkodziłem firmie SITE, bo nie jestem miłośnikiem puszczania bąków przez trolli, o napierdalance nie wspomnę. Język użyty we wpisie jest głęboko przemyślany i dostosowany do odbiorcy. Z drugiej strony, muszę zdradzić pewną tajemnicę, wykorzystuje wpisy trolli, żeby dać przesłanie wszystkim innym. Nie mam złudzeń, że troll cokolwiek z tego wyniesie, to jest kolejna cecha trolla, tzw. "stabilność poglądów i zachowania". Z powodów oczywistych, nie mam oporu przed tak instrumentalnym wykorzystaniem wpisów. Ich w moim świecie nie powinno być.

Dla potomności zachowam

Pokaż mi (może być palcem) choć jedną "gnidę dworską" która tu przyszła sobie popłakać.

Po co? Nic złego/niewłaściwego nie robią. Korzystają z wolności słowa, sugerujesz żeby tego zabronić?

W życiu - wszyscy świetnie się bawią przecież...

jak wroga nie ma - to i tak trzeba go sobie wymyślić...

Tak to działa :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Naprawdę nie możecie zdyscyplinować swoich ludzi?

U nas każdy jest wolny i nie podlega odgórnemu zdyscyplinowaniu. Nie to, co u was.

Nawet mamy prawo do wasnego głosu, w postaci niezależnego przydzielania żółtej karktki, komu się chce.

Kpisz z nas? Uważasz nas za idiotów??? Sam nie jesteś w stanie zauważyć tych przypadków? Po cienkim stąpasz lodzie Przyjacielu. Nie znoszę dwulicowców!

Ej, czy Ty się przypadkiem nie zagalopowujesz?

Nawet mamy prawo do wasnego głosu, w postaci niezależnego przydzielania żółtej karktki, komu się chce.

Wężykiem :)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

jak wroga nie ma - to i tak trzeba go sobie wymyślić...

Tak to działa :-)

Rozumiem że teraz salonik robi dla bocznicy za takiego wymyślonego wroga.

Ależ odwrotnie - lepsi nie mogą być lepsiejsi

Z natury rzeczy...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Zgadzam się, prawdopodobnie działałem na szkodę firmy SITE, co jak wspomniana w powyższym wpisie, łatwo można by udowodnić. Nic tak jak trolle nie wpływa na ruch na forum. Oczywiście jest to działanie krótkotrwałe, ale kto dziś patrzy na efekt w dłuższej perspektywie? Trzeba być efekciarskim, bąka puścić na antenie, a jeszcze lepiej przyjebać komuś w ryj, bo dwadzieścia kolczyków na gębie już nie wystarczy. Kto tam chciałby słuchać muzyka mówiącego na temat komponowania czy też tworzenia muzyki. Ma być Doda, ma zrobić loda i tyle. Tak więc szkodziłem firmie SITE, bo nie jestem miłośnikiem puszczania bąków przez trolli, o napierdalance nie wspomnę. Język użyty we wpisie jest głęboko przemyślany i dostosowany do odbiorcy. Z drugiej strony, muszę zdradzić pewną tajemnicę, wykorzystuje wpisy trolli, żeby dać przesłanie wszystkim innym. Nie mam złudzeń, że troll cokolwiek z tego wyniesie, to jest kolejna cecha trolla, tzw. "stabilność poglądów i zachowania". Z powodów oczywistych, nie mam oporu przed tak instrumentalnym wykorzystaniem wpisów. Ich w moim świecie nie powinno być.

Idealny przykład ten post i poprzednie tłumaczenia i jak tu odkręcić wszystko w drugą stronę :).

