Skocz do zawartości
IGNORED

Lumin A1/T1 vs integra CD do 20k

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie. Musi sygnał cyfrowy wchodzić po kablu LAN. Tak ma Linn, Aurlic Aries itd. Myślę, że Lumin też tak ma. I obawiam się, że sam dysk NAS i kabel LAN to może być za mało. Nie jestem pewien ale możliwe, że musi być po prostu domowa sieć rozprowadzona po pokojach.

Chyba nie. Musi sygnał cyfrowy wchodzić po kablu LAN. Tak ma Linn, Aurlic Aries itd. Myślę, że Lumin też tak ma. I obawiam się, że sam dysk NAS i kabel LAN to może być za mało. Nie jestem pewien ale możliwe, że musi być po prostu domowa sieć rozprowadzona po pokojach.

Siec jest potrzebna rowniez aurenderowi, bez tego nie da sie nim sterowac wiec to nie ona jest problemem.

Chyba jednak bez nasa nie potestuje.

Konto w trakcie usuwania

Ale do Lumina musisz mieć dysk NAS.

Wrong !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gra po USB.

Po raz kolejny podajesz nieprawdziwą informację. Najpierw o cyfrowym BNC, teraz o USB.

PO CO ???

To jak u Ciebie jest z tą znajomością cyfry ;)?

Słyszysz, super ... ale jeśli nie ogarniasz technicznych rzeczy to po kiego czorta ... gwiazdorzysz? (PS. uzyłem tego słowa po raz drugi na tym forum w odstępstwie 2 minut).

Pozdro

Siec jest potrzebna rowniez aurenderowi, bez tego nie da sie nim sterowac wiec to nie ona jest problemem.

Chyba jednak bez nasa nie potestuje.

Chyba jednak potestujesz.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Puknij się w ten swój głupi łeb! Lecz się na to ADHD. Napisałem, że CHYBA, pewności nie mam. Linn gra z NAS-a. Być może Lumin też. Ale pewności nie mam, bo nie miałem u siebie Lumina! Jesteś chory chłopie. To się leczy!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

w odstępstwie 2 minut

Chyba w "odstępie 2 minut".?

Nie należy używać słów , których znaczenia się nie rozumie.

Poza tym chyba ... gwiazdorzysz ?!

Tak tylko nieśmiało zwracam uwagę , jak to między nami gwiazdorami ;)

PO CO ???

Po co? Powiedz mi PO co? A po co ty piszesz w zakładce High End? Masz swój blog, to czego tu szukasz? Żeby aferę robić? Naucz się czytać ze zrozumieniem. Sprawdzaj w słowniku co oznacza "chyba", "może tak być", "nie mam pewności" itd. A swoja drogą ADHD się leczy!

Puknij się w ten swój głupi łeb! Lecz się na to ADHD. Napisałem, że CHYBA, pewności nie mam. Linn gra z NAS-a. Być może Lumin też. Ale pewności nie mam, bo nie miałem u siebie Lumina! Jesteś chory chłopie. To się leczy!

To jak nie masz pewności to zamilcz.

Przeczytaj swój post #89 i kolejne.

I się ode mnie odpierwiastkuj i NIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁĄD !!! Robisz to kolejny raz !!!

NIE PISZ I NIC NIE MÓW JAK NIE WIESZ !!!

PO TO !!!

Piszę po to, żeby tępić takich typów jak Ty, którzy kreują się na "ZNAFCÓW", a pojęcie mają mierne.

Może masz słuch, może masz i pieniądze, może masz i sprzęt ale ... twierdzę, że Ty masz mierne pojecie w sprawach technicznych.

Mam nadzieję, że zrozumiałeś.

Nie pozdrawiam

Chyba w "odstępie 2 minut".?

Nie należy używać słów , których znaczenia się nie rozumie.

Poza tym chyba ... gwiazdorzysz ?!

Tak tylko nieśmiało zwracam uwagę , jak to między nami gwiazdorami ;)

Uppps, masz całkowitą rację, mój błąd.

