Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ kabli na brzmienie - klęska niesłyszących

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Różnica czasowa w słuchaniu przed tuningiem i po tuningu wyklucza obiektywne porównanie. Oczywiście zakładam, że poziomy są dokładnie wyrównane.

Nieprawda. Jesteśmy przyzwyczajeni do swojego brzmienia i doskonale je znamy, więc nawet po miesiącu usłyszymy różnicę.

To nie to samo, co porównywanie kabli w tym samym czasie, czy dwóch próbek lossless i lossy.

Jest to typowy majsterkowicz, który wszystkie rozumy pozjadał, ma szóstkę z zawiści na świadectwie, uważa, że wszyscy chcą go wyruchać, a do sklepu elektrycznego idzie zawsze tyłem do ściany, żeby go jakiś sklepowy naciągacz nie zaszedł od tyłu i nie wcisnął jakiegoś klocka.

Posrałem się ze śmiechu. ;-)

Szklaneczka!

Kondensator to element bierny on nie ma brzmienia

Sam nie ma, ale ma wpływ na brzmienie.

To tak ja katalizator, który sam nie bierze udziału w reakcji, ale ma na nią wpływ.

Mówi Ci to coś? ;-)

I po co to?

Słyszysz to zmieniaj nie słyszysz to nie zmieniaj.

Nie bądź jak,świadkowie jechowi którzy maja obowiązek "nawracać " innych.

I po co to ?Może zmienisz forum?

De gustibus non est disputandum

Sam nie ma, ale ma wpływ na brzmienie

Podmiana na taki sam pod względem parametrów tylko z ładnym napisem na pewno na nic nie wpłynie, no może na lepsze samopoczucie :)

Nieprawda. Jesteśmy przyzwyczajeni do swojego brzmienia i doskonale je znamy, więc nawet po miesiącu usłyszymy różnicę.

Yyyyyy...... jasne ;-). Działanie własnego organizmu zostało odrzucone. Widziałem takie zachowania u moich znajomych audiofilów ekstremalnych. Słuchali głośno, cicho, rozmawiali w trakcie przełączania i po 3 taktach przekrzykiwali się jakie wielkie różnice słyszą. To było ciekawe doświadczenie.

Posrałem się ze śmiechu. ;-)

Czyli wyrównałeś poziom ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Podmiana na taki sam pod względem parametrów tylko z ładnym napisem na pewno na nic nie wpłynie, no może na lepsze samopoczucie :)

Konkretnie, to o jakie parametry chodzi?

Podmiana na taki sam pod względem parametrów tylko z ładnym napisem na pewno na nic nie wpłynie

A podmiana na nowe, nawet beż żadnych napisów w miejsce powysychanych też nic nie zmieni?

A podmiana na nowe, nawet beż żadnych napisów w miejsce powysychanych też nic nie zmieni?

Sound Ty to bystrzacha nie jesteś :)

Sound Ty to bystrzacha nie jesteś :)

No to zaczynamy od nowa, bo masz krótką pamięć:

cyt.: Kondensator to element bierny on nie ma brzmienia

Pamiętasz co odpowiedziałem, czy mam Ci przypomnieć?

No to zaczynamy od nowa, bo masz krótką pamięć:

cyt.: Kondensator to element bierny on nie ma brzmienia

Pamiętasz co odpowiedziałem, czy mam Ci przypomnieć?

Zacznij czytać ze zrozumieniem w sporze z muda44 chodziło, o takie same kondensatory pod względem parametrów, a nie różne. Rozchodziło się o jakąś cudowną magię, która ma niby sprawić, że ten droższy kond brzmi lepiej pomimo tego, że mierzalnie będzie identyczny. Kondensator nie ma brzmienia (dosłownie) to podtrzymuję, ale zmiana parametrów oczywiście zmieni charakterystykę kolumny, a więc brzmienie. Już rozumiesz dlaczego twoje pytanie o wyschniętym kondensatorze jest bezsensu? :)

Kondensator nie ma brzmienia (dosłownie) to podtrzymuję, ale zmiana parametrów oczywiście zmieni charakterystykę kolumny, a więc brzmienie

Podobnie jak kable same w sobie też nie mają brzmienia, bo to przecież element bierny.

