Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Pełna zgoda Panowie :). Należy więc pouczyć np. Kennijczyka, aby nie wynosił kwestii salonowych poza salonik, nawet powołując za przykłady, wtedy taki temat staje się już niestety ogólno-forumowym, no i potem są takie zarzuty. Dlatego też jak się coś zaczyna, to trzeba to wyjaśnić, a nie być biernym wobec bezpodstawnych twierdzeń. Inaczej pozostają niedopowiedzenia lub nieprawdziwe insynuacje.

Przesuwając obiekt zainteresowania....

Prośba o informację od Administracji lub Moderacji, dlaczego nie można zwiększyć ilości PW? te PW chyba nie zajmują aż tak dużo miejsca. Niestety po jakimś czasie skrzynka się zapełnia, następuje wykorzystanie limitu i trzeba usuwać wiadomości, a szkoda z niektórymi PW to robić, jak np. "kulturalne inaczej" PW od Pana Jurka z Harpia Acoustics :).

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

i tym wpisem proponuje zakończyc ten off a reszte przeniesc na PW

kazdy wie swoje a ten watek nie jest od prania brudów i atakow personalnych

Cir chyba nikt się Cie nie słucha...

Parantulla, uważaj, bo założyciel Saloniku wpadnie do Ciebie z prawnikami i zrobi Ci taki saloon, że sam będziesz prosił o akceptację hehe

Nie ma się czego bać. Jaki prezes tacy prawnicy.

Sprawy dotyczące technicznej strony działania forum proszę zamieszczać w wątku technicznym.

Ten wątek ma służyć:

-...

-...

-...

Nawiasem mówiąc,nie odpowiedzieliście na moje pytanie dotyczące maksymalnej ilości załączników,które zadałem kilka miesięcy temu.

Sprawy dotyczące technicznej strony działania forum proszę zamieszczać w wątku technicznym.

Ten wątek ma służyć:

-...

-...

-...

Nawiasem mówiąc,nie odpowiedzieliście na moje pytanie dotyczące maksymalnej ilości załączników,które zadałem kilka miesięcy temu.

mój post ilustruje jakość działania forum.!

W roku 2015. Powstał wątek czysto techniczny do zgłaszania swych problemów związanych z korzystaniem z forum.

Ten wątek zmieniliśmy na dyskusyjny.

Sprawy techniczne proszę zgłaszać w wątku technicznym. Tutaj potraktuje je jako spam.

Ja jestem moderatorem, nie Administratorem technicznym. Nie znam sie na technicznej stronie działania forum, zatem odpowiedzieć na Twoje pytanie nie umiem.

Ale wskazuję ci jako moderator odpowiedni wątek, w którym sprawy techniczne omówisz z adminem technicznym forum.

Ten wątek służy innym dyskusjom.

"Ja jestem moderatorem, nie Administratorem technicznym. Nie znam sie na technicznej stronie działania forum, ...

Ale wskazuję ci jako moderator odpowiedni wątek, w którym sprawy techniczne omówisz z adminem technicznym forum."

To cytat z Vlado.

...a to reakcja na słowa w cytacie

- "wskazuję ci jako moderator odpowiedni wątek..omówisz z adminem technicznym forum."

Ja wskazuję całkowity zwis i brak reakcji admina technicznego. Nie omówisz niczego i nikim. Bo taki nie istnieje ostatnio.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Chyba ci sie xniwax forum znudziło. Może ban ci pomoże...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ten długi łykend trwa jak widać już kilkanaście dni.

Po co ściemniać i cenzurować wpisy przy okazji?

Edytowane przez xniwax

Po to jest moderacja, aby personalne pyskówki, spam i trolling, usuwać. Również po to, aby ataki personalne i działania niezgodne z regulaminem karać punktami ostrzeżeń.

Po to jest moderacja

Po to i owszem.

Niekiedy wybiórczo ale co tam.

Ale to nic dziwnego. Skoro moderator ma dokonywać oceny za co i komu, to zawsze będzie odbierane i to zasadnie, że działa wybiórczo. Wszak każdy człowiek jest inny i inne zachowania są dla różnych ludzi bardziej lub mniej naganne. Tak jest również z ocena komu z biorących udział w "pyskówce", najbardziej należny sie ostrzeżenie. Tę sprawę teoretycznie powinno równoważyć to, że moderatorów jest kilku i każdy może sam niezawiśle ocenić sytuacje i zareagować zgodnie ze swym sumieniem. Skoro ja oceniłem że najbardziej na ostrzeżenie zasługuję kolega @X to inny moderator może dojść do wniosku, że i kolega @Y w równym stopniu zasługuje na taka sama karę i ja udzielić.

hmmm, być może, a nie lepiej być obiektywnym i dawać równo lub nie dawać, również równo.

OK

Nie mój dylemat ;)

Nie da się. Ponieważ każdy nawet najlepszy sędzia działa subiektywnie a i ukarany odbiera swą karę subiektywnie.

Rozwiązano to już dawno. Należy sie odwołać, a w przypadku podtrzymania kary przez audytorium, pozostaje postawa " niech sie dzieje .....itd.

