Skocz do zawartości
IGNORED

Magnepany 1.6 czy zagra na tym metal

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega właśnie testuje Magnepany. Ma końcówkę Rotela 150W i Pre Rotela. Jak na te klocki gra to całkiem przyzwoicie. Muzyka symfoniczna, jazz, pop i akustyczne plumkanie bardzo fajnie, ale ostry metal tutaj jest niby tempo ale brak kopniaka, krótkiego i zwartego pier.... Wiem, że końcówka mocy jest za słaba do Magnepanów ze swoim 150W. Jeśli wymieni końcówkę Rotela na coś mocniejszego czy ma szansę, że Magnepany zagrają z większym kopniakiem. Czy taki już jest charakter tych kolumn. Co możecie polecić w rozsądnym przedziale cenowym 5K - 8K.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/112252-magnepany-16-czy-zagra-na-tym-metal/

Używane Magnepany 1.7 ;-) z audiomarkt.de

Wersja 1.7 jest znacznie poprawiona w stosunku do 1.6.

Jest większa przejrzystość i szybkość. I bas jest zupełnie inny ...

Jak kupować Magnepany to tylko 1.7. Ewentualnie 3.6, które były sporo lepsze od 1.6.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kolega ma MG 1.6, ale wspiera je na dole subwooferem. To daje dmuchnięcie na dole, fajnie się na tym ogląda filmy z trzęsieniem ziemi:-) Myślę, że bez suba basu się z nich nie uzyska, natomiast z subem nigdy nie uzyska się właściwej jego kontroli. Czyli pozostaje wymiana kolumn, tak jak napisał Piopio. Przy czym, jeśli jego priorytetem jest ciężki rock, to absolutnie nie na żadne magneto-, elektro- i podobne -staty.

Powiadasz do 8000zł za końcówkę.

Ostatnio słuchałem w salonie Cambridge Audio 851W.

Bardzo mocna końcówa.

Oczywiście Rotel to bardzo grożny piec dla konkurencji, także ja tylko informuje.

Bo może się okazać, że poprawa z H 851W, może być dla ciebie mało satysfakcjonująca.

Możesz jeszcze przejrzeć katalog ATC ma do zaoferowania wzmacniacz zintegrowany, oraz końcówę i przedwzmacniacz.

Tylko tutaj cena : (

Nie wiem czy twój budżet przewiduje dopłaty.

Ogólnie Magnepany to kolumny które są wymagające od reszty zestawu, także mogę tobie podać wzmacnicze które słuchałem, ale tutaj ceny zaczynają się od 20.000 zł.

A twój budżet jak napisałeś raczej nie przewiduje takich dopłat do twojego systemu stereo.

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Magnepany 1.6 mają bardzo dobry bas bez subwoofera

Też tak sądzę, mają bas bardzo dobrej jakości, krótki, konturowy, punktualny. Ale jest go generalnie mało i zaczyna się powiedzmy od 50Hz wzwyż. Poza tym całościowo to nie jest kolumna do ostrego łojenia, tylko do prezentacji bardziej subtelnych gatunków muzyki. Kameralistyka, jazz, itp. Zmuszanie MG do grania Iron Maiden, Metalliki czy Sepultury oceniam jako perwersję:-) Do tego celu najlepiej nadają się kolumny typu JBL Ti 250 i podobne.

magnepany nawet MG 20 nie nadają się do ciężkiego rocka.

Jak ktoś chce słuchać Metalu to klasyczna konstrukcja kolumn z dużą powierzchnią membrany basowej, wysoko sprawne głośniki.

Do mg 1.6 daje sie suba bo wzmacniacz da niewiele. To małe magnepany i basu mają mało ale to nie tylko dlatego mg to dipol bas prominiowany przez tylna i przednią strone znoszą się

skk

Magnepan nie jest pełny dipol, w Magnepanach tył jest zasłonięty perforowanym panelem. Fakt że nawet mimo tego część basu promienuje do tyłu i daltego zawsze lepiej je obrócić o kilka stopni do środka.

Magnepan nie jest pełny dipol, w Magnepanach tył jest zasłonięty perforowanym panelem. Fakt że nawet mimo tego część basu promienuje do tyłu i daltego zawsze lepiej je obrócić o kilka stopni do środka.

Robił ktoś jakieś próby umieszczając je w bardzo dużej odgrodzie?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

w Magnepanach tył jest zasłonięty perforowanym panelem

"perforowanym" to naprawdę ma znaczenie . Ten model jest z tego słynny że ma braki w basie. Martin Logan wyposaża swoje Montis, summit... w głośnik stożkowy i jakoś to działa. To czemu 1.6 nie podeprzeć szybkim subem ?

skk

Ale przecież nikt nie mówi że nie można :-)

Tak wygląda tył w Magnepanach, jak widać około 2/3 jest zasłonięte:

P1010312.JPG

Wszystko zależy czego się oczekuje, ja tam mógłbym żyć z 1.6QR bez dodatkowych subów.

