Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, w sprzężeniu zwrotnym jest 10uF równolegle z bocznikiem oraz XpF równolegle z rezystorem.

Jak ty przeprowadzasz ten upgrade nie wiedząc co i po co robisz.?

Zacznij od schematu i zidentyfikowania elementów na płytce.

Wstawianie bocznikowy na palę też nie ma sensu. W oryginale zastosowana akurat takie typy kondensatorów jakie zastosowano i dobrano do nich bocznikujace w celu osiągnięcia konkretnych efektów. 

Wstawianie jupiterów na wyjściu i bocznikownie ich "czymś" jest całkowicie pozbawione sensu. Wydaje mi się, że dobre, drogie kondensatory stosuje się dla tego bo akurat chcemy uzyskać takie brzmienie urządzenia, którego bez tych kondów nie osiągniemy. Bocznikiem tylko zepsuje się ich charakter. 

Kondensator międzystopniowy to 10nf i jest bez bocznika. Można też spróbować 100nf, bo to nie zostało do końca rozpoznane, chociaż z pomiarów wyszło, że z 10nf jest lepiej.

Dziękuję że mi pomagasz, doceniam to bo sam nic nie wnoszę... ;

wyczerpaleś moją ciekawość, poparleś ucho.

Bowiem ewidentnie MBM, zamiast kpcu w tym miedzianym systemie wewnętrznym mojego lamma - zmieniło jakość.  Mowa o zamianie tego 10nF.

Upgrade nie został zmarnowany a o to chodziło 

Edytowane przez kramyeu
  • 3 tygodnie później...

W ramach eksperymentu pozbyłem się sprzężenia zwrotnego i drugiego stopnia. Moim zdaniem jest znacznie lepiej, dźwięk bardziej otwarty, lepszej jakości i obszerniejszy bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Ricambi napisał:

W ramach eksperymentu pozbyłem się sprzężenia zwrotnego i drugiego stopnia. Moim zdaniem jest znacznie lepiej, dźwięk bardziej otwarty, lepszej jakości i obszerniejszy bas.

Ukryta Zawartość

Przecież sprzężenie zwrotne w tym układzie jest? 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

5 godzin temu, przemak napisał:

Przecież sprzężenie zwrotne w tym układzie jest? 

Masz rację, jest lokalne sprzężenie, które w tym układzie staje się globalnym. Jego wpływ jest wręcz pomijalny w stosunku do oryginalnego układu, gdzie mamy dwa sprzężenia lokalne wokół obu stopni lampowych i głębokie sprzężenie globalne wpływające na charakterystykę przenoszenia. Schemat pierwowzoru poniżej, tak naprawdę nie wiadomo jak ma się do schematu oryginalnego Lamm`a.

Pierwszy stopień ze swoim sprzężeniem lokalnym brzmi dla mnie zdecydowanie lepiej niż Lamm. Wadą jest duża impedancja wyjściowa, tutaj obniżona dwa razy w stosunku do pojedynczej triody przez równoległe połączenie lamp i bez problemu wysterowuje obciążenie 47 kOm końcówek i myślę, że także z 20 kOm nie będzie problemu. Zaletą pracy równoległej jest zmniejszenie zniekształceń. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, Ricambi napisał:

Zaletą pracy równoległej jest zmniejszenie zniekształceń. 

zbocznikuj rezystor katodowy kondem min 60uF np elna silmic 2

wtedy impedancja wyjściowa będzie wynikiem równoległego połączenia rezystora anodowego i polowy oporu lampy w punkcie pracy zniekształcenia odrobinę wzrosną ale głównie parzyste harmoniczne i może taki uklad bardziej Ci się spodona

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

wtedy impedancja wyjściowa będzie wynikiem równoległego połączenia rezystora anodowego i polowy oporu lampy w punkcie pracy zniekształcenia odrobinę wzrosną ale głównie parzyste harmoniczne i może taki uklad bardziej Ci się spodona

Tylko po co większe wzmocnienie, i tak jest za duże... 

nagrywamy.com

Tak naprawdę Lamm jest zaprojektowany do sterowania końcówek mocy o bardzo małej czułości np. wzmacniacze Passa FW M2, F7 itp. oraz niektórych końcówek w klasie D. Do normalnych wzmacniaczy o czułości 0,7V się nie nadaje. Pogarsza znacząco wypadkowy poziom szumów. Nawet na lampach trudno skonstruować pre o wzmocnieniu np. 2 nie stosując sprzężenia zwrotnego, które wzbudza tyle kontrowersji.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, przemak napisał:

ważniejsze jest zmniejszenie impedancji wyjściowej układu a na wejściu można zrobić dzielnik napięcia skoro wzmocnienie i tak jest zbyt duże

inny sposób obniżenia impedancji wyjściowej zwiększenia prądu i obniżenia wzmocnienia układu

image.thumb.png.d062b2833f905cb9cc093ab0f9ffac81.png

ale kond bocznikujący rezystor katodowy i tak powinien być

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

Ale wzrośnie wzmocnienie, które już jest zbyt duże. Nie ma problemu z impedancją, następny klocek ma wejściową 47 kOm.

