Skocz do zawartości
IGNORED

Liniowy zasilacz komputerowy ATX klasy Hi-end Teradak

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Jakość dźwięku nie pogarsza się od szumu wentylatora. Może jedynie przeszkadzać w słuchaniu muzyki,

jeśli ten wentylator aż tak bardzo szumi i słychać go nawet jak Metallica łoi Master of Puppets. ;-)

Sprawdziłem nausznie pogorszenie jakości...zaraz po wentylatorze są dyski HDD 2,5 cala nie mówiąc o tych większych, które nieco zużyte przypominają odgłos szlifierki.

I tego trzeba się trzymać. Bo zestaw problemów jest tak rozległy, że można resztę życia spędzić na ich rozwiązywaniu a nie słuchaniu - a one i tak, jako nowe - wypełzać będą z każdej nory... :-)

Mając sprzęt lowendowy słuchanie kabelków itp. nie daje rezultatów...zamiast tysiąca malutkich problemików rozwiązuje się kilka decydujących o brzmieniu.

Zagadka wyjaśniona i możesz cieszyć się, że masz sprawne napędy:)

No widzisz Stachu - jakie piękne i proste jest życie audiofila? :-)

Tak btw: nie widzę sensu zgrywania przez daphile do flaca i następnie konwertowania do wava.

To niekoszerne :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Audiograde - przez Daphile mnie zagrasz do wave. Nie da się.

Może jeszcze powiesz że flac jest gorszy pod względem brzmienia od wav ;)

Przemysławie, ja tylko odpowiedziałem na pytanie Audiograde. Nie wiem czy Audiograde zna tak dokładnie Daphile jak na przykład Ty. Ja przyznaję, że dla mnie także to było dziwne, że tylko FLAC, a nie wave. Faktem jest, że można ustawić opcję flac w Daphile jako nieskompresowaną. Wielkość pliku przed i po konwersji do wave to praktycznie to samo.

Czytałem ten wątek, ale nie mogę w nim pisać, bo uprzejmy recenzent dal mi kiedyś bana, a teraz się tu nie pojawia.

Ja też dostałem w nim bana :D

Ale wątku "Daphile" nie czytam.

W ogóle nie rozumiem po co są dwa bliźniacze wątki o tym samym systemie operacyjnym.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

stachu7012.. taka moja mała rada :)

Sporo użytkowników, którzy ogarniają komputery i mogliby pomóc innym w temacie Daphile, została zbanowana przez fanatycznego audiofila, założyciela tego wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak chcesz uzyskać pomoc odnośnie Daphile, to sugeruję pisać w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Gdzie nie sypią się bany za pisanie audiofilskiej herezji, gdzie siedzi więcej userów - czyli większa szansa na otrzymanie solucji ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Audiograde - przez Daphile mnie zagrasz do wave. Nie da się.

wiem :)

ale niezależnie od tego - nie widzę sensu konwertowania plików. powinny być zgrywane w formacie odtwarzanym.

a ja wolę wav :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Absolutnie się zgadzam. Dlatego jak zobaczyłem w Daphile, że ripuje tylko do flac - zo zdziwienie było duże.

Czy koledzy wiedzą co to BEZSTRATNA kompresja?

Kochanieńkie:-) - niektóre rzeczy lepiej jest we flacu, inne w 44 lub w 88 - jak ktoś słyszy różnice, to sobie wybiera.

Wam to obojętne. Ja się nie dziwię :-) jak się nie słyszy tych różnic - to jest to bez znaczenia.

Popieram :-)

Audiograde jest wykwintnym smakoszem, Jego zasługą jest przeniesienie pewnych apsktów kuchennych metod (chodzi odziałanie metodą prób i błędow - na oślep) do audio. Skutki są rewelacyjne - jeden z nich to "słyszenie"różnic" między flac i wave ;)

Jak widać teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką.

Dlatego niektórzy słyszą różnicę między flac, a wav.

Przepraszam - piszą, że słyszą. ;-)

Jak widać teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką.

Dlatego niektórzy słyszą różnicę między flac, a wav.

A co teoria ma tu do rzeczy flac jak jama nazwa wskazuje to plik skompresowany bezstratnie czyli identyczna zawartość po dekompresji.

Jak rozpakujesz zip to też dane nie ulegają zmianie chyba że poszło coś nie tak przy pakowaniu.

Pisałem już:

Szczęśliwi łysi

Nic im nie stoi,

nic im nie wisi

I tej poezji się trzymajcie

:-)

BeatX - to masz taką listę? To mnie chyba także musisz na niej zamieścić. Ja także chyba za dużo słyszę. Ale to się jeszcze dopiero okaże. W wątku o Daphile zamieściłem pliki do posłuchania - zgrywane Daphile na różnych napędach. Muszę się w nie wsłuchać i zobaczmy co będzie - czy usłyszę różnicę.

A tak w ogóle, to bycie w towarzystwie Audiograde na jakiekolwiek liście - to jest zaszczyt dla audiofila.

No tak, jak się słyszy różnice między zgodnymi bitowo plikami to tym bardziej będzie słychać różnicę między wav a flac. ;) :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Stachu - nie przesadzaj :-) :-). :-)

Ale oni i tak nie zrozumieją :-)

Wszystkim słyszącym cyborgom proponuje poczytać na temat pamięci krótkotrwałej, której używacie podczas słuchania. Może zejdziecie z nieba na ziemię i staniecie się ludzmi :)

No to uwaga . Największy przyrost jakości w tzw. PC audio to zasilanie dysku SSD z akumulatorów LiFePO4 ,oczywiście z kabelkiem sata wysublimowanym. Czekam na lincz malkontentów .

Mam PC postawiony tylko do muzyki, na SSD VORTEXBOX, muzyka zgromadzona na NAS. Przez pewien czas zasilałem SSD z baterii ale pewnego dnia trochę przez przypadek odłączyłem zasilanie od dysku. Muzyka jak gdyby nigdy nic grała sobie dalej aż do końca albumu. Jeszcze kilka razy powtarzałem tem eksperyment, jeśli tylko zdąrzyłem przed końcem płyty podpiąć ponownie zasilanie, mogłem wybrać kolejny album, wypiąć zasilanie dysku itd. Po tym doświadczeniu zlikwidowałem zasilanie bateryjne dysku i nie widzę sensu stosowania specjalnych kabli SATA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.