Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Włodku, ale to było zabawne i rzekłabym inteligentne ;-) Like'a był dała, ale się boję :-)

A jako fan uniwersum śródziemia i w ogóle Tolkiena, pozwolę sobie polecić to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam właśnie takie wydanie :-D

A ostatnio przeglądając moje książki (dużo tego) natrafiłam na "Dziwny przypadek psa nocną porą". Książka jest pisana z perspektywy autystycznego chłopca. W sumie książka warta uwagi.

Ukryta Zawartość

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

"Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego" - Sumliński Wojciech

Podobno do dostania tylko z pod lady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bronek wykupił czy co?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Podobno do dostania tylko z pod lady:

Duża ta lada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duża ta lada:

Ukryta Zawartość

Po takiej reklamie nakład zniknie w kilka dni ... oby nie wspólnie z autorem i z promotorem.

Ukryta Zawartość

Bredzisław podczas wizyty na jakiejś obwodnicy już doglądał ładowanie ciężarówek ze żwirem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze tutaj, przynajmniej dopóki nie zdejmą.

Ukryta Zawartość

Coś ci się popierdoliło, Morven.

Tu gadamy o książkach.

A nie o psubratach i w dodatku - wszechwiedzących chamach.

Typ nawet nie da babie dokończyć pytania i w pół słowa wskakuje z odpowiedzią.

Zwykły faszystowski burak z miłym (przyznam) głosem.

Zwykły faszystowski burak z miłym (przyznam) głosem.

No to buraku proszę:

"Faszyzm (wł. fascismo, od łac. fasces – wiązki, rózgi liktorskie i wł. fascio – wiązka, związek) – doktryna polityczna powstała w okresie międzywojennym we Włoszech, sprzeciwiająca się demokracji parlamentarnej, głosząca kult państwa (statolatrię, totalitarne silne przywództwo, terror państwowy i solidaryzm społeczny)"

Braun mówi zupełnie coś innego.

Jest przeciwnikiem znaczacej roli państwa w zyciu obywateli, jest przeciwnikiem wiodacej roli panstwa w kierowaniu zyciem obywateli, solidaryzm społeczny - ciagle mowi o tym ze "kazdy sobie rzepkę skrobie" ile zarobisz to masz, jak zachorujesz twoj problem, ubezpieczaj sie, mysl dzialaj nikt za ciebie nic nie zorbi.

Itp itd mozna tak wmieniac i punktowac wszsytko ale nie chce mi sie z toba gadac...

Byłem pierwszy z niegadaniem:-)

Już mnie kiedyś Likorz, też wielbiciel skurwysyństwa - chciał wziąć na spytki.

Gadaj ze swoimi.

Kilku ich bredzi na forum...

Za moralizowanie i pouczanie mnie wziął się zapijaczony facet, który chwali się, że korzystał z ousług ladacznic. GRATULACJE. Egonie, podpisałeś się.

Keef

Skynyrd chciałby abyś skończyła...tak jak on.

A swoją drogą ciekawe,że takie archaiczne słowo jak ladacznica jeszcze funkcjonuje!

Keef

Skynyrd chciałby abyś skończyła...tak jak on.

A swoją drogą ciekawe,że takie archaiczne słowo jak ladacznica jeszcze funkcjonuje!

Okidoki :-)

A co miałam napisać? Wulgarnie? Na "k" pewnie ;-)

Dlaczego ciekawe? Durne fantasy rozwija ;-) a może znam to z jakiegoś wiersza...?

Uprzejmie proszę Moderację o posprzątanie a Interlokutorów o Wstrzymanie.

Przynajmniej w ty wątku niech będzie spokój - OK?

Chmurdalię Joanny Bator czytał ktoś?

Baardzo polecam.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Chmurdalię mam w planach, a teraz czytałem "Analfabetkę, która potrafiła liczyć" Jonassona. Fajna książka na weekend, polecam.

Edytowane przez CATV

Chmurdalię mam w planach

Pierwsza jest Piaskowa góra – opowieść o Matce, ale mi bardziej podobała się właśnie Chmurdalia. Obie wg mnie walcują ;) Ciemno, prawie noc .

"Widnokrag" i "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego. Doskonale napisane i dające do myślenia.

Kamień na kamieniu jest równie doskonały. Moja ulubiona książka tego autora. Polecam

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Serdecznie polecam trylogię Tomasza Sekielskiego.

"Sejf", "Obraz Kontrolny" i "Gniazdo Kruków".