Prośba uprzejma o zaprzestanie ponownego używania wulgaryzmów i atakowania innych użytkowników twierdzeniem, iż są trollami. Ostatnia ocena jest niewiarygodna i w ogóle nie powinna być brana pod uwagę, ponieważ fakt takiej opinii jest pochodną głównie osobistych uprzedzeń, własnych interesów oraz nierzetelnego i nieetycznego zachowania ex-moderatora w imię prywatnych celów lub celów określonej grupy użytkowników (vide chociażby ostatnia sprawa banowania forumowiczów na życzenie przyjaciół z kegów salonowych, czy też działania mające na celu ochronę pewnego producenta kolumn przed domagającym się ochrony swoich praw pokrzywdzonego konsumenta).

Proponuję też zaprzestać ex-moderatorowi wylewania krokodylich łez i robienia z siebie ofiary, kiedy do obecnej sytuacji doprowadził własnymi godnymi potępienia działaniami - wynikiem ich było między innymi usunięcie go z saloniku oraz z moderacji. I umówmy się, nawet jeśli sam by nie wtopił z żółtą kartą i idiotycznym uzasadnieniem, ktoś inny tę kartę by na pewno wlepił.

W jednym ex-moderator ma rację, mimo iż przyznając się robi to wyłącznie w celu zrobienia z siebie jeszcze większego męczennika swoich wypaczonych idei, działał na szkodę SITE oraz użytkowników forum, czego efektem jest obecna sytuacja. Rozłożył Audiohobby, próbował zawłaszczyć i AS, choć administracja na całe szczęście w porę się zorientowała kogo dopuściła do pełnienia funkcji moderatora - za to ostatnie chwała administracji i Panu Prezesowi SITE.

Przy okazji warto byłoby zachować przez ex-moderatora choć resztkę własnej godności, choć patrząc na cały obraz sytuacji można uznać, że tej godności nigdy nie było, a jedynie zaślepienie pseudowładzą i realizacją własnych celów. Zasłanianie się walką z "wszechobecnym" trollingiem stało się już nudne oraz żenujące, a i nikt w to uzasadnienie już raczej nie wierzy.

Jeśli to Platon stoi za np. usuwaniem postów H.A. To przejaw korupcji a nie tylko byciem nieświadomym chłopcem na posyłki. Typowy moderator "na telefon". Tacy powinni szukać pracy w call ceneter, a nie w moderacji.

Platon, czy to Ty usuwałeś wszystkie posty z H.A. ? Chodzi oczywiście o informacje, a nie troling wykorzystywany o do czyszczenia całego wątku. To o takich wartości forumowych byłeś obrońcą ?

Odpowiedź jest prosta. W czasach działania ex-moderatora paltona nierzetelne praktyki Harpia Acoustics miały ochronę, czego dowodem było usuwanie lub ukrywanie postów i tematów osób próbujących np. odzyskać swoje pieniądze. W chwili obecnej sytuacja wygląda zgoła odmiennie, ostatni post, podsumowujący praktyki HA i mający na celu ochronę konsumenta/kupującego, nadal wisi w wątku klubowym i nie został z niego usunięty, pomimo ataków właściciela HA kierowanych do administracji w celu jego usunięcia. Ataki HA spełzły na niczym po dokładnym wyjaśnieniu sprawy - nie można było dopuścić do dalszego ukrywania takich układzików. Za czasów działania paltona post taki wyleciałby w kosmos w mgnieniu oka i nie ma się co dziwić skoro palton i właściciel Harpia Acoustics to dobrzy koledzy od żagli i nie tylko. Oto i mamy jeden z wielu przykładów obecnie żenująco wybielającego i tłumaczącego się "uczciwego i rzetelnego" ex-moderatora. Efekt dopuszczania takich osób do "władzy" widoczny jest ewidentnie, a to samo mamy w polityce - brońmy się, aby palton jeszcze może kiedyś politykiem nam nie został - normalnie wzór wykwintnych manier, kultury, przejrzystości postępowania i nieskazitelnej uczciwości. Osobiście pozostałbym na miejscu ex-moda przy testowaniu kabli i stolików antywibracyjnych (chyba że coś na ruszt wrzuci dystrybutor z dawnej stolicy Polski) i kilku innych przyjemnych sprawach, będzie z pożytkiem dla ex-moda, jak i audiofilskiej społeczności.

