Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 5000zl za parę (używane lub nowe)

Dominik Kędra

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam taki zestawik CA 651A i CA 650C

Napędza to kolumny Dali Concept 6

W związku z tym, że nie są to kolumny najwyższych lotów chętnie zakupiłbym inne a Concepty zostawił do KD. Lubie detaliczne jasne brzmienie, słucham chyba wszystkiego od metalu po pop. Poradźcie zatem czego szukać przy budżecie 5tys za parę, pewnie używki.

Proponuję posłuchać Dali Ikon 6 MK2, to połączenie które zaoferuje Ci brzmienie detaliczne, szczegółowe z dobrą podstawą basową.

Drugą propozycją są kolumny Focal serii Aria, nowe trochę ponad budźet, jednak moim zdaniem warto.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym to budował i masz high-ledge :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie nówki czy używki z allegro przebiją te paczki?

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Ja bym to budował i masz high-ledge :

Ukryta Zawartość

Jakie nówki czy używki z allegro przebiją te paczki?

Bez żadnego problemu te.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poradźcie zatem czego szukać przy budżecie 5tys za parę, pewnie używki.

Jak duży pokój?

Bez żadnego problemu te.

Ukryta Zawartość

OK, tylko jak to wygląda? Poza tym zakup od prawdopodobnie handlarza szrotem raczej nie będzie dobrą inwestycją. Ciekawe, jaka jest historia takiego sprzętu, przez ile rąk przeszedł i ile razy był naprawiany? Oczywiście wg sprzedającego wszystko jest tip top, realia są niestety bardziej brutalne. Taki sprzęt w topowej formie raczej nie dociera do Polski, u nas są raczej odrzuty wyciągnięte "ze śmietnika".

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Pokój około 20m więc podstawki odpadają.

Nie liczy się wielkość pokoju za specjalnie (tzn. pokój 60m2 jest świetny do małych monitorów bliskiego pola ... kiedy będziemy ich słuchać w tym pokoiku z odległości np. 1,5 metra)
<br />OK, tylko jak to wygląda? <br />

Faktycznie okropny wygląd, nawet gdyby to bajecznie brzmiało, to muzyki mógłbym słuchać tylko po ciemku, a w trakcie odwiedzin gości stawiał je za zasłonami..

Kolego pytający, bierz Ikony 6 MK2 i ciesz się muzyką. Do 25 metrów kw. w zupełności wystarczą. Nówki sztuki prosto z Norwegii, a nie stare strucle z dziadkowego strychu. Fuj....

Pokój około 20m więc podstawki odpadają.

Do tego metrażu dużo większa szansa na dobry dźwięk to dwudrożne kolumny podstawkowe - serio!

I w twoim budżecie z rynku S/H kupisz b. dobre kolumny - tak dobre, że zapragniesz pozbyć się Kambodźy.....

Czego Ci serdecznie życzę!

Bez żadnego problemu te.

Ukryta Zawartość

No te sansuie dają radę, jedna wada że są już leciwe i wygląd vintage musi się spodobać.

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Gość vasa

(Konto usunięte)

Do tego metrażu dużo większa szansa na dobry dźwięk to dwudrożne kolumny podstawkowe

To może, krakowskim targiem, małe wolnostojące.

Na audio-markt.de są wystawione audio phisic Yara za 1200EUR.

To łatwe do wysterowania kolumienki o przyzwoitej skuteczności więc niezbyt wymagające od wzmacniacza a dobrze grające :)

Mówicie poważnie o tych monitorach ? Mam lektory 1 których używam do kina jako satelity i kiedyś na próbę ustawiłem je jako fronty w stereo- wytrzymałem 10min. Czy fizykę da się uszukać ? Monitory mają mniejsze średnicę membrany głośnika srednio- niskotonowego, czy ja jestem "nie wierny Tomasz" czy to poważnie o monitorach ?

Napisałeś że lubisz jasne detaliczne brzmienie więc Ci polecają monitory ale Tobie najwyraźniej zależy też na porządnym dole wiec większość monitorów Ci się nie spodoba . Poza tym do kolumn używanych za 5000 zł potrzeba lepszego towarzystwa niż ta elektronika którą masz .

To

Ukryta Zawartość

Plus wzmacniacz hegla

Ukryta Zawartość

i to by Ci zagrało w 20 metrach metal i pop tak jak sobie życzysz .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mówicie poważnie o tych monitorach ?

