Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Dla ostudzenia emocji, wpis trochę nie na temat...

gdyby ktoś chciał samodzielnie pobawić się w robienie płytek niekoniecznie dla przedwzmacniacza polecam folię światłoczułą, wychodzą w miarę ok. Tym sposobem możemy szybko zrobić kilka płytek uniezależniając się od firm, dodatkowo jest dostępna soldermaska, ale ja jestem zbyt leniwy żeby w to się bawić. Na fotce płyteczka do opóźnionego załączania anodowego, jedna ścieżka wyszła do poprawy mazakiem olejowym i jest trochę koślawa, ale nie chciało mi się po raz drugi naświetlać.

post-28246-0-08170000-1423416197_thumb.jpg

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Uporałem się z elektroniką, przedwzmacniacz L+R, dwa oddzielne zasilania, żarzenie, opóźniony start, układy przetestowane i pomierzone, pozostaje czekać na obudowę.

Pytanie do forumowiczów - jak idą prace nad pre, wiem, że kilka osób robi, może jakieś fotki ??

post-28246-0-91054900-1423747576_thumb.jpg

Od godziny słucham na głównym systemie. Obecnie to jest Arcam Alpha9, DIY na SS Illuminatorach, końcówka klon Accu 305V (Mosfet). Pre z Accu 408. Cały opis dotyczy niewygrzanego pre.

Im dłużej tym lepiej. Na razie dźwięk w porównaniu do 408 zlepiony i na linii kolumn. Na pewno dźwięk jest bardziej zwarty. Bas jest obfitszy. Ale niekonieczne w każdym aspekcie lepszy. Średni twardszy - lepiej się tego słucha, ale na dole brakuje powietrza. Akurat zagrała wiolonczela:-). Na Lammie jest lepsza. Niższe tony są bardziej dociążone. Bardziej słychać pracę smyczka. Ale wszystko jakoś tak, że trzeba się wsłuchiwać. Na razie brakuje magii e-pre z accu e-408.

Trzeba poczekać z jakieś 2 tygodnie. Zobaczymy czy się to wszystko ułoży.

P.S.

Ważne:

Lamm może nie na badziewnych elementach, ale jednak jak na taką konstrukcję przeciętnych. 408 zrobiony na takmanach, w sygnale shinkoh, oryginalne parowane trany (w Lammie parowane RFT E82CC i parowane 6N23P). Na zasilaniu BG, okablowane kimberem TCSS. Można mówić o voodoo, ale to słychać i tyle:-)

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Hmmmm......

Jest nieźle. Bym powiedział jest bardzo dobrze. Jak takie zmiany zaszły po dwóch godzinach - strach się bać:-)

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Moim skromnym zdaniem wszystko dotyczy kolegi Azusa.

Nikt w tym wątku nie napisal tyle głupot co on. Mimo ze zalozyl temat. Troche moim zdaniem prowokacyjnie.

Niech sobie kazdy przesledzi jego wpisy na tym forum.

Widac w tym wiele słów oderwanych od rzeczywistosci.

Nie jestem zbyt wykształcony, zwykła inżynieria technologiczna, robię co co chce i piszę co chce, dysponuje duża ilością czasu, praktycznie tylko rozrywki.

ogólnie jestem oderwany od forumowej rzeczywistości i absolutnie jej się nie poddam.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Powinniśmy paść na kolana i ucałować stopy, że raczyłeś zejść z wyżyn społecznych i nas maluczkich odwiedzić na tym forum dając możliwość dotknięcia hi-endu. Dzięki Twej wspaniałomyślności będziemy mogli zbudować wzmacniacze, na które nigdy by nas nie było stać, łaskawy pan...

Azus chwalisz się inżynierką a zachowujesz jak po zaocznej zawodówce. Mało metodycznie ale tupet ?........ pozazdrościć.

Edytowane przez grzecho

Ogólny nieład mam w głowie, od zawsze zajmowałem się rzeźbą, audio to hobby, uwielbiam słuchać muzy, i dlaczego nie miałbym stworzyć maszyn do słuchania, gra na giełdzie to uzależnienie, ogólnie robię dużo rzeczy, jestem inny.

Jestem alkoholikiem

gra na giełdzie to uzależnienie

Na parach walutowych czy na papierach? A może Futures? CFD?

Siedzisz z nosem w sześciu monitorach, czy Take Profit, Stop Loss oraz Fire and Forget ?