Autora absolutnie nie szanuję jako dziennikarza, jednak w roli pisarza Sekielski sprawdza się dużo lepiej.

Książki są sensacyjne i osadzone w polskiej współczesności.

Sekielski umiał stworzyć fajnych bohaterówi z krwi i kości, fabuły są wartkie jak rakieta.

Świetna lektura!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ojciec opowiadał mi o książce Caroliny Marii de Jesus "Życie na śmietniku" która zrobiła na nim duże wrażenie.

Nie czytałem, ale znalazłem taką informację:

"Dzienniki, prowadzone przez 5 lat (1955-60) przez kobietę, która aby utrzymać trójkę dzieci zbierała makulaturę po śmietnikach. Kobieta to Afrobrazylijka, Carolina Maria de Jesus, żyjąca w faveli w São Paulo wraz z trójką dzieci: Verą Eunice, Zé Carlosem i João Jose. Swoją wegetację spisywała w starych zeszytach znalezionych pośród odpadków."

Ta książka wstrząsnęła Brazylią i swego czasu odcisnęła piętno na ideologicznym sporze pomiędzy kapitalizmem a socjalizmem w globalnej skali. Nigdy w polskich powszechnie dostępnych źródłach nie natrafiłem na jakikolwiek ślad jej znaczenia.

Jestem pewien, że nie słyszeli o niej tacy przeciwnicy kapitalizmu jak stary bolszewik Włodzimierz, czy smarkaci anarchiści których nicków przez grzeczność nie wymienię. Bo ta gówniarzeria wiedze czerpie nie z życia, nie z historii, nie z faktów tylko z redagowanych przez Kreml internetowych stronek.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Ojciec opowiadał mi o książce Caroliny Marii de Jesus "Życie na śmietniku" która zrobiła na nim duże wrażenie.

Nie czytałem, ale znalazłem taką informację:

"Dzienniki, prowadzone przez 5 lat (1955-60) przez kobietę, która aby utrzymać trójkę dzieci zbierała makulaturę po śmietnikach. Kobieta to Afrobrazylijka, Carolina Maria de Jesus, żyjąca w faveli w São Paulo wraz z trójką dzieci: Verą Eunice, Zé Carlosem i João Jose. Swoją wegetację spisywała w starych zeszytach znalezionych pośród odpadków."

Ta książka wstrząsnęła Brazylią i swego czasu odcisnęła piętno na ideologicznym sporze pomiędzy kapitalizmem a socjalizmem w globalnej skali. Nigdy w polskich powszechnie dostępnych źródłach nie natrafiłem na jakikolwiek ślad jej znaczenia.

Jestem pewien, że nie słyszeli o niej tacy przeciwnicy kapitalizmu jak stary bolszewik Włodzimierz, czy smarkaci anarchiści których nicków przez grzeczność nie wymienię. Bo ta gówniarzeria wiedze czerpie nie z życia, nie z historii, nie z faktów tylko z redagowanych przez Kreml internetowych stronek.

Porażająco chamska jest twoja inteligencja. Dobrze, że tym razem nie napisałeś, że czytałeś tę książkę. Dzięki temu unikniesz kolejnego ośmieszenia się...

Rzeczywiście nie czytałem "Życia na śmietniku". Nie mam aspiracji, aby znać cała światowa literaturę. Przypominasz mi moich kolegów z lat 1970, którzy zachłystywali się prozą południowoamerykańską, nigdy nie przeczytali "Lalki" czy "Chłopów". Wątek biedy znajdziesz też w "Pamiątce z celulozy" Igora Newerley i jeżeli odrzuci się element propaganowo-ideologiczny to masz tu całkiem zgrabny obraz życia w II RP. Przy okazji polecam też film Jerzego Kawalerowicza "Celuloza" na bazie tej książki z rolą Józefa Nowaka jako Szczęsnego, który zachęcił mnie do przeczytania tej książki.

Jak zwykle cudze chwalicie, a swego nie znacie.

Do politycznego mordobicia macie Panowie inne wątki.

Idźcie se tam, proszę...

Bardzo fajna książka, która ostatnio wpadła mi w ręce:

"Czardasz z mangalicą" Krzysztofa Vargi. Lekko napisana, sentymentalna podróż przez Węgry po "wędzoną słoninę". To oczywiście pretekst, aby pokazać zjawiska zachodzące w tym kraju. Nostalgia i melancholia podana w dobrym stylu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.