Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjonery/listwy HI-END

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ktos probowal moze listwy Furutech e-TP309 i ma moze jakies uwagi czy wplywa jakos na odbior muzyki? Z czym byla porownywana?

Miałem tą listwę i u mnie wniosła niewiele żeby nie powiedzieć nic.

Ale było to dosyć dawno temu i do końca nie pamiętam.

Po wypięciu tej listwy i wpięciu Siltecha różnica przeszła moje najśmielsze oczekiwania a jestem raczej sceptycznie nastawiony do takich gadżetów.

pozdr.

Sorry sprawdziłem i miałem e-TP609.

Zawsze jest lepiej podpiąć do ściany :)

Najbardziej bawi mnie, gdy ktoś pisze, że czysta listwa (czyli taka bez filtracji) może poprawić brzmienie.

Zdziwił byś się bardzo.

Zobacz ile tu można jeszcze nazmieniać tylko trzeba mieć jakiś pomysł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem tą listwę i u mnie wniosła niewiele żeby nie powiedzieć nic.

Ale było to dosyć dawno temu i do końca nie pamiętam.

Po wypięciu tej listwy i wpięciu Siltecha różnica przeszła moje najśmielsze oczekiwania a jestem raczej sceptycznie nastawiony do takich gadżetów.

Może było jeszcze inaczej; np. Furutech degradował a Siltech nie robił nic ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To tak jak pisałem. To jest bardzo dobra listwa, co nie znaczy, że nie można jeszcze lepiej. Owszem można. W audio to chyba nie ma granic. Nie ma we wsi takiego kozaka żeby nie znalazł się większy… :-)

marslo - a czy stabilizatora RAS-14 też używasz?

Nie, mialem go na odsluchu od Eter Audio" przy okazji " sprawdzania jakiegos innego sprzetu i nie odnioslem wrazenia, ze warto na niego wydac kase.

Konto w trakcie usuwania

Czy ktoś może wie jaka jest kolejność filtrowania urządzeń na listwie Fadela Hotline Plus Reference ? Wg. tego co wiem, to od strony gniazdka prądowego urządzenia pobierające najwięcej prądu a na końcu przetworniki D/A i konwertery.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy ktoś może wie jaka jest kolejność filtrowania urządzeń na listwie Fadela Hotline Plus Reference

Na pierwszym od strony gniazdka prądowego końcówka mocy. Na drugim odtwarzacz, lub w przypadku dzielonki transport. Na trzecim wtedy DAC, a jeśli źródło było zintegrowane to przedwzmacniacz. Mam wrażenie że tak grało najlepiej. Możesz spróbować zamienić pre z CD, ale podczas odsłuchów u mnie to rekomendowane zestawienie grało ciekawiej.

I (oczywiscie w zależnosci od konstrukcji listwy i tego do czego podłaczony jest bolec w urządzeniach) przy takim podłączeniu jak wyżej mamy prostą droge do pętli masy.

Polecam poczytac watek Grzegorza7 o zasadach ekranowania.. Tam wszystko jest dokładnie opisane wraz z rysunkami.

Albo publikację Audiomatusa o kablach sieciowych.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wiele też zależy od tego, czy każde gniazdko podłączone jest takim samym kablem... Nie zawsze tak jest, choć w mojej ocenie być powinno. W mojej listwie ktoś oszczędził paru groszy i Furukawa jest tylko na trzech pierwszych gniazdkach, ale dalej jakiś badziew, którego można użyć tylko pod TV. Oszczędność niewielka, za to wstyd duży...

Sorry sprawdziłem i miałem e-TP609.

No raczej;-)

Ja tylko napiszę,że w systemach "ligi powiatowej" jak mój zmiana jaką wprowadził, była znacząca i na plus....

Siltech jest pewnie zdecydowanie lepszy, ale to do lepszejszych systemów;-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No raczej;-)

Ja tylko napiszę,że w systemach "ligi powiatowej" jak mój zmiana jaką wprowadził, była znacząca i na plus....

Siltech jest pewnie zdecydowanie lepszy, ale to do lepszejszych systemów;-)

Mogło tak być jak piszesz , nie neguję tego.

Napisałem jak było u mnie.

Z resztą moja listwę z tego co pamiętam nabył jakiś kolega z forum (o ile mnie pamięć nie myli).

Nie wiem jak u niego ona wypadła.

Wiele też zależy od tego, czy każde gniazdko podłączone jest takim samym kablem... Nie zawsze tak jest, choć w mojej ocenie być powinno. W mojej listwie ktoś oszczędził paru groszy i Furukawa jest tylko na trzech pierwszych gniazdkach, ale dalej jakiś badziew, którego można użyć tylko pod TV. Oszczędność niewielka, za to wstyd duży...