Pozdro

Gdyby ktoś miał ochotę do mnie wpaść na porównania to lumin a1 u mnie już dobrze wygrzany, odtwarzam z sieci Nas z twonky i minim serwer, choć pendrive i dysk zewn po usb tez działają to nie korzystam z tej dogodnosci. Jak do każdego źrodła istotne jest jego okablowanie u mnie ostatecznie z shunyata alpha digital i xlr harmonixa 101 gp-sus, takie zestawienie mi najbardziej odpowiada. Niestety niewiele mogę powiedzieć w zakresie porównania z topowymi cd'kami.

Niestety niewiele mogę powiedzieć w zakresie porównania z topowymi cd'kami.

Szkoda bo to teraz gorący temat się zrobił.

ja niestety także nie miałem do czego porównywać :(.

Pozdro

Nie wykluczone, AMRa nie słuchałem więc się nie wypowiem.

Weissa model niższy mam więc wiem jak gra i zakładam, że model wyższy nie będzie grać gorzej tylko przynajmniej lepiej z większą funkcjonalnością.

Poza tym AMRa raczej nie kupi się za 3000 EUR. Cena w USA to ok. 5000 USD czyli w Europie pewnie 5000 EUR a u nas pewnie za 25 tys. Uzywki raczej się nie wyrwie. Więc 2800 EUR a 5000 EUR to dzisiaj niestety dwie różne półki cenowe.

Ale na pewno warto posłuchać jednego i drugiego choć Weissa w Polsce będzie raczej trudno, chyba że się go zakupi. Nie wiem jak AMRa.

Co do odsprzedaży Weissa nie widzę potrzeby aby go odsprzedawać, chyba że przy zamianie na Lumina :) albo na takiego MARa. To świadomy wybór z ograniczeniem do max. 24/192.

DACów z DSD i 32/384 nalezy posłuchać i wtedy wyrażać opinie bo same duuuuże parametry nie grają. O czym głośno w necie. Sabre nie wszystkim się podoba. Mam Sabre w Oppo ale słucham z Majika DS. Choc chyba zrobię jakieś porównanie bo Oppo 95 nie słuchałem chyba z rok :). Czasem wrzucę mu jakąś płytkę BD.

Pozdro

AMR wyrwiesz używke za 3k EUR spokojnie. W PL w ogóle nie do kupienia, bo nie mamy dystrybucji tej firmy. ?Niby zawsze kupuje się dla siebie, tylko potem dziwnym trafem po jakimś czasie chce sie czegos lepszego ;) a wtedy mozliwosc odsprzedazy nie jest najgorsza sprawa jaka Ci sie moze przytrafic ;) z Weiss problem jest taki, ze ma proweniencje studyjna, uzywa Firewire (zlacze popularne gl w starych Macach, w PC glownie w swiecie obrobki video, a obecnie sie od niego odchodzi) i z tą odsprzedażą może być różnie, zwłaszcza że w tej cenie już roi się od dobrych produktów..chyba że komuś nie przeszkadza mieć zamrożone kilka K eur przez 2 lata...

jeszcze jedno - tak prawdę powiedziawszy, jak ktoś mierzy w DACki za 10-12k, to podejrzewam, że na 20k w przypadku naprawdę dużej różnicy też się porwie, bo zazwyczaj oznacza to, że ma już system za kilkadziesiąt tysi i go stać.

Swoją drogą, Panowie, do testów streamerów, które "muszą mieć NAS", wystarczy zwykły PC z dyskiem dowolną dystrybucją linuxa + ew dodatkowy serwer upnp, wszystkie protokoły których używa NAS do wystawienia plików można sobie spokojnie zasymulować z efektem nie gorszym niż z "prawdziwego NAS".

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

do testów streamerów, które "muszą mieć NAS", wystarczy zwykły PC z dyskiem dowolną dystrybucją linuxa + ew dodatkowy serwer upnp

A ja myślę, że wystarczy nawet Windows z jakimś darmowym serwerem DLNA. Albo chociażby JRiver.

Mówicie o CD AMR ?

Jeśli tak, to powiem wam, że nudniejszego CD w życiu nie słyszałem. Zero dynamiki, wszystko przygaszone. Zero emocji. Tak nie brzmi dobry winyl tylko zły ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dla szerszej publicznosci zaprezentowany bedzie lumin w ramach prezentacji Audiofil Wroclaw, sobota i niedziela od h12-20 wstep wolny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby ktoś miał ochotę do mnie wpaść na porównania to lumin a1 u mnie już dobrze wygrzany...