Ale jednak podpięte do systemu zaczynają mieć wpływ.

Identycznie jak ten katalizator w chemii.

Na naukę nigdy nie jest za późno.

Na zrozumienie pewnych mechanizmów też. ;-)

Podobnie jak kable same w sobie też nie mają brzmienia, bo to przecież element bierny.

Ale jednak podpięte do systemu zaczynają mieć wpływ.

Identycznie jak ten katalizator w chemii.

Na zrozumienie pewnych mechanizmów też. ;-)

Zmiana kondensatora np: z 6uF na 8uF z pewnością przyniesie jakąś znaczną zmianę na charakterystyce, co da się usłyszeć, ale wymiana kabla sygnałowego jest poza percepcją człowieka :)

"Z ciekawości spróbuję policzyć jak rezystancja i pojemność kabla wpływa na parametry toru, gdy kabel ten łączy źródło sygnału o rezystancji wyjściowej 200 Ω (często spotykanej) ze wzmacniaczem o rezystancji wejściowej 47 kΩ (typowej dla wzmacniaczy). Do obliczeń wezmę parametry taniego współosiowego kabla ekranowanego typu YWL50, z którego wykonałem wszystkie przewody sygnałowe w swoim domowym sprzęcie audio. Kabel posiada rezystancję 152 mΩ/m (żyła środkowa), którą zaokrąglę do 0,2 Ω i pojemność skuteczną 97,8 pF/m, w zaokrągleniu 100 pF/m. Podłączenie kabla o długości 1 metra spowoduje tłumienie sygnału audio w zakresie niskich częstotliwości o poziomie 0,000037 dB."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście trzymam kciuki:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest do końca trafne porównanie.

Katalizator dzięki tworzeniu związku przejściowego powoduje zmniejszenie energii aktywacji reakcji chemicznej, nie wpływa jednak na położenie jej równowagi, gdyż energia aktywacji jest jednakowa niezależnie od kierunku przebiegu reakcji. Katalizator może zwiększać selektywność reakcji, jeżeli zwiększa szybkość tworzenia się produktu głównego, a nie przyspiesza lub słabiej przyspiesza reakcje uboczne.

Przewodnik byłby katalizatorem, gdyby wpływał na selektywność ruchu elektronów, jedne przepuszczał, inne zaś nie. Jest raczej środowiskiem reakcji, tak jak jedne reakcje mogą zachodzić w rozpuszczalnikach polarnych, inne zaś w niepolarnych. On ma za zadanie umożliwić swobodny przepływ elektronów. Nie sprawi nagle, że pojawi ich się więcej. Nie przesuwa równowagi, przynajmniej na małych odległościach. Na dużych sprawi, że elektronów będzie mniej, stąd są straty w sieci przesyłowej, ale to na setkach kilometrów i sięgają one raptem kilku procent.

W mojej ocenie są to dwa różne zjawiska, jedno czysto fizyczne (przepływ elektronów), drugie chemiczne.

Ukryta Zawartość

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Pojemność, stratność, rezystancja(ESR) itd.

A jaki parametr decyduje, ze do zwrotnicy lolumny lepszy jest mkp od elektrolita? (tak chyba zalecałeś)?

Gość baca5

(Konto usunięte)

Tu ciekawy inny przykład

http://www.highfidelity.pl/@main-360&lang=

Takich przykładów jest masa .

“zwykła zmiana kondensatora w zwrotnicy, tzw. „tuning” nie gwarantuje lepszego dźwięku, ponieważ zwrotnice są najwyraźniej projektowane i odsłuchiwane z konkretnymi modelami kondensatorów i trzeba dużego szczęścia, żeby trafić na podobny charakter dźwięku, tyle że wyższej klasy.