Lepsze jest wrogiem, czy jakoś tak...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Idealny przykład ten post i poprzednie tłumaczenia i jak tu odkręcić wszystko w drugą stronę :).

I przy okazji zabezpieczyć sobie tyły....

Ale to jakaś choroba - bo więcej tu takich profesjonalnych manipulatorów rzeczywistością

O widzę, że moderacja się pojawiła w temacie to zapytam jeszcze raz bo nie zauważyła mojego wpisu:

Ale się naczytałem o nowym otwarciu, kolejnej próbie uzdrowienia forum itd...

Wy tak na poważnie?

Zróbmy test. Tu macie temat który schowaliście na bocznicy, równo rok temu, nie podając ŻADNYCH powodów takiego kroku. Mało tego, żaden z moderatorów nie przyznał się do tego kroku.

Wielokrotnie pytałem ale jest to jakaś wielka tajemnica.

No skoro zbanowanych wielokrotnie trolli przywraca się na forum, to może temat w którym nikt nigdy nie łamał regulaminu też przywrócicie na należne mu miejsce w dziale tematycznym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyświetl postUżytkownik vlado dnia 20.04.2016 - 13:47 napisał

,,Aby zmienić obecny stan rzeczy, chęć zmian musi zakiełkować u samych Użytkowników. Wszelkie próby zmian narzucane od Zarządu forum, są i jeszcze nadal będą traktowane jako próby wywarcia nacisku. Użytkownicy muszą się przekonać, że era "paltonowska" minęła i już nie powróci.

Kiedy uwierzą, sami zechcą oczyścić swoje gniazdo i to nie ogniem i mieczem, a przez wspólna zgodę.

Naiwny jestem? Nie sądzę, tak uczy historia ludzkości, ona mylić się nie może :-)''

Piękne słowa, ale tyczą się również jak nie w głównej mierze też i moderacji o czym zapomniałeś w swojej wypowiedzi.

No zobaczymy czy moderacja ,,uwierzy i zechce oczyścić swoje gniazdo''.

Cóż my moderatorzy również mamy serdecznie dosyć tej ciągłej napaści na nas, jako winnych tej decyzji!

Robercie, skoro definitywnie oznajmiłeś, że sam z własnej woli zrezygnowałeś z funkcji moderatora na ty forum, może wreszcie oznajmisz koledze HQ150, że to Ty wywaliłeś ten Jego watek w kosmos? Jak już sobie wszystko wyjaśnicie i dojdziesz do wniosku, że się myliłeś, napisz do mnie lub innego moderatora, a przywrócimy ten Jego nieszczęsny watek, ku naszej uldze.

Zrób to proszę.

W.

Nie jest wymyślony! To wróg zabezpieczony prawem działającym tylko dla niego. Pozwalającym mu na ingerencje poza swymi granicami i zapewniający nietykalność po ucieczce do swego azylu! To jest niezgodne z PRAWEM!.

Ukryta Zawartość

dojdziesz do wniosku, że się myliłeś, napisz do mnie lub innego moderatora, a przywrócimy ten Jego nieszczęsny watek,

A niby dlaczego sami z siebie nie zrobicie tego co słuszne?
Włożyłem w to wiele godzin życia, które mogłem poświęcić rodzinie.

...

Co miałem do powiedzenia to już wyłuszczyłem. Jeśli gdzieś przekroczyłem regulamin, to jestem przygotowany na konsekwencje. Nie będę się odwoływał, wydzwaniał, wręcz proszę o konsekwencję.

Palton, właśnie na tym cały dowcip polega, że my tu mamy rodziny, a Ty o tym zapomniałeś.

