Skocz do zawartości
IGNORED

Lumin A1/T1 vs integra CD do 20k

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Orcze!

Zacząłem obserwować wczoraj ten wątek w nadziei, że ktoś napisze jak gra Lumin T1 ale można powiedzieć - jak zwykle dyskusja szaleje na tematy oboczne. Ludzie co się dzieje??!! Skąd taki poziom frustracji a gdzie merytoryka, fakty?? Słuchał ktoś ten sprzęt czy nie? Jaki są opinie? To chyba proste pytania?

To chyba nie tak. Problem jest w tym, że każdy uważa, że pozjadał wszystkie rozumy. Łącznie ze mną ;-)

sly30, pmcomp, rochu, stary audiofil do biednych nie należą a się napieprzają ... ;-)

Nie wiem skąd wiesz, że do biednych nie należę ale ... mam taką zdrową życiową zasadę, że nikomu w kieszeń nie zaglądam :). I dobrze na tym wychodzę.

A tutaj często z powodu kieszeni palma potrafi odbijać i tym co w niej coś mają i tym co mają pustą. Taki przekrój polskiego społeczeństwa w audiopigułce.

Jakoś spotkania w realu czy wspólne odsłuchy nie powodują tego typu zachowań i negatywnych emocji.

Niestety "anonimowy" internet powoduje często zchamienie obyczajów. Piszę niestety także o sobie.

Pozdro

Orcze!

Zacząłem obserwować wczoraj ten wątek w nadziei, że ktoś napisze jak gra Lumin T1 ale można powiedzieć - jak zwykle dyskusja szaleje na tematy oboczne. Ludzie co się dzieje??!! Skąd taki poziom frustracji a gdzie merytoryka, fakty?? Słuchał ktoś ten sprzęt czy nie? Jaki są opinie? To chyba proste pytania?

Widocznie nie poczytałes moich postów dokładnie ale nie dziwię się, dużo tam polemiki i odpowiedzi na niemerytoryczne zaczepki trzech forumowiczów.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie wiem skąd wiesz, że do biednych nie należę ale ...

Zgaduję po sprzęcie, który posiadasz i eksperymentach, które robisz. Biednego na to nie stać. Nie napisałem, że jesteś jakimś bogaczem. Ale na porządny sprzęt Cię stać.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Taaaaak, zamiast napisać że na Ukrainie jest wojna pisze się o dywersji, separatystach i zielonych ludzikach. Można i tak, podobnie jak napisałeś powyżej.

Ja twierdzę że format CD umiera bardzo szybko i bardzo szybko podzieli los winyla i kasety magnetofonowej. Ale to moje zdanie.

Właśnie zawsze piszę U MNIE, W MOIM SYSTEMIE, MOIM ZDANIEM, żeby nie było że wygłaszam prawdy absolutne. To co mnie zagrało lepiej u Ciebie może zagrać gorzej. A do tego twoim zdaniem. Dla mnie to oczywiste bo do tego doszedłem, dla wielu nie. Dla wielu tutaj istnieją tylko prawdy absolutne.

Z ostatnim Twoim zdaniem zgadzam się całkowicie.

Panowie jamówie i sly30 ... wiecie gdzie na co możecie mi skoczyć? :).

Z Wami nie dyskutuję tylko z Rochem.

Pozdro

sly, a mnie obiło się o uszy, że lubisz młodych chłopców.

Fajnie coś napisać bez konsekwencji. Klawiatura przyjmuje wszystko.

No to jak tam z Tobą jest?

:)

Pozdro

Nie będę ci na nic skakał bo nie jestem synkiem od szewca,natomiast moje przypuszczenia się potwierdzają. Pamiętam jak w innym wątku imputowałeś mi handlowanie standami Skylan co było tak głupie że aż śmieszne. Tu też brniesz w oparach absurdu,tylko po co ci forum skoro nikt za moment nie będzie chciał z tobą gadać.

To ja coś napiszę w temacie wątku. Co sądzicie o ofercie sprzedaży zewnętrznego dysku twardego Lumina o pojemności 2TB w cenie 4.690 PLN? Czy to już nie jest lekkie szaleństwo?

Co sądzicie o ofercie sprzedaży zewnętrznego dysku twardego Lumina o pojemności 2TB w cenie 4.690 PLN? Czy to już nie jest lekkie szaleństwo?

Lumin T1 został wyceniony rewelacyjnie. Wykosi konkurencję. Faktycznie zdziwienie budzi natomiast cena ich "NAS". Powinno być max 1500 zł. (500 za dysk, 1000 za obudowę).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Lumin T1 został wyceniony rewelacyjnie. Wykosi konkurencję. Faktycznie zdziwienie budzi natomiast cena ich "NAS". Powinno być max 1500 zł. (500 za dysk, 1000 za obudowę).

