Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Talent oddany złej sprawie., jak wiele innych.

A co mnie to obchodzi , że w takiej lub innej? Mam to w dupie .

Grunt , że gość pisał pięknie, wspaniałą polszczyzną , genialne powieści.

Nie zapomnę , jak latałem po krakowskich giełdach, aby coś !!!!! Łysiaka kupić i z obgyzionymi pazurkami - przeczytać.

A Ty co wtedy czytałeś, mój topołenty?

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Tak. Wtedy bardzo poszukiwana była " Szachista". Wtedy było co czytać również, więc topwenty i inni na pewno wyszperywali coś godnego uwagi.

Nie jesteś Bezlitosna Nusiu napastliwy aby?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Jeśliś/cie tak odebrał - przepraszam:)

To, że Pan Łysiak się "skiepścił" politycznie - nie odmawia Mu prawa posiadania miana znakomitego pisarza.

A czy ostatnio "ludzkość" czyta?

Śmiem wątpić, psiakość.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

A czy ostatnio "ludzkość" czyta?

No. I tu jest problem. Zostawmy Waldka, rozumiem, że podważenie wartości jego literatury miało na celu pokazanie, że są lepsi (pewnie że są ale on też w tym gronie) i że z pewnych rzeczy się wyrasta. Ja tam w takim razie w krótkich spodenkach na szelkach wolę chadzać nadal bo lepiej się z tym czuję :)

Ładny wątek, nie wiem, czy było, przyznam się szczerze, że nie czytałem każdej strony, ale ostatnio czytam książki p. Kazimierza "Michy" Michałowskiego - ojca polskiej archeologii śródziemnomorskiej.

Bardzo ładna polszczyzna. Wciągający styl pisania. Nie interesuje się archeologią, a już 3 jego książki przeczytałem.

-Nie tylko piramidy. Sztuka dawnego Egiptu

- Karnak

oraz jego Wspomnienia, które mi się najbardziej podobały.

Przyjemnie się czyta okres dwudziestolecia międzywojennego, gdy istniało jeszcze coś takiego jak honor. Dużo, ale nie zanudza, szczegółów z pracy archeologa, studiów, ciekawie opisuje m.in. jak się zdobywało licencję, czy wizyty w pałacach sponsorów oraz ministrów.

Chciałoby się powiedzieć, że kolejny wybitna polak, o którym mało kto w kraju wie.

Oraz, często, na pojedyncze strony, sięgam do listów Chopina.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Philip Pullman "Baśnie Braci Grimm dla dorosłych i młodzieży".

Zbiór 50 bajek przepuszczonych przez ciut inny pryzmat postrzegania opowieści dziwnej treści :)

Zgadzam się w zupełności. Mistrz i Małgorzata to książka która mnie totalnie rozczarowała. Może zbyt dużo od niej oczekiwałem. Pół biedy tylko że była to lektura lekka, łatwa i przyjemna - a wiec czasu nie zmarnowałem.

P.S. Czy ktoś w ogóle jeszcze czyta klasykę literatury ? Dickensa, Zolę, Hugo, Dostojewskiego, Hrabala ?

czy M&M to nie jest właśnie owa klasyka ???

Oto przykład literatury najwyższego lotu,którą polecam.Ostatnia książka Andrzeja Stasiuka"Wschód" wydane oczywiście przez Czarne.I jak zwykle u Stasiuka znakomity język i ciekawa tematyka czyli wschód.Ale wschód wielorako rozumiany.Wschód Warszawy czyli jego rodzinna Praga,wschód Polski czyli tereny nadburzańskie i ten wschód daleki a właściwie Wschód.Czyli Syberia,Mongolia,Chiny.Tematyka oczywiście autobiograficzna,reminiscencje z podróży na wschód.Równoczesnie Stasiuk analizuje ile tego wschodu(tego dalekiego i bliskiego) jest w nas.Nie można się oderwać od lektury.

jest na liście do przeczytania

Edytowane przez broy

"KL Warschau." Aldony Zaorskiej. Zapomniana albo przemilczana, przez poprawność polityczną ?, historia niemieckiego obozu koncentracyjnego w centrum Warszawy, który w latach 42-4 eksterminował głównie polaków.

Jednocześnie szukam książek pani Marii Trzcińskiej na ten temat, gdyby ktoś widział, albo miał, proszę o kontakt. Dziękuję z góry,

"American Psycho" Breta Eastona Ellisa. Książka dużo lepsza niż film, aczkolwiek ekranizacja jest genialna (według mnie).

