Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

A co to za kara dla niego? Przecież Adam lubi podobne wynalazki, jak np. kawa po irlandzku :D

O, gdyby moje koty szczały irlandzkim single maltem, to byłbym bogaty wink.gif

... a że są polskie to "szczom bele jak i bele gdzie"...

Myślałem że już bardziej nie można, a jednak... za obrażanie moich kotów masz kolejną, wielką krechę.

masz kolejną, wielką krechę.

Ale jest nowe otwarcie, myślałem, że poprzednie mi anulowałeś... Tylko nie wiem za co były poprzednie.

Wystarczy, ze admin napisze, że zarządza odwilż i amnestię na forum a zaraz troling wzrasta wykładniczo:D

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Wystarczy, ze admin napisze, że zarządza odwilż i amnestię na forum a zaraz troling wzrasta wykładniczo:D

E tam.

Kto pamięta ten wie, jak potrafiła wyglądać Bocznica po całonocnych posiadach Vlada vel Atoposa.

To se ne vrati...

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

To było przed 2010 czyli zanim tu trafiłem, ale spędziłem wieeeele godzin czytając archiwalne wątki m.in. w związku z tym gościem;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A po co? Moderator ani nie ma rozstrzygać, kto w dyskusji ma rację, ani kto rozpoczął awanturę. Ma prostu umieć ocenić czy jeden jedyny pojedynczy post nie łamie Regulaminu. A do tego obok przyzwoitej znajomości j. polskiego nie trzeba nic więcej, niż wykła ludzka uczciwość.

Nie do końca podzielam Twoje zdanie. Wiedza merytoryczna moderatora jest niezbędna w każdym forum. Jak moderatorem może być ktoś, kto nie ma wiedzy? Wtedy często podejmuje nietrafione decyzje nawet znając regulamin.

Poza tym oceniać powinien nie jeden, jedyny post a całokształt sytuacji konfliktowej.

oceniać powinien nie jeden, jedyny post a całokształt sytuacji konfliktowej.

O, to, to! Ej, słusznie prawi! Dobrze gada, dać mu wódki!

b16b0f86973cd8ce85c1e4c13d122ed6,780,0,0,0.jpg

dać mu wódki!

Jeśli już to piwo poproszę. Wódki nie piję. Ale piwo jak najbardziej. ;-)

W sumie, to ja też nie piję wódki. Bo nie lubię. Głównie piwo, ale także whisky, brandy i jak już Tomek zdążył wygadać, kawa po irlandzku.

Tuś mi brat ;)

nagrywamy.com

Jak moderatorem może być ktoś, kto nie ma wiedzy?

Biorąc pod uwagę zapisy Regulaminu nie byłoby to problemem.

Poza tym oceniać powinien nie jeden, jedyny post a całokształt sytuacji konfliktowej.

Właśnie pozbyliśmy się moderatora, który zamiast karać autorów postów niezgodnych z Regulaminem, karał tych, co w jego mniemaniu prezentowaniem swoich poglądów prowokowali do łamania Regulaminu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Właśnie pozbyliśmy się moderatora, który zamiast karać autorów postów niezgodnych z Regulaminem, karał tych, co w jego mniemaniu prezentowaniem swoich poglądów prowokowali do łamania Regulaminu.

A jaka jest różnica między łamaniem regulaminu, a prowokowaniem do łamania regulaminu?

Dla jasności Regulamin Forum czy Netykieta są tylko drobnym rozwinięciem przepisów prawa. A prawo daje każdemu wolność słowa czy wolność wyznania. Więc w uproszczeniu to każdy ma prawo pieprzyć bzdury, dopóki oczywiście nie czyni tym krzywdy innemu. Prawo nie pozostawia możliwości aby moderator forum zabronił komuś wypowiadania się tylko dlatego, że jest w błędzie.

Edytowane przez szymon1977

A jaka jest różnica między łamaniem regulaminu, a prowokowaniem do łamania regulaminu?

A taka, że łamanie regulaminu jest proste do ocenienia, porównujesz wpis z regulaminem i już.

Z kolei prowokowanie do złamania regulaminu, to nie wiadomo co to jest, to jest czysto uznaniowe. Może tym być cokolwiek, zależnie od wyobraźni danego moderatora i stopnia jego niechęci do danego użytkownika któremu akurat przyszło moderatowi na myśl dowalić wink.gif

Jeśli bym Ci w odpowiedzi publicznie nawrzucał, a moderator pod pozorem prowokacji usunął Twój post i Ciebie nagrodził punktami karnymi, to byś momentalnie różnicę dostrzegł.