2 godziny temu, przemak napisał:

Dokładnie.

57 minut temu, slawek.xm napisał:

ważniejsze jest zmniejszenie impedancji wyjściowej układu a na wejściu można zrobić dzielnik napięcia skoro wzmocnienie i tak jest zbyt duże

inny sposób obniżenia impedancji wyjściowej zwiększenia prądu i obniżenia wzmocnienia układu

Ukryta Zawartość

Impedancja wyjściowa jest na poziomie 3-3,5 kOm to jest 16-13 razy mniej niż wejściowa końcówek. Problem byłby przy wejściowej 10-20 k.

Doszukałem się w necie, że Audio Note stosuje taki stopień wejściowy w wielu swoich wzmacniaczach i przedwzmacniaczach. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Ricambi napisał:

Doszukałem się w necie, że Audio Note stosuje taki stopień wejściowy w wielu swoich wzmacniaczach i przedwzmacniaczach. 

to prawda , jeśli masz ecc88 możesz też w takim układzie sprobować

7 minut temu, slawek.xm napisał:

to prawda , jeśli masz ecc88 możesz też w takim układzie sprobować

Mam nawet bardzo dobre NOS`y i pobawię się. Docelowo chciałbym zrobić przedwzmacniacz na 6111WA, nie trzeba będzie wymieniać lamp.

Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, Ricambi napisał:

Mam nawet bardzo dobre NOS`y i pobawię się.

kiedyś zrobilem pre na 6n23p stopień wzmocnienia i za nim wtórnik White'a 

bardzo ciekawy uklad i uniwersalny w zastosowaniu

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

To jest kuriozum, ale z powodu całkowitego braku chęci zrozumienia oczywistych zależności nie będę komentował. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

9 godzin temu, moltos napisał:

Tak naprawdę Lamm jest zaprojektowany do sterowania końcówek mocy o bardzo małej czułości np. wzmacniacze Passa FW M2, F7 itp. oraz niektórych końcówek w klasie D. Do normalnych wzmacniaczy o czułości 0,7V się nie nadaje. Pogarsza znacząco wypadkowy poziom szumów. Nawet na lampach trudno skonstruować pre o wzmocnieniu np. 2 nie stosując sprzężenia zwrotnego, które wzbudza tyle kontrowersji.

A jak będzie z Ugodą?

12 minut temu, 1Ender napisał:

A jak będzie z Ugodą?

Ugoda ma czułość w okolicach 1,4V, Lamm jest tu zupełnie bez sensu jak większość przedwzmacniaczy lampowych. 

23 minuty temu, przemak napisał:

To jest kuriozum, ale z powodu całkowitego braku chęci zrozumienia oczywistych zależności nie będę komentował. 

Przemak, czy potrafisz obliczyć impedancję wyjściową takiego stopnia?

Godzinę temu, Ricambi napisał:

Ugoda ma czułość w okolicach 1,4V, Lamm jest tu zupełnie bez sensu jak większość przedwzmacniaczy lampowych. 

A co to znaczy, że bezsensu?

Godzinę temu, 1Ender napisał:

A co to znaczy, że bezsensu?

Masz sygnał źródłowy, który ze współczesnych źródeł ma wartość 2 V i taka wartość z dużym zapasem wystarcza do wysterowanie Twojej Ugody. Pomiędzy źródło i końcówkę chcesz wstawić przedwzmacniacz lampowy, który ma wzmocnienie napięciowe od kilku do kilkunastu razy, w przypadku Lamm`a coś koło 8 razy. Na wyjściu Lamm`a bez tłumienia dostaniesz 16V z sygnału wejściowego 2V, więc musisz bardzo stłumić napięcie na wejściu w tym przypadku 8 razy, z 2 V do 250 mV i potem wzmocnić 8 razy, przy okazji wzmacniasz 8 razy wszystkie śmieci w sygnale. W praktyce jest zazwyczaj znacznie gorzej, ponieważ czułość wejściowa końcówki jest niższa niż 2 V i raczej nie słuchasz z maksymalną mocą, więc musisz sygnał ściszyć dodatkowo dość mocno. Tłumienie sygnału by potem go wzmocnić jest bez sensu i skutkuje jego sporym pogorszeniem.