Gnoiłeś ludzi o wiele starszych od siebie - a my dzieci starsze lub w Twoim wieku mamy.

Tak nie wypada i tyle.

PS. Taką rocznicę smutną mamy.

"Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto."

Edytowane przez patrick.mc

Inaczej usunę cie z tego wątku, ponieważ ocena tych ludzi nie jest jednoznaczna z Twoim wskazaniem.

Pytanie ogólne: A może po prostu Robert T. za swoją szkodliwą działalność na AS oraz za wiele wulgarnych słów i ataków nie powinien wylecieć z forum na zawsze? Jeden fakt przemawia za odpowiedzią negatywną: w razie wiecznego bana stałby się prawdziwym męczennikiem a administracja i trolle byłby odpowiedzialne za jego niedolę :).

...dla kogoś kto nie rozumie sytuacji, są śmieszne, bo i co można racjonalnego zarzucić w obecnej sprawie? Argumentów brak, to pozostaje jedynie posługiwaniem się frazesami typu "śmieszne" itp. Jakiż to żenujący przykład płaszczenia się mamy przed sobą. Kto w to wszystko uwierzy.

Ot, i problem z głowy. Ex-moderator powinien wobec ładnie podziękować Administracji i trollom, będzie miał teraz więcej czasu dla siebie, rodziny i działalności konstrukcyjnej.

Nie wiem po co jest na tym forum regulamin, skoro wbrew jego zasadom unieważnia się nałożone sankcje po jednym zakłamanym telefonie. Zakłamanym, bo dzwoniący troll dobrze wie, że nie będzie respektował żadnych ustaleń i obietnic danych w trakcie rozmowy.

Kłamiesz Robercie i rzucasz nieuzasadnione oskarżenia!!!

Jako osoba będąca inicjatorem i finalizującym przywrócenie właśnie tych userów, których w świetle wykazanych zajść wykluczyłeś na podstawie własnych prywatnych animozji, informuję:

NIGDY nie rozmawiałem z tymi osobami telefonicznie! Korespondencje PW włączałem jako otwartą dla Administracji Forum! Decyzje o ich przywróceni konsultowałem otwarcie w wątku funkcjonalnym Forum!

Znasz mnie. Oni aprobując moje warunki doskonale wiedzą, że jeśli zawiodą moje/nasze zaufanie ja natychmiast całkowicie wykluczę ich z forum! I to definitywnie! Oddam własnych prawników, aby uzyskali całkowity zakaz publikacji na naszym forum, a w razie złamania zakazu bezwzględnie wyciągnę z tego konsekwencje.

W.

A niby dlaczego sami z siebie nie zrobicie tego co słuszne?

Nie wiesz dlaczego??? To jakim prawem pouczasz mnie/nas co jest zgodne z regulaminem forum i regulaminem moderacji??

Masz jakiś wewnętrzny imperatyw? :-)

Kłamiesz Robercie i rzucasz nieuzasadnione oskarżenia!!!

Sami widzicie, cały Roberto. To może jednak ban?

Vlado, myślę, że z paltonem nie ma co dyskutować, bo on i tak wie lepiej, a jak będziesz sądził inaczej, to zostaniesz nazwany ...trollem. Taki jest sposób postępowania tej osoby, niestety :(.

Nie wiesz dlaczego???

Nie wiem, dlatego zadałem pytanie. Odpowiesz czy olejesz?

To jakim prawem pouczasz mnie/nas co jest zgodne z regulaminem forum

Kłamiesz. Nie pouczam cię co jest zgodne z regulaminem moderacji. Pouczam co jest sprzeczne z regulaminem saloniku. Bo najwyraźniej tego nie wiesz i uparcie nie chcesz przyjąć do wiadomości.

Masz jakiś wewnętrzny imperatyw? :-)

Sugerowałem byś ochłonął. Najwyraźniej nie zrobiłeś tego.