A ja zadam dosyć niepopularne pytanie w tej zakladce. :)

Chciałbym dopytać o wyjście HDMI w tym urządzeniu. Co ono potrafi przy korzystaniu z pliku DSD multichannel ?

PCM 5.1 zapewne poleci bez problemu via HDMI, ale co player zrobi, gdy dostanie plik DSD 5.1 - czy dokona

konwersji w locie do PCM 5.1 i tak poda to na wyjście HDMI, czy też ma możliwość wysłania czystego DSD 5.1 ?

Abo to sprawdzić potrzebny byłby jedynie jakiś tfu, tfu - wielokanałowy "amplituner" z HDMI - masz taki w zasięgu ? :)

Mówimy o DAC. Wyrwałeś jak Filip z konopii ;)

Swoją drogą zaciekawiłeś mnie - co to znaczy wyprany z emocji? Dla mnie wyprane z emocji to są tzw neutralnie grające CD, często na modnej ostatnio kości Sabre.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Dac wydaje się być ciekawy. Technicznie zaawansowany.

Ciekawe jak gra ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mówicie o CD AMR ?

Jeśli tak, to powiem wam, że nudniejszego CD w życiu nie słyszałem. Zero dynamiki, wszystko przygaszone. Zero emocji. Tak nie brzmi dobry winyl tylko zły ;-)

Zgadzam się z Piotrem ,miałem okazję potestować kiedyś tego CD-ka ,"zero emocji" :-)

Czasem trzeba troche pokombinowac zanim wyciagnie sie optymalny dzwiek. Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze tej klasy odtwarzacz ma nudny dzwiek. A co do slabej dynamiki to ewidentnie musialo cos byc nie tak lub lampy do wymiany.

Słuchany w salonie audio ... kompletna porażka. Inny CD podłączony zamiast AMR zagrał normalnie.

Gdyby faktycznie tak gral to nie byloby wogole szans na jego sprzedaz, a juz na pewno nie za ta cene. Tak jak mowilem nad uzyskaniem optymalnego brzmienia trzeba troche popracowac. Mozliwe ze ten odtwarzacz ma swoje charakterystyczne brzmienie, ale to co tam uzyskaliscie to nie bylo jego optymalne brzmienie.

Nie zebym bronil tej konkretnej marki, ale wiem jak sie mozna czasem pomylic w ocenie sprzetu.

A ja zadam dosyć niepopularne pytanie w tej zakladce. :)

Chciałbym dopytać o wyjście HDMI w tym urządzeniu. Co ono potrafi przy korzystaniu z pliku DSD multichannel ?

PCM 5.1 zapewne poleci bez problemu via HDMI, ale co player zrobi, gdy dostanie plik DSD 5.1 - czy dokona

konwersji w locie do PCM 5.1 i tak poda to na wyjście HDMI, czy też ma możliwość wysłania czystego DSD 5.1 ?

Abo to sprawdzić potrzebny byłby jedynie jakiś tfu, tfu - wielokanałowy "amplituner" z HDMI - masz taki w zasięgu ? :)

Obiecuje przetestować, nie używałem hdmi out z Lumina, amplitunera wielokanalowego się pozbyłem już dosyć dawno ale podejdę w tygodniu do znajomego żeby sprawdzić.

Obiecuje przetestować ... podejdę w tygodniu do znajomego żeby sprawdzić.

Są jeszcze życzliwi ludzie na tym świecie ... z góry wielkie THX. :)

Rozumiem, że materiał testowy w postaci DSD 5.1 (DSF) i LPCM 5.1 jest pod ręką .

Dla szerszej publicznosci zaprezentowany bedzie lumin w ramach prezentacji Audiofil Wroclaw, sobota i niedziela od h12-20 wstep wolny.