Oczywiście! Ale nie o minimonitorach, tylko o konstrukcjach na min 18 cm nisko-średniotonowcu, a takie konstrukcje potrafią bardzo dobrze zagrać w pomieszczeniu ok 20 m....

Jak widzisz każdy Ci poleci co sam lubi. Ja bym Ci polecił Castle Knight 5 które (wbrew pozorom) też są detaliczne i mają dodatkowo inne zalety. Najlepiej jak byś sie wybrał do salonu na jakiś odsłuch różnych kolumn u ustalił mniej więcej jakie Ci sie podobały i doprecyzował swoje wymagania.

Gość

(Konto usunięte)

Tu nie głośniki są do d...y.

Rezerwa prądowa jest skromna – tworzą ją 4 kondensatory, po 2200 µF ... Podepnij je do wzmacniacza z większą rezerwą prądową to się zdziwisz jak potrafią zagrać...

Pozdrawiam

Jeżeli dałbyś radę rozszerzyć budżet do 6000 to weź pod uwagę:

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ja miałem monitory paradigm studio 20v4 i w pokoju ponad 20mkw były aż za bardzo wystarczające. w ogóle wg mnie w ok 20mkw to albo na prawdę małe podłogówki, albo monitory. inaczej dźwięk się dusi, a szczególnie przy graniu gitarowym etc, gdzie wiele dźwięków się nakłada.

Maciek36 - zgadza się.

Ja przerobiłem wiele różnych kolumn i okazało się że idealnie wpasował się dźwięk z małego monitorka.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Oj narażę się chyba części z Was. ;)

Bez żadnego problemu te.

Ukryta Zawartość

"Zastanawiasz się dlaczego Twój sprzęt za wiele tysięcy nie gra tak jak tego oczekujesz?"

Jak nie dobierzesz z sensem całego zestawu to żaden wodotrysk, nawet muzealny cudu nie uczyni. Przy okazji, na Zachodzie te Sansui chodzą po 200-400 USD. Bardziej ceny nakręcić nie mogłeś? ;)

Ukryta Zawartość

Być może, być może, ale na pewno nie kupiłbym tego bez odsłuchu. Amphion to specyficzne granie. Mi w ogóle nie przypadło do gustu.

Lub Xavian XN250EVO (używka oczywiście)

Xavian i jasna, detaliczna prezentacja? Hmm... w ogóle tego nie widzę. Może z jakimś wybitnie wściekłym wzmacniaczem o dobitnej średnicy i podbitej górze. ;)

Kolego pytający, bierz Ikony 6 MK2 i ciesz się muzyką.

Kolega pytający niech lepiej weźmie pod pachę elektronikę i jedzie na odsłuch. Jak na podstawie tym naszych wpisów coś kupi w ciemno to okaże się że będzie np. za ostro i za 2 miesiące pojawi się z kolejnym wątkiem - czym złagodzić górę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega pytający niech lepiej weźmie pod pachę elektronikę i jedzie na odsłuch. Jak na podstawie tym naszych wpisów coś kupi w ciemno to okaże się że będzie np. za ostro i za 2 miesiące pojawi się z kolejnym wątkiem - czym złagodzić górę.

Zawsze to mowie, ze pytanie kogos o sprawy subiektywne, gusta nie ma z reguly sensu, osobiscie od dawna tego nie robie, no ale jak ktos mieszka daleko od cywilizacji, to byc moze w taki oto sposob nakreslimy mu chociaz jakis szkic. Ja bym jednak pojechal do sklepu z piecem chociaz lub wypozyczyl paczki do domu i samemu zdecydowal.

W 20 metrach 3-drożny monitor KEF R300 będzie grał jak ta lala, na 5 tysięcy utargujesz. Raczej żadna podłogówka w tej cenie ( chodzi o nowe) ci tak nie zagra.

Faktycznie okropny wygląd, nawet gdyby to bajecznie brzmiało, to muzyki mógłbym słuchać tylko po ciemku, a w trakcie odwiedzin gości stawiał je za zasłonami..

Kolego pytający, bierz Ikony 6 MK2 i ciesz się muzyką. Do 25 metrów kw. w zupełności wystarczą. Nówki sztuki prosto z Norwegii, a nie stare strucle z dziadkowego strychu. Fuj....

A kto ma te ikony 6mk2 prosto z norwegi?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.