Wszystko zależy czego się oczekuje, ja tam mógłbym żyć z 1.6QR bez dodatkowych subów.

He, jasne że mażna i bez suba tymbardziej że to fajowe głośniki ale metal zazwyczaj jest "cienko" nagrany przynajmniej na tych płytah ktore mam.

skk

Oj marudzicie znawcy magnepanów.Dajcie sobie spokój z nimi jesli chcecie słuchać metalu.Najlepsze do metalu są słuchawki

albo pineski douszne a nie tam jakieś panele wam w głowie.

Te kolumny wygrywają w kategorii ekscentryzm za najmniejsze pieniądze, dźwiękowo już trochę gorzej. A do metalu to byłby jakiś makabryczny żart. Tutaj jest trafna opinia, bo... trafna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj marudzicie znawcy magnepanów.Dajcie sobie spokój z nimi jesli chcecie słuchać metalu.Najlepsze do metalu są słuchawki

albo pineski douszne a nie tam jakieś panele wam w głowie.

Tam też jest posucha, to nie takie proste bo że słuchawki potrafią zagrać głośno to fakt ale żeby na basie był odpowiedni impakt i falowanie włosów przy uszach to znów trzeba potężnych słuchawkowych końcówek mocy ;)

W US, gdzie 1.7 kosztują $2000, to głośnik chyba o najlepszym stosunku jakości do ceny dostępny na rynku. W Europie są 2x droższe, ale to i tak w dalszym ciągu bardzo ciekawa propozycja.

Tylko oczywiście nie do metalu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb, piszesz o tym o czym wszyscy wiemy ale stosunek ceny do jakości brzmenia to jeden z wielu korzystnych aspektów.

Te panele budują wspaniałą scenę a orkiestra i ogólnie klasyka oraz wokale i klubowy jazz brzmi po prostu genialnie

tak jakbyśmy mieli wszystkich muzyków z filharmonii czy z klubu jazzowego przed sobą.

Kolumny konwencjonalne [ skrzyniowe ] nawet dziesięciokrotne droższe nie są w stanie oddać klasy dżwięku magnepanów i to jest bezprzecznie udowodnione .

Jak wszystko tak i maggies mają swoje słabości w postaci ciężaru oraz delikatnego

obchodzenia się z nimi co jest absolutnie konieczne i większego pomieszczenia w którym mają zagrać.

Najlepsze Magnepany dostępne na rynku pierwotnym i wtórnym:

MMG, MG 0.6 [ wspaniałe z potęznym basem jak na gabaryty ] MG 1.2; MG 1.7 [ zapominamy o 1.6 ] i cała seria MG 3

z której najlepsze są MG 3.7i [ najnowsze 3 z przebudowaną sekcją crossoweru - jeszcze nie do kupienia w PL ] oraz

MG 20 , MG 20.1 ,MG 20.7 które potrzebują pomieszczenia min.30 m2 wzwyż i potężny wzmacniacz lub najlepiej 4

monobloki do napędzenia sekcji basowej/ sredniotonowej i oddzielny do wysokich tonów. Wszystkie magnepany są 4 ohm.

<br />Te panele budują wspaniałą scenę a orkiestra i ogólnie klasyka oraz wokale i klubowy jazz brzmi po prostu genialnie<br />tak jakbyśmy mieli wszystkich muzyków z filharmonii czy z klubu jazzowego  przed sobą.<br />Kolumny konwencjonalne [ skrzyniowe ] nawet dziesięciokrotne droższe nie są w stanie oddać klasy dżwięku magnepanów i to jest bezprzecznie udowodnione .<br />

Zapomniałeś że do klasyki MBL-e są świetne :)

Naprawdę tak sądzisz Rafaello ? Ogólne wrażenie z odsłuchu MBL były poprawne ale nic szczególnego po za ostrzejszą

górą nie zwróciło mojej uwagi. Wysokotonowa wstęga w Magnepanach nie ma sobie równych nie mówiąc o środkowym paśmie czy basie który nie ma wykopu kolumny skrzyniowej ale potrafi zatrząść scianami.

W bezposredniej konfrontacji MBL vs Magnepany MG 20.7 stawiam z zamkniętymi oczami na panele !!!

A ja przeciwnie i co mi zrobisz?:))

Zaproś mnie kiedyś na prezentację tej skali i "Orkiestry w domu", bo parokrotne odsłuchy 3.7 (i innych) tego nie pokazały.