Ukryta Zawartość

Byłem pod koniec imprezy gdy usłyszałem jak gra LUMIN mocno się zdziwiłem (negatywnie). To co zobaczyłem chwilę później w konfiguracji Lumina, wyglądało na jakąś dywersję, resampling DSD do PCM 44.1 i odwrócona faza. A na dysku głównie DSD, gdyby ktoś był zainteresowany jak Lumin potrafi zagrać to zapraszam do siebie. Wystarczy przynieść tylko dobre płyty :)

Ukryta Zawartość

To co zobaczyłem chwilę później w konfiguracji Lumina, wyglądało na jakąś dywersję, resampling DSD do PCM 44.1 i odwrócona faza.

Żart ???

Pozdro

>Lesław01

Cześć. Mam podobny problem ze składowaniem płyt - brak miejsca. Postanowiłem więc przejść na pliki. Długo nie mogłem znaleźć odtwarzacza, który zagrał by porównywalnie do mojego CD - wszystko grało sucho i matowo. Wreszcie przypadkiem natknąłem się na odtwarzacz Roomplayer od Simple Audio i to był strzał w dziesiątkę. Sprzęt jest tani, nie wygląda zbyt audiofilsko ale za to jak gra - soczyście, bez najmniejszej szorstkości, głebokim i swobodnym basem i perlistymi sopranami. Simple Audio założyli ludzie z Linna, ale ich sprzęt gra zdecydowanie inaczej - Linn gra bardziej sucho, mniej płynnie. Roomplayer gra podobnie do gramofonu. W porównaniu do niego wszech i wobec wychwalany Lumin gra dźwiekiem mniej skupionym, brzmi "wyżej", nie tak swobodnie w niskich rejestrach. Jeżeli ni zależy Ci koniecznie na zapłaceniu ceny premium za Lumina lub NDXa to polecam skromnego Roomplayera. Mam podobne preferencje dźwiękowe do Twoich, jest więc szansa, że i Tobie ten sprzęt może przypaść do gustu.

Aż się wierzyć nie chce. A jakich Linn-ów kolega słuchał u siebie w systemie? Gdyby było choć w minimalnej części prawdą to co kolega napisał, to fora audio na całym świecie już dawno by o tym huczały. To byłby szok dla rynku i poważna rewolucja. A jakoś....cisza. Nikt inny nie zauważył takiej rewelacji? Nie twierdzę, że ten SA jest zły....ale...bez przesady.

Rzuciłem okiem na zestaw kolegi. I nie chcę krytykować, ale tu może być ukryta odpowiedź dlaczego kolega odbiera te sprzęty prawdopodobniej inaczej. Kolega gra na wzmacniaczu klasy D i to DIY. Nie znam go, tym bardziej, gdy jest on DIY, ale znam wiele wzmacniaczy w klasie D i mimo wielu zalet to w kwestii gęstości, soczystości i barwy są one "specyficzne". Do tego, uźywa kolega kolumn Adam Audio. Słyszałem 2 modele i znów odbiór był podobny. Barwa i soczystość nie jest mocną stroną firmowego brzmienia. A na koniec, kolega spiął to wszystko srebrnymi kablami. Podziwiam odwagę i nie dziwi mnie, że pewnych cech w brzmieniu brakuje. Tu nie pomoże, żaden Linn, Lumin czy Naim.

sly30 - A to mnie kolega spunktował. Leslaw01 prosił o opinie i podzielenie się doświadczeniami, więc się własnym osobistym doświadczeniem podzieliłem. Co do kolegi spekulacji na temat mojego systemu - kolega nie ma racji sugerując, że gra on sucho i bezbarwnie, jest wręcz dokładnie na odwrót. Szukałem odtwarzacza, który mi tej soczystości i płynności nie zepsuje. To tyle. Nie zamierzam się z kolegą licytować na posiadane klocki, doświadczenie czy światopogląd. Każdy może sobie sam posłuchać i zadecydować czy mu się sprzęt w system i gust wpasowuje czy nie. Ukłony..

Ależ jak najbardziej. Tylko gdy słyszę, że Linn gra sucho i mniej płynnie, co jest dziwne i niespotykane to zastanawiam się gdzie może leżeć źródło takich wrażeń. Jeśli u kolegi Adamy + wzmacniacz klasy D + srebrne kable dają brzmienie barwne i soczyste to tylko się cieszyć i życzyć dalszego zadowolenia bo w końcu o to chodzi. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.