"...Ponieważ każdy nawet najlepszy sędzia działa subiektywnie..."

Oprócz rzecz jasna Rzeplińskiego ;)

...ale to nie ten wątek.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

W jednym z wątków na Bocznicy wyraźnie wzburzony jeden moderator tak odpisał jednemu użytkownikowi: "Jeszcze jedna taka potwarz i wyrzucę cie z Bocznicy!" Łatwo się pisze, trudniej dotrzymać deklaracji. Nie twierdzę jednak, że jest to niewykonalne, ale można spróbować też innych metod.

Nie pomagają ostrzeżenia bez sankcji, punkty karne i bany. Na Bocznicy pyskówka,szczucie, obelga i inne takie tam formy wyrazu coraz częściej zastępują argumenty.

A może by tak wprowadzić obowiązek, aby wpis nawiązujący zawierał minimum 4 zdania do jego treści nawiązujące i napisane poprawna polszczyzną. Można też wprowadzić sankcję w postaci kurateli moderacji na 5, 10, 15 wpisów przed nałożeniem innych kar. Wpisy te bezwzględnie powinny być zgodne z Regulaminem i Netykietą. A dopiero później punkty czy ban.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Kto to będzie oceniał ?

Jak to kto, moderator? Skoro Art. 12 Netykiety mówi: "Dbaj o poprawną polszczyznę w swojej wypowiedzi; nie pisz całego tekstu dużymi literami - w internecie jest to postrzegane jako krzyk, a chyba nie chcesz być odebrany jako krzykacz, prawda?" - a "Użytkownik przystępujący do korzystania z Forum przyjmuje do wiadomości i akceptuje warunki niniejszego Regulaminu oraz zasady Netykiety obowiązujące na Forum." (I.9§ 5.2 Regulaminu).

Dbaj o poprawną polszczyznę w swojej wypowiedzi; nie pisz całego tekstu dużymi literami - w internecie jest to postrzegane jako krzyk, a chyba nie chcesz być odebrany jako krzykacz, prawda?"

Ciekawe, czy za pisanie zbyt wielkimi literami można otrzymać punkty karne :).

A może by tak wprowadzić obowiązek, aby wpis nawiązujący zawierał minimum 4 zdania do jego treści nawiązujące i napisane poprawna polszczyzną. Można też wprowadzić sankcję w postaci kurateli moderacji na 5, 10, 15 wpisów przed nałożeniem innych kar. Wpisy te bezwzględnie powinny być zgodne z Regulaminem i Netykietą. A dopiero później punkty czy ban.

Nie ma takiej możliwości bez zatrudnienia na etacie moderatorów obecnych przez 24h na forum. Przy filarach naszego forum piszących średnio kilkanaście postów dziennie, nie sposób tego ogarnąć moderacją z doskoku, "społeczną" .

Ciekawe, czy za pisanie zbyt wielkimi literami można otrzymać punkty karne :).

Jeżeli użytkownik będzie to czynił z premedytacją, jak najbardziej.

Dziękuję za odpowiedź, dobrze wiedzieć, bo jest kilku tutaj takich co lubują się wręcz w krzykach wielkimi literami ze szczyptą BOLD'a + wykrzykniki :).

Zwracajcie zatem delikatnie uwagę, że to jest zachowanie obraźliwe wobec dyskutantów, a także niezgodne z Netykietą. Jeśli nie uzyskacie poprawy ich zachowań, zgłaszajcie takowe wpisy na panel moderatorów.

Wtedy my poprosimy o skorygowanie takiej postawy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zwracajcie zatem delikatnie uwagę, że to jest zachowanie obraźliwe wobec dyskutantów, a także niezgodne z Netykietą. Jeśli nie uzyskacie poprawy ich zachowań, zgłaszajcie takowe wpisy na panel moderatorów.

Wtedy my poprosimy o skorygowanie takiej postawy.

To nie działa.

Do mnie jeden forumowicz zwracał się m.in tymi słowami:

,,-ludzie zza Buga tak mają

-nieszczęście Ty moje

-masz z tym problem?

-Weż się umyj dziecko nieprzestań pieprzyć!''

Moim zdaniem dalekie to jest od zasad ustalonych netykietą, ale okazuje się, że tak wolno. Nie wzbudza to reakcji moderacji.

...

Edytowane przez HQ150

A Miodek ma pójść na bezrobocie? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To nie działa.

Do mnie jeden forumowicz zwracał się m.in tymi słowami:

,,-ludzie zza Buga tak mają

-nieszczęście Ty moje

-masz z tym problem?

-Weż się umyj dziecko nieprzestań pieprzyć!''

Moim zdaniem dalekie to jest od zasad ustalonych netykietą, ale okazuje się, że tak wolno. Nie wzbudza to reakcji moderacji.

...

Widzę, że teraz moderacja też zamilkła. Dodam więc, że tego rodzaju wypowiedzi zamieszcza na forum właśnie moderator Vlado.

Jak możesz domagać się od innych wpisów zgodnych z netykietą kiedy Ty, używasz takiego właśnie języka?

Edytowane przez HQ150
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.