Zgadzam się w 100%-ach.

Pozdro

To ja coś napiszę w temacie wątku. Co sądzicie o ofercie sprzedaży zewnętrznego dysku twardego Lumina o pojemności 2TB w cenie 4.690 PLN? Czy to już nie jest lekkie szaleństwo?

To masakra - Synology 214Play + 2x3TB WesternDigital red = 2000 PLN

Chyba ze ktos chce postawic, bo ladnie wyglada. Wtedy jednak ten dysk slychac jak pracuje, ja na cos takiego jestem uczulony! :)

4TB na muzę to chyba wystarczy .... 749pln.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wysnuje tezę, ze CD playery za kwoty 20-30 tys zł w porównaniu z Luminem muszą sie mieć na baczności :).

Pozdro

No ale jakie wnioski na końcu ... :) " aaaa" - troche mało :)

Hmmm, mogłem wziąc jakis test nadredaktorów dotyczący jakiś CD-ków z wysokiej półki i przepisać go zmieniając "parametry".

Wolałem krótko i na temat. Lumin jest znakomity. A mam porównanie do LINNów i A1-ki. O streamerach z dolenj pólki nie pisze bo parę też się przewineło. Ale to były raczej zabawki.

I tak przed zakupem nalezy posłuchac go u siebie, w swoim pomieszczeniu, na swoich klockach, porównać do dotychczasowego źródła. I podjąć decyzję.

Ja uważam że bardzo warto i na to połozyłem nacisk. Niech dla Ciebie rekomendacją będzie że Mirek24 sprzedał Klimaxa DS i kupił Lumina T1. A on ma znakomite uszy. Wiem coś o tym bo czasem razem słuchamy.

Pozdro

Mam jeszcze jedną tezę, trzy opcje:

- moje uszy są drewniane i nie słyszę różnic

- te klocki grają rzeczywiście podobnie do siebie i są minimalne różnice

- mój sprzęt jest za słaby aby ew. różnice wychwycić i pokazać.

Pozdro

Spróbuję porównać Lumina T1 do mojego transportu PC (pod Daphile) + Auralic VEGA. Cena obydwu konfiguracji podobna. Funkcjonalność podobna choć Lumin to jubilerska robota a mój zestaw to takie DIY. Liczę jednak na to, że Lumin zagra analogowo czyli z lekkim kocem co w mojej estetyce brzmienia oznacza dyskwalifikację.

Wysnuje tezę, ze CD playery za kwoty 20-30 tys zł w porównaniu z Luminem muszą sie mieć na baczności :).

Pozdro

Hmmm, mogłem wziąc jakis test nadredaktorów dotyczący jakiś CD-ków z wysokiej półki i przepisać go zmieniając "parametry".

Wolałem krótko i na temat. Lumin jest znakomity. A mam porównanie do LINNów i A1-ki. O streamerach z dolenj pólki nie pisze bo parę też się przewineło. Ale to były raczej zabawki.

I tak przed zakupem nalezy posłuchac go u siebie, w swoim pomieszczeniu, na swoich klockach, porównać do dotychczasowego źródła. I podjąć decyzję.

Ja uważam że bardzo warto i na to połozyłem nacisk. Niech dla Ciebie rekomendacją będzie że Mirek24 sprzedał Klimaxa DS i kupił Lumina T1. A on ma znakomite uszy. Wiem coś o tym bo czasem razem słuchamy.

Pozdro

Mam jeszcze jedną tezę, trzy opcje:

- moje uszy są drewniane i nie słyszę różnic

- te klocki grają rzeczywiście podobnie do siebie i są minimalne różnice

- mój sprzęt jest za słaby aby ew. różnice wychwycić i pokazać.

Pozdro

Słuchałeś Lumina T1 samego (tzn.bezpośrednio sygnał do wzmocnienia) czy na jakiś zewnętrzny DAC ?

Lumin to całościowy player. Raczej nie potrzebuje DAC ;-) A jak już to chyba z najwyższej półki.

Słuchałeś Lumina T1 samego (tzn.bezpośrednio sygnał do wzmocnienia) czy na jakiś zewnętrzny DAC ?

Nie, tylko przez wbudowany DAC czyli przez zbalansowany analog.

Pozdro

No i co dalej?

Ja dalej słucham LINN Majik DS + Weiss Engineering DAC2/Minerva + TA Reference Digital :).

BTW jest nowszy model

202.jpg

tu w znakomitej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Ceny dobrych klocków spadają bo ludziska chcą DSD. Poza tym ten DAC jest specyficzny bo on lubi Maca i zamiast USB ma firewire, co akurat moim zdaniem wychodzi na dobre. Ale ludziska wola USB.

Pozdro

Oho, widzę że moderator dbający o czystość wizerunku forum audiostereo.pl wpadł tu i usunął parę wpisów, bez słowa i bez ostrzeżenia. Jak zwykle zresztą.