Nie piszę tego przez złośliwość, ale naprawdę chciałbym kiedyś to usłyszeć z Magnepanów.

Jestem nawet skłonny ponieść koszty dojazdu do "pępka" PL.:))

Góra i środek w Magie jest OK, ale dolny zakres i scena.., no właśnie - chce to kiedyś uslyszeć:)

Nieelegancko, ale czekam na zaproszenie:)

I jeszcze jedno:)

Nie pisz MBL, e to to nic nie mówi(duża rozpiętość w konstrukcjach, przetwornikach).Pisz jaki model.

Ps. Nie doradzaj pinesek, bo one są bardzo szkodliwe dla słuchu(!)

Piano, skonfiguruję MG 3.6 R z dobrym wzmacniaczem i dam znać.Aktualnie słucham na SF bo mnie kręcą ale MG stoją

w zasięgu ręki. Trzeba pamiętać że kazdy z nas ma inne preferencje o czym przekonałem się wielokrotnie.

Nie tak dawno znajomy kupił SF i za każdym razem kolejny wzmacniacz nie dawał rady [ jego zdaniem ] z pięknie

grającymi monitorami SF które potrzebują mocy. Zapakowałem swoje monobloki lampowe o pokażnej mocy i pojechałem

ratować kolegę audiofila z opresji. Jakież było moje zdziwienie kiedy wszystko podpieliśmy do zacnego żródła dCS dobrym okablowaniem i Extremy zaczęły dosłownie śpiewać wybitnym dżwiekiem [dosłownie ].

Mój znajomy na to : wiesz nieżle ale z moich kolumn SF Amati [ miał też drugą parę podłogówek SF ] bas jest taki

wiesz rozdzielczy jak należy . A ja na to że bas może jest rozdzielczy ale potrafi nieładnie przydudnić co jest wadą Amatich a środek jest wycofany jakby go nie było w odpowiedniej ilości całego pasma. Koniecznie musisz posłuchać.

Z grzeczności ale z niesmakiem pomagałem podpiąć do systemu podłogówki SF no i zaczęło się granie trochę ninaturalne

w porównaniu z Extremami. Zniknął przepiękny środek jakby wpadł do środka kolumny i całość sprawiała wrażenie jakby

nie grały poteżne kolumny tylko jakieś małe popierdułki . Cały czar dżwięku monitora prysnął w ciągu sekundy.

Na twarzy kolegi pojawił się usmiech oraz słowa : widzisz, to jest prawdziwe granie.......Myslałem ze żartuje ze mnie

ale skąd - mówił na serio. To pytam po co kupiłeś sobie monitory jak byłeś i jesteś zadowolony z podłogówek Amati ?

A on na to : bo wiesz słyszałem że one [ Extremy ] grają tak ładnie więc kupiłem. Ja na to: owszem grają bardzo ładnie

i dużo lepiej od Amatich .A on sprzeciwiając się nie dawał za wygraną. Spasowałem i odpuściłem nie wypowiadając już słowa. Morał jest taki : jak ktoś jest beznamiętnie zakochany w kimś lub czymś to nie ma szans aby dostrzegł jakieś wady

i pomimo że widzi i słyszy [ chyba słyszał ] to nie chce uwierzyć w to, że to coś potrafi grać żle . Zresztą znamy to wszyscy z autopsji swojej audiofilskiej pasji jak jakieś brzydactwo potrafi nas ogłupić i zauroczyć chociażby na chwilę.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Z grzeczności ale z niesmakiem pomagałem podpiąć do systemu podłogówki SF no i zaczęło się granie trochę ninaturalne

w porównaniu z Extremami. Zniknął przepiękny środek jakby wpadł do środka kolumny i całość sprawiała wrażenie jakby

nie grały poteżne kolumny tylko jakieś małe popierdułki . Cały czar dżwięku monitora prysnął w ciągu sekundy.

Bardzo dobrze opisałeś porównanie Amati z Extremami. W rzeczy samej Amati w porównaniu do Extrem w ogóle nie ma średnicy. Jeszcze smaczniej wypada w tej dziedzinie Guarnieri Homage, ale nie ma takiego rozmachu dynamicznego jak Extrema. Amati to krok w zupełnie inną stronę, mnie też nie przekonują te kolumny... Nawet dużo tańsze Electy Amator podobają mi się bardziej. Jak kupować Sonusa to tylko monitory.

Tomasz, tak z perspektywy czasu myślę że kolega szedł w zaparte bo nie sposób było tego nie słyszeć że Extrema

daje to czego oczekujemy od dobrej kolumny. Sądzę że szanownej małżonce bardziej podobały się Amati [ to już drugi taki przypadek z którym się spotykam] z uwagi na eleganckie wykończenie oraz ogólny wygląd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.