A teraz niech mi ktoś powie, dlaczego tego samego nie można sobie zrobić w ścianie, w puszce z gniazdami sieciowymi ?

Otóż można, kosztuje to wtedy 1/20 (jak nie 1/100), nie potrzeba obudowy, dodatkowego kabla sieciowego, a kable połączeniowe łączące gniazda są krótsze. Co tez wszystkim polecam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie myli....kolega pozdrawia kolegę;-)

Hehehe.... sorry Witold zapomniałem ,że Ty to Ty ;)

Również pozdrawiam serdecznie Kolegę.

Otóż można, kosztuje to wtedy 1/20 (jak nie 1/100), nie potrzeba obudowy, dodatkowego kabla sieciowego, a kable połączeniowe łączące gniazda są krótsze. Co tez wszystkim polecam.

Tak, tak .... szczególnie jak listwa jest na przewodach wykonanych ze srebra/złota , wtedy położenie takich samych kabli w ścianie przewyższy koszt całego twojego systemu.

"Zwykłe" kable miedziane to oczywiście masz rację , że różnicy można nie dostrzec.

Ale ja mam na nowym mieszkaniu wykonane dwa tory zasilające przez Ansae (włącznie z bezpiecznikami) a i tak przewiduję podpięcie toru źródła na listwie Siltecha.

Najpierw spróbuj tej listwy a potem pogadamy o tym czy jest to takie proste jak się Tobie wydaje ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To wykonanie obwodow zasilania przez Ansae to super pomysl imo.

Jeszcze nie wiem ale wkrótce się okaże ile wniosło takie rozwiązanie do całego systemu.

Dla mnie ważne jest to ,że oddzieliliśmy obwód źródłowy od obwodu końcówek mocy.

Jestem pewny ,ze efekt przejdzie oczekiwania. Zaluje, ze jak budowalem obecne lokum nie mialem tego poziomu swiadomosci w kwestii jakosci zasilania. Ale wtedy kwestia wplywu kabli zasilajacych byla wysoce dyskusyjna ( dla pewnej grupy sceptykow nadal jest) no i ja nie poswiecalem tyle czasu audio , co teraz.

BTW, jak sadzicie , czy kabel zasilajacy do oddzilelnego zasilacza liniowego phono stage'a ma znaczenie czy nie?

Lepiej go wpiac do listwy czy do sciany?

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

BTW, jak sadzicie , czy kabel zasilajacy do oddzilelnego zasilacza liniowego phono stage'a ma znaczenie czy nie?

Lepiej go wpiac do listwy czy do sciany?

Mariusz, u mnie jest kolosalna różnica na kablach. Dużo większa niż przy monoblokach.

Koniecznie listwa lub kondycjoner.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A teraz niech mi ktoś powie, dlaczego tego samego nie można sobie zrobić w ścianie, w puszce z gniazdami sieciowymi ?

Ale wtedy musisz dać kilka gniazdek np Furutecha, a to też kosztuje. Ale całościowo tak jak proponujesz pewnie wyjdzie taniej.

To wykonanie obwodow zasilania przez Ansae to super pomysl imo.

Samych obwodów tak, rozdzielonych - już niekoniecznie.

Już od 10 lat mam dwa oddzielne obwody, pociągnięte z oddzielnej tablicy, z oddzielnej fazy i z audiofilskimi bezpiecznikami AHP, więc jakieś doświadczenie z takim setupem mam. I niestety, w wielu sytuacjach, korzystanie z oddzielnych linii powoduje powstanie pętli masy.

Obecnie wzmacniacze oraz DAC mam podpięte pod jeden zestaw gniazd (x3), a pod drugi tylko komputer.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

<br />Już od 10 lat mam dwa oddzielne obwody, pociągnięte z oddzielnej tablicy, z oddzielnej fazy i z audiofilskimi bezpiecznikami AHP, więc jakieś doświadczenie z takim setupem mam.  I niestety, w wielu sytuacjach, korzystanie z oddzielnych linii powoduje powstanie pętli masy.<br />

Bo masz za długie N i PE stąd pętla; najlepiej pociągnąć je jak najbliżej gniazd tylko pojedyncza linią L oraz PE

na samym końcu je rozdzielić dla każdego L1 i L2

Układ gwiazda rządzi :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Samych obwodów tak, rozdzielonych - już niekoniecznie.

Nie znam się na tym do końca ale zakładam ,że Ansae ma jakieś pojęcie o tym co robi skoro z tego przecież żyje.

Przekonamy się czy masz rację.

Dopytam P. Piotra co sądzi o Twoich zarzutach.

A jak objawia się taka pętla masy? Jak to sprawdzić? A jeśli już jest to jak się tego pozbyć?

No choćby "głupi" przydźwięk lub różnicówki wybijają na każdej fazie z byle powodu.Był watek na forum prowadzony przez pana Matusiaka i warto go poczytać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.