Z kolei prowokowanie do złamania regulaminu, to nie wiadomo co to jest, to jest czysto uznaniowe. Może tym być cokolwiek, zależnie od wyobraźni danego moderatora i stopnia jego niechęci do danego użytkownika któremu akurat przyszło moderatowi na myśl dowalić

Z tym się zgadzam. Sam tego doświadczyłem. Za byle pierdołę, czasem niewinny żart - 2-3 pkt. Nikogo nie obraziłem, ataku personalnego też nie było, ale zawsze można taki post "podciągnąć" pod trolling, albo pod "atak personalny", którego nie było. Kto był autorem tego typu interpretacji - palcem nie wskażę...mogę się tylko domyślać.

Z tym się zgadzam. Sam tego doświadczyłem. Za byle pierdołę, czasem niewinny żart - 2-3 pkt. Nikogo nie obraziłem, ataku personalnego też nie było, ale zawsze można taki post "podciągnąć" pod trolling, albo pod "atak personalny", którego nie było. Kto był autorem tego typu interpretacji - palcem nie wskażę...mogę się tylko domyślać.

Moderator dopuszczający się czegoś takiego powinien natychmiastowo dostać po łapach. Jeżeli nie dostanie, to poczuje się bezkarny i z coraz większą zuchwałością będzie nadużywał swoich uprawnień. Jeżeli u danego moderatora takie nadużycia będą się powtarzać, nie w nieskończoność, tylko powiedzmy kilka razy, to powinien nieuchronnie wylecieć na zbity pysk.

To jedyna droga dla administracji by odzyskać zaufanie forumowiczów.

Jeżeli to nie zostanie wprowadzone i nie będzie konsekwentnie przestrzegane, to marne szanse na jakikolwiek rozwój forum. Forumowicze nie będą się tu czuli bezpiecznie, nie będą się czuli związani z tym miejscem, nie będzie im zależało by tu pozostać.

Edytowane przez McGyver

Jeśli bym Ci w odpowiedzi publicznie nawrzucał, a moderator pod pozorem prowokacji usunął Twój post i Ciebie nagrodził punktami karnymi, to byś momentalnie różnicę dostrzegł.

Zaraz zaraz... Ty mnie publicznie obrażasz i krzywda Ci się nie dzieje, a ja jestem ukarany punktami karnymi? Za co?

Przestań wymyślać, albo podaj konkretny przykład z życia wzięty.

Moderator dopuszczający się czegoś takiego powinien natychmiastowo dostać po łapach. Jeżeli nie dostanie, to poczuje się bezkarny i z coraz większą zuchwałością będzie nadużywał swoich uprawnień.

Tak właśnie było. Bezkarność rosła...aż została w końcu ukarana. ;-)

Tak sobie czytam, no przecież nikt nie był winny.

"....ja nie, ja tylko namawiałem...", "...ja nie, tylko lajkowałem...", "...ja nie, ja tylko "prawdę pisałem..."

Zaraz powróci w glorii i chwale "nagi król", on przecież też nic nie robił, tylko dopier.... każdemu i prześwietlał interesy Site...

Będzie wesoło :)

Tak właśnie było. Bezkarność rosła...aż została w końcu ukarana. ;-)

Tylko że historia forum obfituje w takie przypadki. Admini wkroczyli, wywalili moderatora lecząc objawy, po czym spoczęli na laurach na lata, nie zaradziwszy przyczynie problemów. I problem powrócił najpóźniej po kilku miesiącach.

Edytowane przez McGyver

Moderator dopuszczający się czegoś takiego powinien natychmiastowo dostać po łapach. Jeżeli nie dostanie, to poczuje się bezkarny i z coraz większą zuchwałością będzie nadużywał swoich uprawnień.

Miejmy nadzieję, że mamy to już ZA, a nie PRZED sobą.

Teraz tak nie będzie. Trzeba tylko starać się współpracować z nowymi moderatorami i dać im szansę, a nie ich osądzać zaocznie.

Zaraz zaraz... Ty mnie publicznie obrażasz i krzywda Ci się nie dzieje, a ja jestem ukarany punktami karnymi? Za co?

No właśnie Kolego, za PROWOKACJĘ.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.