Skojarzył:-)

A z "American Psycho" miałem tak:

W Krakowie u wylotu Długiej była księgarnia.

"Literacka"??? - nie pomnę.

Nałogowo tam wpadałem i czytałem - wszystko.

Raz mi w łapy wpadła ta właśnie rzecz.

Przetrwałem ze 100 stron i - nie dałem rady...

Albo miałem zły dzień i tzw doła, albo co.

Za mocne dla mnie.

I filmu też nie oglądałem.

Ps - skynyrd! Niestety - wszystko jest "szatkowane". To mord na książkach, niestety...:((

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
  • 2 tygodnie później...

Przeczytałem 2 książki o siatkówce ostatnio (prezenty gwiazdkowe): Marcin Prus 'Wszystkie barwy siatkówki' i K. Mecner/G. Wagner 'KAT. Hubert Jerzy Wagner' biografia Kata. Polecam, obie czyta się b. lekko o fajnie, a do tego nie pudrują rzeczywistości, tylko walą kawę na ławę. Niezwykle ciekawa lektura, a książka o Kacie to także kawał historii polskiej siatkówki. Dla fanów tego sportu na pewno gratka.

Powrót po dłuższej przerwie...

pamiętam jeszcze Prusa z parkietu, kolorowego, nie przepadałem za nim wtedy - jestem z Częstochowy a on grał w Kędzierzynie :) Lata 90te. to były czasy, wyjazdy, policja, anty piknik, doping. AZS Biało - zieloni. !!!

Edytowane przez Dominic2509

W związku z ostatnimi zajściami we Francji przeczytałem sobie raz jeszcze książeczkę Oriany Fallaci "Wsciekłość i duma" (2001). Nic nie straciła na aktualności - co więcej, sytuacja (przynajmniej w Europie) jest chyba jeszcze gorsza niż wtedy, kiedy to pisała.

pamiętam jeszcze Prusa z parkietu, kolorowego, nie przepadałem za nim wtedy - jestem z Częstochowy a on grał w Kędzierzynie :) Lata 90te. to były czasy, wyjazdy, policja, anty piknik, doping. AZS Biało - zieloni. !!!

:) No ja go też pamiętam, choć słabo, bo wtedy jeszcze się siatką mniej interesowałem. Ale czyta się fajnie - nie wiem, może ja czuję klimat inaczej, bo sam też trenowałem kolarstwo i pewne akcje, o których on pisze nie są mi obce ;)

Pozdrawiam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Milion książek SZCZERZE do polecenia, ale listę zacząłbym od książki " Voss " Patricka White,a..piękna rzecz o przemierzaniu dziewiczej Australii lata temu, które jest tłem do pokazania historii o..człowieku jako takim. O mnie, o Was, o nas wszystkich...

Smuga cienia spowija..;-)

ale o oryginale ?

przekład to już nie to samo.

Podobnie jest z Also sprach Zarathustra i Chymische Hochzeit des Christian Rosenkreuz

Ja polecam wszystkim lewakom lekturę "Mein Kampf"

Chociaż jestem przeciwny banowaniu jako takiemu - ciebie , bucu - bym zbanował "do spodu ".

"Mein Kampf" można nie lubić, można nie chcieć przeczytać, można krytykować. Ale warto wiedzieć o czym jest ta książka, żeby zrozumieć co siedziało w głowie człowiekowi, za którym poszły miliony, a który 15 lat później rozpętał piekło. Jest to cenna wiedza, która zawczasu pozwoliłaby wyeliminować niektórych złotoustych polityków mających zadatki na kolejnego Adolfa, zwłaszcza w dobie obecnych nagonek na muzułmanów (co samo w sobie może być tylko pretekstem, a nie gwoździem programu) i dość ponurych nastrojów społecznych z tym związanych.

za którym poszły miliony, a który 15 lat później rozpętał piekło.

ps. a skąd miał pieniądze, aby rozpętać piekło ? Sama ideologia to trochę za mało aby rozpętać piekło.

. a skąd miał pieniądze, aby rozpętać piekło ?

Oczywiscie od Hamerykańskich banków. Konkretnie zydowskich.

Mimo że to niusłik tym razem trochę prawdy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

Szokujący opis Rosji i Ukrainy(zwłaszcza Krymu):

"Biała gorączka" Jacek Hugo -Bader z 2011r

Ponad to "Pojedynek z Syberią" z lat dziewięćdziesiątych.

Miałem jechać przez Syberię z grupą eksploracyjną, stąd oczytywałem się o niej.

Teraz zrezygnowałem, ze strachu przed nacjonalizmem.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.