Szanowny moderatorze, kto będzie chciał to znajdzie ... nie martw się :).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie nie potrzebny mi hi-end ;). Wystarczy mi bardzo dobrej klasy źródło. Lubię sygnaturę brzmienia Accu

No to masz kandydata na zakup future-proof wejścia cyfrowe też są, więc jak najdzie Cię chęc pogrania z plików, to podłączysz kompa albo inny transport i jechane.

Osobiście uważam, że w kręgach ludzi ceniących jakość muzyki CD nie zniknie i obok vinyla i plików, będzie 3cim pełnoprawnym medium.

Ja dalej słucham LINN Majik DS + Weiss Engineering DAC2/Minerva + TA Reference Digital :).

BTW jest nowszy model

202.jpg

tu w znakomitej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Ceny dobrych klocków spadają bo ludziska chcą DSD. Poza tym ten DAC jest specyficzny bo on lubi Maca i zamiast USB ma firewire, co akurat moim zdaniem wychodzi na dobre. Ale ludziska wola USB.

Pozdro

Oho, widzę że moderator dbający o czystość wizerunku forum audiostereo.pl wpadł tu i usunął parę wpisów, bez słowa i bez ostrzeżenia. Jak zwykle zresztą.

Szanowny moderatorze, kto będzie chciał to znajdzie ... nie martw się :).

Pozdro

mam wątpliwości, czy 2800 EUR za używanego Weissa, którego wartość odsprzedaży jest niewielka, to taka dobra cena.

To już lepiej AMR DP-777 wziąć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

co i no i ? szkoda, że matka nie nauczyła pytać całym zdaniem.

mam wątpliwości, czy 2800 EUR za używanego Weissa, którego wartość odsprzedaży jest niewielka, to taka dobra cena.

To już lepiej AMR DP-777 wziąć.

Nie wykluczone, AMRa nie słuchałem więc się nie wypowiem.

Weissa model niższy mam więc wiem jak gra i zakładam, że model wyższy nie będzie grać gorzej tylko przynajmniej lepiej z większą funkcjonalnością.

Poza tym AMRa raczej nie kupi się za 3000 EUR. Cena w USA to ok. 5000 USD czyli w Europie pewnie 5000 EUR a u nas pewnie za 25 tys. Uzywki raczej się nie wyrwie. Więc 2800 EUR a 5000 EUR to dzisiaj niestety dwie różne półki cenowe.

Ale na pewno warto posłuchać jednego i drugiego choć Weissa w Polsce będzie raczej trudno, chyba że się go zakupi. Nie wiem jak AMRa.

Co do odsprzedaży Weissa nie widzę potrzeby aby go odsprzedawać, chyba że przy zamianie na Lumina :) albo na takiego MARa. To świadomy wybór z ograniczeniem do max. 24/192.

DACów z DSD i 32/384 nalezy posłuchać i wtedy wyrażać opinie bo same duuuuże parametry nie grają. O czym głośno w necie. Sabre nie wszystkim się podoba. Mam Sabre w Oppo ale słucham z Majika DS. Choc chyba zrobię jakieś porównanie bo Oppo 95 nie słuchałem chyba z rok :). Czasem wrzucę mu jakąś płytkę BD.

Pozdro

Po to LUMIN ma ważną możliwość czytania DSD, aby z niej korzystać, a nie degradować materiał i transkodować

w komputerze DSD do PCM , tracąc zalety takiej formy zapisu. To takie małe barbarzyństwo i świętokradztwo ! :)

Nie można zapominać, że to właśnie ten format był motorem napędowym do powstania tej konstrukcji, gdy zmęczeni

przekładaniem płyt inżynierowie Lumina postanowili, że nie chce im się więcej wstawać z fotela i zbudowali LUMIN-a :)

Gdyby Kolega Marslo był na tyle ciekawy i dysponowałby czasem, aby porównać to combo ze swoim W20 + Lampi,

to byłby strato-test :) kompletnych playerów z tak odległych półek cenowych (cena x 5 ). Nawet nie obawiałbym się

o stronniczość, to obiektywny recenzent, który nie będzie bał się stwierdzenia, że różnica jakości ulega zatarciu, lub

że nie jest warta tak olbrzymiej dopłaty .. :) Nie należy zapominać, że LUMIN ma w rękawie jeszcze model S1 ! :)

Wywolany do tablicy chetnie bym poddal tego lumina probie, jak tylko ogarne biezace sprawy i ustale , kto ma w dystrybucji te marke.

Choc po prawdzie to siedze zachwycony muza i slucham koncertow fortepianowych Beethovena nr 4 i 5 z w20 i lampiego dsd.

Po dluzszym poscie smakuje wybornie.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.