Wymiana kondensatorów na chybił-trafił, byle dać coś droższego, to bardziej gra w toto-lotka niż rzetelna praca u podstaw.“

Muda, no coz za piekny strzal w stope ;)

Muda, no coz za piekny strzal w stope ;)

Cóż za brak zrozumienia tego co się czyta i cytuje .

Pisałem wcześniej wyraźnie że do takich zmian jest potrzebna wiedza i doświadczenie .

Dalej tego co cytujesz jest

Wymiana kondensatorów na chybił-trafił, byle dać coś droższego, to bardziej gra w toto-lotka niż rzetelna praca u podstaw. Tym bardziej, że tu i teraz najlepsze okazały się kondensatory wcale nie najdroższe, nawet nie drugie w cenniku. Warto się więc Mundorfom Supreme 800 przyjrzeć szczególnie uważnie, bo choć cena na to nie wskazuje, to może być „czarny koń”.

A na koniec

Na koniec Marcin wlutował kondensatory, które sam wybrał. Dźwięk był o klasę lepszy od tego, co słyszeliśmy wcześniej. Jak się okazało, była to para dwóch różnych modeli: Mundorfa Supreme Silver/Oil i Supreme Silver/Gold. To tyle na temat przewidywalności.

I tak też jest w moich obecnych kolumnach gdzie do tweetera zamiast org Bennica za 7zł mam Mundorfa Silver Oil za 380zł . W przypadku moich kolumn Silver Oil lepiej się sprawdził niz dużo droższy Silver Gold Oil za 660zł .

Taki plan , tak chciałeś się dopierniczyć ...

I znowu nie wyszło .

A teraz proszę się od mojej osoby odpimpolić .

Co miałem napisać , napisałem . Jak jest niezrozumiałe - przeczytać jeszcze raz .

Jak jest nadal niezrozumiałe - iść na spacer , zmienić wątek albo hobby .

A jaki parametr decyduje, ze do zwrotnicy lolumny lepszy jest mkp od elektrolita? (tak chyba zalecałeś)?

Owszem, ale to ja się pytałem o ten parametr:) A moje zalecenie wynikało z rozrzutności parametrów kondensatorów elektrolitycznych i ich starzenia.

Owszem, ale to ja się pytałem o ten parametr:) A moje zalecenie wynikało z rozrzutności parametrów kondensatorów elektrolitycznych i ich starzenia.

Ilość wprowadzanych zniekształceń nieliniowych przez elektrolity w stosunku do foliowych jest wielkorotnie większa. Tylko producenci nie mierzą tego parametru i nie ma go w datasheetach.

O braku wpływu na brzmienie róznych elementów w kolumnach mozna sie przekonac w bardzo prosty sposób. Jedna kolumne modyfikujemy, wymieniajac tylko jeden element np. okablowanie głośnika wysokotonowego. Drugą zostawiamy bez zmian. Następnie puszczamy sobie równocześnie na obie kolumny sygnał mono. Natychmiast usłyszymy róznicę jeśli taka jest. Ważne, by nie zminiac wszystkiego na raz, bo wtedy nie dowiemy sie, który element cos zmienia.

Metoda prosta, nie wymaga sprzetu pomiarowego, wyrównanie poziomu zapewnione.

Ciekawe, który z superekspertów "tjuningowców cos takiego kiedyś zrobił :-)

Ilość wprowadzanych zniekształceń nieliniowych przez elektrolity w stosunku do foliowych jest wielkorotnie większa. Tylko producenci nie mierzą tego parametru i nie ma go w datasheetach.

Proszę o podanie konkretnych wartości liczbowych.