6 minut temu, Ricambi napisał:

Masz sygnał źródłowy, który ze współczesnych źródeł ma wartość 2 V i taka wartość z dużym zapasem wystarcza do wysterowanie Twojej Ugody. Pomiędzy źródło i końcówkę chcesz wstawić przedwzmacniacz lampowy, który ma wzmocnienie napięciowe od kilku do kilkunastu razy, w przypadku Lamm`a coś koło 8 razy. Na wyjściu Lamm`a bez tłumienia dostaniesz 16V z sygnału wejściowego 2V, więc musisz bardzo stłumić napięcie na wejściu w tym przypadku 8 razy, z 2 V do 250 mV i potem wzmocnić 8 razy, przy okazji wzmacniasz 8 razy wszystkie śmieci w sygnale. W praktyce jest zazwyczaj znacznie gorzej, ponieważ czułość wejściowa końcówki jest niższa niż 2 V i raczej nie słuchasz z maksymalną mocą, więc musisz sygnał ściszyć dodatkowo dość mocno. Tłumienie sygnału by potem go wzmocnić jest bez sensu i skutkuje jego sporym pogorszeniem.

Moja ugoda ma drabinkę smd. Mogę ograniczyć wzmocnienie. To coś może pomóc?

5 minut temu, 1Ender napisał:

Moja ugoda ma drabinkę smd. Mogę ograniczyć wzmocnienie. To coś może pomóc?

Nic do Ciebie nie dotarło.

3 godziny temu, Ricambi napisał:

To jest głupota, i piszę to z pełną świadomością bana i innych konsekwencji. Taka konfiguracja to jest zmniejszenie o połowę napięcia zasilania i zmniejszenie o połowę obciążenia stopnia. Nic więcej. Czyli z zasilania 250V i obciążenia 22k robi się zasilanie 125V i rezystor anodowy 10k. Prawa Kirkchhoffa obowiązują, czy ktoś je zna czy nie. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

To jest głupota, i piszę to z pełną świadomością bana i innych konsekwencji. Taka konfiguracja to jest zmniejszenie o połowę napięcia zasilania i zmniejszenie o połowę obciążenia stopnia. Nic więcej. Czyli z zasilania 250V i obciążenia 22k robi się zasilanie 125V i rezystor anodowy 10k. Prawa Kirkhoffa obowiązują, czy ktoś je zna czy nie. 

Miałem na myśli schemat, który załączyłem pierwotnie i załączam po raz kolejny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Ricambi napisał:

Miałem na myśli schemat, który załączyłem pierwotnie i załączam po raz kolejny.

Ukryta Zawartość

A to ja bardzo przepraszam gdyż jestem na imprezie branżowej w hotelu w Łodzi i o liczeniu chwilowo nie ma mowy, nawet nie liczymy, kto i ile płaci za piwo 😉 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

9 godzin temu, Ricambi napisał:

A gdyby zrobić mniejsze napięcie wzmocnienia w Lammie? Zamiast lampowego zasilania dać  to ?

Ukryta Zawartość

A dzielnik napięcia?

Dobra, inaczej jakie napięcia powinna mieć końcówka by zgrała się z Lammem? Czy może trzeba by zmniejszyć napięcia w źródłach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender
4 godziny temu, 1Ender napisał:

A gdyby zrobić mniejsze napięcie wzmocnienia w Lammie? Zamiast lampowego zasilania dać  to ?

Ukryta Zawartość

W jakim celu chcesz zmienić zasilacz? Nie możesz zasilać Lamm`a niższym napięciem, zmienisz punkt pracy lamp i dźwięk się rozjedzie.

A dzielnik napięcia?

To jest jakieś rozwiązanie, możesz zastosować na wyjściu, trzeba uważać na impedancje.

Można też pomyśleć o przełożeniu potencjometru na wyjście układu.

Dobra, inaczej jakie napięcia powinna mieć końcówka by zgrała się z Lammem? Czy może trzeba by zmniejszyć napięcia w źródłach?

Napięcia źródeł tłumisz potencjometrem, po co je dodatkowo tłumić w źródłach?

Potrzebujesz przedwzmacniacza o wzmocnieniu napięciowym 1:1 czyli bufora. Taki układ lampowy nazywa się wtórnik katodowy - układ ze wspólną anodą. Nadaje się doskonale, ma wzmocnienie równe jeden lub nieco mniejsze, dużą impedancję wejściową i małą wyjściową. Kwestią dyskusyjną jest jego brzmienie.

Poczytaj sobie podstawy na stronie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Ricambi napisał:

W jakim celu chcesz zmienić zasilacz? Nie możesz zasilać Lamm`a niższym napięciem, zmienisz punkt pracy lamp i dźwięk się rozjeździe 

Sugestia @Muzg

I jeszcze jaki preamp sugerujesz do Ugody? 

• Pokaż nowe odpowiedzi