Widać, że życie łatwe nie jest. Może jakby się zbanowało wszystkich?

Ale wtedy pozostaje ta cholerna samotność we wszechświecie... i samogwałt. :)

Nie wiem, dlatego zadałem pytanie. Odpowiesz czy olejesz?Kłamiesz. Nie pouczam cię co jest zgodne z regulaminem moderacji. Pouczam co jest sprzeczne z regulaminem saloniku. Bo najwyraźniej tego nie wiesz i uparcie nie chcesz przyjąć do wiadomości.Sugerowałem byś ochłonął. Najwyraźniej nie zrobiłeś tego.

Adamie, w dyskusji o zawłaszczenie własnej wolności trudno ochłonąć :-) Zjawiłeś się tutaj niedawno i uzurpujesz sobie prawo bycia wykładnią Regulaminów tego forum:-)

Regulamin Forum a regulamin subforum to dwie różne wykładnie. Tylko ostatnim punktem subforum jest prawo, że na całym forum, nadrzędnym jest Regulamin i Netykieta całego Forum.

Bardzo liczę się z Twoim poczuciem respektowania prawa, jednak prawo pisane jest jako wykładnia, a werdykt jest zależny od niezawisłej subiektywnej oceny sędziego, który jest tym sędzią mianowany!

Tutaj ja jestem moderatorem nie Ty. Ja w Twoim forum nie mieszam! A nie jest ono takie święte jak to malujesz:-)

Bardzo proszę, jeśli zechcesz pomóż w przeredagowniu regulaminu subforum , bo to tam są problemy.

Pozdrawiam.

Włodek.

I bardzo dobrze. Bo to też groźne...

Ukryta Zawartość

Każda miłość ma swoje wzloty i upadki.

Wkrótce zostaną odgórnie zakazane.

I na Madagaskar !

Jak na Madagaskar to od razu, bez sądu.

Ukryta Zawartość

w dyskusji o zawłaszczenie własnej wolności

Górnolotne słowa. Szkoda że z sufitu wzięte.

Zjawiłeś się tutaj niedawno

Nieprawda, byłem tu od początku.

uzurpujesz sobie prawo bycia wykładnią Regulaminów tego forum:-)

Niczego sobie nie uzurpuję. A tym bardziej bycia wykładnią czegokolwiek. Jednakże gdy widzę że kolega najwyraźniej nie rozumie słowa pisanego i nie pojmuje co jest napisane w regulaminie saloniku, to staram się pomóc. Nie moja wina że kolega na własną szkodę uparcie obstaje przy swojej błędnej i szkodliwej interpretacji.

werdykt jest zależny od niezawisłej subiektywnej oceny sędziego

którym ja nie jestem, a Ty także nie jesteś. Zamiast jednak poczekać na werdykt admina, Ty usiłujesz siłowo forsować swój prywatny pogląd wykorzystując przewagę którą posiadasz dzięki dostępowi do guziczków. Czymże różni się takie postępowanie od tego co robił Palton?

A nie jest ono takie święte jak to malujesz:-)

Guano wiesz o moim forum, więc domagam się byś zaprzestał wypisywania bredni wyssanych z palca.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Cóż my moderatorzy również mamy serdecznie dosyć tej ciągłej napaści na nas, jako winnych tej decyzji!

Robercie, skoro definitywnie oznajmiłeś, że sam z własnej woli zrezygnowałeś z funkcji moderatora na ty forum, może wreszcie oznajmisz koledze HQ150, że to Ty wywaliłeś ten Jego watek w kosmos?

O i mamy donos jednego moderatora na drugiego. Byłego bo byłego ale jednak.

Dzięki Vlado za to info. Skoro jednak jak piszesz zrobił to Palton to mam do Ciebie dwa bardzo istotne pytania.

Dlaczego na poprzednio zadane m.in Tobie pytanie kto to zrobił pisałeś że nie wiesz?