Oczywiście. Bocznikowania elektrolitów, ani też stosowania polipropylenów nie uważam za voodoo. Watpliwosci budza jedynie takie nazwy jak mundorf, v-cap, a zwłaszcza duelund oraz black gate i parę innych ;-)

Także jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to sypnij jakimis wartosciami :)

Jedna kolumne modyfikujemy, wymieniajac tylko jeden element np. okablowanie głośnika wysokotonowego. Drugą zostawiamy bez zmian. Następnie puszczamy sobie równocześnie na obie kolumny sygnał mono.

Taki sposób ma wadę. Kiedyś próbowałem tą metodę do czegoś wykorzystać i okazało się, że dwie kolumny stojące obok siebie na prawie styk grały na mono różnie. Była wyraźna różnica w basie. Okazało się,że to różnica wynikająca z niesymetrii pomieszczenia, Po przestawieniu kolumn różnice pozostały na swoim miejscu. Ja jednak sugeruję nielubiany przełącznik i kolegę który będzie go obsługiwał lub obsługę zdalną. Lepszej metody raczej nie ma.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Taki sposób ma wadę. Kiedyś próbowałem tą metodę do czegoś wykorzystać i okazało się, że dwie kolumny stojące obok siebie na prawie styk grały na mono różnie. Była wyraźna różnica w basie. Okazało się,że to różnica wynikająca z niesymetrii pomieszczenia, Po przestawieniu kolumn różnice pozostały na swoim miejscu. Ja jednak sugeruję nielubiany przełącznik i kolegę który będzie go obsługiwał lub obsługę zdalną. Lepszej metody raczej nie ma.

Oczywiscie przełacznik jest najlepszy. Ale czy "tjuningowiec" bedzie go w stanie wykonac tak by nie spalic wzmacniacza ? ;-)

Także jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to sypnij jakimis wartosciami :)

Możesz zaznajomić sie najpierw z tą notą od Maxim Integrated Products. Krótkie i z przykładami pomiarów THD dla różnych typów kondensatorów. W sieci znajdziesz dużo wiecej na ten temat - wystarczy poszukać. Najtrudniesze w tym jest, by przestać widzieć realny kondensator jako symbol elektryczny ze schematu. ;)

"© Jun 16, 2004, Maxim Integrated Products, Inc.

Abstract: In an audio circuit, passive components define the gain, provide biasing and power-supply rejection, and establish DC-blocking from one stage to the next. Portable audio, for which space, height, and cost are usually at a premium, forces the use of passives with small footprints, low profiles, and low cost.

The audible effect of these devices is worthy of some examination, because poor component choice can significantly degrade the measured performance. Some designers assume that resistors and capacitors have no measurable effect on audio quality, but the nonlinear characteristics of many common passives used in the audio signal path can seriously degrade total harmonic distortion (THD). In some cases, the nonlinear contribution of passives exceeds that of active devices such as amplifiers and DACs, which are assumed by many designers to be the limiting factor in audio performance."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najtrudniesze w tym jest, by przestać widzieć realny kondensator jako symbol elektryczny ze schematu. ;)

To jest rzecz powszchnie znana. Najlepszy kondensator to brak kondensatora. Moje urzadzenia nie maja kondensatorów sprzęgajacych.

Ale znowu wykręciłeś się sianem ;-). Wiadomo przecież, że w sieci mogę sobie te dane znaleźć, jeśli będę tylko miał na to ochotę. Myślałem, że podasz mi jakies wartości z głowy, jakiś rząd wielkości, przedział - dla polipropylenów tyle i tyle, a dla elektrolitów tyle ;-)

Ale męczycie konia tymi kondensatorami.

Zamiast ględzić to weźcie i zróbcie pomiary THD i IMD rzeczywistych urządzeń typu przedwzmacniacze czy odtwarzacze CD( w tym własnoręcznie zrobionych jeżeli takowe macie - kolumny pomijam ) gdzie jest kupa kondensatorów. Przekonacie się , że nie ma w ogóle o czym rozmawiać. Takie audiofilskie bicie piany typu kondensatory są be bo są be.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.