Zygmuś,. na walucie zgarnąłem nie zła kasę, sam nie wiedziałem iż frak zdrożeje, po prostu ulokowałem aby nie stracić,..a tu taki zarobek;0)

A co do papierów, to jest szujostwo , nigdy nie wejdę w obligacje, absolutnie nie polecam.

• Moderatorzy

obligacje to naciąganie, tak ja to zrobił Jarosław Zagórowski, kawał PO-skiego h*ja , węgiel jest świetną inwestycją, tylko nie w tym rządzie, nie będzie stabilności, górnicy muszą wy***rdolić Zagórowskiego i PO -wców. bo PO zabiera całą kasę i chcą sprzedać kopalnie Niemcom, tak jak zrobił Tusk ze stoczniami.

Azus kilka spraw, po pierwsze jeśli chcesz tak offtopować to rób to na swoim blogu lub bocznicy. Po drugie ch*j piesze się przez "ch". Po trzecie, nawiązując do wygłoszonej chwilę wcześniej deklaracji - wytrzeźwiej.

-----------------

azus swoje osiągnął i trollując chce rozwalić wątek,bo tu moze paść jeszcze wiele niewygodnych dla niego słów ,no i konkurencja rośnie.

Proszę moderatorów o usunięcie trolla z wątku

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Azus kilka spraw, po pierwsze jeśli chcesz tak offtopować to rób to na swoim blogu lub bocznicy. Po drugie ch*j piesze się przez "ch". Po trzecie, nawiązując do wygłoszonej chwilę wcześniej deklaracji - wytrzeźwiej.

ja mam swoja definicje h*ja.

edytowałem,tak będzie ok?

Ok atw, proszę mnie nie obrażać, nikomu nie robię krzywdy, nikomu nie ubliżmam, dlaczego ja!

dlaczego mnie tak traktujecie?

Edytowane przez Azus

Pre pod prądem przez około 40-45 godz. Od wczoraj wieczorem raczej zmiany nie następują.

Krótko. Wolę accu e-408.

Postaram się jutro/pojutrze wpiąć klona Audio Note M7. Po wygrzaniu coś skrobnę - jeżeli opis M7 nie uznacie za offtop.

Krótko. Wolę accu e-408.

Ja też tak mam,kilka dni słucham lampy i pomimo różnych wad jakie lampa posiada jestem zachwycony.Przełączam na E-408 w dual mono+plus lepszy zasilacz jak forumowy i jestem zachwycony.Trudno wybrać coś na stałe.Do głośniejszego słuchania jakby lampa mniej męczyła.Do cichego lepszy Accu-więcej powietrza wybrzmień jaśniej na górze,więcej kopnięcia na basie.

Na wyjściu Philips SQ ,ewent co pod ręką-nie robi wielkich różnic.Na wejściu RCA Clear Top lub RCA z czarną anodą,lub RFT -- tu można mocno modelować brzmienie.

Na damskich wokalach w małych składach Jazzowych lampa słodziutko nie do pobicia , ale nie będziesz człowieku ciągle słuchał vokali i wtedy tranzystor górą.Nie ma i nie będzie jednego uniwersalnego pre.

nie wiem jak to osądzać, wszystkie tu wpisy, rozmawiałem z Azusem telefonicznie, miałem zapytanie i drobną w sumie rzecz, Lamma a rozmawialiśmy z godzinę o audio, projektach głośników itd...wszystko było jak najbardziej ok. Dzielił się wiedzą na ten temat, niczego w zamian nie chciał . Jak pytałem o Lamma to powiedział , ze będę jednym z pierwszych który go posłucha, za free, niczego nie oczekiwał . I to nie z racji mojego tu statusu. O co tu chodzi, zawiść, niechęć, polaczkostwo. Nic nie rozumiem bom chyba normalny. Każdy wątek ma jakieś odgałęzienia od tematu, nigdy nie spotkałem się aby tak nie było poza może Eblerothem, który zawsze sprowadza do sedna jeśli ktoś offtopuje jego wątki :) dajcie spokój i wracajcie do Lamma.

Edytowane przez lulu

M7 gra.

Płytka chińska przeznaczona pod ECC82. Można z tego zrobić dokładnego klona na 6072. Taki jest na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@lulu

odnoszę wrażenie, że do końca przeczytałeś kilka ostatnich stron wątku. Raczej na pewno nie miałeś możliwości przeczytania bluzgów azusa, które zgrabnie zostały usunięte.

Azus chce się teraz wybielić, to jego typowa polityka. Dlatego wypożyczy pre za free;) i zrobi sobie dobrą prasę.

Edytowane przez hi_aro
  • Pokaż nowe odpowiedzi