I drugie, skoro Palton przestał być moderatorem, i różne jego decyzje moderacyjne jak czytam reszta moderacji zmieniła bez pytania go o zgodę, to dlaczego teraz szukasz akceptacji Paltona, do przywrócenia tematu na należne mu miejsce?

Proszę niniejszym szanowną moderację o przywrócenie tematu do działu Kino Domowe. Palton nigdy nie potrafił uzasadnić żadnym punktem regulaminu swojej decyzji i dodatkowo nigdy się nie przyznał do tego, ze on to zrobił. To chyba wystarczający powód, żeby uznać jego decyzję za zwykłe nadużycie regulaminu. No chyba, że ktoś z obecnej moderacji uważa inaczej i może nam swoje stanowisko regulaminowo uzasadnić.

Z niecierpliwością czekam na Waszą decyzję.

Postulaty jawności oceny były zawsze podnoszone

Ale to też nikogo w gremium decyzyjnym nie skłaniało do refleksji...

Palton nigdy nie potrafił uzasadnić żadnym punktem regulaminu swojej decyzji i dodatkowo nigdy się nie przyznał do tego, ze on to zrobił. To chyba wystarczający powód, żeby uznać jego decyzję za zwykłe nadużycie regulaminu.

Ja już pytałem dlaczego sami z siebie nie zrobią tego co słuszne. Odpowiedzią była jakaś dziwna erupcja agresji.

McGyver, Vlado - pomiziajcie jakiego sierściucha a jeszcze lepiej otwórzcie przed nim lodówkę ; )

Moim zdaniem dyskusja o imponderabiliach aczkolwiek ciekawa, nie ma tutaj nic do rzeczy i tylko niepotrzebnie nakręca atmosferę.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość Gosc

(Konto usunięte)

McGyver

Daj im szansę. Napisałem też na priw do Paltona.

Zobaczymy jak się sprawy potoczą. Już dużym plusem jest samo oświadczenie Vlado. Po roku pytań i dociekań wreszcie wiem kto to zrobił. To duży postęp.

Czekam jeszcze na odpowiedź istotniejszą, DLACZEGO?

Edytowane przez HQ150

pomiziajcie jakiego sierściucha

Ja mam aż dwa do miziania.

otwórzcie przed nim lodówkę

Zdecydowanie zły pomysł. Nie chcę by ich lekka nadwaga zmieniła sę w otyłość.

O i mamy donos jednego moderatora na drugiego. Byłego bo byłego ale jednak.

Donos??? Ja zwracam się do Paltona otwarcie. Gdzie widzisz donos? Zwracam się, bo do ponad roku plujesz jadem na nas wszystkich w moderacji!

Dlaczego na poprzednio zadane m.in Tobie pytanie kto to zrobił pisałeś że nie wiesz?

I drugie, skoro Palton przestał być moderatorem, i różne jego decyzje moderacyjne jak czytam reszta moderacji zmieniła bez pytania go o zgodę, to dlaczego teraz szukasz akceptacji

Bo po pierwsze, moderatorzy nie podważają decyzji innych moderatorów osobiście, tylko stawiają sprawy do rozpatrzenia Administracji. Bo po drugie, nie jestem gnojem i to że Palton już nie jest moderatorem nie znaczy, że ja olewam Jego decyzje. Zapytałem na otwartym forum, ponieważ tą Twoją traumą gnebisz nas niesłusznie. Ale przywrócenie Twojego wątku zależy wyłącznie od decyzji Paltona lub Admina.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Po co? Nic złego/niewłaściwego nie robią. Korzystają z wolności słowa, sugerujesz żeby tego zabronić?

Stajesz sie co raz bardziej bezczelny,może zamiast pouczać innych odłóż lutownicę i ogarnij się w sytuacji? Zanim kolejny raz,zaczniesz bredzić o wolności słowa,poczytaj Regulaminy AS i nieszczęsnego saloniku.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.